Connect with us

BiH

‘Ne možete predstavljati Hrvate a ne otići u Široki Brijeg, zamislite da Bošnjake predstavlja neko ko ne smije hodati Sarajevom’

Published

on

Reisu-l-ulema ef. Kavazović i Islamska zajednica su stabilizirajući faktor, ne samo unutar Bošnjaka nego i Bosne i Hercegovine u cjelini, kazao je Radončić

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), gostovao je sinoć u emisiji “Telering” poznatog bh. novinara Mate Đakovića.

U zanimljivom i dinamičnom intervjuu, Radončić je govorio o predstojećim izborima koji se održavaju 2. oktobra, svađama Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, njihovom sukobu kojim “hrane” svoje biračko tijelo, odnosu Evropske unije prema BiH, konfliktnoj politici iz Sarajeva prema Vašingtonu, Briselu, OHR-u, premijeru Federacije Fadilu Novaliću, odnosima Srbije, Hrvatske i BiH, poziciji Islamske zajednice u BiH, odnosno nedavnim burnim reakcijama prema uvaženom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.

– Svaki političar, ne samo Bošnjak musliman, nego i Hrvat katolik ili Srbin pravoslavac gleda da njegova vjerska zajednica, katolička crkva ili pravoslavna crkva budu na strani njegovog političkog projekta.

I tu, vi znate da su mnogi političari koji su čak bili ateisti, strašno zloupotrebljavali svoju vjeru i njene institucije da bi radili sve ono što je suprotno vjeri – ubijali, klali, pljačkali, silovali i tako dalje.

Hoću da kažem, da mi imamo u Islamskoj zajednici i u uvaženom reisu-l-ulemi Kavazoviću jednu ozbiljnu ličnost, jednu ozbiljnu instituciju. Vjerovatno ste vidjeli da su pojedini lideri opozicije napisali otvoreno pismo efendiji Kavazoviću i ja mislim da je to pogrešno. Mi treba da se borimo za glasove, treba da se borimo za naklonost građana kroz ekonomske, političke i druge programe, a ne da vršimo pritisak niti na jednu vjersku zajednicu „nemojte biti s njima, budite s nama“ – rekao je Radončić te dodao:

– Moramo da imamo tu toleranciju i ja se o tom pitanju nisam želio izjašnjavati i kada sam bio kandidat, na ovaj način da se atakuje na Islamsku zajednicu i kada su pred džamijama dijeljeni najgori pamfleti o meni.

Zašto? Vi morate kao građanin, kao političar, kao vjernik čuvati svoju instituciju, neovisno da li ste katolik, pravoslavac ili musliman. Nađite primjer da je neki hrvatski političar ili mađarski napisao takvo pismo papi ili kardinalu ili patrijarhu Pavlu ili njegovom nasljedniku.

Ja mislim da ponovo mi u Islamskoj zajednici imamo jedan stabilizirajući faktor, u moralnom smislu ono što je njihov posao i, naravno, ja se uvijek zalažem za ono da Bosna i Hercegovina bude sekularna država, gdje će se tačno znati gdje je pozicija stranaka, državnih institucija, vlasti, a gdje je pozicija vjerskih zajednica. One su tu da nas uče duhovnošću, da nas uče moralu i to je jasno podijeljeno u svim evropskim, pa i drugim zemljama svijeta.

Reis Kavazović je jedinstvena osoba u svijetu vjerskih autoriteta

– Ne mogu, gospodine Radončiću, da ne spomenem, pošto znam, reisa Kavazovića, dolazimo iz istog mjesta, odnosno školovao se u Tuzli, 1995. godine nakon Srebrenice, reis je izdao naredbu da Srbima nakon Srebrenice ne smije ništa faliti u Tuzli. Hoću reći, čovjek je mirotvorac, čovjek nije radikal, bilo bi grijeh takvog čovjeka uvesti u oružje za “ne daj bože”, ili da ne ponavljam sve što je rečeno – konstatovao je Đaković, na što je Radončić kazao:

– Ljudi ne znaju, pa ni veći dio mlađih Bošnjaka, muslimana, da je naš reisu-l-ulema Kavazović jedinstvena osoba u svijetu vjerskih autoriteta. Kada je bio u logoru, možete misliti, da čovjek koji je bio u logoru ima toliko tolerancije u sebi da uradi to što vi kažete, ili da stane u zaštitu kada je bilo kamenovanje predsjednika, odnosno premijera tada, Aleksandra Vučića. Zato vam kažem da i reisu-l-ulema Kavazović i Islamska zajednica jesu stabilizirajući faktor, ne samo unutar Bošnjaka nego i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Radončić je komentirajući razliku između Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića, kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao da Izetbegović u dva mandata na toj poziciji, nije opravdao očekivanja.

– Nisam siguran da treba davati popravni nekome ko je imao dva mandata na toj poziciji, ne sumnjam u njegove dobre namjere, a nije napravio rezultat.

Mi nismo, znači, postali jači politički faktor. Da je Hrvatskom 25 godina nakon rata, upravljao sin Franje Tuđmana, Miroslav, ja vam tvrdim da ona ne bi bila članica Evropske unije. To su strateške konstatacije, ništa lično protiv Bakira Izetbegovića – kazao je Radončić.

Ne možete predstavljati Hrvate, a da nikada ne odete u Široki Brijeg

Lider SBB-a je govorio i o izboru za članove Predsjedništva BiH. Na pitanje Đakovića, kako Srbima pojasniti da taj veći broj bošnjačkih glasova neće jednog dana izabrati i srpskog člana Predsjedništva, Radončić je odgovorio:

– To su ti strahovi koje podgrijavaju i pojedini političari iz RS i dok političkom scenom upravljaju strahovi ili matematika koja pokazuje da ti strahovi će jednoga dana biti realni, neke ideje koliko god da su pametne, koliko god da su napredne, vi morate ostaviti po strani. Živi se od sadašnjosti, hajmo razmišljati o budućnosti. Jer vi morate imati posložene međuentitetske i međunacionalne odnose u BiH.

Ako želite da se BiH ekonomski razvija, ako ste prijatelj, ako ste patriota hajmo se takmičiti, kažem vam ponovo, u izgradnji, u pravljenju dobrih stvari, u pravljenju pozitivne atmosfere. Dalje, ako vi želite da budete predstavnik hrvatskog naroda ili član Predsjedništva iz tog korpusa, pa morate učiniti sve da Hrvati u vama vide ili makar dio njih svog predstavnika. Ne možete predstavljati Hrvate, a da nikada ne odete u Široki Brijeg, da ne odete u zapadnu Hercegovinu. Zamislite sutra da Bošnjake predstavlja neko ko ne smije hodati Sarajevom. To su realnosti. Može neko reći, Radončić priča stvari koje ne stoje, ali neka me demantira, neka me demantuju, neka prošeta.

Kompletan intervju pogledajte u videu.

avaz

BiH

Vuk Drašković: BiH je na rubu provalije! Rat bi bio kratak i užasan, a novi Dejton bez RS

Published

on

By

Drašković kazao ono što drugi ne smiju: „Srbija je morala biti kosponzor Rezolucije! Genocid u Srebrenici je prouzrokovao bol i Srbima!“
Nastavi čitati

BiH

“Pop Žućo”: Umro Vojislav Čarkić, četnički pop koji je blagosiljao zločince na okupiranoj Grbavici

Published

on

By

Sveštenik Vojislav Čarkić, poznat kao “pop Žućo”, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čarkić koji je u ratu imao i nadimak “pop Žućo” tokom rata obavljao je niz uloga, a između ostalog bio je i komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.Osim što je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, blagosiljao je oružje i druge vojnike koji su učestvovali u napadima na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, njemu je u ratu dodijeljena i funkcija vojnog sveštenika agresorske Vojske RS-a te je nosio i čin majora.

Čarkić se može vidjeti i na snimku izlaska određenog dijela srpskog stanovništva sa Grbavice nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nakon što je Momčilo Krajišnik naredio srpskom stanovništvu da napusti Sarajevo, Čarkić je bio jedan od onih u prvim redovima koji je predvodio kolonu.

“Ja sam bio inicijator te vojne litije. Zvono je zvonilo mrtvački. Iza zvona, nosili su krst, koja su dva patrijarha osvještala, patrijarh srpski Pavle i cijele Rusije Aleksej. To je bilo zvanično napuštanje Grbavice”, govorio je ranije Čarkić.

Nakon rata preselio se u Miljeviće nadomak Sarajeva, a u glavni grad BiH došao je i 2021. godine tokom posjete patrijarha Porfirija što je izazvalo burne reakcije.

Baš kao i za brojne druge vojne službenike u VRS, do kraja će ostati nejasna i uloga Čarkića u brojnim zločinima na Grbavici kao i Vracama te Kovačićima koji su se nalazili pod okupacijom tokom agresije na BiH.

klix

Nastavi čitati

BiH

Vojnik EUFOR-a poginuo u nesreći tokom šetnje kod Travnika

Published

on

By

Komanda EUFOR-a saopćila je kako je vojnik koji je služio u misiji preminuo nakon nesreće koja se dogodila tokom šetnje na području Travnika.

Kako je naglašeno, dvojica vojnika su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju na području Travnika kada se dogodila nesreća i to na planinskom predjelu.

“Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim”, navedeno je.

EUFOR je ovom prilikom uputio i saučešće porodici te prijateljima vojnika.

“EUFOR želi iskoristiti ovu priliku da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku. Drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također je evakuisan helikopterom EUFOR-a MEDEVAC. EUFOR će nastaviti pružati podršku u svim situacijama. EUFOR se također želi zahvaliti medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć”, zaključili su.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije