Connect with us

USK

Projektima iz Unsko-sanskog kantona dodijeljeno više od 700.000 KM

Published

on

Iznos od 110.000 KM, za dva značajna projekta Ministarstva unutrašnjih poslova USK, dodijeljen je u pravom trenutku, rekao je Kljaljić

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas je u Sarajevu s predstavnicima kantonalnih i lokalnih vlasti iz Unsko-sanskog kantona potpisao ugovore za sufinansiranje projekata iz ovog kantona. Naime, u okviru programa utroška sredstava iz tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima Federalno ministarstvo prostornog uređenja odobrilo je Unsko-sanskom kantonu sredstva za realizaciju devet projekta u ukupnom iznosu od 723.724,70 KM.

Ministar Martić je istakao da su podržani projekti iz Unsko-sanskog kantona obuhvatili sve oblasti, sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta, utopljavanje nekoliko javnih objekata i zaštitu nacionalnih spomenika.

 

Brojne poteškoće

– Kao i svaki kanton, tako se i ovaj susreće s brojnim poteškoćama u ovim izazovnim vremenima. Mi smo kao resorno ministarstvo prepoznali značaj za njih devet i izdvojili finansijska sredstva za njihovo sufinansiranje – rekao je ministar Martić i poželio uspjeh u realizaciji svih projekata.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić potpisao je dva ugovora iz oblasti utopljavanje policijske zgrade Bosanska Krupa i unutrašnje uređenje zgrade veze radi uštede energije.

– Iznos od 110.000 KM, za dva značajna projekta Ministarstva unutrašnjih poslova USK, dodijeljen je u pravom trenutku i upotrijebit ćemo ga u dobre svrhe. Hvala što ste prepoznali naše projekte i što ste nas podržali – poručio je ministar Kljajić i zahvalio ministru Martiću na prijemu.

 

Projekt sanacije klizišta

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović potpisao je ugovor za projekt adaptacije i uređenja na Starom gradu Ključ, a pomoćnica gradonačelnika Bihaća Vildana Zulić za projekte sanacije klizišta u naselju Rekići i objekta građevinskog ureda u Bihaću.

 

Pomoćnik gradonačelnika Cazina Suad Rošić potpisao je tri ugovora za projekte „Program sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta u Cazinu“, „Utopljavanje OŠ Cazin 2“, te „Rekonstrukcija nacionalnog spomenika kuća Nurije Pozderca“, a stručni saradnik za dijasporu i mjesne zajednice Općine Nova Kladuša za projekt „Utopljavanje centralnog objekta tri srednje škole u Velikoj Kladuši“.

Podržani projekti iz Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, Velike Kladuše i Ključa finansirat će se iz Budžeta FBiH za 2022. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

avaz

Svijet / Zanimljivosti

Jak zemljotres u blizini Bihaća, uznemireni Krajišnici poručuju – “Sve se treslo, svaki dio kuće”

Published

on

By

Sudeći po istim komentarima, zemljotres je jako zatresao i Banju Luku

Snažan zemljotes zatresao je jutros šire područje Bihaća oko 5 sati i 38 minuta. Kako javlja EMSC, epicentar potresa bio je između 20 i 30 kilometara sjeverozapadno od Bihaća, na području Hrvatske.

Zemljotres je registrovan na dubini od 10 kilometara.

S ozbirom na epicentar, zemljotres je ovog jutra uznemirio brojne građane naše zemlje ali i susjedne Hrvatske. U komentarima na EMSC može se vidjeti mnogo reakcija građana iz Krajine koji su potvrdili da zemljotres nije bio nimalo ugodan.

Sudeći po istim komentarima, zemljotres je jako zatresao i Banju Luku.

“Doslovno se sve treslo, svaki dio kuće”

“Probudilo nas je”

“Zatreslo baš”

“Veoma jako i dugo”

“Dobro je zatreslo, samo su neki od komentara na ovaj zemljotres.

 

Nastavi čitati

USK

Krupljanin Esmir u Hrvatskoj na autoputu pronašao veću svotu novca i vratio vlasniku!

Published

on

By

“Niti u jednom trenutku nisam pomislio da novčanik ili novac zadržim za sebe”!

Nastavi čitati

USK

Uvršteni novi lijekovi na listu Zavoda zdravstvenog osiguranja USK

Published

on

By

Na 43. redovnoj sjednici Vlade USK prihvaćena je izmjena Odluke o posebnom programu zdravstvene zaštite kojim je nekoliko novih lijekova uvršteno na listu čije troškove pokriva Zavod zdravstvenog osiguranja USK.

Radi se o novim lijekovima koji se dosad nisu mogli naći u BIH, a za medicinski indicirane slučajeve izuzetno su bitni.

Jedan od njih je lijek ALTEPLAZA koji koriste pacijenti s moždanim udarom, a planirana sredstva za njegovu kupovinu su 150.000 maraka. Uz ovo uvode se i novi lijekovi za djecu i odrasle kod nekoliko težih bolesti.

rtvusk

Nastavi čitati

Najčitanije