Connect with us

Sport

Košarkaši BiH spektakularno pobijedili moćnu Francusku i zadržali šanse za Mundobasket

Published

on

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je veliku pobjedu protiv slavne Francuske u fenomenalnoj atmosferi Skenderije rezultatom 96:90 nakon dva produžetka i tako zadržala šanse da se nađe na Svjetskom prvenstvu.

Dvorana Mirza Delibašić u Sarajevu ugostila je duel BiH i Francuske, a obje selekcije igrale su sa svojim najvećim zvijezdama. Za osvajače srebrene medalje na posljednjim Olimpijskim igrama nastupile su NBA i euroligaške zvijezde.To je privuklo više od 5.000 gledalaca, a nošeni pjesmom i sjajnom atmosferom u Skenderiji naša reprezentacija je sjajno ušla u duel.

Fantastičnu seriju napravili su izabranici Adisa Bećiragića i nakon polovine prve četvrtine imali prednost od 16 poena razlike (22:6). Istakla se sjajna odbrana i nekoliko trojki koje su pogađali Jhon Roberson i Jusuf Nurkić.

Nurkić je prvu dionicu završio sa osam poena, a nakon tog dijela igre rezultat je glasio 28:14.

Francuzi su podigli nivo igre u drugoj četvrtini i dobili je s nevjerovatna 22 poena razlike tako da su imali vodstvo na poluvremenu (38:46).

Činilo se tada da će BiH u potpunosti pasti i da nemamo odgovor u nastavku. No, u drugom poluvremenu košarkaši naše reprezentacije izašli su vrlo inspirisani.

Napravili smo seriju 15:5 u prvoj polovini treće dionice i ponovo došli do vodstva. To su omogućili poeni Kenana Kamenjaša za prednost 53:51, a dvorana Skenderija je tada “eksplodirala”.

Rapsodija igre bh. tima nastavila se u trečoj dionici. Kao da su neka dva nova tima ušla u drugo poluvrijeme pa smo tako Francuze ostavili na svega pet poena u trećoj dionici, što je rijedak slučaj za ovakvu košarkašku velesilu.

U posljednju dionicu ušlo se rezultatom 59:51. Francuzi su se s tog broja 51 konačno pomakli na startu četvrte dionice, ali nastavili su naši košarkaši s velikom borbom.

Uslijedila je žestoka bitka na terenu koja je uključivala čvrste odbrane i mali broj poena. Francuzi pet minuta prije kraja prave seriju 6:0 i dolaze na samo tri poena zaostatka. Evan Fournier je bio sjajan u tim trenucima i držao je slavnog rivala u igri.

U posljednji minut ušlo se s dva poena prednosti za bh. tim, tako da je uslijedila velika drama. Imali smo dva poena prednosti i napad 14 sekundi do kraja, ali smo izgubili loptu, a Fournier zakucava za produžetke. Regularni dio utakmice završen je rezultatom 76:76.

Produžetak je otvoren sjajnom trojkom Robersona za BiH, a onda i poenima Nurkića sa slobodnih bacanja kojim smo otišli na plus pet. Francuzi se vraćaju trojkom i ne dozvoljavaju da se odlijepimo. Pola minute prije kraja rezultat je glasio 83:83.

Tim rezultatom završen je produžetak pa je ovaj triler dobio nastavak. Tu se bolje snalazi naš tim koji trojkom Aleksandra Lazića dolazi do šest razlike i privodi meč kraju.

Najefikasniji u našoj ekipi bio je Nurkić sa 21 poenom, devet skokova i četiri asistencije. Džanan Musa je postigao 17 poena, Roberson 14, a dvocifren je bio i Miralem Halilović sa 12 poena.

Kod Francuza najefikasniji je bio Evan Fournier koji je postigao 24 poena, a 16 je dodao Guerschon Yabusele.

klix

Sport

Pogledajte rundu koja je presudila: Usikova serija udaraca, Fury jedva ostao na nogama

Published

on

By

Ukrajinski bokser Oleksandr Usik postao je sinoć apsolutni svjetski prvak u teškoj kategoriji nakon pobjede nad Tysonom Furyjem.
Usik je slavio nakon 12 rundi podijeljenom sudijskom odlukom, a sve zahvaljujući rundi koja je prevagnula stvari u njegovu korist.Naime, Usik je u devetoj rundi dobrih desetak, petnaest sekundi zadavao žestoke udarce Furyju koji doslovno nije znao šta ga je snašlo.

Britanac se samo teturao po ringu uz konopce do zvona za kraj runde, a nikom nije jasno kako je uspio preživjeti ovu strašnu seriju Usika i ostati na nogama.Međutim, ova runda je bila dovoljna da sudije prevagnu na stranu Ukrajinca i dodijele mu pobjedu.

Podsjetimo, dvojica sudija bodovala su borbu 115:113 i 114:113 u korist Usika, dok je jedan sudija bodovao 114:113 u Furyjevu korist.

Usik sada u karijeri ima omjer 22-0, a Fury je doživio prvi poraz u 36. borbi u karijeri.

Nastavi čitati

Sport

Tragedija potresla bh. nogomet: Preminuo dvadesetogodišnjak niželigaša

Published

on

By

Tužne vijesti za bosanskohercegovački fudbal. Dvadesetogodišnji Adis Omić preminuo je nakon saobraćajne nesreće.

Srce mladog Omića prestalo je da kuca nekoliko dana nakon saobraćajne nesreće.

“Nažalost naš Adis Omić preselio je na drugi svijet. 16. maj će ostati dan kada je Mionica zavijena u crno. Ova vijest je teško pala svima u klubu, u Mionici i šire, a najteže je naravno njegovim roditeljima. Adise da ti Allah podari lijepi dženet, a roditeljima snagu da nastave dalje. El Fatiha”, poručio je Omićev klub NK Omladinac ‘68 Mionica.

Posljednji ispraćaj našem i dženaza zakazana je za sutra (17.05.2024) u 15 sati.

Od Omića se opraštaju i drugi klubovi iz Druge lige Federacije BiH – Jug.

Nastavi čitati

Sport

Barbarez objavio spisak Zmajeva za Englesku i Italiju: Povratak Bičakčića, pozvan i mladi Vuković

Published

on

By

Novi selektor A nogometne reprezentacije BiH Sergej Barbarez danas je objavio svoj prvi spisak Zmajeva otkako je na ovoj funkciji.

Barbarez je na konferenciji za medije zakazanoj u 17 sati u zgradi Nogometnog saveza BiH u Sarajevu saopćio imena igrača na koje računa za predstojeće dvije prijateljske utakmice, koje naš državni tim igra protiv Engleske i Italije.

Na spisku se nalaze sljedeći nogometaši:

– golmani: Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Osman Hadžikić (Velež)

– odbrana: Jusuf Gazibegović (Sturm Graz), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (HSV), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig), Nikola Katić (FC Zurich), Stjepan Radeljić (HNK Rijeka), Tarik Muharemović (Juventus)

– vezni red: Rade Krunić (Fenerbahče), Benjamin Tahirović (Ajax), Denis Huseinbašić (1. FC Köln), Ivan Bašić (Orenburg), Armin Gigović (Midtjylland), Dal Varešanović (Rizespor), Haris Hajradinović (Kasimpaša), Dženis Burnić (Karlsruher)

– napad: Edin Džeko (Fenerbahče), Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha) i David Vuković (Borac).

Zmajevi će 3. juna biti gosti Engleskoj u Newcastleu, a potom će 9. juna u Empoliju odmjeriti snage s Italijom.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije