Connect with us

Magazin

Znate li koliko vrsta bosanskih ćevapa postoji?

Published

on

U SVOJOJ nedavnoj objavi na Facebooku Taste Atlas se osvrnuo na vrste bosanskih ćevapa.

“Unatoč jasnom turskom podrijetlu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Obično se pripremaju od mljevene junetine ili mješavine mljevene junetine s drugim mesom, poput teletine ili janjetine – začinjene mješavinom različitih začina; obično su to češnjak, sol, crni papar, a ponekad paprika ili ljuta crvena paprika”, objašnjavaju na Taste Atlasu.

Nakon što je smjesa odstajala nekoliko sati ćevapi se peku na roštilju na drvenom ugljenu. Tradicionalno, jedan dio jela sastoji se od deset komada ćevapa uguranih u mekanu, vlažnu, blago zapečenu lepinju ili somun te raznih priloga, poput kajmaka, pečene crvene paprike, ajvara (posebno popularnog u Hrvatskoj i Srbiji) te sirovog luka.

Izvor: Taste Atlas

Postoje 4 vrste bosanskih ćevapa, a u nastavku vam donosimo opis za svaku pojedinu vrstu, piše Index.

Sarajevski ćevapi

Ova jedinstvena vrsta ćevapa potječe iz Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ćevape – neki ih rade isključivo s mljevenom junetinom, soli i paprom, dok drugi koriste kombinaciju mljevene junetine i ovčetine.

Sarajevski ćevapi se zadnjih godina uglavnom rade samo s mljevenom junetinom i solju. Nakon što je smjesa pripremljena treba je ostaviti u hladnjaku 48 sati. Zatim se peku na žaru i tradicionalno poslužuju u somunu, sa sjeckanim crvenim lukom sa strane.

Travnički ćevapi

Ova vrsta ćevapa priprema se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom juhom koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine.

Kruh, lokalno nazvan pitica, umače se u juhu pa se kratko peče na roštilju. Ispečeni ćevapi stavljaju se u piticu, a zatim se posipaju nasjeckanim lukom. Ovu varijantu ćevapa preporučuje se poslužiti s jogurtom.

Banjalučki ćevapi

Iako se ostale varijante ćevapa rade u komadima, banjalučki ćevapi se razlikuju od svih ostalih jer se pripremaju kao mesna pločica koja se obično sastoji od četiri ćevapa povezana u niz. Obično se rade samo s mljevenom junetinom, solju i paprom, kao i sarajevski ćevapi, ali ponekad se u smjesu dodaju i mljevena teletina i češnjak.

Nakon što su ispečeni banjolučki ćevapi se tradicionalno stavljaju u lepinju, a jelo se poslužuje s puno luka.

Tuzlanski ćevapi

Ova vrsta ćevapa dolazi iz Tuzle. Najčešće se spravljaju od kombinacije mljevene ovčetine, junetine i janjetine (najčešće u omjeru 2:1:1), iako se ponegdje pripremaju samo s junetinom. Meso se ručno miješa te začini solju i paprom, a preporučljivo je smjesu ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili cijeli dan prije pečenja.

Ovi ćevapi se peku na nauljenom roštilju, a kad su gotovi, obično se još jednom začine paprom. Tuzlanski ćevapi poslužuju se u tzv. lepini (bez nj), koja se prethodno potopi u temeljac od goveđih kostiju zvanu poliv. Mladi luk ili sitno nasjeckani crveni luk tradicionalni su prilog.

Magazin

VIDEO Ovako izgleda kad se sudare najveći i najmanji Volvo

Published

on

By

POPULARIZACIJOM električnih pogona masa vozila raste još i brže, a sve donosi i određene posljedice za pasivnu i aktivnu sigurnost sudionika u prometu.

Glavni urednik Automotive News Europe Doug Bolduc imao je priliku posjetiti Volvo centar za sigurnost u Torslandi, u Švedskoj, gdje je prisustvovao zanimljivom crash testu. U simulaciji sudara sudjelovali su najmanji i najveći električni Volvo, odnosno modeli EX30 i EX90.

Pritom je izabran posebno nepovoljan tip sudara, gdje je veći automobil udario u bok manjeg. Pritom je EX90 u trenutku udarca vozio brzinom od 50 km/h, dok je EX30 vozio poprijeko brzinom od 20 km/h. Što se dogodi u prometnoj nesreći u kojoj sudjeluju dva automobila ukupne mase gotovo pet tona, možete vidjeti u nastavku.

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

Enis Bešlagić otvorio dušu o odnosu sa djecom: ‘Da sam bio kući, sada ne bi bila ovakva’

Published

on

By

Enis Bešlagić mnogima je omiljeni glumac, a iako je aktivan na društvenim mrežama, ne govori često o privatnom životu. Sljedeće godine napunit će 50, a sa suprugom Sabinom ima dvoje djece. S kćerkom Asjom i sinom Makom, kaže, ima prijateljski odnos.

“Budem ja ozbiljan, razumiješ, ali ja kad sam ozbiljan oni mene ne doživljavaju uopšte. To su ti zakoni, ti sad djetetu ne smiješ ništa, imaju one telefone i odmah zovu! Hahahha! Šalu na stranu. Danas djeci moraš biti prijatelj, drug. Više nema tog odnosa ‘ti si iznad njega’. Poštovanje zaista moraš dobiti s iskrenim prijateljstvom s njim. Tek tad dobiješ da ti on vjeruje i povjeruje. Mislim da djeci roditelj mora biti najbolji prijatelj”, rekao je Enis za InMagazin.

 

Dodao je kako je vrlo zadovoljan s poslom koji je odradio kao tata, a onda se još jednom našalio.

“Apsolutno! Zato što sam ja sve prepustio supruzi! Ja sam shvatio da ću ja nešto us*at sto posto ako se ja budem miješao. Onda su oni meni zamjerili ‘ti nikad nisi kući’, ja kažem ‘da sam ja bio kući, sad djeca ne bi bila ovakva’. Tako da ja mislim da je to bio najbolji izbor”, kaže. Suprugu, ističe, ne viđamo često u javnosti jer je stalno oko djece.

 

“Pa kad će?! Ja dođem kući i kažem malom ‘daj da odigramo jedu FIFA-u’, kaže on ‘ja moram učiti’, kažem mu ‘sad moraš učit? Što nisi učio dok ja nisam došao’, razumiješ. A ja sam stvarno čekao da malo naraste da možemo igrat FIFU, sad odjednom nešto uče ta djeca i to me nervira baš!, našalio se.

 

Kaže kako bi u sljedećih 50 godina života volio biti dobrog zdravlja i da napokon uživa, da ne mora trčati za poslom.

“To nije samo borba egzistencijalna, nego to je nekako i društvena. Ja imam društvenu odgovornost pa sam često znao imati neke svoje istupe koji su me koštali nekog vremena pa nisam nešto snimao i radio zbog toga, ali sad bih volio da se ovim poslom bavim iz užitka, iz ljubavi, ne da gledam finansijsku neku korist od toga nego da zaista radiš ono što voliš”, zaključio je Enis.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Kaos u hrvatskom gradu: Kružni tok izludio vozače, nikome ništa nije jasno

Published

on

By

NISU poboljšanja uvijek zaista poboljšanja. Dokaz za to je ono što se tijekom cijelog dana događa u Koprivnici, točnije na novom kružnom toku na križanju Cvjetne i Ulice Antuna Mihanovića.
U videu koji objavljuje ePodravina, a koji im je poslao čitatelj, vidi se kako vozači teško shvaćaju kako voziti kružnim tokom, a dio problema leži i u činjenici kako uz prometnicu još uvijek stoje znakovi s dosadašnjom regulacijom prometa.

“Crveni krug u sredini novog kružnog toga tek je ofarban, moraju se još postaviti rubnjaci i drugi dijelovi kružnog toka, tako da je on još uvijek u nastajanju. Do kraja tjedna će svi dijelovi novog kružnog toka biti posloženi”, rekao je ePodravini pročelnik Tomislav Golubić.

Dodaje da se, što se regulacije prometa tiče, prema važećim propisima, dok se ne postavi nova signalizacija, ne smije micati postojeća.
“Molimo građane da opreznije voze tim dijelom ceste dok se kružni tok u potpunosti ne dovede u funkciju”, zaključuje Golubić.

Nastavi čitati

Najčitanije