Connect with us

USK

Skup NES-a u Bosanskom Petrovcu: Federalna vlast nema ni plana ni programa ni vizije

Published

on

Bosanski Petrovac je posebna sredina, mali grad s velikim kapacitetima. Grad velikana, Skendera Kulenovića, Ahmeta Hromadžića, Mersada Berbera i Jovana Bijelića, koji su svojim djelima pronijeli Bosnu i Hercegovinu i Krajinu po cijelom svijetu. Bosna i Hercegovina im to danas mora vratiti ulaganjima u ovaj grad, istaknuto je na večerašnjem skupu NESBiH u Bosanskom Petrovcu.

Posljednjih godina Bosanski Petrovac postaje sinonim za poslovne zone, fabrike i razvoj privatnog sektora. NES će u naredne četiri godine učiniti sve da taj kapacitet prepoznaju i na višim nivoima vlasti.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević poručio je da aktuelna vlast, posebno federalna, nema ni plana ni programa ni vizije.

“Samo napadaju druge i brane svoje pozicije. NES nudi iskustvo u kombinaciji s mladim snagama, kao i zdravu energiju s ubjeđenjem da se može mnogo više uraditi. Federalna vlast nijedan strateški projekat nije realizirala u velikim dijelovima Federacije, pa ni u Krajini. Federalna vlada ima budžet veći od pet milijardi maraka. Taj novac mora biti transparentno podijeljen i potrošen. Dio tih sredstava mora biti usmjeren i u Krajinu, Tuzlu, Hercegovinu, treba pojačati industriju u Zeničko-dobojskom kantonu. NES će se za to boriti, za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je Ogrešević.

Premijer USK i nosilac liste za Skupštinu Mustafa Ružnić istakao je da „večeras iz Bosanskog Petrovca, iz Bosne u malom i općine okupane suncem, jasno šaljemo poruku da je svako dvorište u ovoj općini i svaka kuća u ovoj općini, naša kuća, kao i u svim ostalim općinama i gradovima“.

“Ovdje smo bili u protekle četiri godine, među vama, građanima, podržali sve vaše infrastrukturne projekte, podržali finansijski poslovnu zonu, sportske i kulturne manifestacije, sve vjerske zajednice, podrška CZ, mnoga udruženja i pomoć pojedincima. Bosanski Petrovac će biti općina s najvećim brojem solarnih parkova, za koje sve već pripremaju nove urbanističke dozvole, a neke smo već i izdali”, rekao je Ružnić.

Prisutnima se obratila i Ilda Alibegović, nosilac liste za Federalni parlament.

“Ovaj tim, dokazano, svojim radom oporavlja stanje u našoj Krajini. Djeluje kao proces rehabilitacije, jer liječi rane iz prošlosti i sanira oštećenja nastala nad našim narodom. Cilj ovog tima i jeste ozdraviti svaki segment naših života. Mi ćemo, zaista, biti lijek za sve ekonomske i političke bolesti koje su nas snašle”, istakla je Alibegović.

U svom obraćanju Jasmin Emrić, nosilac liste za Parlament BiH, osvrnuo se na dosadašnje izvještaje o razvoju Bosne i Hercegovine koji pokazuju da naša država gotovo po svim pokazateljima stagnira, te naglasio da se to stanje mora mijenjati, ukoliko želimo potaknuti domaće i privući strane investitore.

“Prema izvještaju o lakoći poslovanja, naša zemlja je u 2020. godini rangirana na 90. mjesto od 190 zemalja i u odnosu na rezultate u posljednje tri godine bilježi lošiji rang zbog neusklađenosti propisa unutarnjeg tržišta i trgovine, političke nestabilnosti i neefikasnosti administracije. U poboljšanju poslovnog ambijenta i poslovne klime izvještaji pokazuju da je BiH iz godine u godinu najlošije rangirana. Najlošije je ocijenjena u kategoriji započinjanja poslovanja, na 184. mjestu od 190 zemalja, jer da bi se registrirala firma, potrebno je proći kroz 13 procedura za koje je potrebno 80 dana. Prema globalnom indeksu konkurentnosti, BiH je rangirana na 92. mjesto od 141 zemlje. Ovo su sve zvanični pokazatelji ekonomskog stanja i konkurentnosti BiH, zbog kojih naša zemlja odbija domaće i gubi strane investitore. Svi oni koji tvrde da smo unaprijedili razvoj konkurentnosti ekonomskog okruženja, a čujemo kako se na skupovima neki hvale, moraju se probuditi, otvoriti oči i suočiti se s ovom istinom. Realni pokazatelji i realna politika je opredjeljenje Narodnog evropskog saveza i mi ćemo se posvetiti ozbiljno i odgovorno radi unapređenja privredno-ekonomskog ambijenta, konkurentnosti i poticanja razvoja”, naglasio je Emrić.

Zlatko Hujić, predsjednik Općinske organizacije NES-a Bosanski Petrovac i kandidat za Federalni parlament, poručio je da je Bosanski Petrovac BiH u malom – nacionalna struktura je identična kao u BiH.

“Bosanski Petrovac je raskrsnica svih puteva i to onih najznačajnijih. Budućnost je njegovanje primjernog života u slozi i zajedništvu, jer su ljudi iz ovog gradića zaista dokazane gromade u cijelom svijetu, izgraditi do kraja postojeći veliki bazen, oživjeti pusta polja, finalizirati preradu drvnog bogatstva, oživjeti stare staze nekadašnje pruge, grad smo s najviše sunčanih dana, statistički dokazano…”, zaključio je Hujić.

Svijet / Zanimljivosti

Vozač iz BiH pijan, drogiran i bez vozačke dozvole došao na GP Maljevac

Published

on

By

Vozač iz Bosne i Hercegovine je na Granični prijelaz Maljevac došao u alkoholiziranom stanju, pod utjecajem droga i bez vozačke dozvole.

Uz optužni prijedlog je sudu priveden 37-godišnjak koji je u petak ujutro došao na Granični prijelaz Maljevac vozeći automobil bosansko-hercegovačkih s 1,03 promila i “pod utjecajem opojnih droga”, a k tome nema niti vozačku dozvolu, izvijestila je u subotu Policijska uprava karlovačka i napomenula da je riječ o višestrukom počinitelju prekršaja.

Policija je nastavila da se odbio podvrgnuti testiranju vađenjem krvi i urina.

“Nadležni sud izrekao mu je novčanu kaznu od 3.030 eura koja mu je zamijenjena kaznom zatvora u trajanju od šezdeset dana”, navela je PU karlovačka.

Nastavi čitati

USK

Bihać: Žena pijana došla kući pa fizički nasrnula na muža, on pozvao policiju

Published

on

By

U bihaćkom naselju Ripač zabilježen je neugodan incident porodičnog nasilja koji je izbio kada je pijana žena, identifikovana kao J.F., fizički napala svog muža, što je kulminiralo pozivom policije.

Prema izjavama svjedoka koji su bili prisutni tokom ovog nasilnog sukoba, sve se odigralo usred dana. Kada je nasilje eskaliralo, muž je bio primoran pozvati policiju.

Komšije su izjavile da je J.F. bila u izuzetno alkoholisanom stanju, te da nije bila u mogućnosti da stoji na nogama. Kada je policija stigla na lice mjesta, J.F. je odbijala saradnju i pružala otpor.

Kao odgovor na situaciju, policija je intervenisala i J.F. je lišena slobode, nakon čega je sprovedena u Policijsku stanicu Bihać.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

BiH

Šokantni nalazi revizora: Gdje je “nestao” 381 milion KM za poljoprivredu u FBiH?

Published

on

By

Poticaja je bilo sve više, a poljoprivredi je bilo sve gore. Novac za poljoprivredu trošili bez nadzora i kontrole, kao i bez funkcionalni registara

Rezultati revizije su pokazali da na području Federacije BiH nadležne institucije nisu osigurale uslove za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima i da se implementacijom poljoprivrednih poticaja ne postižu zadovoljavajući rezultati, ustanovio je Ured za reviziju institucija FBiH.

Štaviše, u najnovijem izvještaju naveli su da iako se svake godine značajno povećavao iznos budžetskih sredstava za poticaje u poljoprivredi, poljoprivredne proizvodnje uglavnom stagniraju ili imaju trend smanjenja?!

Ko je bio ministar

Vremenski obuhvat revizije je bio je period od 2020–2022. godine, kada je na čelu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bio Šemsudin Dedić (SDA). U tom periodu, kako su ustanovili revizori, nije ostvareno povećanje ukupne poljoprivredne proizvodnje i brojčanog stanja stočnog fonda u Federaciji uprkos utrošenim budžetskim sredstvima za novčane poticaje u FBiH, koji su u periodu 2020– 2022. godine iznosili čak 381 milion KM!

Revizijom je obuhvaćeno pet ministarstava nadležnih za oblast poljoprivrede: Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te ministarstva USK, TK, HNK i PK, piše Fokus.

-Poljoprivredni poticaji nisu planirani na odgovarajući način s obzirom da nisu bili u skladu sa strateškim ciljevima i principima iz produžene Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, niti je izvršena obaveza prilagođavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Evropske unije. Nisu uspostavljeni funkcionalni poljoprivredni registri, sistemi za identifikaciju zemljišnih parcela i životinja niti poljoprivredni informativni centar, koji predstavljaju osnovne pretpostavke za odgovarajuće planiranje i praćenje efekata poljoprivrednih poticaja – neki su od nalaza revizora.

Nalazi revizora za poljoprivredu

Utvrđeno je da Federalno ministarstvo nije uspostavio temeljne pretpostavke za planiranje i praćenje efekata poticaja u dijelu: planiranja i harmonizacije poticajnih mjera i osiguranja funkcionalnog poljoprivrednog informacionog sistema (baze, registri, knjigovodstvo…).

-Uprkos značajnim sredstvima koja se izdvajaju za poljoprivredne poticaje, oni poljoprivrednicima nisu adekvatno planirani, niti proizvode očekivane efekte. Navedeno rezultira nezadovoljstvom poljoprivrednih proizvođača, njihovim čestim protestima i poskupljenjima poljoprivrednih proizvoda. Također, dostupni podaci ukazuju na to da nije uspostavljen adekvatan nadzor i kontrola nad korisnicima poticajnih sredstava, a postoje indicije da određeni poljoprivredni proizvođači poticajna sredstva troše za sasvim druge namjene, što upućuje na to da poljoprivredna politika FBiH treba promjene – jedan je od krucijalni nalaza koji dijelom daje odgovor na pitanje gdje je “nestao” 381 milion KM.

Nalazi revizora za poljoprivredu

Suprotno zakonu

Kada je riječ o ovom ukupnom iznosu za poljoprivredu iz Budžeta FBiH je isplaćeno 275.376.938 KM i iz budžeta svih kantona 105.749.525 KM.

Revizori su utvrdili i da su kantoni suprotno zakonskim odredbama, planirali dodjelu poticaja iz kantonalnih budžeta, za pojedine biljne i animalne poljoprivredne proizvodnje, koje su već poticane iz federalnog budžeta. Ovo se ogleda u tome da se kantonalnim programima poticao obim proizvodnje koji je iznad propisanih količina za kantone.

– Pored činjenice da značajni registri nikada nisu uspostavljeni, konstatovano je da pojedini nisu funkcionalni. Naime, iako je uspostavljen Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG), FMPVŠ nije poduzimao aktivnosti kako bi osigurao njegovo odgovarajuću funkcionalnost u procesu planiranja i dodjele poticaja. Podaci u Registru su neažurirani, nepotpuni i nepouzdani, što onemogućava adekvatnu provjeru i potvrdu prijavljenog stanje stoke, odnosno parcele u apliciranim i/ili odobrenim zahtjevima za dodjelu poticaja – naveli su revizori.

Nastavi čitati

Najčitanije