Connect with us

BiH

“Cilj da se odvoji RS, ‘Herceg-Bosna’ pripoji RH i ostane bošnjačka enklava”

Published

on

Konstatacije u vezi izmjena Izbornog zakona BiH i danas su nastavljene u OHR-u. Dok lider HDZ-a poručuje kako Christian Schmidt mora nametnutni zakonske odredbe koje je najavio, DF ljutito poručuje kako neće učestvovati u stvaranju Palestine u BiH. Akademik Esad Duraković kaže: “Krajni cilj je od 1992. godine da se BiH razbije na tri dijela”.

“Konsultacije su obična finta”

U Danu uživo Duraković je kazao kako “iza toga stoji Zapad – Velika Britanija i Francuska”.

“U ratu su bile takve, vjerovatno je i Schmidt na tim pozicijama. Schmidt je morao reagovati i ukinuti odmah Zakon o Agenciji za lijekove RS koji je direktan napad na Ustav BiH, a on ga je suspendovao što znači da ga je priznao, samo prolongirao njegovo provođenje. Schmidt ne reagira kada se knjiži državna imovina na entitet. Ovo (konsultacije s političkim strankama, op.a.) sada je obična finta, da kažem uličnim žargonom. Schmidt će nametnuti izborni zakon u kojem će se podebljati etničke linije ili etnoteritorijalne linije. To je fatalno za sudbinu države BiH, naročito Bošnjake”, rekao je Duraković.

Smatra da je ono što traži HDZ, a i Schmidt planira nametnuti, korak ka stvaranju Herceg-Bosne, a onda pripajanje Republici Hrvatskoj.

“Cilj je da ovo bude nametnuto prije izbora (donošenje Schmidtovog zakona), volio bih da se prevarim”, naveo je.

“To bi bio geto za Bošnjake, SDA bi pristala”

Kada je u pitanju pozadina svega, vratio se na 1992. godinu kada su, kako je rekao britanski i francuski premijeri govorili da su “ovdje problem muslimani”.

“Plan je bio da se rasele, pokrste i pobiju. Nažalost, takav je kontekst u Evropi da postoji islamofobija i nemože se podnijeti da može biti većinski narod. Cilj je da se odvoji RS, Herceg-Bosna pripoji RH i ostane enkalava bošnjačka na koju bi SDA pristala. I to bi bio geto za Bošnjake. Ja vidim budućnost Bošnjaka u cjelovitoj, nezavisnoj BiH”, rekao je Duraković.

Dodaje kako bi “SDA pristala na ovaj koncept jer forsiraju liniju o stavranju krijeposne muslimanske države ovdje”.

“To je ideja mladomuslimanska od davnih vremena i nije im u interesu integralana BiH. Za građansku BiH se zalažu samo verblano. Ako njihov lider ide na otvorenje džamija i kaže da se ne brine za BiH dok su džamije pune i insistira na toj muslimanskoj komponenti, onda to nije građanska država”, rekao je Duraković.

“Opozicija RS se ne razlikuje od Dodikovih stavova”

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da mu je još uvijek san nezavisnost RS, da je to kontinuitet i da se zato vodio rat.

“Nije se vodio rat zbog naroda već teritorija. Moje čvrsto uvjerenje jeste da se ni opozicija u RS ništa se ne razlikuje od Dodikovih stavova kada je u pitanju ovo. Koriste samo drugu taktiku. Opasnije je ono što opozicija radi. Dodik ide otvorenih prsa, oni na perfidniji način. Žao mi je što je HDZ antagonizirao Bošnjake do ove mjere i Hrvate jer koliko znam povijesno ti narodi nikada nisu bili u sukobu”, rekao je Duraković.

Za Dodiku najavu da će predložiti “da Srbija i RS kreiraju identifikacionu kartu za ‘naše ljude'”, kazao je kako je ovo “korak ka seceseiji, odnosno integraciji RS i Srbije”.

“To liči na to, to je duh Karađorđeva, između Srbije i Hrvatske da se BiH podijeli. Nigdje na svijetu nema da u Predsjedništvu države sjedi čovjek koji javno i tajno radi protiv te države, a da ga niko ne sankcioniše”, naveo je Duraković.

