Connect with us

BiH

Dodik opet Bošnjake nazivao muslimanima i obrušio se na SDA: Za njih je problem što u BiH postoje Srbi i Hrvati

Published

on

Što se tiče pitanja granice za Srbe i Hrvate tu nema ništa sporno, ali kočnica u rješavanju tog problema je kod muslimana. SDA bi za početak trebalo da jasno kaže da BiH ne vide kao muslimansku zemlju, kaže Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da tvrdnjom da BiH destabilizuju susjedi Srbija i Hrvatska, SDA u stvari poručuje da su “problem BiH Srbi i Hrvati, odnosno njihovo postojanje u BiH uopšte”.

– Smatram da bi Srbija trebalo da se uključi mnogo više u rješavanje problema u BiH jer je Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, što joj daje za pravo da o svim pitanjima koja se tiču ugovora reaguje. Zahtjev zapadnim zemljama, kao garantima Dejtonskog sporazuma, da se sprovedu i podrže reforme u BiH je poruka da Srbe i Hrvate ne teba pitati ni za šta i da je dogovor muslimana i zapadnih država dovoljan, naglasio je Dodik.

On je rekao da je SDA prenebregla činjenicu da je i Ruska Federacija, takođe, garant sporazuma na kojem počiva BiH, pa je prizivanje intervencije međunarodnog faktora koji stoji kao garant sporazuma poziv i Ruskoj Federaciji da se uključi.

– Insistiranje na jačanju državnih institucija, kako ih zove SDA, i istovremeno poštovanje Dejtonskog sporazuma je šizofrena politika ove muslimanske partije koja nikada od 1995. nije prihvatila novu političku i ustavnu realnost u BiH, što je glavna prepreka funkcionisanju BiH kakva je uspostavljena 1995. godine, rekao je Dodik.

Insistiranje da se usaglašavaju dejtonska rješenja kakav je Dom naroda u FBiH sa nedejtonskim kakav je dom naroda u Republici Srpskoj, kaže Dodik, isključeno je, jer Ustav BiH poznaje samo Dom naroda u FBiH, prenosi Srna.

BiH

Schmidt: Mir u BiH nije ugrožen, postoje alati i za one koji ne žele dobro ovoj zemlji

Published

on

By

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u intervjuu za Preporod.info govorio je o aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji i prijetnjama po suverenitet i teritorijalni integritet države, u kontekstu retorike koja dolazi iz Republike Srpske i njegovog predsjednika Milorada Dodika, koji u svojim izjavama iskazuju jasnu težnju za odcjepljenje ovog bh. entiteta od Bosne i Hercegovine.

Jasne poruke uputio je kada je riječ o negiranju genocida i ratnih zločina, ali i po pitanjima Rezolucije o Srebrenici, “svesrpskom saboru”, državnoj imovini i brojnim drugim temama.

“BiH je odgovor na mir”

Osvrnuo se i na ugovor Islamske zajednice u BiH sa državom koji dvije decenije je na čekanju, te na pitanje izgradnje, interkulturnog centra Mevlana u Mostaru čiju izgradnju spore tamošnje vlasti.

“Situacija je vrlo jasna, Bosna i Hercegovina kao država je jedini subjekat prema međunarodnom pravu. Bosna i Hercegovina je država koju nisu osnovali entiteti, BiH je država koja je nasljednica Republike Bosne i Hercegovine, a Republika BiH je država koja ima višestoljetnu historiju. To je multietnička država. BiH je odgovor na mir, nakon svih onih strašnih dešavanja koje smo imali ovdje tokom ‘90-ih godina”, kazao je Schmidt.

Dodao je kako je opredjeljenje međunarodne zajednice, ali svakog građanina ove zemlje, da Bosna i Hercegovini ostane onakva kakva jeste – nedirnuta.

“Žao mi je što postoje neka pogrešna tumačenja onoga što se naziva okvir Dejtonskog sporazuma, neki to nazivaju originalnim Dejtonom. Međutim, sami Dejton dovoljno kaže. Kada je u pitanju tumačenje Dejtonskog sporazuma finalni tumač, osoba koja može tumačiti Dejtonski sporazum je visoki predstavnik, odnosno, to sam ja”, jasno je poručio Schmidt.

Prilagođavanje Dejtonskog sporazuma

Naglašava da, i ako ima nekog razmišljanja o tome kako bi se mogla napraviti neka poboljšanja, to su stvari o kojima se treba razgovarati.

“Poboljšanja se mogu napraviti kada je u pitanju, npr. Aneks 4, odnosno Ustav Dejtonskog sporazuma. Ali, zlatno pravilo je da, ukoliko postoji potreba da se prilagode neke određene nadležnosti, odnosno ukoliko ima potrebe da se uvode neka nova tijela ili nove agencije ili recimo da se razgovara o raspoređivanju prihoda, onda u tom slučaju su to stvari o kojima se treba razgovarati”, pojasnio je visoki predstavnik.

Svima koji žele da daju pozitivni doprinos ovoj zemlji, da naprave poboljšanja, poručio je da moraju imati na umu da treba sjesti i zajedno razgovarati o tim temama.

“Oni koji govore o raspadu trebaju biti svjesni da za takvu priču u Dejtonu ne postoje nikakvi temelji, dakle, ne postoji nikakav osnov. A međunarodna zajednica i Evropska unija uključujući i sve ostale imaju obavezu da rade u ovom pravcu. Ponekad je potrebno vrlo jasno reći
i kako stvari stoje i mislim da je ovo vrijeme kada treba biti vrlo jasan.Oni koji žele da se situacija u ovoj zemlji dalje nastavi mirno razvijati u jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, u ujedinjenoj Evropi, mogu računati na mene”, poručio je Schmidt.

Na pitanje, “a šta je s onima koji ne žele dobro ovoj zemlji i koji teže njenom raspadu kao što je Milorad Dodik”, Schmidt je kazao da i za to postoje alati.

“Međunarodna zajednica ima na raspolaganju dosta alata, instrumenata, i ti instrumenti, uključuju, između ostalog, i instrumente koje ima i Bosni i Hercegovina kao država. Prije svega, treba poštovati odluke koje su donijele institucije BiH, a ovo podrazumijeva posebno odluke koje je donio Ustavni sud. Ukoliko to nije slučaj, onda ja na to moram gledati kao na protivdejtonsko ponašanje. On ne može očekivati da će sve ove destruktivne ideje biti ideje koje će samo tako proći kod međunarodne zajednice. Ne radi se ovdje o postizanju samo nekih razmjena i dogovora, nego se radi o jednoj mirnoj budućnosti ove zemlje”, naglasio je Schmidt.

Kada je riječ o pitanju “srpskog sveta”, Schmidt je pozvao sve odgovorne ljude u regionu da na umu stalno imaju odgovornost, koja je, kako navodi, odgovornost, ne samo prema njihovoj zemlji i prema njihovom entitetu, nego i odgovornost prema cijelom regionu.

“Imam utisak, ovo se odnosi na Beograd, da odgovorni politički akteri imaju svijest o tome da je ovo sve skupa jedan izazov. Ako je namjera da ovaj ‘srpski svet’, odnosno sabor, bude jedan koncept koji samo radi na intenziviranju saradnje između svih pripadnika srpskog naroda, to je onda nešto što je ok. Ali, moramo na to isto tako vrlo pažljivo gledati kako bismo vidjeli da li, u stvari iza toga stoji jedan zahtjev da svi pripadnici jedne etničke grupe, odnosno pripadnici jednoga naroda žive u jednoj državi jer je to jedno razmišljanje koje više pripada 19. stoljeću. Ako pogledate situaciju u zemljama širom EU vidjet ćete da u svim tim zemljama imate različite manjine ili pripadnike nekih različitih nacija koji žive na jednom području, u jednoj zemlji i upravo je i uspjeh nakon Drugog svjetskog rata bio u tome da su sve te etničke grupe i svi ti narodi bili u mogućnosti da bez diskriminacije ostanu da žive tamo i na onom području gdje to žele”, ukazao je Schmidt.

Naveo je primjer: “Ako pitate, recimo, glavnog tužioca iz Haškog tribunala koje je on nacionalnosti, govorimo o gospodinu Serge Brammertzu, svako bi rekao: On je Belgijanac, i to je tačno. Ali kada govorimo o etničkoj pripadnosti, on je Nijemac. On je pripadnik te njemačke zajednice koja ima svoje vlastite organe uprave, ali on je zapravo u Belgiji i nema nikakve sumnje u tome da je njegova pripadnost, njegova lojalnost, prema Belgiji i belgijskoj državi. I niko ne poziva da se svi Nijemci ili svi Italijani nađu i žive u jednoj državi. Stvar o kojima se priča jeste da li oni imaju pravo na slobodno kretanje, da li imaju pravo na svoj kulturni identitet i jesu li ravnopravni sa svim ostalim građanima. To su prava pitanja”, pojasnio je Schmidt.

Schmidt odgovorio i Vučiću

Naglasio je kako postoji potreba da se prilagodimo onim unaprijeđenjima koji nam je donijelo 21. stoljeće.

“Tako, mislim da nijedan građanin BiH koji je srpske nacionalnosti nema manja prava nego što imaju recimo pripadnici srpskog naroda u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, u Njemačkoj, tako da ne razumijem zašto postoji ova stalna potreba za demarkacijom“, istakao je Schmidt.

Visoki predstavnik u BiH dao je jasan odgovor i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji zadnjih dana vodi rasprave o državnoj imovini, a koje su došle neposredno nakon održavanja “svesrpskog sabora”.

“Ja sam spreman o državnoj imovini razgovarati sa svima. Ako zatražite recimo da građani Republike Srbije, Srbi koji žive u Republici Srbiji pogledaju kako je riješen taj izazov raspodjele državne imovine nakon raspada Jugoslavije, vidjet će kako je to urađeno u Srbiji, vidjet ćete da je to urađeno na sličan način na koji se očekuje da će to pitanje biti riješeno i u BiH. Dakle, problem nije državna imovina. Problem je u pogrešnom razumijevanju gospodina Dodika koji smatra da pravo na korištenje javne imovine jeste jedno pitanje koje bi definiralo da li postoji država ili ne”, akcentirao je Schmidt.

Dodaje kako je jako iznenađen ovim neprihvatanjem pravnih činjenica i potrebe da se napravi raspodjela državne imovine između države, entiteta, kantona, općina i da se zapravo o tom pitanju razgovara na ovaj način.

“Ja imam dosta iskustva u ovoj oblasti jer sam zajedno sa nekim kolegama sudjelovao kada se recimo rješavalo ovo pitanje u pogledu imovine Istočne Njemačke i kada su rješavane stvari kod nas u Njemačkoj. Tako da ne znam u čemu je ovdje problem. Jasna poruka s moje strane, postoji dobar način i dobra mogućnost da se ovo pitanje riješi samo je za to potrebna spremnost za rješavanje. Pitanja postojanja entiteta se ne vežu sa ovom nekom situacijom gdje se postavlja pitanje možete li staviti zastavu na svako drvo pored kojeg prođete”, kazao je Schmidt.

Hoće li nametati Zakon o državnoj imovini?

Upitan da li će, ukoliko se ne postigne dogovor oko raspodjele državne imovine, iskoristiti i nametnuti Zakon o državnoj imovini, kazao je da to “nije samo posao isključivo visokog predstavnika”.

“Mislim da ove godine moramo vidjeti pomake, odnosno razvoj situacije u ovom pogledu. Ovo nije samo posao isključivo visokog predstavnika, mi imamo tijesnu saradnju i sa zemljama članicama EU, koje trebaju da nam daju primjere, između ostalog, u rješavanju ovog pitanja u njihovim zemljama, a ja računam također da će biti jednog razumnog razmišljanja i od strane političke elite u RS. Kada govorimo o EU integracijama zato nam je definitivno potrebna pravna država. To znači da umjesto da imate samo neke retoričke postere koje objavljujete, umjesto toga trebate da vodite računa o svojim građanima, njihovima željama i volji. Tako da sam vrlo optimističan”, kazao je Schmidt.

Zahvalan zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Govoreći o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u UN-u, kazao je da je lično zahvalan što je do toga došlo.

“Prošle godine 11. jula u Srebrenici sam upravo pozvao da se uvede jedan dan na međunarodnom nivou na koji bi se obilježavalo dešavanja u Srebrenici. Mislim da je ovo najbolji recept da se izbjegne razvoj jednog kancera, tako da kažem, koji bi značio neobilježavanje i neizvlačenje poruka iz onog što se desilo u Srebrenici. To gledam kao na jednu vrstu kancera koji ima potencijal da se proširi. Ne možete praviti poređenja između genocida koji su se desili, recimo, i u mojoj zemlji. Postoji velika odgovornost, odnosno, naši preci imaju veliku odgovornost političku, i na druge načine za strahovita dešavanja koja su se desila, i za Holokaust. Nakon takvih dešavanja morate proći jednom dugačkom dolinom, dolinom tuge i suza, i nakon toga, kada prođete kroz taj jedan proces, morate kazati: Nikada više!”, ističe Schmidt.

Naglasio je da je naš ljudski zadatak obilježiti stradanja nevinih žrtava koje su ubijene na tako strašan način. Pozvao je sve da obilježe stradanja, naglasivši kako je to obaveza svih bez obzira iz kojeg naroda dolaze i pripadaju.

“Ovo nije usmjereno niti protiv jednog naroda, niti protiv jedne zemlje, ne radi se ničemu što je protiv Srbije, nego se radi o zločinima koji su počinjeni i to su zločini protiv čovječnosti i da, oni trebaju da se obilježavaju. Vidjeli smo da su sve zemlje uz izuzetak Srbije, sve zemlje koje su bile nekada dio SFRJ podržale ovu rezoluciju”, dodaje Schmidt.

Upitan je i kako gleda na negiranje genocida, s obzirom na to da je to Krivičnim zakonom kažnjivo, i to zakonom koji je nametnut bonskim ovlastima bivšeg visokog predstavnika, te šta bonske ovlasti u konačnici znače.

“Mislim da moramo vidjeti kako ide sa tom provedbom odluka. To mislim i sa svoje strane, a takođe vidim da OSCE i neke druge institucije rade sličnu stvar. To se radi u saradnji sa Rezidualnim mehanizmom. Neka pravila se i poštuju. Recimo, prošli put kada sam se koristio bonskim ovlastima donio sam neke izmjene koje znače da osobe koje su presuđeni ratni zločinci, za koje je presude donio Haški tribunal ili neki nacionalni sud, da su to sobe koje ne mogu da se kandidiraju na izborima i sudjeluju u izbornom procesu. Ovdje se ne radi o tome da pokušavamo da oduzimamo na neki način nešto od onoga što je historija ove zemlje i ovog regiona, nego se radi da pokušavamo da tu krivicu svedemo na individualnu krivicu i da odgovornost svedemo na pojedince koji su počinili i bili nalogodavci tih zločina. Svaka osoba koja je stradala i ubijena u agresiji ili genocidu ima pravo da se njeno stradanje obilježi. Mislim da ne treba biti nesporazuma, u EU postoje standardi i pravila. A one zemlje koje podnesu aplikaciju za članstvo u EU moraju poštovati ta pravila što znači da će postojati dodatne mogućnosti za provedbu ovih pravila koje imamo ovdje”, poručio je Schmidt.

Poruke za dešavanja u Srebrenici

Jasne poruke uputio je za dešavanja u Srebrenici, najave promjene naziva grada, o položaju Bošnjaka i stvarima s kojima se suočavaju.

“To su stvari koje zabrinjavaju. Sljedeće sedmice kada bude sjednica Vijeća za provedbu mira imat ćemo i ovu temu na dnevnom redu. Pozvao sam bivšeg gradonačelnika Srebrenice i zamjenika predsjednika RS da i on učestvuje na toj sjednici kako bi dao svoje stavove o ovoj situaciji. Mislim da je potrebno podsjetiti vrlo jasno da entitet RS nije isključivo srpski entitet, nego da je to multietnički entitet i svi imaju ista prava. Ako vidimo da su pripadnici bošnjačkog naroda diskriminirani na različite načine u tom entitetu, onda je to jedna situacija koja ne može ostati takva. Ako bi se situacija nastavila razvijati da ima sve više istraga koje se provode protiv pripadnika bošnjačkog naroda to bi bilo nešto bi bilo zabrinjavajuće i u tom slučaju bi se moralo reagovati”, kaže Schmidt.

Naglasio je da je u BiH došao da pomogne zemlji na njenom putu generalno integracije i njenom putu integracije u Evropsku uniju, ali isto tako i da još jednom potcrta opredjeljenje međunarodne zajednice da se oni principi koji su ustanovljeni u Dejtonu ovdje poštuju i da se stvari organiziraju i dešavaju u skladu sa tim principima i pravilima iz Dejtona.

Na pitanje je li mir ugrožen kazao je da je politički doveden u pitanje.

“Mir u onom smislu na koji se gleda kao na mir nepostojanja nasilja i neke vojne opasnosti, mir nije ugrožen”, poručio je Schmidt.

Kada je u pitanju ugovor Islamske zajednice sa državom kazao je da to nije pitanje koje je u okviru i nadležnosti visokog predstavnika, jer se, kako kaže radi o pitanju koje je vezano za dugogodišnju tradiciju zajedničkog života u BiH, zbog čega o njemu trebaju da odlučuju državne institucije.

“Što se tiče Mostara, mislim da sam u dobroj mjeri informiran o situaciji. Intenzivno sam razgovarao i sa muftijom mostarskim i sa gradonačelnikom Mostara. Ovo je jedno pitanje na kojem se treba pažljivo raditi i mislim, ako mi dozvolite, ne bih ulazio sada u detalje, ali svakako to je jedna tema na kojoj radi puno ljudi, uključujući i mene”, zaključio je visoki predstavnik Schmidt.

Nastavi čitati

BiH

Jasmina Izetbegović imala saobraćajnu nesreću u Stocu

Published

on

By

U Ulici hrvatskih branitelja u Stocu dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovala Jasmina Izetbegović, kćerka Bakira i Sebije Izetbegović.

U saobraćajnoj nesreći učestvovala su tri vozila.

Naime, vozač Toyote udarila je u parkirano vozilo Polo koje se uslijed udara pomjerilo i udarilo u parkirano vozilo Renault, saznaje Hercegovina.info iz policijskih izvora.

Više detalja o ovoj saobraćajnoj nesreći trebalo bi biti dostupno tokom dana.

Nastavi čitati

BiH

Zahiragić: Po načinu na koji Helez drži pušku, sumnjivo mi je njegovih 388 dana u Armiji RBiH

Published

on

By

Prepucavanje na relaciji potpredsjednika SDA Harisa Zahiragića i ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza ne jenjava. Naime, rasprava o tome ko je zaslužan za razvoj prve bh. namjenske puške – Helez ili bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić još nije dobila svoj epilog pa tako sada Zahiragić ponovo odgovara na komentar državnog ministra odbrane.

Podsjećanja radi, Helez je prije dva dana posjetio fabriku namjenske industrije “Igman” u Konjicu i poručio da BiH razvija jedan novi proizvod – posve domaću pušku bh. proizvodnje. Na to mu je Zahiragić odgovorio da je Novalić zapravo bio taj koji je razvio namjensku industriju.

 

Helez nije dugo čekao i oštro mu je uzvratio poručivši da poruči Novaliću “da se uzorno ponaša u zatvoru pa ga možda puste nekad na dopust”.

Međutim, inspiracije za dalje prepirke ne nedostaje pa je tako Zahiragić novu objavu na Facebooku opet posvetio Helezu.

 

Rekao je da mu je Helez na čestitku za Bajram i status o Novalićevim zaslugama za razvoj prve bosanskohercegovačke puške odgovorio, dodaje, “onako kako samo on i zna, uvredama i neistinama”, iako ga on, kako kaže, nije nijednom ružnom riječju spomenuo.

“Helez je navikao da ‘svašta’ priča po medijima, često bez adekvatnog odgovora, vjerovatno jer nam svima, u konkurenciji Konakovića i Forte, i ne djeluje toliko loše u Vijeću ministara. Ovaj put će biti brutalno dekonstruisan samo zato što se u najružnijem komunističkom maniru, prvog dana Bajrama, ismijava sa čovjekom kojeg su nevinog poslali u zatvor! Razumije se, čekao sam i sam da prvi dan Bajrama prođe kako bih mu odgovorio”, počeo je Zahiragić.

Zatim je ustvrdio da mu je po načinu na koji Helez drži pušku sumnjivo njegovih evidentiranih 388 dana u Armiji Republike BiH.

“Sva sreća pa se nedugo nakon pravog početka rata demobilisao i otišao da predaje geografiju u školu. Doduše, nisam siguran ni da bi Novalić mogao pravilno držati pušku, ali ne zato što ne zna, nego zato što je ostao bez prstiju kao vojnik Armije RBiH od prvog do posljednjeg dana”, dodao je.

Zahiragić onda navodi da se jednostavnim Google pretraživanjem mogu pronaći dostupni tekstovi o svim fazama razvoja predmetne puške.

“Na slici su tekstovi o dvije faze razvoja, prvi tekst od 04.06.2021. godine, a drugi od 15.06.2022. godine. Tada je Fadil Novalić bio Premijer FBiH koja je nadležna za namjensku industriju i razvijao je istu – što je već opće poznata stvar, dok se Zukan Helez tih godina, kao uostalom i ranijih godina, tukao po bugojanskim kafanama”, tvrdi Zahiragić.

Spomenuo je i komparativne podatke u namjenskoj industriji, kako kaže, prve Vlade FBiH na čijem čelu je bio Nermin Nikšić, a Helez tada kao federalni ministar i prvog mandata Novalićeve Vlade.

“Oni govore sve, pa ja biram da vjerujem više brojevima nego Helezu. Nišićeva – Helezova Vlada je od 2012. do 2014. godine ostvarila prihod od 289 miliona KM od namjenske industrije, dok je Novalićeva Vlada već od 2015. do 2017. godine zabilježila prihod od 598 miliona KM, što je predstavljalo rast za 107% za samo dvije godine. Još su uvjerljiviji podaci o ukupnoj neto dobiti kompanija koje se bave namjenskom industrijom, pa su tako u 2012. godini te kompanije zabilježile minus od čak 13.596.565 KM. U 2013. godini je manjak iznosio 4.949.678 KM, a u 2014. također je ostvaren gubitak od 3.252.387 KM. Već naredne godine, u prvoj godini Novalićevog mandata, ostvarena je neto dobit od čak 30.115.358 KM, koja je u narednoj godini bila nešto niža i iznosila je 24.264.921 KM, da bi 2017. godine ponovo porasla na 31.228.278 KM. Dakle, od 2012. do 2014. godine (Nikšić-Helez) ostvaren je akumulirani gubitak u iznosu od 23 miliona KM, dok je od 2015. do 2017. godine ostvarena dobit u iznosu od cca 85 miliona KM (Novalić), istakao je Zahiragić.

Zatim je naveo da su u periodu od 2011. do 2014. godine prihodi cijele namjenske industrije iznosili 344 miliona KM, a da je period od 2015. do 2019. godine bilježila poslovna zarada od skoro milijardu KM.

“Do kraja Novalićevog mandata ti ukupni prihodi su prebacili milijardu KM, a u skladu sa tim je rasla i ukupna dobit. Taj proces rasta pratio je i broj novouposlenih u namjenskoj industriji, pa je tako za vrijeme Novalićeve Vlade (do 2023. godine) povećan za skoro 1.500 ljudi. Ovi brojevi svjedoče da je ipak Helez taj koji ne zna ništa o onome što piše i što govori”, navodi potpredsjednik SDA.

Onda je rekao da se ipak i mora složiti sa Helezom da ima privatne interese u namjenskoj industriji.

“Naravno da ih ima mnogo. On to i najbolje zna, jer je kao zamjenik Predsjedavajućeg Vijeća Ministara u ime Trojke nagradio pozicijom direktora IDEEAA-e čovjeka koji je bio jedna od glavnih karika čuvenog “medija plana” Gordane Tadić, a koji je služio za prikupljanje podrške javnosti onome što će se na kraju ispostaviti kao monitirana afera respiratori. Konkretno, imenovao je Almira Badnjevića, a čijim je ličnim i porodičnim interesima upravo u namjenskoj industriji (GINEX) neposredno pred montiranu aferu respiratori, na put stao Fadil Novalić”, dodaje.

S obzirom na to da je u svom odgovoru Helez prozvao Zahiragića “da ne može prežaliti gubitak vlasti”, Zahiragić mu je imao i na to nešto reći.

“Iako od kada sam preuzeo svoju prvu javnu funkciju (prije cca 4 godine) opozicioni sam zastupnik. Sve to vrijeme su na vlasti njegove partijski drugovi, uglavnom sa diplomama “renomiranih” univerziteta i visokih škola poput one sa Sokoca. Za to vrijeme, do danas, njegovi drugovi, kao i uvijek kada su na vlasti, devastirali su sve javne oblasti i resore, od komunalne privrede do zdravstva, lično se obogatili pljačkom građana, a KS su zadužili za stotine miliona KM, što će opet neki mrski SDA-ovci morati popravljati i vraćati. Baš kao što je Novalić spašavao FBiH od bankrota nakon prve Nišićeve Vlade u kojoj je bio i sam Zukan Helez. I opet će neko morati raditi taj teški posao u Federaciji, jer aktuelna nametnuta Vlada će iza sebe ostaviti pustoš. I na kraju, Helez me je u svojoj reakciji nazvao lažovom, iako ja nikada ne lažem, niti u javnoj komunikaciji, niti u privatnom životu, a posebno ne pred organima ove države. Helez se, s druge strane, baš i ne može pohvaliti time, jer čovjek je pored svega krivično presuđen i za davanje LAŽNOG iskaza”, tvrdi Zahiragić.

Pozvao ga je da kao potpredsjednici stranaka sučelje argumente javno u nekoj od emisija.

“Neka bude emisija po njegovom izboru. Svakako je krenuo u kampanju za predsjednika SDP-a u kojoj ne bira način ni sredstva da dospije na naslovnice – samo je na tom putu ismijavanjem sa činjenicom da je nevin čovjek u zatvoru dočekao već drugi Bajram izgubio i ono malo dostojanstva kojeg je i imao. Pa bujrum Zukane. Bujrum Heleze”, zaključio je na kraju Zahiragić.

Nastavi čitati

Najčitanije