Connect with us

USK

U Unsko-sanskom kantonu formiran tim za krizne situacije u školama

Važnost ovakvih inicijativa i aktivnosti, te općenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u školama istakao je i predstavnik Vijeća roditelja učenika u Osnovnoj školi “Harmani 2” u Bihaću Alen Dervišević

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) zbog posljednjih zabrinjavajućih događaja, naročito nedavnog nestanka učenika Medicinske škole u Bihaću, formirali su tim za krizne situacije u samim školama. Ove okolnosti, uz određenu refleksiju dešavanja iz regiona, uslovile su i sastanke predstavnika Ministarstva, stručnih školskih službi, te vijeća roditelja učenika u ovom kantonu.

-Pokušali smo odmah u početku adekvatno djelovati, te donijeli čitav niz prijedloga i zaključaka. Angažirali smo tim stručnjaka za rad sa djecom i mladima, odnosno za krizne situacije u školama. Nakon ovog događaja koji je prije nekoliko dana potresao jednu bihaćku školu, ali i cijeli kanton, odlučili smo organizirati ponovni sastanak u gradu Bihaću kako bismo još jednom razgovarali o najefikasnijim zajedničkim postupcima i mjerama, saradnji i posebno prevenciji – izjavio je ministar obrazovanja USK-a Edvin Alijanović.

O radu samog tima za krizne situacije u školama govorila je jedna od članica Vildana Aziraj-Smajić, specijalista kliničke psihologije.

-Škole će na raspolaganju imati tim koji će moći angažirati u svim kriznim događajima. Nažalost, u posljednje vrijeme smo imali nekoliko takvih situacija, te smo intervenirali sa psihološkim kriznim intervencijama. Tako smo već od ponedjeljka radili sa profesorima, roditeljima i učenicima pogođenog razreda u Medicinskoj školi u Bihaću. Prethodno smo takvu intervenciju imali 2016. godine u Osnovnoj školi Gornje Prekounje – Ripač – rekla je doktorica Smajić.

Važnost ovakvih inicijativa i aktivnosti, te općenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u školama istakao je i predstavnik Vijeća roditelja učenika u Osnovnoj školi “Harmani 2” u Bihaću Alen Dervišević.

-Zabrinuti smo i čini mi se da smo tek sada svjesni važnosti preventivnog djelovanja u školama, edukacije profesora i nastavnika, rada sa djecom i maksimalnog posvećivanja upravo njima – naveo je Dervišević.

Na sastanku su apostrofirani određeni problemi u međusobnoj komunikaciji i potreba da se oni hitno prevaziđu, zatim preopterećenost školskih pedagoga, odnosno poražavajuće mali broj psihologa u ovdašnjim školama.

Predstavnici Kantonalnog ministarstva obrazovanja naredni sastanak organizirat će u Bosanskoj Krupi, nakon kojeg će vjerovatno uslijediti slične aktivnosti i u ostalim općinama i gradovima USK.

USK

Teška saobraćajna nesreća u Bihaću, više osoba povrijeđeno (FOTO)

Sinoć se u Jablanskoj ulici u gradu Bihać dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj su sudjelovali automobil i motocikl.

Nezvanično, dvije osobe su povrijeđene u ovoj nesreći.

Na mjesto nesreće su izašli policija i hitna pomoć kako bi pružili pomoć povrijeđenima i obavili uviđaj.

Više informacija trebalo bi biti dostupno danas.

Nastavi čitati

USK

Izgorjeli pomoćni objekti fabrike u Bihaću, čekaju se rezultati uviđaja (FOTO)

Veliki požar koji je sinoć izbio u hali fabrike “Creativa” u Bihaću lokaliziran je.

Kako je rečeno za portal “Avaza” iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona izgorili su pomoćni objekti.

Gorio pomoćni objekt. Facebook

– Nastradalih nije bilo. Uviđajne radnje su u toku, odnosno pošto je požar bio sinoć kasno, sada će se vršiti uviđajne radnje. Više informacija nemamo. Uviđaj će pokazati šta je bilo – rečeno nam je iz MUP-a USK.

Fabrika “Creativa” se bavi proizvodnjom namještaja.

Nastavi čitati

USK

Otmica, nož pod grlom, ucjena – Horor u Krajini, uz granicu operira grupa migranata afganistanskog porijekla (FOTO)

Migrantska kriza iz naše zemlje prešla je u Hrvatsku, a policija USK-a ima podatke ne samo o oružju kojim migranti raspolažu već i o otmicama koje izvode

Nakon nezapamćene krize iskrcavanja više od deset hiljada migranata na italijanskom otoku Lampedusa, koji su nekoliko puta nadmašili broj lokalnog stanovništva, proteklih sedmica intenzivirala se migrantska kriza i na balkanskoj ruti. Indirektne posljedice trenutno najviše osjete hrvatski građani iz Slunja, Karlovca i okolnih naselja, kao i mještani Unsko-sanskog kantona koji žive uz granicu.

