Connect with us

Cazin

Veliko priznanje za firmu CPU iz Cazina na konferenciji u BiH poznatog brenda TESLA

Published

on

Tesla, poznati brend potrošačke elektronike, organizovao je svoju prvu veliku poslovnu konferenciju u Bosni i Hercegovini. Konferencija je održana u hotelu Termag na Jahorini, a trajala je tri dana, odnosno u periodu od 24. do 26. maja.
Tokom trodnevnog događaja, predstavnici kompanije Comtrade Distribution, koji stoje iza brenda Tesla, okupili su poslovne partnere, telekom i kablovske operatere, maloprodaju, servisere uređaja, zaposlene i stručnjake iz industrije kako bi razmijenjivali znanje i iskustva o inovativnim tehnologijama i proizvodima ovog brzorastućeg brenda.
Na poslovnoj konferenciji su dodijeljene zahvalnice i priznanja kompanijama koje su ostvarile najbolje rezultate na ovom brendu, a prva zahvalnica je uručena firmi CPU d.o.o. Cazin. Zahvalnicu u ime firme CPU d.o.o. Cazin je preuzela naša Lejla Žunić, koja je ujedno i predstavljala firmu na ovom velikom događaju, objavili su iz firme CPU d.o.o. Cazin.

BiH

Ogrešević: ‘Ovo predstavlja čin agresije na BiH, građani su spremni stati u odbranu države’

Published

on

By

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da će od ponedjeljka, 22. jula u Banjoj Luci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformirani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno sa kolegama iz bh. entiteta Republika Srpska.

Na osnovu Memoranduma o saradnji,  koji je potpisan 18. juna u Trebinju, tokom turističke sezone između MUP-ova Srbije i RS-a u istom periodu bit će angažirani policijski službenici MUP-a RS u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru koje će turisti moći da kontaktiraju.

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević za „Slobodnu Bosnu“ kaže da prisustvo policijskih službenika Republike Srbije na području Bosne i Hercegovine, a bez odobrenja nadležnih institucija Bosne i Hercegovine predstavlja čin agresije na našu državu.

„To proizilazi iz definicije agresije koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija Rezolucijom broj 3314 iz 1974. godine, a prema kojoj čin agresije, između ostalog, predstavlja i upotreba oružanih snaga jedne države koje se s pristankom zemlje prijema nalaze na teritoriji ove poslednje, protivno uslovima predviđenim u sporazumu“, dodaje on.

Predsjednik NES-a ističe da Deklaracija  svesrpskog sabora ne predstavlja ništa drugo nego kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

„Znači, i da je Bosna i Hercegovina odobrila prisustvo oružanih snaga, i da se one ponašaju suprotno uslovima koji su navedeni u tom odobrenju, to bi predstavljalo, po međunarodnom pravu, čin agresije.

U ovom slučaju ne postoji nikakvo odobrenje države i njenih organa, te je potpuno jasno da se radi o agresiji na našu državu.

Deklaracija  svesrpskog sabora ne predstavlja ništa drugo nego kršenje Povelje Ujedinjenih nacija kojom je zabranjeno miješanje u unutrašnja pitanja suverenih država, ali i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve to Srbija radi u saradnji sa bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, zloupotrebljavajući pravo na uspostavljanje posebnih paralelnih odnosa sa susjednih državama. Međutim, uspostava tih odnosa podrazumijeva pitanja koja se odnose jezik i kulturu bosanskih Srba i Srba u Srbiji, a sve to ne smije ni na koji način biti u suprotnosti sa očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, pojašnjava predsjendik NES-a.

„Srbija nastavlja svoje agresivno djelovanje”

Ogrešević ističe da je krajnje vrijeme da se institucije države probude i zaštite našu državu od agresivnog djelovanja Srbije.

„Srbija nastavlja svoje agresivno djelovanje prema našoj državi i krajnje je vrijeme da se institucije države probude i zaštite našu državu od agresivnog djelovanja Srbije. Pozivamo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova naše države, da od Savjeta Bezbjednosti zatraže da naloži Srbiji ponašanje koje je u skladu sa međunarodnim pravom i da prekine sa kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražimo hitno zasjedanje, na kojem treba da se razmatra sigurnosna situacija i zatraži od Vučića i Milorada Dodika da odmah prestanu sa napadima na suverenitet i teritorijalni integritet naše države, ili da Parlamentarna skupština donese odluku o vraćanju na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine od 12. decembra 1995. godine, a tim ustavnim zakonom je propisano da Bosna i Hercegovina zadržava pravo da se vrati na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, ukoliko se Dejtonski mirovni sporazum bude kršio“, kaže lider NES-a.

On upozarava da je mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji može biti ugrožen.

 „Srbija svojim djelovanjem u saradnji sa entitetom RS čini međunarodni zločin.

A međunarodni zločin je povreda međunarodne obaveze od neke države koja je bitna za zaštitu osnovnih interesa međunarodne zajednice, a tu povredu je cijela međunarodna zajednica priznala međunarodnim zločinom. A međunarodna zajednica je kao međunarodni zločin osim aparthejda, ropstva, genocida i kolonijalne dominacije priznala i agresiju, koja je zabranjena po međunarodnom pravu.

Ne budu li se poduzele odgovarajuće mjere od strane organa Ujedinjenih nacija, Vijeća za implementaciju mira i državnih organa Bosne i Hercegovine, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji može biti ugrožen, a građani Bosne i Hercegovine su spremni stati u odbranu svoje države, ma od koga da joj prijeti opasnost“, zaključio je Nermin Ogrešević za SB.

Nastavi čitati

Cazin

U protekla 24 sata u Cazinu zabilježene četiri policijske intervencije

Published

on

By

Izvještaj o Događajima i Stanjima na Području Grada Cazina u Poslednja 24 Sata

Policijska Stanica Cazin:

 • Intervencije: 4
  • Krivična djela: Nema prijavljenih krivičnih djela.
  • Javni red i mir: 3 slučaja
   • 12:30 sati, ul. Logoraša domovinskog rata: Vika, galama i drsko ponašanje.
   • 20:54 sati, Ljubijankići: Drsko i nepristojno ponašanje.
   • 23:00 sati, Lojićka: Drsko ponašanje.
  • Saobraćajne nezgode: 1
   • Magistralni put M 4,2, Puškari: Sudar tri motorna vozila, materijalna šteta, dve osobe zadobile lake tjelesne povrede.

Profesionalna Vatrogasna Jedinica Cazin:

 • Intervencije: 0
  • Sve je bilo mirno.

Dom Zdravlja Cazin:

 • Pregleda: 115
 • Povreda: 7 slučajeva korištenja saniteta.

Vodosnabdijevanje:

 • Prema informacijama iz JKP Vodovod Cazin, snabdijevanje vodom je uredno.

Elektrosnabdijevanje:

 • Podružnica „Elektrodistribucije“ Bihać, PJD Cazin, obavještava kupce da je dana 18.07.2024. godine planiran prekid isporuke električne energije za slijedeća trafo područja: Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Komunalne Usluge:

 • Odvožnja komunalnog otpada se odvija po planu.

Stanje na Cestama (18.07.2024. godine u 06:30 sati):

 • Pojačana je frekvencija saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, posebno u gradskim zonama i na putevima ka jugu zemlje.
 • Očekuju se izrazito visoke temperature, stoga molimo vozače da planiraju putovanja, prave češće pauze, budu odmorni i drže odstojanje između vozila. Ostali učesnici u saobraćaju takođe treba da budu oprezni i poštuju saobraćajne propise.
 • Sanacioni radovi su aktuelni na magistralnim putevima: Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje. Na ostalim mjestima saobraćaj se odvija usporeno.
 • Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Policija u Cazinu imala šest intervencija, evo kada i gdje

Published

on

By

Izvještaj o događajima na području Grada Cazin u proteklih 24 sata

Policijska intervencija

U protekla 24 sata na području Grada Cazin zabilježeno je ukupno šest policijskih intervencija:

 1. Krivično djelo:
  • 18:50 sati: Posjedovanje opojnih droga kod jednog lica.
 2. Javni red i mir:
  • 16:20 sati, ulica Žrtava domovinskog rata: Drsko ponašanje i prijetnja od strane jednog lica prema drugom licu.
  • 18:35 sati, City centar: Svađa, vika, galama i drsko ponašanje.
  • 19:30 sati: Svađa, vika, galama i učestvovanje u tuči između dva lica.
 3. Saobraćajne nezgode:
  • 13:50 sati, ulica Bošnjačkih šehida: Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i slijetanje sa kolovoza.
  • 19:20 sati, lokalni put Osredak: Sudar dva motorna vozila, materijalna šteta, dva lica zadobila lakše tjelesne povrede.

Vatrogasne intervencije

Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin zabilježila je jednu intervenciju:

 • 23:50-01:50 sati, Brezova Kosa: Požar automobila.

Hitna pomoć

Pregledano je ukupno 80 pacijenata, a korištenje saniteta zabilježeno je u četiri slučaja.

Vodosnabdijevanje

Prema informacijama iz JKP Vodovod Cazin, snabdijevanje vodom je uredno.

Elektrosnabdijevanje

Podružnica „Elektrodistribucije“ Bihać, PJD Cazin obavještava kupce da je dana 18.07.2024. planiran prekid isporuke električne energije za sljedeća trafo područja:

 • Od 08:00 do 15:30 sati: Donja Barska-Kožar, Krivajski Puškari, Kovačevići 1, 2 i 4, Kovačevići 3-Hasanagići, Hajder, GSM Nuhanovići, Murići, Čajići vodovod, Čajići 1 i 2.
 • Od 08:00 do 09:00 i od 15:00 do 16:00 sati: Rajak, Rajak 2, Razvoj, Hušići, Mutnik Harbaši, Mutnik 1 i 2.
 • Od 09:00 do 15:30 sati: Rajak, Hušići.
 • Od 09:30 do 10:00 sati: Ćoralići 3.

Komunalne usluge

Odvoz komunalnog otpada odvija se prema redoslijedu odvoza.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Najčitanije