Connect with us

BiH

Reis Kavazović: Nema manjeg naroda čiji je obraz čist kao obraz Bošnjaka

Published

on

Mi možda jesmo brojčano mali narod, ali iza ovoga naroda, ne postoje mrlje na obrazima, izjavio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u Jusićima kod Zvornika.

U ovom mjestu, čiji su se stanovnici među prvima nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu organizirano vratili svojim kućama, reisul-ulema je vakufom Islamske zajednice proglasio danas svečano otvorenu džamiju.

 

“Evropa u kojoj živimo i vrijednosti koje živimo, jeste tlo na kojem smo stoljećima zajedno s drugima, gradili zemlju i slogu. Vjerovatno u Evropi nema manjeg naroda čiji je obraz čist kao što je čist obraz Bošnjaka“, poručio je reisul-ulema.

Istakao je da naselje Jusići kazuje o hrabrosti, prkosu, odvažnosti i odlučnosti našeg naroda da posvjedoči da je “zemlja ispod naših nogu bosanska zemlja, s koje su se i naši preci obraćali Dragom Bogu.”

“Ovaj skup je svjedočanstvo onoga što su naši preci oduvijek znali i što su svojom odlučnošću i ustrajnošću čuvali. Čuvali su svoj toprak i onda kada su iz njega morali odlaziti, noseći ga u srcu i svijesti. Želio sam danas još jednom doći, a bio sam s vama kada ste se vraćali“, kazao je reisul-ulema.

Govoreći o važnosti ovog momenta, reisul-ulema je naglasio da se ponovo nalazimo pred izazovima, kao i 1996. godine, kada su se mještani Jusića odlučili vratiti na svoja ognjišta i time dati svoj doprinos u borbi za dobro naroda i domovine.

 

“Ovo mjesto je pokazalo da nema prepreke koju Bošnjaci nisu spremni savladati da bi očuvali svoj toprak i da bi, kao i ovdje u Jusićima, uvijek znali ko smo i šta smo i zbog čega jesmo tu gdje jesmo“ , naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da su Bosnu i Hercegovinu Bošnjaci uvijek znali graditi sa svojim komšijama, i uvijek su ih doživljavali kao sebi bliske, dodao je reisul-ulema.

“Znamo i to da su iza nas duboke rane, nažalost, i od naših komšija. Bez obzira na sve, ovaj dan potvrđuje našu odlučnost da ćemo nastaviti istim putem kojim su išli naši djedovi i pradjedovi stotinama godina“, kazao je reisu-l-ulema.

Prisutnim se danas obratio i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je naglasio da u Jusićima žive muslimani Bošnjaci, čestiti ljudi koji se bore za svoje vrijednosti, vjeru i domovinu.

Predanost i hrabrost

“Vaša predanost i hrabrost je kao svjetlo ovoga vremena. Zato nam je drago da je danas ovdje veliki broj onih koji su došli da vas podrže. Posebno nam je dragocjeno da je ovdje s nama danas naš uvaženi reisul-ulema Husein-ef. Kavazović. On je danima bio s vama u teškim poglavljima naše povijesti. Borio se zajedno s vama, bodrio vas i bio u vašim redovima“, kazao je muftija Fazlović, te istakao smjelost, predanost i nesebičnost onih koji su gradili ovu džamiju.

Brojnim džematlijama i gostima obratili su se i potpredsjednik RS Ramiz Salkić, hafiz Izet-ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, imam džemata Jusići Haris-ef. Pašić i predsjednik Građevinskog odbora Murat Latifović.

Ovom prilikom pročitana su imena 84 vakifa, te su najistaknutijima među njima uručene vakufname.

Tokom agresije na BiH samo u jednom danu srpski zločinci su ubili 50 nevinih osoba ovoga mjesta, a mještani Jusića ističu da ne zaboravljaju svoje šehide te da među njima ima i “Zlatnih ljiljana”, komandanata, hrabrih i neustrašivih boraca, čestitih majki i vrijednih porodica.

Radiosarajevo.ba

BiH

Vuk Drašković: BiH je na rubu provalije! Rat bi bio kratak i užasan, a novi Dejton bez RS

Published

on

By

Drašković kazao ono što drugi ne smiju: „Srbija je morala biti kosponzor Rezolucije! Genocid u Srebrenici je prouzrokovao bol i Srbima!“
Nastavi čitati

BiH

“Pop Žućo”: Umro Vojislav Čarkić, četnički pop koji je blagosiljao zločince na okupiranoj Grbavici

Published

on

By

Sveštenik Vojislav Čarkić, poznat kao “pop Žućo”, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čarkić koji je u ratu imao i nadimak “pop Žućo” tokom rata obavljao je niz uloga, a između ostalog bio je i komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.Osim što je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, blagosiljao je oružje i druge vojnike koji su učestvovali u napadima na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, njemu je u ratu dodijeljena i funkcija vojnog sveštenika agresorske Vojske RS-a te je nosio i čin majora.

Čarkić se može vidjeti i na snimku izlaska određenog dijela srpskog stanovništva sa Grbavice nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nakon što je Momčilo Krajišnik naredio srpskom stanovništvu da napusti Sarajevo, Čarkić je bio jedan od onih u prvim redovima koji je predvodio kolonu.

“Ja sam bio inicijator te vojne litije. Zvono je zvonilo mrtvački. Iza zvona, nosili su krst, koja su dva patrijarha osvještala, patrijarh srpski Pavle i cijele Rusije Aleksej. To je bilo zvanično napuštanje Grbavice”, govorio je ranije Čarkić.

Nakon rata preselio se u Miljeviće nadomak Sarajeva, a u glavni grad BiH došao je i 2021. godine tokom posjete patrijarha Porfirija što je izazvalo burne reakcije.

Baš kao i za brojne druge vojne službenike u VRS, do kraja će ostati nejasna i uloga Čarkića u brojnim zločinima na Grbavici kao i Vracama te Kovačićima koji su se nalazili pod okupacijom tokom agresije na BiH.

klix

Nastavi čitati

BiH

Vojnik EUFOR-a poginuo u nesreći tokom šetnje kod Travnika

Published

on

By

Komanda EUFOR-a saopćila je kako je vojnik koji je služio u misiji preminuo nakon nesreće koja se dogodila tokom šetnje na području Travnika.

Kako je naglašeno, dvojica vojnika su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju na području Travnika kada se dogodila nesreća i to na planinskom predjelu.

“Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim”, navedeno je.

EUFOR je ovom prilikom uputio i saučešće porodici te prijateljima vojnika.

“EUFOR želi iskoristiti ovu priliku da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku. Drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također je evakuisan helikopterom EUFOR-a MEDEVAC. EUFOR će nastaviti pružati podršku u svim situacijama. EUFOR se također želi zahvaliti medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć”, zaključili su.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije