Connect with us

BiH

Prijetnje za BiH od Gazimestana do danas: Od “velike Srbije” ne odustaju ni Vučić, ni Porfirije (VIDEO)

Published

on

Obilježavanje izmišljenog praznika Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jučer u Bijeljini počelo je očekivanim ponižavanjem države Bosne i Hercegovine koje je po ko zna koji put priredio jedan od tri člana kolektivnog šefa države BiH, Milorad Dodik.

– Gospodine predsjedniče Srbije Vučiću. Dobrodošli na svoje i među svoje. Hvala vam za podršku, rijetko me kada neke stvari impresioniraju, kao vaše olako pristajanje da pomognete RS-u – rekao je Dodik.

A onda su se nizale poruke kojima su i srbijanski i političari iz RS-a, kojima se pridružio i patrijarh Porfirije, dali do znanja da se od projekta “velike Srbije” zbog čijeg je stvaranja Slobodan Milošević 90-ih godina pokrenuo krvave ratove na Balkanu, nikada nije niti će odustati.

Srpske snage su tada uz finansijsku i političku podršku Beograda izvršile agresiju na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, vodile rat na Kosovu, a sve samo sa jednim ciljem – “velika Srbija” ili kako to danas upakovano govore, stvaranje “srpskog sveta” i “svi Srbi u jednoj državi”.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije održao je huškački govor i nije zaostajao za svojim prethodnicima, Pavlom i Irinejom, koji su bili pokretači i zaštitnici ratnih zločina i zločinaca.

– Gdje god da živi naš narod, postoji zlatna nit koja ga povezuje i koja ga čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim. To je, braćo i sestre, nit koja se zove pravoslavna vjera i Srpska pravoslavna crkva. Svi znamo da su se kroz historiju granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale. A nismo sigurni da u historiji u kojoj je sve relativno neće se mjenjati i ubuduće – rekao je Porfirije u Bijeljini.

 

Potom je na scenu stupio Vučić poručujući da ovaj historijski trenutak zahtijeva da se Srbi ujedine pod svojom zastavom – zastavom i mira i života.

– Hoću da govorim danas i o zastavama naših razlika koje moramo da ujedinimo da bi svaka od njih imala slobodu i da bismo svi mi zajedno imali svoju Srbiju i svoju Srpsku – istakao je Vučić.

Prije dvije godine, kada su Vučić i Dodik izmislili ovaj praznik i definirali ga kao “novi nacionalni praznik Srbije”, centralna svečanost održana je u Beogradu.

Tada je Vučić demonstrirao vojnu moć obilaskom postavke vojne opreme u jednom beogradskom parku, rekavši da je Srbija spreman odgovoriti na prijetnje spolja.

Upućen je i poziv svim Srbima na Balkanu da se ujedine ispod jedne zastave. Slične manifestacije i praznici, kakve su demonstrirane 90-ih godina, dovele su do krvavih ratova. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik je koji su 2020. godine izmislili Vučić i Dodik. Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

I u septembru prošle godine, na manifestaciji Dani Srpske u Srbiji Porfirije je kazao da je “stvaranje, postojanje i napredak Republike Srpske djelo pravde, kao i međunarodnog prava i konsenzusa, a da je za hrišćane pravedno ono što je utemeljeno na istini”. Podsjetio je na patrijarha Irineja, “koji je gajio posebnu ljubav za Republiku Srpsku i srpski narod gdje god se nalazio”.

Patrijarh Pavle ostaje u sjećanju da se nikada nije oglasio povodom brutalne agresije na BiH, koju je SPC na čelu s njim podržavao. Nikada se nije oglasio o genocidu u Srebrenici, o opsadi Sarajeva. Međutim, oglasio se i to oštrim porukama međunarodnoj zajednici tražeći od nje da štiti porodicu osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Irinej je promovirao ideju “velike Srbije” porukom:

– Gdje god živjeli Srbi, to je Srbija, bilo u Bosni, bilo u Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima.

Razlike u porukama koje upućuju poglavari SPC-a posljednje tri decenije nema. Kao ni između Miloševićevih sa Gazimestana 1989. i Vučićevih danas.

U govoru povodom šest vjekova od Kosovskog boja, 28. juna prije 33 godine Milošević je rekao:

– Šest vjekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene.

Njegov govor sa Gazimestana Haško tužilaštvo podnijelo je kao dokaz o njegovim ratnim namjerama, uz napomenu da “oružana borba nije bila isključena čak i u tom momentu”.

BiH

Duraković o sinoćnjem incidentu u Potočarima: Napadnut pripadnik DKPT-a, muškarac prijetio “Pobiću vas sve”

Published

on

By

Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, u razgovoru za Dan uživo komentirao je najave o navodnom okupljanju Bošnjaka kod Memorijalnog centra koje su plasirane kroz lokalne medija, ali je otkrio i informaciju o incidentu koji se protekle noći desio u blizini Memorijalnog centra, o kojem se još nisu oglasile zvanične institucije.

Kako je kazao protekle noći je u blizini Memorijalnog centra zaustavljeno vozilo beogradskih registracijskih oznaka u sklopu rutinske kontrole, a nedugo nakon toga došlo je i do incidenta nakon kojeg je osoba koja je upravljala vozilom privedena.

Prema riječima Durakovića, osoba koja je zaustavljena počela je galamiti što je izazvalo pažnju pripadnika za Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, koji osiguravaju Memorijalni centar.

Da li u svjesnom ili pripitom stanju, osoba je počela psovati policajce MUP-a RS. Obzirom da Direkcija ima nadležnost da štiti objekat MC čuli su galamu. A kada čujete galamu navečer u 11-12 sati onda vam je nešto sumnjivo”, kazao je Duraković, dodavši kako su pripadnici Direkcije tada krenuli do kolega MUP-a RS, kako bi vidjeli šta se dešava.

Naglasio je kako se radi o dvojici Bošnjaka, koji su prišli pripadnicima MUP-a RS, a tada se desio i fizički nasrtaj na pripadnika Direkcije, od strane osobe čije je vozilo zaustavljeno.

Tek tad su MUP i Direkcija skupa priveli lice. Riječ je o osobi srpske nacionalnosti koja je iz Srebrenice a danas živi u Beogradu, koji je pored Memorijalnog centra prijetio: pobiću vas sve – to policija sve zna”, tvrdi Duraković.

Na kraju je kazao kako očekuje od MUP-a RS da oglasi se o ovom incidentu.

N1

Nastavi čitati

BiH

Iz zdravstvenih razloga: Advokati traže hitno oslobađanje zločinca Ratka Mladića

Published

on

By

Advokati osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Hagu, traže njegovo hitno oslobađanje iz zdravstvenih razloga.
Advokati traže od sudija da puste Mladića (82) na liječenje u Srbiju zbog zdravstvenog stanja koje je potencijalno opasno po život.

Poznato je da Mladić pati od kognitivnih oštećenja i da je najmanje dva puta ove godine bio hospitaliziran, podsjeća Reuters.

Mladić služi kaznu u pritvorskom centru UN u Hagu od pravosnažne presude nakon žalbe 2021. godine.

Prema riječima njegovih advokata, Mladić može dobiti poseban tretman u Srbiji zbog svoje bolesti, a preseljenje bi uklonilo i jezičke barijere koje predstavljaju poteškoće u komunikaciji.

Nije poznato kada će sudije MMKS-a, koji se bavi Mladićevim slučajem, odlučivati o ovom zahtjevu.

Ratko Mladić, komandant vojske bosanskih Srba, osuđen je na doživotnu robiju zbog najstrašnijih ratnih zločina koji su počinjeni pod njegovom komandom. Mladić, kao i ratni politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđeni su na doživotni zatvor i zbog genocida u Srebrenici.

Nastavi čitati

BiH

Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici

Published

on

By

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s predsjednikom Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične posjete ovoj državi.

Bećirović je primljen u palati Bellevue u Berlinu, rezidenciji njemačkog predsjednika, uz najviše državne i vojne počasti.

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora dr. Bećirović je istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Njemačke izuzetno dobri i prijateljski, te da je Njemačka mnogo puta dokazala da je veliki prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine.

Bećirović je ukazao na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. On se zahvalio predsjedniku Steinmeieru na podršci Njemačke aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Također, istakao je važnu ulogu Njemačke koja pruža podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. Istakao je da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine, što je mnogo puta i dokazala, između ostalog i prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

Bećirović je rekao da je u tom kontekstu naročito važna proaktivna njemačka uloga.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier potvrdio je neupitnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. On je podvukao da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora istaknuta je važnost Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja Zapadnog Balkana EU.

Sagovornici su se posebno dotakli pitanja sigurnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana uopće. Istaknuto je da je stabilnost regiona od značaja za stabilnost cijele Evrope, te da je potrebno da Bosna i Hercegovina i SR Njemačka nastave blisku saradnju po ovim pitanjima.

Bosna i Hercegovina i Njemačka imaju tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose. Pored ekonomske, značajna je i saradnja u oblasti kulture. Između dvije države postoji tradicija obilježavanja i promoviranja kulturnih događaja, razmjene znanja i iskustava u oblasti obrazovanja. Značajnu sponu između Njemačke i Bosne i Hercegovine predstavlja i brojna bh. dijaspora u Njemačkoj, istakao je Bećirović.

Izvor: Klix

Nastavi čitati

Najčitanije