Connect with us

USK

Kolona s tabutima 16 žrtava ubijenih u Prijedoru krenula iz Sanskog Mosta prema Kozarcu

Published

on

Kolona s tabutima 16 žrtava ubijenih tokom proteklog rata na području Prijedora krenula je jutros iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu gdje će 20. jula, na platou memorijalnog centra Kamičani, biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.
Prije dolaska na krajnje odredište, ova tužna kolona proći će kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Prijedor, da bi oko 20 sati stigla u Kamičane.

Predviđeno je da se u svakom od ovih gradova kolona zaustavi, kako bi građani mogli odati dužno poštovanje ubijenim žrtvama, te ih ispratiti do mjesta gdje će naći konačni smiraj.

Dženazu-namaz za 16 žrtava, koja će biti klanjanja 20. jula, predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

Uz porodice žrtva, očekuje si dolazak velikog broja delegacija – predstavnika institucija vlasti, ambasadora, kao i predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Posmrtni ostaci ovih žrtava će, nakon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima, biti ukopani u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatske i Srbije.

(FENA)

USK

Više hiljada ljudi na dženazi bračnom paru Hajdarević

Published

on

By

U Jezerskom kod Bosanske Krupe, danas je klanjana dženaza bračnom paru Hajdarević, Esadu i Almedini, koji su tragično izgubili život u saobraćajnoj nesreći u Austriji.

Ovaj tužni događaj okupio je veliki broj prijatelja, rodbine i mještana iz Jezerskog, Bosanske Krupe i cijele Krajine, koji su došli da se oproste od voljenih.

Esad i Almedina su ostavili iza sebe dvogodišnjeg sina, čija sudbina dodatno slama srca.

Nastavi čitati

USK

Pomozimo mladoj Bišćanki: Merjem je potrebno dnevno 700 eura da nastavi liječenje

Published

on

By

Početkom juna ove godine, organizacija “4 Life” pokrenula je akciju za mladu Bišćanku Merjem Begić, koja se od kraja prošle godine bori sa teškim zdravstvenim problemima izazvanim Lajmskom bolešću i hroničnom boreliozom, posljedicama ugriza zaraženog krpelja.

Zahvaljujući donacijama koje prikuplja ova organizacija Merjem je trenutno na liječenju u bolnici Medicana International u Istanbulu.

“Želim se zahvaliti svima koji pomažu i prate nas u ovoj akciji. Liječenje je dugotrajno i zahtjevno”, kaže njen otac Alem Begić, koji je s Merjem u bolnici, jer ona ne može biti bez stalnog nadzora.

Rekao je i da su poboljšanja vidljiva tek nakon šest mjeseci, a Merjem je prije mjesec dana započela ispravno liječenje zbog čega njeno stanje ne pokazuje veći napredak.

Liječenje dodatno otežavaju terapije koje izazivaju specifične reakcije poznate kao Herx, što znači da njeno već oslabljeno tijelo mora podnijeti dodatne napore.

Iako je to neophodan dio procesa, nije nimalo lako. Također, Merjem pati od hipersomnije, pa provodi do 20 sati dnevno u snu.

Lijek koji bi joj mogao pomoći je veoma skup i dostupan samo u Americi. Troškovi njenog liječenja iznose najmanje 700 eura dnevno, a potrebno je nastaviti akciju kako bi liječenje trajalo najmanje šest mjeseci.

U funkciji je humanitarni broj, a građani pozivom na 17025 mogu donirati 2 KM.

Organizacija “4 Life” je, uz otvoreni humanitarni broj telefona, omogućila i račune za donacije iz zemlje i inostranstva, s kojih se direktno plaćaju bolnički troškovi u Istanbulu.

PayPal:

Office@society4life.com http://paypal.me/society4life

Svrha doznake: P-183 ili za Merjem

Uplate iz dijaspore:

Ime: 4 Life

Adresa: Leonding, Austrija

IBAN – AT40 1860 0000 1044 9825

BIC – VKBLAT2L

Svrha doznake: P-183 ili za Merjem

Uplate iz Bosne i Hercegovine:

Naziv: Ured 4 Life u BiH

NLB BANKA d.d. Sarajevo 132-260-20221387-52

ASA Banka d.d. Sarajevo 134-302-11300001-16

⁠Lične uplate:

Trg zlatnih ljiljana bb

Zgrada pošte (Kancelarija na spratu br. 6) 77220 Cazin

Svrha doznake: P-183 ili za Merjem.

Nastavi čitati

USK

Policija u Sanskom Mostu uhapsila 45-godišnju vozačicu, pronašli joj heroin u automobilu

Published

on

By

Policija u Sanskom Mostu uhapsila je K.A. (45) prilikom rutinske kontrole saobraćaja, sumnjajući da je počinila krivično djelo “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Tokom pretrage njenog automobila, policijski službenici su otkrili heroin, što je dovelo do njenog hapšenja. Ovaj incident ukazuje na nastavak borbe policije protiv upotrebe i distribucije opojnih droga u USK.

Nakon hapšenja, K.A. je privedena u policijsku stanicu, gdje će biti obavljena dalja istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za posjedovanje droge. Policija je najavila da će nastaviti sa aktivnostima usmjerenim na suzbijanje kriminala povezanog s drogama, s ciljem očuvanja sigurnosti građana.

Nastavi čitati

Najčitanije