“Dodik i Čović su izvođači radova”

Smatra da su “glavni generatori krize u BiH Srbija i Hrvatska, a da su Čović i Dodik izvođači radova kojima je cilj disolucija BiH i pripajanje”.

“Kada bi međunarodna zajednica imala snage da zavrne ruke njima, da se ne miješaju u BiH, onda bi ovi izvođači radova vrlo brzo otplutali u povijest”, zaključio je Duraković.

N1

BiH

Nikšić: I danas sanjam BiH u kojoj ćemo imati svoje bh. bratstvo i jedinstvo

Published

on

By

Na godišnjicu smrti predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita oglasio se predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je kazao da i danas sanja BiH u kojoj će postojati bh. bratstvo i jedinstvo.
Na početku je kazao da svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane.”Činjenica je da je Jugoslavija, na čelu sa Titom, većini nas pružila dosta dobroga i nosimo lijepe uspomene. Naravno poštujem i one koji ne nose takva sjećanja. Učili su nas bratstvu i jedinstvu, ljudskost je bila važnija od nacije, svi smo podjednako radili za dobrobit društva i države, međusobno smo se poštovali, a još su nas više poštivali i sanjali da budu kao mi oni koji su danas daleko ispred nas”, istakao je Nikšić.

Zatim je kazao o kakvoj Bosni i Hercegovini i danas sanja.

“Možda nisam realan, ali ja i danas sanjam Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo imati svoje bosanskohercegovačko bratstvo i jedinstvo. Bosnu i Hercegovinuq u kojoj ćemo svi biti ponosni pripadnici svako svoga naroda, ali u isto vrijeme ponosni Bosanci i Hercegovci”, istakao je Nikšić.

Dodao je da se danas navršavaju 44 godine od kada je otišao čovjek koji je obilježio jednu epohu.

“Zato na ovaj način želim odati počast i spomen Josipu Brozu Titu, predsjedniku, državniku, vrhovnom komandantu”, zaključio je Nikšić.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ovo je rudar Asim koji je zatrpan 170 metara ispod zemlje: “U jami samo dva čovjeka mogu raditi”

Published

on

By

“Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog”

 

 

Naime, kako je objavljeno riječ je o rudaru Asimu iz Rapatnice kod Srebrenika, koji je prvi kopač i ostao je zakopan u jami 170 metara ispod zemlje.

Dok spasilačke ekipe ulažu nadljudske napore kako bi došli do zatrpanog rudara, brojne kolege i prijatelji mole se za Asima i daju podršku i putem društvenih mreža.

“Podrška našem sugrađaninu i velikom prijatelju Asimu koji je ostao zatrpan u rudniku Mramor. Spasilačke ekipe su u jami ali nažalost pritisak je stjerao samo dva čovjeka da mogu raditi. Još jednom nadamo se da je srce naše junačko izdržalo i da će se uspjeti izvući”, stoji u objavi na društvenim mrežama.

Spašavanje rudara u rudniku Mramor još uvijek traje.

Kako je jutros za N1 rekao Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka, veći broj spasilačkih timova je na terenu.

-Dobra stvar je što su spasilačke ekipe sinoć u trećoj smjeni došli do bušilice sa kojom je unesrećeni radio. Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog. Mi se svi iskreno nadamo i ne gubimo nadu do zadnjeg časa da ćemo ga naći živog, poručio je Tokić.

Nastavi čitati

BiH

Isak želi biti šehid: Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH, ja to ne krijem

Published

on

By

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak, ponovo je dospio u žižu javnosti svojim, najblaže rečeno, neprimjerenim izjavama i postupcima.

Gostujući u jednom podcastu Isak je, između ostalog, poručio da bi mu “bilo drago da pogine za BiH”.

– Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH. Јa to ne krijem. Јa kada poginem za ovu državu, ja sam onda šehid. Ne radim ja to zbog ljudi, već zbog svoje porodice, sebe, Allaha – rekao je Isak.

Nastavi čitati

Najčitanije