REKETAŠI UBIRU TAKSE

U četvrtak je došlo i do pucnjeva na granici, hrvatska policija koja intenzivno radi na sprečavanju ilegalnih prolazaka pucnjavu pripisuje migrantima koji su sve više nervozni zbog pojačanih mjera koje hrvatska granična policija poduzima. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kaže da se to desilo kada su spriječili ulazak grupe od tridesetak migranata, niko od njegovih policajaca nije ozlijeđen, a slučaj se istražuje.

Migranti poput ovih otmičara ne idu u Evropu da bi se pridružili radničkoj klasi, većina je nekvalifikovana i bez radnih navika

Policija USK-a ima operativna saznanja da uz granicu operira grupa od petnaestak migranata afganistanskog porijekla. Oni reketiraju ostale migrante, svi moraju njima platiti taksu da pređu u Hrvatsku. Desilo se i nekoliko slučajeva da ova grupa izvrši otmice. Oni koji su im uspjeli pobjeći, a sve su prijavili policiji u Bihaću, kažu da otete migrante ova grupa snima sa noževima ispod vrata, pa snimke šalju nazad familijama i od njih iznuđuju novac, piše Oslobodjenje.

Kako je za televiziju USK-a kazao Jusuf Mešić, načelnik krim-sektora policije, postoje saznanja da su migranti naoružani, da imaju minimum dva pištolja i jednu automatsku pušku.

– Grupa se kreće od Izačića do Velike Kladuše, vješto koristeći granični pojas, kazao je Mešić.

Snimak MUP-a USK-a: Nož pod vratom

Iako je migrantska kriza u Bosni i Hercegovini posljednjih godina postala mnogo manje vidljiva, u susjednoj Hrvatskoj trenutno je stanje sa migrantima u eskalaciji. Scene koje se dešavaju oko Karlovca i drugih gradova uz granicu sa BiH, neodoljivo podsjećaju na prizore koje smo proteklih 5-6 godina gledali po Bihaću i Velikoj Kladuši, a jedan period i u Tuzli i Sarajevu.

Krijumčari i dalje zarađuju na njima, uključujući i neke naše državljane. Naime, pripadnici Granične policije BiH 17. septembra ove godine lišili su slobode državljanku Bosne i Hercegovine E. B. (1999) nakon što je otkrivena u krijumčarenju 11 osoba afroazijskog porijekla na području Čajniča. Tužiteljstvu BiH dostavljen je izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, saopšteno je iz GPBiH.

Ipak, aktivnosti domaće policije nisu dovoljne pa kolege iz susjedne Hrvatske vrše pritisak na našu zemlju, zato je zatvoren malogranični prijelaz u USK-u Hadžin Potok, a stvaraju se i gužve kolonama putnika iz BiH na granici. Tome treba dodati i njihovu nervozu zbog velikog pritiska međunarodne zajednice, nevladinog sektora i medija da se prema migrantima postupa potpuno poštujući njihova prava.

Naša granična policija je nedavno odbila prihvatiti oko 150 migranata koje je hrvatska granična policija pokušala da nam vrati iako to ne smije činiti

– Hrvatska plaća ceh Schengena i Evropske unije. Šta mislite da su ostali Bira, Miral i Sedra? Zato naši na granici ne daju povratak migranata u Bihać readmisijom i zato je gužva na granici, prokomentarisao je poznati bihaćki profesor Sej Ramić, koji još drži aktivnom antimigrantsku grupu na društvenim mrežama, s tim da više prate dešavanja u svijetu nego u samom Bihaću.

Ali da su njegove riječi istinite, potvrdili su nam i naši izvori iz aktualne vlasti u BiH. Naime, naša granična policija je nedavno odbila prihvatiti oko 150 migranata koje je hrvatska granična policija pokušala da nam vrati. Hrvati to, naravno, ne smiju činiti, kao što su to ispod tezge radili prije nekoliko godina, van vidokruga EU organizacija za prava osoba u pokretu. A inače bi mogli biti smješteni u PPC Lipa kod Bihaća, gdje svakako ima mjesta.

Takvim postupanjima malo bismo rasteretili susjede.

LJUDSKA PRAVA

No, kada su to naši odbili, uslijedila je kazna, državljani BiH, uključujući dijasporu, cijelo ljeto su bespotrebno maltretirani gužvama na granici. Hrvati bi puštali samo jednu traku, sve čekajući ne bismo li se opametili. A zapravo ni policija u BiH, kao ni u Hrvatskoj, ne smije postupati nepropisno prema migrantima jer smo i mi prošli kroz slične muke koje i sami imaju.

Profesor Sej Ramić i dalje ima antimigrantsku grupu

– Bolja je i gužva na granici nego migrantska kriza u dvorištu, kazat će jedan Bišćanin, a s čime su se složili čak i oni koji su prinuđeni da putuju.

I tako će se Hrvatska i BiH naduravati i dalje sve dok veliki donosioci odluka ne kažu koliko migranata može primiti prostor Evropske unije.

Nastavi čitati

Najčitanije