Connect with us

Cazin

Nermin Ogrešević: Dodik i Čović koriste Schmidtovo nedjelovanje za…

Published

on

Bespotreban je taj politički pritisak da se po svaku cijenu prihvate prijedlozi HNS-a, kaže Ogrešević

Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, za Oslobođenje govori o reformama i blokadama, agresiji na Ukrajinu, te šta treba uraditi vlast usred inflacije

RAT U UKRAJINI JE VEĆ NEKOLIKO DANA GLAVNA TEMA, ALI I PREOKUPACIJA NAŠIH GRAĐANA. POSTOJE LI RAZLOZI ZA STRAH I KAKAV JE VAŠ I STAV NARODNOG EVROPSKOG SAVEZA O OVOM PITANJU?

– Oštro se protivimo agresiji na Ukrajinu i apsolutno smo na strani žrtava. Agresija na bilo koju međunarodno priznatu zemlju zaslužuje osudu od cijelog svijeta, a mi kao zemlja koja je prije trideset godina bila izložena sličnoj agresiji možemo najbolje razumjeti sadašnji položaj Ukrajine.

DETALJA NEMA

Naša podrška je u tom pogledu neupitna, a s druge strane potpuno smo svjesni opasnosti i posljedica koje rat u Ukrajini može izazvati u Bosni i Hercegovini. Međutim, poučeni vlastitim iskustvom, što se tiče naše zemlje, ne mislimo mirno čekati na neke lošije ishode. Naprotiv, budno pratimo situaciju i činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni odgovoriti na svaku moguću situaciju. Nadamo se najboljem, ali naivne žrtve sigurno nećemo biti više nikada.

KAO UČESNIK PREGOVORA U NEUMU ISTAKLI STE DA SU PROBOSANSKE OPCIJE POKAZALE JEDINSTVO, A DA HDZ IDE PREMA RADIKALIZACIJI STANJA U ZEMLJI. IMAJU LI PROBOSANSKE SNAGE ODGOVOR NA ZAKLJUČKE HNS-A BIH I POTEZE KOJE POVLAČI HDZ PREDVOĐEN DRAGANOM ČOVIĆEM?

– Iskreno, prilično je razočaravajuće da je HDZ tako zapao u neke uskointeresne sfere i što su se ograničili na razmišljanja i djelovanja koja nisu u sferi ni općeg ni državnog, da biraju zadržavati se na nižoj razini od potrebne.

Od međunarodne zajednice očekujemo brzu i efikasnu reakciju s ciljem sprečavanja rasplamsavanja rata u Ukrajini, da neće, kao u slučaju BiH, čekati četiri godine i nijemo promatrati stradanja ljudi

Zagovaranje izmjena Izbornog zakona i ograničenih izmjena Ustava BiH radi predstavljanja u domovima naroda i Predsjedništvu BiH, što zahtijeva HNS, mora najprije dobiti potrebnu podršku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Ako te podrške nema, onda to ne može proći, niti može biti razlog da se bilo kojoj političkoj stranci imputira da zbog toga što ne podržava prijedloge HNS-a, vrši dekonstituiranje hrvatskog naroda u BiH. Bespotreban je taj politički pritisak da se po svaku cijenu prihvate prijedlozi HNS-a, jer time zapravo nastavljaju diskriminaciju po etničkoj osnovi i različito vrednovanje glasova, što nije evropska norma i što bi sigurno bilo neprihvatljivo Evropskom sudu za ljudska prava u slučaju apelacije. Moramo raditi na uspostavi potpuno jednakih prava za sve na teritoriji cijele zemlje, a ne da imamo praksu kakva je sada u manjem bh. entitetu, gdje politika djeluje kao da su tu isključivo građani srpske nacionalnosti, što je i netačno i u praksi neprihvatljivo.

Dakle, naš odgovor na sve zahtjeve je rad u skladu s Ustavom BiH i zakonima naše države. To ukratko znači da sve političke stranke trebaju djelovati unutar važećeg ustavnopravnog sistema, raditi i nuditi rješenja bez blokada i pritisaka.

KADA SE SLUŠAJU DOMAĆI POLITIČARI, SVAKO JE DOBIO PODRŠKU MEDIJATORA IZ MEĐUNARODNE ZAJEDNICE ZA SVOJ PRIJEDLOG. JE LI TO BAŠ TAKO? VJERUJETE LI DA JE BILO KAKAV POMAK MOGUĆ PRIJE RASPISIVANJA IZBORA?

– Predstavnici međunarodne zajednice bili su posrednici u razgovorima i veoma aktivno su radili da bi se pojasnila moguća rješenja o kojima se razgovaralo, te približili stavovi koji su još dijametralni.

Mislim da se HNS mogao više potruditi i ponuditi neka kvalitetnija rješenja, a ne da se stalno vrtimo oko treće izborne jedinice i sličnih izrazito etničkih prijedloga

Neka rješenja su predstavljena kao elektorski model izbora članova Predsjedništva BiH po uzoru na američki sistem, ali niti jedan prijedlog izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona nije detaljno i suštinski razrađen da bi se uopće mogao donijeti sud o prihvatljivosti i provodivosti tih modela u našoj državi. Ono što je neprihvatljiva situacija jeste to da se u bilo kojem obliku uspostavlja asimetričan sistem između Federacije BiH i Republike Srpske jer to su, ipak, samo dva dijela jedne cjeline. Država Bosna i Hercegovina je ta cjelina i o državi razgovaramo prije svega.

Kako u razgovorima nisu sudjelovali predstavnici političkih stranaka iz bh. entiteta RS, to bi trebalo značiti da su oni “neutralni”, te da nikakve izmjene o kojima se razgovaralo ne bi mogle zahvatiti taj entitet, a to implicira neprovodivost presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je apsurd koji se već nameće u praksi, s obzirom na to da postoje presude ovog suda, a ne poštuju se. S druge strane, provođenjem presuda Evropskog suda otklanja se diskriminacija po etničkoj osnovi na teritoriji cijele BiH, a to zahtijeva uključenost svih političkih subjekata koji participiraju na državnom nivou ukoliko se želi postići prihvatljivo rješenje za izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH. S obzirom na dosadašnji tok i format razgovora, nije za očekivati da se bilo šta promijeni do raspisivanja ovogodišnjih izbora.

BJEŽI LI NES OD UNAPREĐENJA IZBORNOG PROCESA KROZ UVOĐENJE NOVIH TEHNOLOGIJA I VEĆI NADZOR BIRAČKIH ODBORA?

– Narodni evropski savez BiH od početka aktivno zagovara poboljšanje izbornog integriteta i uvođenje elekroničkih i drugih uređaja radi provođenja, upravljanja i kontrole izbornog procesa i zaista je nejasna konstatacija o bježanju od ovakvih rješenja! Uvođenje ovih tehnologija jedini je način da se smanje neregularnosti u toku izbornog procesa i poveća vjerodostojnost rezultata izbora.

DOK DODIK PRENOSI NADLEŽNOSTI, ČOVIĆ U BLOKADI DRŽI FBIH. DOKAD ĆE TAKVO STANJE TRAJATI I ŠTA JE MOGUĆE RJEŠENJE?

– Ovakvo stanje će trajati dok visoki predstavnik, kao konačni organ za tumačenje sporazuma o implementaciji mirovnog rješenja, uz podršku Vijeća za implementaciju mira, ne primijeni svoja ovlaštenja i prekine svaki oblik blokada rada i secesionističkog djelovanja pojedinih političkih predstavnika. Isti ti politički faktori, naime, njegovo nedjelovanje iskorištavaju kao slabost i to koriste za političku destabilizaciju radi opstanka na vlasti. Koriste situaciju za zaštitu svog koruptivnog i kriminalnog višegodišnjeg djelovanja kroz institucije i sistem države.

Ogrešević: Asimetričnog sistema neće biti

JEDNO OD PITANJA VAŽNIH ZA KRAJINU I CIJELU DRŽAVU JE I TRGOVSKA GORA. JE LI MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA BIH MORALO URADITI VIŠE ILI JE OD ŽIVOTA LJUDI VAŽNIJE KO ĆE BITI U KOJOJ KOMISIJI ILI TIMU?

– Sada je Predsjedništvo BiH na potezu, da pokrene spor pred Međunarodnim sudom pravde u skladu s Espoo konvencijom i protokolima za njeno provođenje, te na taj način zaštiti okoliš i zdravlje građana koji žive u sjeverozapadnom dijelu naše države.

MANJE AKCIZE

U vezi s odlaganjem radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, mislim da su sve nadležne državne institucije zakazale, te nisu pravovremeno djelovale i, nažalost, još nemamo izrađenu strategiju pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine u vezi s ovim problemom.

OD DIFERENCIJALNE STOPE PDV-A DO UKIDANJA AKCIZA NA GORIVO, MNOGO SE PRIČA, A BAŠ NIŠTA NE RADI DA BI SE POMOGLO NAJUGROŽENIJIM KATEGORIJAMA STANOVNIŠTVA U VRIJEME INFLACIJE. IMATE LI VI PRIJEDLOG?

– S obzirom na to da mi nismo podržali povećanje akciza na naftu i naftne derivate, te da nema obećanih investicija i efekata od tog povećanja, naš prijedlog je da se one vrate na nivo prije povećanja ili da se drastično smanje radi smanjenja cijene goriva. Mišljenja sam da se u svakoj situaciji, koliko god ona ekonomski bila nužna, prije svega mora voditi briga o građanima i kvaliteti života najosjetljivijih kategorija stanovništva.

oslobodjenje

Cazin

Selekcije Mini Rukometa RK “Cepelin” Cazin osvojila važne nagrade na Međunarodnom turniru u Virovitici

Published

on

By

Nastavi čitati

Cazin

Stanislav u džamiji u Cazinu prešao na islam, uzeo ime Emir

Published

on

By

Danas u u džamiji u Prošićima u Cazinu, došlo je do značajnog događaja – Stanislav, koji je ranije bio pravoslavac, prešao je na islam.

Uzimajući ime Emir, on je pronašao svoj put u novu vjeru.

Ova prekretnica u njegovom životu obilježena je svečanom ceremonijom u kojoj je zajednica podržala njegovu odluku.

Objavu Džemat Prošići prenosimo u cijelosti:

Hvala Allahu na Uputi koju daje onome kome On hoće. Danas je u našoj džamiji pravoslavac Stanislav prešao na islam i tom prilikom je uzeo ime Emir.
Nakon prihvatanja islama, uzeli smo abdest i klanjali podne-namaz, te poslije podne-namaza poklonili Kur'an sa prijevodom našem Emiru.
Molim Allaha da Emiru podari čvrsto vjerovanje i da bude lijep primjer bogobojaznim muslimanima.
Nastavi čitati

Cazin

Ibrahim, Abdullah i Talha: Tri brata, tri hafiza iz Cazina

Published

on

By

U ponedjeljak, 6. februara, učenik Medrese „Reis Džemaludin ef. Čaušević“ iz Cazina Ibrahim Tričić pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proučio je posljednje ajete iz Kur'ana Časnog i tako stekao zvanje hafiza.

Nastavi čitati

Najčitanije