Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Vučić o Sandžaku: Prošla su vremena otcijepljivanja, to su gluposti, hajde svi lijepo da živimo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da se Sanždak neće otcijepiti od Srbije jer bi to onda značilo da će se od Bosne i Hercegovine otcijepiti 68 opština sa srpskom većinom, dodavši da je vrijeme otcijepljivanja prošlo.

Vučić je kazao Bošnjaci danas dolaze u petostrukom broju u Beograd da žive, a ne u Sarajevo i da se mnogo toga promijenilo.

“Na svim stranama ima ekstremista. Kada je jedan od njihovih čelnika došao u Pazar, a mislim da je Ugljanin govorio o fašističkoj Srbiji. I pitaju me šta ću da uradim. Kaže da će otcijepiti Sandžak. Šta će, oni da otcijepe tri opštine, a neće se otcijepiti 64 opštine u Republici Srpskoj sa srpskom većinom i još četiri u Federaciji BiH? Dajte pustite te gluposti, hajde svi lijepo da živimo. Gdje ćete da se otcijepite, to su prošla vremena”, rekao je Vučić.

U nastavku je govorio o Ukrajini, rekavši da neće lako pobijediti u vojnom smislu i da je to gotovo nemoguće, ali da će dobiti veliki zamah na evropskom putu.

“Mislim da će biti donijete odluke o hitnom početku pregovora i hitnom ulasku u EU. Amerikanci prave jedan blok unutar Evrope, poseban blok koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina. Imat ćete zemlje koje su veće od Francuske po broju stanovnika. Ako dodate tome i Rumuniju, onda taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je utjecajem Amerike”, rekao je Vučić.

klix

Svijet / Zanimljivosti

Mladić iz BiH teško stradao u Njemačkoj: Zadobio teške opekotine, helikopterom prebačen u bolnicu (FOTO)

U subotu 27.maja desila se nesreća na baušteli u Njemačkoj u kojoj je teško povrijeđen dvadesetogodišnji radnik iz Bosne i Hercegovine, radi se mladiću inicijala A.M iz Zavidovića.

Mladić je nakon nesreće helikopterom iz Nördlingena prebačen u Kliniku Bogenhausen u Minhenu.

Nezvanično saznajemo da je poslodavac (slovenska firma) radnicima dao obući neadekvatna radna odijela koja se sastoje od kratkih hlača (bez nogavica), a potom im dao nositi kante sa bitumenom vrućim cca 300 stepeni Celzijusa, pa je tom radniku prolivena jedna takva kanta sa katranom na noge.

Mladić se nalazi u Klinici Bogenhausen u Minhenu i nakon šest dana liječenja stanje mu je stabilno.

Inače kako saznajemo, ta slovenska firma je izvodila radove u Austriji zatim je poslala mladića u Njemačku da hitno dovrši neki posao gdje se i desila tragedija.

Kako saznajemo ovo nije prva teška nesreća radnika u toj slovenskoj firmi, a prije nekih sedam godina je momak iz Bihaća čak smrtno stradao padom sa krova.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Krvna osveta i likvidacija: Otac i sin, porijeklom iz BiH, u Berlinu osuđeni na doživotne robije

Žrtva je ubijena ispred šiša bara u Berlinu, početkom oktobra, 2021. godine

Višegodišnji sukob dvije romske porodice kulminirao je ubistvom 42-godišnjaka, a za ovo krivično djelo su danas u Okružnom sudu u Berlinu osuđeni otac (52) i sin (34), porijeklom iz BiH, na doživotne robije.

Naime, u presudi stoji da je ubistvo 42-godišnjaka samo kulminacija sukoba koji je vremenom doveo do krvne osvete, a zatim i do klasične likvidacije.

Pored oca i sina, koji su glavni u ovom ubistvu, osuđen je i njihov rođak na dvije i po godine zatvora, jer je znao da se planira likvidacija, ali nije prijavio.

Žrtva je ubijena ispred šiša bara u Berlinu, početkom oktobra, 2021. godine. Riječ je o pravoj egzekuciji, sa dva hica u glavu. Inače, otac nije bio na licu mjesta, i navodno, kako stoji u optužnici, sa ubistvom se čekalo sve dok otac nije došao, kako bi posvjedočio osveti:

– To jednostavno tako mora da bude, jer je on glava porodice, rekao je osuđeni tokom suđenja. Iako otac nije ispalio smrtonosne hice, već sin, i on je osuđen jer je bio glavni začetnik ove osvete, prenose Nezavisne.

Inače, zanimljivo je da je sukob ove dve romske porodice zapoečo još 2005. godine kada su se posvađali oko sjedišta u bioskopu.

Taj sukob je godinama postajao sve ozbiljniji, a nakon tragične smrti sestre i ćerke osuđenih, počelo se sa planiranjem osvete.

Ono što je u svemu tome apsurdno jeste da je ona stradala od metka člana svoje porodice (pištolj je slučajno opalio), ali su oni za njenu smrt optužili suparničku porodicu čiji je član kasnije i likvidiran.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Brutalno ubistvo u Sloveniji: Dva dana spavao pored tijela svoje djevojke

Državljanin Slovenije L.T. (20) osumnjičen je da je zadavio svoju djevojku E. M. (27), inače državljanku Srbije, koja živi u Mariboru.

Prema pisanju slovenačkih medija, mladić je djevojku prvo pretukao, a potom zadavio.

Komšinica iz zgrade u kojoj su živjeli priča kako su se čuli zvukovi iz stana i ženski urlici: “Pusti me!”.

Kako pišu Slovenske Novice, mladić je čak dva dana spavao pored svoje mrtve djevojke.

I mladić i pokojna djevojka su imali već “posla” s policijom. Oboje su imali zabranu prilaska svojim majkama.

“On je imao i prijavu zbog kršenja javnog reda i mira zbog tučnjave te probleme s drogom”, navode mediji.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije