Connect with us

Cazin

Said Hamulić, porijeklom iz Cazina: Sviđa mi se Pjanićev stil igre, bila bi mi čast igrati za BiH

Published

on

Veliki broj igrača koji imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine možemo pronaći u evropskim ligama. 

Jedan u nizu takvih je Said Hamulić fudbaler poljskog Stal Mieleca.

Fudbaler rođen u Nizozemskoj 2000. godine je pretežno nepoznanica za bh. javnost.

Prošlu sezonu je u dresu Dainave sa 16 pogodaka završio kao drugi najbolji strijelac litvanskog prvenstva i prema tamošnjim medijima kao najbolji igrač lige.

Uzevši u obzir da je njegov tadašnji tim prošle sezone ispao iz društva najboljih, to daje dodatnu težinu njegovom učinku.

Hamulić igra na poziciji lijevog krila, dok mu u posljednje vrijeme nije strano ni da igra na poziciji napadača.

Karijeru je počeo u mlađim kategorijama RCL-a u Nizozemskoj, nakon čega je igrao u UVS Leidenu, te Alphense Boysu.

Sa 19 godina je napustio državu svog rođenja i otišao u Litvaniju gdje je u dresu pomenute Dainave započeo profesionalnu karijeru, gdje je iste sezone rešetao mreže širom ove baltičke zemlje.

Sjajnim partijama skrenuo je pažnju velikog broja kluba. Prešao je u redove doprvaka Litvanije ekipe Suduve, gdje je nastavio sa sjajnim partijama. Ovog puta, na poziciju napadača koju nije često igrao prije.

Kao centarfor je postigao pet pogodaka na šest mečeva, a nakon samo nekoliko mjeseci, u julu ove godine napustio je Suduvu, te fudbalsku karijeru nastavio u Poljskoj.

Dvadesetjednogodišnji fudbaler se odlučio za Stal Mielec, te je u kratko vrijeme svojim sjajnim partijama postao jedan od ključnih igrača u timu i ljubimac navijača.

Njegove sjajne partije u posljednje dvije sezone nisu promakle ljubiteljima fudbala, pa smo ga tim povodom kontaktirali.

Hamulić je razgovoru za Faktor započeo o utiscima iz prošle sezone, te o tome kako je izabrao Poljsku kao narednu destinaciju za svoj fudbalski razvoj.

Rijetkost je naći da u profesionalnoj ligi u Evropi jedan 20-godišnjak bude jedan od najboljih strijelaca i igrača lige, a uz sve to da ne igra na poziciji centralnog napadača.

– Igrati u Litvaniji bilo je lijepo iskustvo, znajući da u toj ligi ima igrača sa više od 100 utakmica u Serie A.

Nakon toga sam dobio nekoliko ponuda od Poljske, ali sam namjerno izabrao ovaj klub jer sam igrač koji voli igrati i želi pokazati mnogo. Tako da sam uglavnom gledao klub, u kojem ću dobiti priliku za igru – kazao je talentovani fudbaler.

Hamulić je naglasio da ne prati mnogo bh. fudbal.

– Nisam puno upućen u fudbal u BiH jer sam jako zauzet svojim klubom, ali pokušavam pratiti kako se se odvijaju stvari – kazao je krilni fudbaler, pa otkrio ko je njegov fudbalski uzor.

– Moj fudbalski uzor je Ronaldinho.

Fudbaler Stal Mieleca je porijeklom iz Krajine.

– Moja majka je iz Bosanske Krupe, a otac iz Cazina, ali sam ja rođen u Nizozemskoj. Bosnu i Hercegovinu ne posjećujem često kao moja majka i sestra, jer ne živim blizu njih i imam jako puno obaveza u klubu.

Pokušavam barem dva puta godišnje otići u Bosnu da posjetim svoju porodicu, ali dođem u zemlju svojih roditelja – rekao je Hamulić.

Otkrio je i čiji stil igra mu se sviđa od bh. reprezentativaca.

– Pjanića mnogo pratim jer mi se sviđa njegov stil – rekao je 21-godišnjak, koji uz nizozemsko, posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo.

– Želio bih se predstaviti u reprezentaciji BiH, bila bi mi čast igrati za svoju zemlju – kazao je za Hamulić za kraj razgovora.

Cazin

Đula dobila kritike žirija, ali kroz baraž prošla dalje: Katastrofa, ništa nije valjalo

Published

on

By

Direktno nakon duela u sledeći krug takmičenja prošli:

  1. Šejla Zonić
  2. Sidik Šabanović
  3. Omar Džaferoski
  4. Adela Smajlović
  5. Samed Dželo

U naredni krug takmičenja „Zvezde Granda“ nakon baraža plasirali su se i:

  1. Đula Drini
  2. Nađa Mujezinović
  3. Jelena Prole
  4. Miki Sekulovski
  5. Beta Sudar
  6. Julija Petrović
  7. Dejan Dačević

Cazinjanjka Đula teško, ali ipak večeras kroz baraž prošla u naredno kolo.

Od početka takmičenja Đula Drini važi za favorita u „Zvezdama Granda“, ali je ove subote napravila kiks zbog kog je naljutila članove žirija.

Dragan Kojić Keba je istakao da nije želeo da glasa, jer takmičarke nisu za maksimalan broj glasova, a zatim je iskritikovao odabir druge pjesme Đule Drini.

-Katastrofa, ništa nije valjalo. Đula, tako imaš oscilacije i na tome treba da radiš. Ne znam koji su razlozi- rekao je Keba, a sa njim se složila i Snežana Đurišić koja je javno iskritkovala Đulu.

Ljuta sam, jer pjesma „Godinama“ je zahtjevna i treba koncentracija i odlično si otpjevala, a onda si unakazila Stojinu pesmu, da li zato što si počela da igraš ili je trema… – istakla je Sneža, ali je takmičarka prekinula.

-Nije bila trema u pitanju već adrenalin- pravdala se Đula.

Nastavi čitati

Cazin

U saobraćajnoj nesreći u Cazinu povrijeđena djevojčica

Published

on

By

U cazinskom naselju Čizmići dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je povrijeđena djevojčica.

Muškarac S.H. (42) upravljao je biciklom kada je, nažalost, udario maloljetnu pješakinju.

Hitna medicinska pomoć odmah je intervenisala, a djevojčica je prevezena u Kantonalnu bolnicu. Ljekari su konstatovali da su njene povrede lakše prirode.

Biciklista S.H. (42) dobio je prekršajni nalog, dok istražne vlasti provode istragu kako bi utvrdile sve okolnosti ove nesreće.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

BiH

Gradska džamija : Predavanje i izložba Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini

Published

on

PREDAVANJE I IZLOŽBA
SULTANSKE DŽAMIJE U BOSNI I HERCEGOVINI
Među džamijama građenim u vrijeme Osmanlija, posebno mjesto i značaj imale su one koje su gradili sami sultani, kako u Istanbulu, tako i širom Osmanskog carstva, pa i u Bosni i Hercegovini. One su finansirane iz državne blagajne, pa se na neki način mogu smatrati i državnim džamijama.
U našoj zemlji podignuto je preko 80 sultanskih džamija. Mnoge su porušene, neke su obnavljane, a od nekih su ostale samo zidine u tvrđavi, kao što je to slučaj u Bužimu.
Do danas ih je sačuvano i obnovljeno ukupno 37. Od sultanskih džamija koje se i danas koriste i služe svojoj svrsi čak 9 nalazi se na prostoru Bosanske Krajine. To su: Stara džamija u Izačiću, Džamija Murata III u Todorovu, Džamija Murata III u Šturliću, Fethija džamija u Bihaću, Džamija Brekovica grad u Bihaću, Džamija Zagrad u Velikoj Kladuši, Džamija u Maloj Kladuši, Džamija u Mutniku, i Gradska džamija u Cazinu.
Povodom obilježavanja 7. maja, Dana džamija, Medžlis Islamske zajednice Cazin u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom iz Sarajeva organizira predavanje i izložbu „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini“.
Predavanje i izložba će se održati u Gradskoj džamiji u Cazinu, u petak, 3. maja 2024. godine, sa početkom u 20 sati.
Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate ovaj značajan skup.
Medžlis islamske zajednice Cazin
Nastavi čitati

Najčitanije