Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Vulin pozvao Amerikance da intervenišu u Deklaraciji SDA: ‘Zašto bi Srbima bilo uskraćeno pravo da budu veliki’

Published

on

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je veoma ohrabren stavom američke Ambasade u Srbiji da je “Dejtonski sporazum uslov za postojanje Bosne i Hercegovine”, jer to, naveo je, bez svake sumnje znači da će se ta Ambasada aktivno zauzeti za to da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića izbriše iz svojih programskih opredjeljenja ukidanje entiteta Republika Srpska.

Vulin je naveo da to znači da će američka Ambasada učiniti sve da “sva ovlaštenja oduzeta Republici Srpskoj budu vraćena i da se ubuduće sprovode u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

“Ne znam zašto Srbi mogu da budu ujedinjeni u EU, a ne mogu u zajedničkoj državi, ali znam da ja sanjam san o ujedinjenju Srba, baš kao što su ga sanjali svi moji preci”, istakao je Vulin.

On je dodao da zna da “prirodni proces ujedinjenja Srba traje vijekovima“, kao što zna i da će jednom biti i okončan, mirno, bez nasilja i sukoba, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

“Amerika se ponosi `američkim snom`, pustite da i mi Srbi imamo svoj san. Amerika je postala velika na snu, zašto bi Srbima bilo uskraćeno pravo da sanjaju i budu veliki”, naveo je Vulin, povodom kritika koje je na njegov račun uputila Ambasada SAD u Beogradu, a u kojima se ističe da su izjave Vulina suprotne Daytonu.

N1

Svijet / Zanimljivosti

Proklizala prikolica: Vozač kamiona iz BiH sletio s ceste u Njemačkoj

Published

on

By

Usljed kiše koja već danima pada u Njemačkoj, zabilježeno je više udesa, a jedan od posljednjih u nizu je udes vozača iz BiH, kojem je prikolica izletila s puta A8, poslije čega je došlo do saobraćajne nesreće.

 

Naime, kako prenose njemački mediji, sve se desilo oko pola četiri kada je bh. vozaču, koji je vozio uz zaštitnu ogradu, proklizala prikolica.

S obzirom da je teren pored puta natopljen kišom, prikolica se zaglavila, a on je pokušao da ispravi kamion, ali s obzirom da nije uspio da izvede ovaj manevar, prikolica je skliznula ulijevo, blokirajući desnu, srednju i dio lijeve trake puta.

Konstantna kiša ometala je vučnu službu i spasilačke ekipe da brzo uklone prikolicu, ali su uspjeli negdje oko 5 sati da djelomično normalizuju saobraćaj.

 

Otvorene su dvije trake, dok je treća, desna traka, bila satima zatvorena zbog raščićavanja.

Vozač iz BiH je nepovrijeđen u ovoj nesreći.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Snimio jurnjavu i poginuo: BMW udario u kamion bh. tablica, poginula i žena

Published

on

By

 

Policija je danas objavila izvješraj o nesreći u kojoj su sinoć na autocesti A3 između čvora Okučani i Novska poginuli Zdjelar i njegova supruga.

U jučerašnjoj teškoj prometnoj nesreći poginuli su 24-godišnji Edi Zdjelar i njegova supruga. BMW-om u kojem je bilo i njihovo dijete zabio se u kamion na autocesti, i to, po svemu sudeći, ogromnom brzinom, piše Index.

Zdjelar je samo nekoliko minuta prije nesreće na društvenim mrežama objavio snimku koja prikazuje kako BMW-om juri po autocesti brzinom većom od 200 km/h, a na snimci se vidi i da pada kiša. Čuje se kako trešti narodna muzika, a Zdjelar u jednom trenutku snima i sam sebe te pozdravlja prijatelje i govori kako ide na krštenje.

Portal 24sata piše da je Zdjelar 2019. skrivio još jednu prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom. U mjestu Kovačevac kod Nove Gradiške kao vozač kombija izgubio je nadzor nad vozilom, te je nekontrolirano prešao na drugu stranu ceste i udario u betonski most. Poginuli su tada muškarac i njegova trudna supruga.

 

Policija: Zabio se u kamion

Policija je danas objavila izvještaj o nesreći u kojoj su sinoć na autocesti A3 između čvora Okučani i Novska poginuli Zdjelar i njegova supruga.

Fotografije s mjesta nesreće pokazuju smrskani BMW, a u automobilu je bilo i dvogodišnje dijete preminulog para, koje nakon zbrinjavanja u KBC-u Zagreb nije životno ugroženo, ali je teško ozlijeđeno.

“Do nesreće je došlo kada je 24-godišnjak upravljajući automobilom novogradiških oznaka u smjeru Novske, udario u stražnju stranu kamiona bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka koji se kretao ispred njega u istome smjeru.

Na mjestu događaja vozač i 20-godišnja putnica iz automobila (oboje hrvatski državljani) su smrtno stradali, a njihova tijela su prevezena u sisačku Opću bolnicu gdje će se obaviti obdukcija, dok je dijete teže ozlijeđeno.

U svezi ove saobraćajne nesreće policija će nadležnom državnom odvjetništvu u Sisku dostaviti izvješće”, objavili su iz PU sisačko-moslavačke.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Potresni prizori: Troje mladih se grlili da bi se spasili, pa nestali u bujici

Published

on

By

Kako su objavili mediji, djevojke i mladić su starosti između 17 i 25 godina. Još nije utvrđeno kako se trojac našao ured bujice

Potresni snimci stižu iz italijanske pokranije Udine koju potresaju poplave. Troje mladih, dvije djevojke i jedna mmladić, snimljeni su kako se grle usred bujice koja ih potom odnosi. Vode se kao nestali i za njima tragaju spasioci.

Kako su objavili mediji, djevojke i mladić su starosti između 17 i 25 godina. Još nije utvrđeno kako se trojac našao ured bujice. Prema prvim informacijama, oni su putovali u BMW karavanu koji je pronađen nekoliko metara od korita rijeke Natisone. Pretpostavlja se da nisu dobro procijenili jačinu bujice.

Nivo vode rijeke Natisone je naglo porastao za samo nekoliko minuta. Zagrlili su se kako bi se održali i kako ih struja ne odnijela, ali to nije bilo dovoljno. Spasioci su im pokušali pomoći. Prišli su dizalicom i konopcem, ali nisu uspjeli na vrijeme da ih zakače. Struja ih odnijela.

U potragu za njima uključen je i helikopter.

-Nisam odavdje, ali mještani dobro znaju da se s rijekom ne bi trebalo igrati u uvjetima poput ovih nevremena”, rekao je jedan svjedok.

-To je lijepa rijeka, ali i opasna, voda može dosegnuti do 5 metara, dodao je.

Nastavi čitati

Najčitanije