Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Izraelska vojska ubila više od 100 Palestinaca koji su čekali u redu za hranu

Published

on

Potvrđeno je da su najmanje 104 Palestinca ubijena, a 760 povrijeđeno u ranom jutarnjem napadu jugozapadno od grada Gaze, objavilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Prve informacije, objavljene ovog jutra, govorile su da je broj žrtava “nekoliko desetina”.

Mnogi od teško ranjenih očajnički čekaju liječenje u nedovoljno opremljenim zdravstvenim ustanovama u sjevernoj Gazi, javlja Al Jazeera.

Inače, Palestinci su ubijeni dok su čekali u redu za hranu. Stanovnici sjeverne Gaze danima očajnički tragaju za hranom, a mnogi su krenuli na dugi put prema jugu pješice, usred sve većeg broja izvještaja o pothranjenosti i gladovanju.Sinoć je saopćeno da je još dvoje djece umrlo od dehidracije i pothranjenosti u bolnici al-Shifa u gradu Gaza, čime je broj umrlih od gladi na toj teritoriji danas porastao na šest.

Također, u najnovijem izvještaju Ministarstva zdravstva, saopćeno je da je od početka rata u Gazi ubijeno više od 30.000 ljudi. Ministarstvo zdravlja Gaze ne pravi razliku između civila i boraca, ali je u nedavnim ažuriranjima navelo da su oko 70 posto žrtava žene i djeca.

Svijet / Zanimljivosti

Vulin: „Ili ćemo biti zajedno ili nas neće biti. Proces ujedinjenja je započeo i ne može se više zaustaviti“

Published

on

By

Sa pritiscima i napadima moramo se braniti jedinstvom. Republika Srpska mora da opstane, ali neće opstati samostalno. Ne može da opstane sama, ona mora da bude sa Srbijom i Srbija mora da bude uz Republiku Srpsku, rekao je za RTRS Dodikov senator i bivši šef BIA-e Aleksandar Vulin.

Smatra da se najavljena rezolucija o Srebrenici neće odnositi samo na Republiku Srpsku, nego na sve Srbe gdje god da oni žive, i ne samo na oni koji su sada živi, nego na sve generacije koje će doći.

Upravo, zato ovo ne smijemo da dozvolimo, poručio je Vulin.

-Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik hrabro se bori da očuva Republiku Srpsku.

On u tome i uspijeva, upravo zato što ima podršku naroda koji ga je prepoznao kao lidera. Njega narod slijedi, podržava i u tome je njegova snaga. Mi nemamo naftu, nuklearno oružje, ali imamo ljude, kazao je Vulin.

– Srbi su stvorili Republiku Srpsku, nisu velike sile i samo Srbi mogu i da je izgube, rekao je Vulin.

– Kako možete da objasnite da ste vlast ili opozicija, u odnosu na rezoluciju o genocidu po kojoj će vaš narod biti genocidan? Kako možete da objasnite da niste danas ovdje. Ne znam kako bili ko ko se bavi politikom u Srbiji može da objasni da nije ovdje ili da ne podržava skup “Srpska te zove”. Ne može. Ili ćemo biti zajedno ili nas neće biti – poručio je Vulin pokušavajući obmanuti javnost da u nacrtu rezolucije piše bilo šta vezano za genocidan narod i kolektivnu odgovornost jednog naroda.

– Strašna je sama ideja da jedna Njemačka nekoga optužuje za genocid. Od svih zemalja na svijetu, poslije dva svjetska rata u kojima je stradalo više od 80 miliona ljudi, oni nekoga optužuju za genocid. Optužuju Srbe koji su dva puta bili žrtve genocida upravo od strane njih i onih koji su ih podržavali, rekao je očajni Vulin.

– Inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je nešto što svaki Srbim treba da podrži. Vučić i jeste predsjednik svih Srba i kao predsjednik svih Srba nas je i pozvao da budemo na jednom mjestu istog dana, ali i da imamo jednu ideju i zajedničku borbu za tu ideju. Ujedinjenje je ono što će se desiti. Proces ujedinjenja je započeo i ne može se više zaustaviti, poručio je Vulin.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Šta je poznato o napadu na Iran: Izveden na rođendan ajatolaha Khameneija, korišteni dronovi

Published

on

By

Izrael je svoj napad na Iran izveo na rođendan vrhovnog vođe Irana Ajatolaha Khameneija, koji danas puni 85 godina. Trenutno zvanični stav Irana je da nije bilo raketnog udara, ali da su na raznim mjestima djelovale protivvazdužne baterije.

Ovo je u suprotnosti s izvještajima koja dolaze iz SAD-a od strane , do sada neidentifikovanih zvaničnika brojnim novinskim organizacijama, u kojima se navodi da je došlo do izraelskog napada koji je možda uključivao bespilotne letjelice.

 

Reuters citira iranskog zvaničnika koji je rekao da nije bilo raketnog napada na Iran i da je eksplozija koja se čula u blizini Isfahana bila aktiviranje sistema protivvazdušne odbrane, jedan od nekoliko takvih incidenata širom Irana koji je također zatvorio velike aerodrome.Međutim, jedan zvaničnik iranske vlade, a kasnije i iranski državni televizijski emiter, sugerisao je da su lokacije možda bile na meti dronova.

IRNA je rekla da je odbrana pucala u nekoliko provincija. Nije precizirano šta je izazvalo paljenje baterija, iako su ljudi širom područja prijavili da su čuli zvukove.

IRNA je posebno rekla da je protivzračna odbrana pucala kod velike zračne baze u Isfahanu, koja je dugo bila dom iranske flote američkih F-14 Tomcats, kupljenih prije Islamske revolucije 1979. godine.

Poluzvanične novinske agencije Fars i Tasnim također su izvijestile o zvuku eksplozija, ne navodeći uzrok. Državna televizija je priznala “glasnu buku” u tom području.

IRNA je saopćila o pucanju PVO u blizini Tabriza:

“Nakon zvuka eksplozije na zapadu Tabriza, sjeverozapadni Iran i u blizini područja zvanog Vadi-e-Rahmat, prema izvještaju IRNA-e, otkriveno je da je protivvazdušna odbrana Tabriza pucala na sumnjivi predmet. U Tabrizu nije došlo do eksplozije, a grad je u mirnoj situaciji.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Brnabić brine zbog jačanja NATO trupa u BiH i rezoluciji o Srebrenici: Bog neka im je svima na pomoći

Published

on

By

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je zabrinjavajuća poruka komandanta NATO za Evropu Christopher Cavolija Kavolija koji je najavio slanje dodatnih snaga na Kosovo i u Bosnu i Hercegovinu.

Brnabić je rekla da NATO snage guraju rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim narodima i da znaju “da će usvajanje eventualno takve rezolucije na Generalnoj skupštini UN izazvati dodatne podjele i nestabilnosti u BiH”.

“Bez obzira na to i na to što će tako nešto biti praktično podrivanje mira i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu ili na cijelom Balkanu, oni ne odustaju od toga, ne žele čak ni da odlože, ne žele da daju šansu dijalogu, već guraju to, a sa druge strane akumuliraju trupe kako bi valjda spriječili neku eskalaciju”, rekla je Brnabić.

Kaže”da će biti presedan ako “uspiju da proguraju rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN”.

“Tada će otvoriti Pandorinu kutiju. Nakon toga, Bog neka im je svima na svijetu u pomoći šta će to izazvati”, rekla je Brnabić.

Nastavi čitati

Najčitanije