Connect with us

BiH

U BiH za litru ulja radnik mora raditi dva sata, a evo koliko taj omjer iznosi u Njemačkoj

Published

on

S druge strane, minimalna plaća u BiH je 543 KM, dakle, ako radnik mjesečno radi prosječno 176 sat, za litru ulja bh. radnik mora raditi 2 sata

Posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju Rusije na ovu zemlju, a posljedice sukoba na tlu Evrope već se uveliko osjećaju.

Građane BiH najviše je šokirao i zabrinuo rast cijena brašna, ulja i goriva, piše Večernji list BiH.

REKORDERI

Prvak poskupljenja je suncokretovo ulje, čiju su cijenu trgovci u BiH znali povećavati i tri puta u istom danu. Cijene ulja u posljednjih godinu dana porasle su za više od tri marke. U pojedinim trgovinama cijene litre ulja razlikuju e čak 0,25 feninga.

Tako najjeftinija litra ulja košta 5,65 KM dok najskuplja iznosi 5,90 KM. Litra ulja po cijeni od gotovo 3 KM prevelik je udar na ionako siromašne građane. Poskupljenja su, istina, prema podacima Evropske unije, zabilježena svugdje, no nelogično je to što su cijene osnovnih namirnica u najrazvijenijim zemljama kontinenta i nakon poskupljenja niže nego u Bosni i Hercegovini.

Pa je tako litra ulja 1,3 eura (2,54 KM) u Velikoj Britaniji, 1,49 eura (2,91 KM) u Belgiji, 1,7 eura (3,33 KM) u Italiji, 1,5 eura (2,93 KM) u Srbiji, 1,8 eura (3,52 KM) u Crnoj Gori. U Njemačkoj je tek 2 eura (3,9 KM).

S druge strane, minimalna plaća u BiH je 543 KM, dakle, ako radnik mjesečno radi prosječno 176 sat, za litru ulja bh. radnik mora raditi 2 sata.

Međutim, satnica u Njemačkoj je 9,82 eura pa radnik tamo za sat može zaraditi gotovo 5 litara ulja. I prije enormnog rasta cijena, brojni bh. građani živjeli su na rubu siromaštva. Brojne organizacije i sindikati apeliraju na vlasti da pomognu građanima.

Za minimalne troškove života u ožujku četveročlana obitelj u BiH morala je izdvojiti 2448,46 KM, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Troškovi života, među kojima se 51 posto odnosi na hranu, u martu ove godine veći su za 342,46 KM u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

S druge strane, plaće velikom broju zaposlenih nisu rasle ni marku.

KUPUJEMO SVE MANJE

Očigledno je da su građani BiH počeli živjeti prema savjetu premijera FBiH Fadila Novalića. On je početkom rujna prošle godine u još jednom valu poskupljenja životnih namirnica u BiH rekao da nije poskupjela litra ulja, nego da će ga građani moći manje kupiti.

– Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Kupit ćete manje litara. Umjesto 100, kupit ćete 63 – kazao je tada Novalić, a njegova izjava izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama.

Iako je tada većinom izazivala podsmijeh, Novalićeva izjava, nažalost, pokazala se proročanskom. Međutim, prema izjavama građana, čini se da ne kupuje samo 37 posto manje. Što možemo očekivati kad građani budu u situaciju da kupuju 100 posto manje?

Na pad prometa žale se i trgovci, kako u trgovinama tako i na tržnicama. Kažu kako građani već odavno kupuju na gram. Suočeni s enormnim poskupljenjima, stanovnike BiH doslovno očekuje borba za život. Oko 70 posto radnika pokušava preživjeti s manjim primanjima od prosječnih, a i prosječna su dostatna samo za hranu.

Oči radnika, penzionera, ali i ostalih građana uprte su u vlast, traže konkretne poteze jer su već odavno očajni. Ipak, u moru loših vijesti i jedna dobra. Naime, najavljeno je pojeftinjenje pilećeg mesa. Razlog za smanjenje cijena, kazao je za faktor Edin Jabandžić, potpredsjednik Udruge peradara BiH, odluka je Srbije da se ukine embargo na izvoz žitarica u našu državu.

– Krenuo je uvoz žitarica iz Srbije, što će na neki način oboriti cijenu. Naime, kukuruz uvezen iz Srbije jeftiniji je više od 100 KM po toni u odnosu na ostale zemlje odakle nabavljamo. Naravno, to će se u konačnici odraziti i na cijenu pilećeg mesa i svih proizvoda od pilećeg mesa – dodao je. Kako dalje kaže, prema njegovoj procjeni, cijena bi trebala biti niža za desetak posto. Podsjećamo, kilogram pilećeg filea kreće se od 12 do 16 KM.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije