Connect with us

BiH

Schmidt: Šta mislite da je Dodik, ono što je uradio Komšiću, učinio predsjedniku EK-a

Published

on

Visoki predstavnik je poručio kako izazove treba nadvladati u okviru zdravog razuma i bez eskalacije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je danas u Antaliji, u Republici Turskoj, da je situacija u Bosni i Hercegovini do sada bila prožeta unutrašnjim nedostacima, “a sada bismo mogli doći u situaciju da vanjski, eksterni pritisci i interesi utiču na tu situaciju”, javlja Anadolu Agency (AA).

Schmidt je učestvovao na panelu “Sporazumni dijalog na Balkanu” u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji čiji je AA globalni komunikacijski partner.

Visoki predstavnik je poručio kako izazove treba nadvladati u okviru zdravog razuma i bez eskalacije.

“Proces pristupanja Evropskoj uniji je veoma komplikovan i on mora biti prožet porukom EU-a koja kaže ‘želimo vas’, kao i porukom cijelom svijetu kojom EU kaže ‘vi ste jedan od nas'”, rekao je Schmidt.

Kako je podsjetio, Evropska unija takođe zahtjeva prilagodbe u vanjskoj politici.

“Zamislite, pismo koje je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Milorad) Dodik poslao Ujedinjenim nacijama kako bi zanemarili pismo predsjedavajućeg Željka Komšića, kako bi bilo da je takvo nešto uradio predsjedniku Evropske komisije. Jasno je da vanjska politika mora biti određivana glasom većine”, rekao je Schmidt i zaključio:

“Moramo vidjeti da je Zapadni Balkan ujedinjen, da pritom ne govorimo o ‘srpskom svetu’, nego da govorimo o nezavisnim zemljama, budućim članicama Evropske unije, jer ukoliko sada podbacimo, to će biti podbačaj koji će zahvatiti i sljedeću generaciju”.

BiH

Vlada RS oformila radnu grupu za izradu tzv. “sporazuma o mirnom razdruživanju”

Published

on

By

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske donesen je niz odluka, a među njima je i formiranje radne grupe za izradu tzv. “sporazuma o mirnom razdruživanju RS-a i Federacije Bosne i Hercegovine”.
Kako su naveli u saopštenju, Vlada RS je imenovala članove ove radne grupe.”Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom BiH. U Radnu grupu za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske i Federacije BiH, imenuju se: Miloš Bukejlović, ministar pravde i potpredsjednik Vlade Republike Srpske, dr Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova, Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske, Lazar Stjepanović, pravni predstavnik Republike Srpske, Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar u Kabinetu predsjednika Republike Srpske, Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske, Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Goran Maričić, direktor Poreske uprave”, stoji u saopštenju Vlade manjeg bh. entiteta.

Dalje kažu kako je zadatak ove grupe formiranje sporazuma koji bi se potvrdio u Narodnoj skupštini RS.

Podsjetimo, Ustav Bosne i Hercegovine ne ostavlja mogućnost za bilo kakav “mirni razlaz” među entitetima.

Prema Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta, RS i FBiH, a nije “sastavljena od” entiteta, kako to često ističu zvaničnici vlasti u manjem bh. entitetu.

Nastavi čitati

BiH

Dodikov SNSD planira promjenu naziva Srebrenice: “Ljudima je dosta laži, sljedeće sedmice konkretni potezi”

Published

on

By

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, koji je iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da se vode razgovori u “opštinskim i stranačkim tijelima” o pokretanju inicijative za izmjenu naziva opštine Srebrenica.

“Sljedeće sedmice će se znati konkretni potezi koji će biti primijenjeni”, kazao je Grujičić, ne objašnjavajući šta je razlog pokretanja inicijative.

Njegova izjava dolazi nakon što je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio za beogradsku TV Happy u čevrtak, 30. maja, a kako prenosi Radio Televizija Republike Srpske, da u Srebrenici 11. jula “niko nije poginuo, niko nije ubijen, nije bilo operacija jedanaestog”.

“Zato neki naši ljudi tamo iz Srebrenice kažu dosta im je laži oko svega toga i sad su pokrenuli inicijativu da promijene naziv, da se Srebrenica ne zove Srebrenica, nego da se da neko drugo ime opštini, pa ćemo vidjeti kako ćemo to razviti”, rekao je Dodik u intervju, prenosi RTRS.

Dodikova izjava dolazi nakon što je Generalna skupština 23. maja donijela rezoluciju o Srebrenici kojom se proglašava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, koji zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju.

U genocidu u Srebrenici, koji su u julu 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, ubijena su najmanje 8.372 Bošnjaka.

Za genocid u Srebrenici osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić.
Šta kaže zakon o izmjeni naziva opština u RS?

Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS predviđa da inicijativu za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave može podnijeti “zainteresovana skupština jedinice lokalne samouprave ili najmanje 30 odsto birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva”.

U zakonu se dodaje da o inicijativi koju podnosi najmanje 30 odsto birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva mišljenje daje skupština jedinice lokalne samouprave.

“Inicijativa za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave mora biti obrazložena i mora da sadrži razloge koji opravdavaju promjenu naziva”, ističe se.

Nakon toga se inicijativa podnosi Vladi RS, posredstvom Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Vlada donosi odluku o inicijativi za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave, nakon razmatranja inicijative.

U slučaju prihvatanja inicijative, u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Vlada će utvrditi nacrt zakona i uputiti ga u dalju proceduru.

Skupštinu opštine Srebrenica čini 21 odbornik, od čega je sedam iz SNSD-a, dva iz Demokratskog narodnog saveza, jedan iz Ujedinjene Srpske i jedan iz DEMOS-a. Oni čine vladajuću koaliciju u toj opštini, podsjeća RSE.

Nastavi čitati

BiH

I to je moguće: Uoči Dana bijelih traka Prijedor obilježava “dan odbrane od muslimana i Hrvata”

Published

on

By

Uoči obilježavanja Dana bijelih traka i obilježavanja progona prijedorskih Bošnjaka i Hrvata u ovom gradu se danas obilježava “Dan odbrane grada”

Iz Gradske uprave Prijedor pozvali su danas sve sugrađane da prisustvuju aktivnostima kojima se “obilježavaju 32 godine od odbrane grada od napada paravojnih muslimanskih i hrvatskih snaga, u kojem je poginulo 15, a ranjeno 26 boraca”.

U Crkvi Svete Trojice u 9.00 sati služen je parastos za poginule borce, a potom su položeni vijenci ispred spomen-ploče u zgradi Policijske uprave Prijedor, ispred spomenika “Za krst časni”, a potom su u spomen-kompleksu “Kameni cvijet” prislužene svijeće.

Odžan je i defile ulicama Prijedora do Trga majora Zorana Karlice gdje su predviđena obraćanja zvaničnika i kulturno-umjetnički program.

Sa razglasa su se naizmjenično izmjenjivale pjesme “Veseli se srpski rode” i “Marš na Drinu”.

Sve ovo se dešava samo dan uoči obilježavana Dana bijelih traka, koji će i ove godine u Prijedoru biti obilježen sutra.”Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosiće teške posljedice”, bila je poruka je tzv. “kriznog štaba” opštine Prijedor koja je preko Radio Prijedor pročitana 31. maja 1992. godine.

U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Za zločine počinjene na prijedorskoj općini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Ista Gradska uprava Prijedora koja obilježava tzv. “dan odbrane” ne dozvoljava izgradnju spomenika za 102 ubijene djece, ali i za druge žrtve nesrpske nacionalnosti koji su 1992. ubijeni u ovom gradu.

Ovakvim vlasti u RS-u ponovo demonstriraju ne samo da nemaju poštovanja za žrtve, nego ih i dodatno vrijeđaju, te da i 32 godine nakon zločina i dalje baštine djela zločinačkih politika koje su u smrt poslale 3.176 nevinih Prijedorčana.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije