Connect with us

BiH

Dodik: Nema sankcija Rusiji, bile bi manje od najmanjeg komarca na svijetu

Published

on

U Sankt Petersburgu je održan sastanak između predsjednika Rusije Vladimira Putina i člana Predsjednistva BiH Milorada Dodika.

Rusija ostaje značajan faktor svjetskog odlučivanja, kaže Dodik nakon sastanka.

Prenio je da Rusija u Savjetu bezbjednosti ostaje snažna. Dodao da je bilo govora i o mandatu Altea-e.

Ipak, Dodik je u obraćanju medijima nakon sastanka u negativnom kontekstu spomenuo i Njemačku i njene namjere.

“Oni silom hoće da nametnu politička rješenja”.

Ocijenio je da je održan “veoma važan, prijateljski sastanak, pun važnih tema, političkih, u vezi Dejtona”.

“Ponovo sam obavijestio gospodina Putina da onaj koji se predstavlja kao visoki predstavnik nema mandat.”

Dvije gasne elektrane bit će izgrađene u RS, obećao je Dodik, dogovoreno je sve, naglašava sa menadžerom Gasproma Aleksejem Milerom. Istakao je da je potrebno riješiti papirologiju između BiH i Srbije.

Dodik kaže da je obavijestio Putina i u vezi izgradnje rusko-srpskog hrama u Banjaluci.

“Rusija nastavlja da vodi svoju autentičnu politiku koja ima cilj da zaštiti svoje interese. Obavijestio sam Putina da se prema našim ljudima i prema meni uvode sankcije zapada, da se 2. oktobra provode izbori. Pozvao me je da opet u septembru dođem”.

Bilo je govora i sankcijama:

“Oni visoko cijene to što nismo dio sankcija Ruskoj federaciji. A i svjesni su da to ne bi ugrizlo Rusiju, bilo bi manje od najmanjeg komarca na svijetu”, kaže Dodik.

Dodao je da RS ne odustaje od svojih nadležnosti, ali da ne želi uzeti ništa od BiH što po Ustavu pripada njoj.

N1

BiH

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare: “Cijeli Balkan smrdi na bahatost”

Published

on

By

Na društvenim mrežama od jučer kruži ‘lavina’ komentara na snimak koji je sin Rame Isaka, Rusmir, inače direktor KPZ Zenica objavio na društvenoj mreži TikTok.

Naime, na snimku – koji je u međuvremenu obrisan sa ovog kanala – vidi se nedavna posjeta porodice Isak Srebrenici i Potočarima, a posjetili su i nanu Fatu Orlović.

 

Snimak ih prikazuje kako putuju s više vozila, pod punom policijskom pratnjom, a pojedini su primijetili kako je u njihovom društvu i jedan berber iz Sarajeva.

“Sanjala nisam nikada da bih mogla živjeti u ovakvom svijetu”, kaže jedan od komentara, dok drugi dodaje kako “cijeli Balkan smrdi na bahatost”. Znači, na sljedećim izborima Ramo Isak dobiva hladno 10 puta više glasova nego na prošlima, dodaje treći…

Pogledajte video o kojem se priča:

Nastavi čitati

BiH

Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici: “Taj pojam rezervirati samo za najteže zločine”

Published

on

By

Ambasador Izraela u Srbiji, Yahel Vilan, izjavio je danas da “Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom”.

Vilan je istakao da je “pogrešno koristiti termin genocid za Srebrenicu”, navodeći da takvo označavanje “stvara iskrivljenu sliku o događajima”.

“Ne tvrdim da je holokaust jedini genocid, bilo je i drugih slučajeva širom svijeta. Ali, nazivajući Srebrenicu genocidom, po mom mišljenju, umanjujemo važnost tog pojma, koji bi se trebao rezervirati samo za najteže zločine”, istao je Vilan u intervjuu za srbijansko izdanje Sputnjika.

Govoreći o predstojećem glasanju o rezoluciji o Srebrenici, ambasador je rekao da Izrael “razumije težinu pitanja”.

“Zemlje koje su više politički motivisane nego privržene historijskoj istini trebale bi razmotriti uticaj svojih odluka na region i stabilnost Bosne i Hercegovine”, naglasilo je.

Ambasador je zaključio da “politizacija ovakvih pitanja nije korisna te da bi ih trebalo rješavati na moralnom i pravnom nivou, bez miješanja politike”.

 

Nastavi čitati

BiH

Sa četničkom kokardom na glavi prijeti Bošnjacima: “Turci”, čekamo 2. maj. Ne bih vam bio u koži

Published

on

By

Mladić pod imenom Aco, koji je prošle godine na društvenim mrežama vrijeđao i upućavao prijetnje bošnjačkom stanovništvu u Bijeljini, ponovo je isto uradio.

Sa četničkom kokardom na glavi poručio je “Turcima”:

“Čekamo drugi maj, Boga mi, ne bih vam bio u koži. Spremni smo, živjela Srbija”.

Podsjećamo, on je prošle godine provocirao srpskom i ruskom zastavom prolazeći kroz povratnička naselja.

“Evo Ace i u najvećem muslimanskom naselju u Bijeljini. Ne mislim na Janju nego ovaj ovdje dio gdje su sami muslimani. Ja molim da me neko napadne. Ja se okrećem naravno ko me bude napao ja mu napravim javnu dženazu. Samo bih želio da vas upozorim da Aco ima čime da se brani. Uvijek uz njega, uvijek je tu. Živjela Republika Srpska i Srbija”, kazao je tada.

Nastavi čitati

Najčitanije