Connect with us

BiH

Vulić: Ne treba mi lažni osmijeh vječitog člana CIK-a, nemaju šta raditi na sjednici Parlamenta BiH

Predsjednik i članovi Centralne izborne komisije (CIK), kako smo jučer otkrili, neće dobiti poziv za prisustvo na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

To znači da certifikate o dodijeljenim mandatima novim državnim parlamentarcima neće dodijeliti CIK, kao što je bila tradicija, već službenici Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH.Konstituirajuća sjednica će biti održana 1. decembra 2022. godine, ali na njoj će novi zastupnici Parlamentarne skupštne BiH pročitati i položiti zakletve, ali kako stvari trenutno stoje – bez uobičajene dodjele certifikata.

Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH je već uputio pozive zastupnicima da preuzmu svoje certifikate/mandate u stručnoj službi parlamenta, a neki parlamentarci su već i preuzeli svoje certifikate.

Novoizabranom poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Miroslavu Vujičiću koji je rekao da je certifikat za funkciju na koju je izabran preuzeo u Sekretarijatu i da ne zna zbog čega se CIK odlučio da na ovaj način dodjeljuje certifikate, njegova stranačka kolegica Sanja Vulić je poručila da je Republika Srpska uređena, za razliku od institucija BiH u kojim ništa ne funkcioniše, pa ni CIK.

“Nama mandat ne daje CIK već narod Republike Srpske, te samim tim nema potrebe za njihovim prisustvom kada se tehnički okupljamo da radimo za šta smo birani. Nikakve svečanosti i nikakvo davanje na važnosti veće od potrebnog. CIK ćemo gledati kada se bude raspravljalo o njihovom izvještaju o radu, a do tada to bi bio nepotrebni politički mazohizam”, rekla je.

Ona je naglasila da je lično zahvalna Sekretarijatu za uručeno uvjerenje.

“Ne treba mi lažni osmijeh vječitog člana CIK-a, niti savjetnice Mirka Šarovića koji i danas kažnjavaju Doboj zbog sjajnog rezultata Milorada Dodika”, dodala je Vulić.

Predsjednik CIK-a Suad Arnatuović jučer je za Klix.ba kazao da je “nepozvanom mjesto iza vrata” te da će se članovi CIK-a odazvati svima koji ih pozovu, kao što su već uradile kantonalne skupštine. Danas će prisustvovati prvoj sjednici Narodne skupštine RS-a, a sutra Predsjedništva BiH.

klix

BiH

Vulić poručila Amerikancima: “Ne bih se iznenadila da prospete i par vreća osiromašenog uranijuma”

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da licemjerstvo i bahatost najbolje opisuju Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Reagujući na saopštenje iz ove ambasade u kojem su najavili da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, te da je riječ o avionima koji su sposobni u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje i bilo kad u svijetu, Vulićeva je rekla da je veoma maliciozno da na taj način obilježavaju, kako kažu, trajnu vezu između SAD i BiH “imajući na umu blisku prošlost kada su bombardovali Republiku Srpsku”.

“Ne bih se iznenadila da iz te letjelice prospete i par vreća osiromašenog uranijuma jer njime ste trajno obilježili teritoriju BiH i to nije vam uopšte strano, naprotiv”, rekla je Vulić.

Ona je rekla da bi voljela bar jednom da javnost u BiH, posebno u Republici Srpskoj, dobije iskren odgovor od Ambasade SAD u Sarajevu šta je za njih partnerstvo.

“Da li su to bombarderi koje nam tako zdušno reklamirate kao plastične igračke, a ne, kako ste sami napisali, letjelice koje u kratkom roku koriste velike količine naoružanja protiv neprijatelja svuda u svijetu. U kom svijetu? U svijetu gdje se pod plaštom borbe za demokratiju šalju bombarderi da nam demonstrirate silu, da traumirate narod, nedužnu djecu ili je to još jedan pokušaj da uplašite sve oni koji nisu slijepi poslušnici globalista?”, upitala je Vulićeva, prenosi Srna.

Ona je poručila zaposlenima u Ambasadi SAD u BiH da im je “uzaludan trud što se tiče onih koji imaju glavu da misle, oči da vide i uši da čuju, ali narodu i djeci u BiH nije potrebna ta vrsta demokratije koju propagira Ambasada SAD u BiH, a koja podrazumijeva demonstraciju sile i straha”.

“Takva vrsta demokratije nije potrebna nikome u svijetu, pa ni vašim neprijateljima. Mi u Republici Srpskoj i BiH dobro znamo rezultate vašeg sećijaškog političarenja i ‘demokratije’ sa sarajevskih mindera”, zaključila je Vulićeva.

Nastavi čitati

BiH

Crnadak: Avioni koji će sutra letjeti iznad BIH istog su tipa kao oni koji su bombardovali Srbiju

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je da je Predsjedništvo BiH moralo dati odobrenje za sutrašnji prelet američkih vojnih aviona iznad BiH.

Podsjetimo, dva američka bombardera će sutra, 30. maja, od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko gradova Bosne i Hercegovine u znak partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.Kako su saopćili iz Ambasade SAD-a, riječ je o bombarderima B-1B Lancer kojima će se obilježiti američka trajna posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Crnadak je kazao da svaka vojna jedinica koja ulazi na teritorij BiH mora imati saglasnost Predsjedništva BiH.

“Ne znam da li je to donijelo Predsjedništvo sa Željkom Cvijanović ili ranije, ali Predsjedništvo je to moralo odobriti”, rekao je Crnadak.

On je o ovome govorio u kontekstu činjenice da vladajuća koalicija u RS-u često koristi antizapadnu retoriku, ali da je drugačija stvar kada je riječ o povlačenju konkretnih poteza.

Crnadak je naglasio da je riječ o istom modelu aviona koji je bombardovao Srbiju.

Vulić poručila Amerikancima: “Ne bih se iznenadila da prospete i par vreća osiromašenog uranijuma”

klix

Nastavi čitati

BiH

(VIDEO) Kakvu zaštitu da očekuju građani: Službenik SIPA-e divljao automobilom kroz Sarajevo

Građani Sarajeva su na protestima, između ostalog, tražili i da policija radi svoj posao i sa ulica odstrani bahate vozače koji ne poštuju zakone

Građani Sarajeva su na protestima, koji su održani povodom pogibije mlade doktorice Azre Spahić, zatražili jednu sasvim normalnu stvar, a to je da ih policija zaštiti od Bahatih vozača, kakav je Armin Berberović. Podsjećamo, on je u petak, 26. maja, vozeći brzinom većom od dozvoljene i u alkoholisanom stanju, usmrtio Azru Spahić, a njene dvije prijateljice povrijedio.

Poslije ovog, kao i nakon svih ranijih sličnih slučajeva, sve oči uprte su u policiju, od koje se očekuje da radi svoj posao i odstrani ovakve vozače sa ulica.

Međutim, šta raditi kada su i pojedini službenici policijskih agencija među takvim vozačima. Dnevni avaz je objavio snimku “divljanja” sarajevskim ulicama Amara Mustafaja, službenika SIPA-e. U jednom trenutku Mustafaj kroz grad vozi brzinom od čak 108 kilometara na sat.

Čemu da se nadaju građani ako oni od kojih očekuju zaštitu rade isto što i oni poput Armina Berberovića?

 

Inače, iz SIPA-e je potvrđeno da je Mustafaj njihov uposlenik.

Video pogledajte ovdje:

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Nastavi čitati

Najčitanije