Connect with us

USK

Od Neba do Naloga: Tužioci češljaju policijske naloge u Krajini

Published

on

Četiri policajca iz USK-a čekaju ročište za izjašnjenje o krivnji, dok Tužilaštvo i SIPA izuzimaju nove dokaze o namještanim saobraćajnim prekršajnim nalozima

Općinski sud u Bihaću je prošlog mjeseca u cijelosti potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv dva policijska komandira Uprave policije MUP-a Unsko-sanskog kantona Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policijskih službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota. Oni su privođeni tokom akcije kodnog naziva Nebo kao osumnjičeni za koruptivna djela u policiji. Naredniku Džigumu izrečena je mjera zabrane prilaska zgradi policije, a policajci još nisu suspendirani niti je još zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji.

U međuvremenu, prošle sedmice je u Bosanskom Petrovcu i Bihaću SIPA izvela još jednu akciju kodnog naziva Nalog, a koja je u direktnoj vezi sa ranijim predmetom otkrivanja korupcije u policiji USK-a.

– Trinaestog juna 2022. na području Bihaća i Bosanskog Petrovca pripadnici SIPA su izvršili privremeno oduzimanje dokumentacije na dvije lokacije zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, propisano Krivičnim zakonom Federacije BiH. Prilikom realizacije je privremeno oduzeta dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti provedene su po nalogu Općinskog suda u Bihaću, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, navela je Jelena Miovčić, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu.

Nezvanično saznajemo da su pripadnici SIPA izuzeli oko 30.000 prekršajnih naloga od policije, za koje se sumnja da je veći broj krivotvoren, odnosno da su prepravljani sadržaji naloga tipa brzine kretanja motornog vozila i slično, objasnio nam je naš izvor, piše Oslobodjenje

Ovakvo krivično djelo upravo je dio potvrđene optužnice u predmetu Nebo, pored velikog broja krivičnih djela primanja dara i koristi, odnosno uzimanja mita policajaca u saobraćaju od vozača, te organizirano propuštanje kamiona sa šumskom sirovinom bez valjanih naloga.

Podsjećamo, Oslobođenje je pisalo o tome da Policijskom stanicom u Bosanskom Petrovcu vedri i oblači Elvedin Džigum, zahvaljujući koruptivnim aktivnostima i prijateljskim vezama sa vrhom policije USK-a, a što je i sam posvjedočio inspektorima SIPA u Banjoj Luci još prilikom njegovog hapšenja u akciji Nebo od prije dvadesetak mjeseci.

 

 

USK

Tragedija u USK: Radnik mijenjao gumu, kamion pao na njega i priklještio ga, preminuo je

Published

on

By

Na lokalitetu površinskog kopa u Naprelju danas se dogodio tragičan događaj kojom prilikom je stradao 56-godišnji radnik K. M., rođen u Hašanima, OpĆina Dubovik.

Kako je kazao Adnan Beganović, portparol MUP-a USK, u ovome trenutku se istražuju uzroci ove nesreće te je formirana uviđajna ekipa koja se nalazi na terenu.

– Tek treba da se obavi uviđaj i da se ustanove sve okolnosti koje su dovele do ove teške nesreće, kazao je Beganović.

Prema informacijama Nezavisnih, radnik je stradao prilikom mijenjanja gume na teškom kamionu. Tom prilikom je vozilo palo na njega i priklještilo ga.

Smrt je konstatovana u Domu zdravlja Sanski Most, gdje je bio prevezen.

Nastavi čitati

USK

Stanić želi potpuno vlasništvo nad Bihaćkom pivovarom, već ponudio kupovinu preostalih dionica

Published

on

By

Iz Sarajevske berze (SASE) su obavijestili da Svjetlan Stanić, vlasnik i predsjednik uprave grupacije “Stanić”, namjerava preuzeti potpuno vlasništvo nad Bihaćkom pivovarom.
Stanić je ovo učinio nakon što je sredinom jula ove godine kupio 50 posto dionica, tj. kontrolni paket dionica Bihaćke pivovare. Sada je ponudio kupovinu više od 1,2 miliona dionica ili 49,8 posto osnovnog kapitala, a ponuđena cijena iznosi 0,86 KM po dionici.Ukoliko svi dioničari prihvate ponudu, Stanić će za preostale dionice ukupno platiti skoro 1,1 milion KM, što je skoro jednako koliko je platio kontrolni paket dionica. Osim Stanića, među deset najvećih dioničara je nekoliko pravnih i fizičkih lica.

Bihaćka pivovara je prošle godine imala prihod od 6,1 milion KM, što je za dva miliona KM manje nego godinu ranije. Prošlogodišnji gubitak joj je iznosio 1,7 miliona KM, a godinu ranije je bio manji za 100.000 KM.

Grupacija “Stanić” je zastupnik nekoliko svjetskih brendova, a dio grupacije je i “Stanić Beverages” koji se bavi proizvodnjom bezalkoholnih pića.

Nastavi čitati

USK

USK – Komunalci stavili kandžu na automobil 79-godišnjaka, on skinuo točak, stavio rezervni i otišao

Published

on

By

U neobičnom incidentu koji se odigrao u ulici Ibrahima Mržljaka u Velikoj Kladuši, 79-godišnjak je uspio izvesti iznenađujući manever nakon što su komunalni radnici stavili lisice na točkove njegovog automobila marke VW Golf zbog nepropisnog parkiranja.

Prema informacijama, komunalni radnici su primijetili nepropisno parkirani automobil i stavili lisice na točkove kako bi onemogućili vozača da ga pomjeri. Međutim, kada su se vratili da provjere situaciju, ostali su u šoku – vozač je uspio skinuti “zaključani točak, postaviti rezervni i napustiti parking.

Ova neobična situacija odmah je prijavljena policiji, koja je pokrenula istragu kako bi utvrdila sve okolnosti događaja. Policijski službenici će provjeriti da li je vozač imao neku vrstu dozvole za ovakvo ponašanje ili je bio pod uticajem nečega.

Incident je izazvao pažnju prolaznika i pokazao koliko nepredvidive situacije mogu nastati u svakodnevnom životu. Policija podsjeća sve vozače na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i pravila parkiranja kako bi se izbjegli slični problemi u budućnosti.

Nastavi čitati

Najčitanije