Connect with us

BiH

Zahiragić: ‘Zašto misle da Bakir Izetbegović, ako bude kandidat, neće pobijediti’

Published

on

Haris Zahiragić, zastupnik je SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, ali prema njegovom angažmanu po društvenim mrežama, TV stanicama, u skupštinskim klupama, on je trbuhozborac iz Mehmeda Spahe 14.

Danima se upinje dokazati kako je Bakir Izetbegović na pravom putu, a svi drugi na krivom, kako je neshvaćen i kako ga napadaju “neki ljudi zli”.

Ni jučerašnja objava kandidature Denisa Bećirovića nije mogla ostati bez komentara ovog vrsnog ‘poznavaoca’ prava, geopolitičkih kretanja, svjetske historije, političkih trendova.

“Godinama je trajao ogroman pritisak na njega iz međunarodne zajednice za Izborni zakon po mjeri Čovića. Višedecenijski budžetski “borci” za građansku državu izmakli su se, sjeli na tribine i nadali se kapitulaciji, čak je i najavljivali. Optuživali su ga da je zamijenio Izborni zakon za neke javne ustanove. Plan je bio da Izetbegović i SDA pod prijetnjama iz međunarodne zajednice daju Čoviću ono što želi, a da oni nakon toga pobijede na izborima. Vuk sit, ovce na broju.

Čak su, tek u fotofinišu tih pregovora, uključili još neke nominalno bošnjačke stranke, koje su trebale pomoći Izetbegoviću da popusti. Uzalud!”, objavio je Zahiragić na svom Facebook profilu uz fotografiju sa Bakirom Izetbegovićem.

Kaže da su “u toj računici izostavili hrabrost i mudrost – kao glavnu determinantu naših prvaka, od Alije do Bakira Izetbegovića”.

“Nakon što im je propao taj plan, odlučili su izvući staru i ispričanu temu “revizije tužbe” – kako oni to zovu, a mislili su na reviziju presude. Pokušali su na njoj napraviti kampanju i 2018. godine, bezuspješno. Sada su im u pomoć pritekli razni međunarodni špekulanti u jednoj koordinisanoj obavještajnoj akciji. Ponovo nisu uspjeli, razbili smo te njihove spinove i laži. I opet ćemo, jer istina je pitkija od laži.
Na kraju skupili su, kako kažu, čitavu opoziciju, da podrži jednog kandidata. Pridružili su im se još dvije lokalne stranke, koje su zapravo i prošli put de facto podržale Bećirovića.

Tada je Šefik Džaferović, u puno nepovoljnijoj političkoj situaciji po SDA, pobijedio njihovog kandidata”, analizira on.

U nastavku Zahiragić sa jednim ako donosi novu informaciju, odnosno, upitnik na kandidaturu Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH.

“Zašto misle da Bakir Izetbegović, ako bude kandidat, posebno nakon majstorice koju je odigrao na ANP-u, NATO-u, CIK-u, VSTV-u i Izbornom zakonu protiv retrogradnih političkih snaga, neće još ubjedljivije pobijediti istog kandidata? Uostalom, SDA ima više glasova nego sve stranke i strankice sa današnjeg pressa zajedno. Slušali ste govornike na današnjem pressu, nisu im problem Čović i HDZ, Dodik i SNSD, politike Srbije i Hrvatske – nego Izetbegović i SDA”, napisao je Zahiragić.

Dalje navodi da je “nekima od njih”, pored Izetbegovića i SDA, problem i Željko Komšić.

“Čak su pojedinci otvoreno rekli da daju podršku Bećiroviću samo da bi spriječili SDA da dio glasova prebaci Komšiću – kao da on sam nema više “lijevih” glasova nego čitava “Trojka” skupa. Bilo kako bilo, iako moram priznati “Plan B” je dobro osmišljen, ali moram vas obavijestiti da će doživjet poraz, uostalom kao i svaki put do danas!”, navodi Zahiragić dodajući na kraju: ‘Kako da se raspozna istina u vremenima fitne? Pogledaj u kojem pravcu lete strijele neprijatelja, one će te uputiti na istinu!”

Raport

 

BiH

“Pop Žućo”: Umro Vojislav Čarkić, četnički pop koji je blagosiljao zločince na okupiranoj Grbavici

Published

on

By

Sveštenik Vojislav Čarkić, poznat kao “pop Žućo”, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čarkić koji je u ratu imao i nadimak “pop Žućo” tokom rata obavljao je niz uloga, a između ostalog bio je i komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.Osim što je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, blagosiljao je oružje i druge vojnike koji su učestvovali u napadima na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, njemu je u ratu dodijeljena i funkcija vojnog sveštenika agresorske Vojske RS-a te je nosio i čin majora.

Čarkić se može vidjeti i na snimku izlaska određenog dijela srpskog stanovništva sa Grbavice nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nakon što je Momčilo Krajišnik naredio srpskom stanovništvu da napusti Sarajevo, Čarkić je bio jedan od onih u prvim redovima koji je predvodio kolonu.

“Ja sam bio inicijator te vojne litije. Zvono je zvonilo mrtvački. Iza zvona, nosili su krst, koja su dva patrijarha osvještala, patrijarh srpski Pavle i cijele Rusije Aleksej. To je bilo zvanično napuštanje Grbavice”, govorio je ranije Čarkić.

Nakon rata preselio se u Miljeviće nadomak Sarajeva, a u glavni grad BiH došao je i 2021. godine tokom posjete patrijarha Porfirija što je izazvalo burne reakcije.

Baš kao i za brojne druge vojne službenike u VRS, do kraja će ostati nejasna i uloga Čarkića u brojnim zločinima na Grbavici kao i Vracama te Kovačićima koji su se nalazili pod okupacijom tokom agresije na BiH.

klix

Nastavi čitati

BiH

Vojnik EUFOR-a poginuo u nesreći tokom šetnje kod Travnika

Published

on

By

Komanda EUFOR-a saopćila je kako je vojnik koji je služio u misiji preminuo nakon nesreće koja se dogodila tokom šetnje na području Travnika.

Kako je naglašeno, dvojica vojnika su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju na području Travnika kada se dogodila nesreća i to na planinskom predjelu.

“Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim”, navedeno je.

EUFOR je ovom prilikom uputio i saučešće porodici te prijateljima vojnika.

“EUFOR želi iskoristiti ovu priliku da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku. Drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također je evakuisan helikopterom EUFOR-a MEDEVAC. EUFOR će nastaviti pružati podršku u svim situacijama. EUFOR se također želi zahvaliti medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć”, zaključili su.

klix

Nastavi čitati

BiH

Nikšić: I danas sanjam BiH u kojoj ćemo imati svoje bh. bratstvo i jedinstvo

Published

on

By

Na godišnjicu smrti predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita oglasio se predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je kazao da i danas sanja BiH u kojoj će postojati bh. bratstvo i jedinstvo.
Na početku je kazao da svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane.”Činjenica je da je Jugoslavija, na čelu sa Titom, većini nas pružila dosta dobroga i nosimo lijepe uspomene. Naravno poštujem i one koji ne nose takva sjećanja. Učili su nas bratstvu i jedinstvu, ljudskost je bila važnija od nacije, svi smo podjednako radili za dobrobit društva i države, međusobno smo se poštovali, a još su nas više poštivali i sanjali da budu kao mi oni koji su danas daleko ispred nas”, istakao je Nikšić.

Zatim je kazao o kakvoj Bosni i Hercegovini i danas sanja.

“Možda nisam realan, ali ja i danas sanjam Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo imati svoje bosanskohercegovačko bratstvo i jedinstvo. Bosnu i Hercegovinuq u kojoj ćemo svi biti ponosni pripadnici svako svoga naroda, ali u isto vrijeme ponosni Bosanci i Hercegovci”, istakao je Nikšić.

Dodao je da se danas navršavaju 44 godine od kada je otišao čovjek koji je obilježio jednu epohu.

“Zato na ovaj način želim odati počast i spomen Josipu Brozu Titu, predsjedniku, državniku, vrhovnom komandantu”, zaključio je Nikšić.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije