Connect with us

BiH

Sattler pojasnio zašto Ukrajina, a ne BiH: ‘Šta vi nudite Evropskoj uniji? Jeste li ozbiljni?’

Published

on

“Bosna i Hercegovina je članica evropske porodice i postat će članica Evropske unije”, poručio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH koji je posjetio carinsku laboratoriju u Banjaluci.

“Nismo zadovoljni brzinom na evropskom putu”, istakao je Sattler u Banjaluci.

Dodaje da će ove sedmice biti vrlo važan sastanak, 27 članica EU, ministri, a Bosna i Hercegovina će biti tema. Šef EU delegacije tokom posjete Banjaluci istakao je da se nada pozitivnim vijestima iz Brisela.

“Ove sedmica je šansa za BiH, posebno zbog geopolitičkih promjena i ruske agresije na Ukrajinu. Jedno je traženje kandidatskog statusa, a drugo šta vi nudite Evropskoj uniji? Jeste li ozbiljni? Imali smo Mostarski sporazum, donesena Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, bilo je nekog napretka, ali nedovoljno. Poruka političarima, da iskoriste vrijeme do izbora, imate tri mjeseca do izbora”, naveo je Sattler.

Šta Ukrajina može donijeti EU, kao zemlja u ratu, bilo je pitanje novinara?

“Što se tiče Ukrajine svi znamo da se svijet promijenio 24. februara nakon napada na Ukrajinu. Član 49. daje pravo svakoj zemlji Evrope da zatraži status kandidata. Ukrajina počinje ispunjavati uslove, ja sam bio iznenađen, oni su u ratnom stanju ispunili set antikoruptivnih zakona. Kandidatski status je dobar signal za ljude, 40 miliona, koji se bore za svoju zemlju, porodice, slobodu svih nas. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uslovi, učinjeno je malo. Istovremeno dobili smo vise pisama od Slovenije, Hrvatske koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram za BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima”, zaključio je.

Iskazana je i neophodnost što hitnijeg usvajanja državnog budžeta.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula naglasio je da Evropska unija pomaže Upravu za indirektno oporezivanje od njenog osnivanja.

“Evropska komisija je za granične prelaze uložila 35 miliona eura”, kaže Džakula.

Direktor UIO BIH istakao je da postoje razmišljanja o ideji Otvoreni Balkan, ali da on nije za to.

UIO je u prošloj godini prikupila 8 milijardi i 445 miliona KM, dok je za prvih 5 mjeseci već prebacila prošlogodišnji rezultat u istom periodu za 735 miliona KM.

N1

BiH

Otvorena Izložba ”Sultanskih džamija” u Gradskoj džamiji Cazin

Published

on

Izložba će trajati do četvrtka 9.5.2024.

Bujrum

Nastavi čitati

BiH

Scene kao iz filmova u BiH: Ukrao auto u kojem se nalazila žena, ona iskočila, lopov se zabio u drugo vozilo

Published

on

By

Nesreća koja se desila danas oko 16 sati na ulazu u grad Jajce, na Titovom-Plavom mostu, izazvala je šok među građanima.

Ono što je na prvi pogled ličilo na saobraćajnu nesreću brzo se ispostavilo kao složeniji slučaj otmice, što je rezultiralo sudarom vozila i mogućim ozbiljnim povredama.

Kako prenosi Jajce online, prema nezvaničnim informacijama, jedan muškarac navodno je ušao u parkirani automobil marke “Golf” u kojem se nalazila jedna ženska osoba s namjerom da ga ukrade. Navodno je žena iskočila iz vozila u pokretu kada je shvatila namjere ovog muškarca.

Foto: Jajce Online

Nakon toga, muškarac je vozio kroz gradski tunel, a na putu do mosta, došlo je do sudara s vozilom VW Tiguan. Ograda na mostu zaustavila je džip VW Tiguan da ne padne u rijeku, a na Golfu je pričinjena ogromna materijalna šteta.

Pripadnici Policijske uprave Jajce su trenutno na terenu, provodeći detaljnu istragu i prikupljajući informacije o ovom događaju, a još uvijek nije poznato ima li povrijeđenih u ovom incidentu.

Nastavi čitati

BiH

Duraković o sinoćnjem incidentu u Potočarima: Napadnut pripadnik DKPT-a, muškarac prijetio “Pobiću vas sve”

Published

on

By

Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, u razgovoru za Dan uživo komentirao je najave o navodnom okupljanju Bošnjaka kod Memorijalnog centra koje su plasirane kroz lokalne medija, ali je otkrio i informaciju o incidentu koji se protekle noći desio u blizini Memorijalnog centra, o kojem se još nisu oglasile zvanične institucije.

Kako je kazao protekle noći je u blizini Memorijalnog centra zaustavljeno vozilo beogradskih registracijskih oznaka u sklopu rutinske kontrole, a nedugo nakon toga došlo je i do incidenta nakon kojeg je osoba koja je upravljala vozilom privedena.

Prema riječima Durakovića, osoba koja je zaustavljena počela je galamiti što je izazvalo pažnju pripadnika za Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, koji osiguravaju Memorijalni centar.

Da li u svjesnom ili pripitom stanju, osoba je počela psovati policajce MUP-a RS. Obzirom da Direkcija ima nadležnost da štiti objekat MC čuli su galamu. A kada čujete galamu navečer u 11-12 sati onda vam je nešto sumnjivo”, kazao je Duraković, dodavši kako su pripadnici Direkcije tada krenuli do kolega MUP-a RS, kako bi vidjeli šta se dešava.

Naglasio je kako se radi o dvojici Bošnjaka, koji su prišli pripadnicima MUP-a RS, a tada se desio i fizički nasrtaj na pripadnika Direkcije, od strane osobe čije je vozilo zaustavljeno.

Tek tad su MUP i Direkcija skupa priveli lice. Riječ je o osobi srpske nacionalnosti koja je iz Srebrenice a danas živi u Beogradu, koji je pored Memorijalnog centra prijetio: pobiću vas sve – to policija sve zna”, tvrdi Duraković.

Na kraju je kazao kako očekuje od MUP-a RS da oglasi se o ovom incidentu.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije