Connect with us

BiH

Kažu da prosječna neto plata u BiH iznosi 1.106 KM

Published

on

Prosječna mjesečna bruto plata u BiH za maj ove godine iznosila je 1.696 KM i nominalno je viša za 5,7 posto u odnosu na decembar lani, te viša za 11,6 posto u poređenju sa majem prošle godine

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u maju ove godine iznosila je 1.106 KM i nominalno je viša za 6,2 posto u odnosu na decembar prošle godine, te viša za 12,8 posto u poređenju sa majem 2021.

Najniža prosječna neto plata od 723 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 802 KM, dok je prosječna neto plata u odjeljcima trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocika iznosila 864 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najveću zaradu imali su zaposleni u finansijskim i djelatnostima osiguranja 1.678 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji prosječna neto plata iznosila je 1.663 KM, a u sektoru informacija i komunikacija 1.594 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata u BiH za maj ove godine iznosila je 1.696 KM i nominalno je viša za 5,7 posto u odnosu na decembar lani, te viša za 11,6 posto u poređenju sa majem prošle godine.

BiH

“Olujni sistemi biće sporopokretni” – U narednim satima stiže promjena, BH Meteo upozorava građane na opasnost

Published

on

By

Olujni sistemi će biti sporopokretni, tako da iznad pojedinih područja mogu istresti veću količinu kiše za kratko vrijeme, kažu iz BH Meteo

Nakon sunčanog jutra koje nas je dočekalo u većem dijelu Bosne i Hercegovine, u popodnevnim satima će doći do nove promjene.

Bh. meteorolozi su početkom sedmice pisali o tome kako je srijeda potencijalno opasan dan zbog količine kiše koja bi mogla pasti na određenim područjima.

O detaljima vezanim za današnju promjenu vremena pisao je BH Meteo:

– Današnje nestabilnosti lagano počinju, a u poslijepodnevnim i večernjim satima slijedi glavnina toga. Dijelove centralne, istočne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne u poslijepodnevnim i večernjim satima današnjeg dana očekuju lokalno obilni pljuskovi sa grmljavinom.

Olujni sistemi će biti sporopokretni, tako da iznad pojedinih područja mogu istresti veću količinu kiše za kratko vrijeme. Usljed toga postoji opasnost za izbijanje bujičnih poplava.

Danas manje nestabilno u Hercegovini i na jugozapadu Bosne gdje će se većinom zadržati suho vrijeme uz promjenjivu oblačnost, napisali su na Facebook stranici BH Meteo.

Nastavi čitati

BiH

Sindikat uposlenika FTV FBiH: I mi imamo pravo na život, ne želimo biti žrtve BHRT-a

Published

on

By

Nakon što su je rukovodstvo BHRT-a ispunilo prijetnje i prekinulo emitiranje programa RTV Federacije BiH na način da je gledatelje ove televizije umjesto jutarnjeg programa dočekala testna slika, saopćenjem se oglasio Samostalni sindikat uposlenika RTV FBiH.
Na početku saopćenja su osudili “nezakonitu i neodgovornu Odluku organa koji se naziva Poslovodni odbor BHRT o nasilnom prekidu programa Federalne radio televizije, a koja se dogodila jutros u 6 sati!””I mi radnici RTV Federacije BiH imamo pravo na rad i život. Naša kuća Federalna radio televizija, nažalost, ponovo je izložena nezapamćenoj kampanji od strane određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a s ciljem ugrožavanja naše egzistencije i opstanka”, naveli su.

Kako su kazali, smatraju da ispadaju “robovi BHRT-a”.

“Svakodnevno se u negativnom kontekstu u programima BHRT-a, od raznih ovlaštenih i neovlaštenih urednika, te cenzorski precizno, obmanjuje javnost kako postoji dug RTV Federacije BiH prema BHRT-u, koji je sam, nažalost, na vrhu neslavne liste najvećih dužnika u Bosni i Hercegovini i da je ‘reprezentativno’ potvrđen ogroman dug prema uposlenicima BHRT-a po raznim stavkama neplaćenih doprinosa uključujući zdravstveno i penziono osiguranje. Na temelju dostupnih podataka vidljivo je da je RTV Federacije BiH redovno uplaćivala 50 posto od prikupljene takse BHRT-u, u skladu sa Zakonom, te redovno platila iznose za razne usluge, prostore, za Arhiv, za Muzičku produkciju BHRT, za održavanje informatičkog sistema (sve skupa je mjesečni iznos preko 350.000 KM!) i još u posljednjih 12 godina vratila preko 30 miliona konvertibilnih maraka BHRT-u iz ranijeg razdoblja. Ovdje je važno napomenuti da su i te usluge korištenja kompromitirane javašlukom od strane vodstva s BHRT-a. Prostori su neprimjereni zbog zastarjelosti, nerada, prokišnjavanja – ispada da smo robovi BHRT-ove zapuštenosti! Zbog toga iskazujemo, još jednom, oštar protest!”, kazali su.

Dodaju da se preko leđa radnika RTV Federacije BiH želi opravdati “katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a, gdje dominiraju razni programski kompromisi i gdje se za potrebe vanjskih produkcija osiguravaju poslovi proizvodnje emisija, koji zasigurno puno koštaju.”

“Ako je već trebalo nešto učiniti po pitanju lošeg poslovanja BHRT-a, dugovanjima RTRS-a, a treba, zašto to nije pokrenuto puno ranije i zašto se samo na štetu uposlenika RTV Federacije BiH oglašavaju iz Poslovodstva BHRT-a s potezima koji su destruktivni i kojima su meta životi i egzistencija radnika RTV Federacije BiH”, dodaju.

Pozvali su sve nadležne institucije da još jednom preispitaju poslovanje BHRT-a, te i njihov “najnoviji skandalozni potez prisilnog prekida programa Federalne radio televizije.” Pozvali su i Vladu Federacije BiH da hitno reaguje.

“Treba hitno da odgovori na zločinačke namjere Poslovodnog odbora BHRT da se ukine naše postajanje i da radnici RTV Federacije BiH ostanu bez svojih skromnih ali pošteno zarađenih primanja. Radnici RTV Federacije BiH su u proteklom razdoblju strpljivo i marljivo izvršavali svoje poslove. U posljednjem razdoblju broj radnika RTV Federacije BiH je smanjen za 20 posto, ukinute su vanjske produkcije i neracionalni izdatci, uvedene mjere štednje. Sada kada radnici RTV Federacije BiH imaju redovite plaće, uplate doprinosa, i kada se svakodnevno očekuje poboljšanje uvjeta rada i domaće produkcije, pokušava se ugroziti naše poslovanje i postojanje”, dodaju.

Smatraju da već godinama nema racionalizacije poslovanja na BHRT-u i kažu da ne žele “biti žrtve njihove rastrošnosti, lošeg poslovanja i planiranja.”

“BHRT stalno povećava svoje izdatke i broj radnika o čemu svjedoče izdatci za bruto plaće koji su posljednjih godina rapidno rasli. Sve ove činjenice bole radnike RTV Federacije BiH. Snishodljivost menadžmenta BHRT-a prema privatnicima, destruktivnim politikama i njihovim kadrovima, neracionalnom poslovanju, naposljetku, se slomila na radnicima te kuće. Mi žalimo što se ta destrukcija s BHRT-a sada prelama i preko naših leđa. Sada je važno iskazati zajedništvo i solidarnost. Zahvaljujemo se na brojnim porukama podrške. Samostalni sindikat uposlenika RTV FBiH poziva na proteste i reakciju javnosti a nakon prisilnog gašenja našeg programa od strane BHRT-a.”, zaključili su.

Nastavi čitati

BiH

Konaković odgovorio Izetbegoviću: Objasni zašto ti u Sky aplikaciji tepaju ‘Bakir, Bake’

Published

on

By

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković ponovo se oglasio i odgovorio lideru SDA Bakiru Izetbegoviću na jučerašnje komentare o narko kartelu Tito i Dino.
Izetbegović je jučer, nakon što je Konaković prethodno rekao da će lider SDA morati objasniti svoje veze s kartelom, kazao da se u Sky prepiskama vidi da kartel nije mogao doći do SDA, ali da imaju stranke čije kampanje finansiraju i čovjeka kojeg zovu predsjednik.Konaković se danas obratio Izetbegoviću kazavši kako njega u Sky aplikaciji pominju kao predsjednika NiP-a i da ga drugačije ne znaju.

“A, tebi tepaju Bakir, Bake, ti objasni kako i zašto”, kazao je Konaković.

Dotakao se i predsjednika Kantonalnog odbora SDA Faruka Kapidžića kojeg je nazvao ekspertom za narkotike dodavši kako s njim neće polemisati.

Rekao je i to da je pala u vodu priča o izdaji “jer su je kreirali oni koji su izdali reviziju presude protiv Srbije.”

“Ne mogu izdajnici kreirati laž da je neko drugi izdao. Sad su smislili laž o saradnji sa kartelom po istoj matrici”, kazao je.

Nastavi čitati

Najčitanije