Connect with us

BiH

Edin Zubčević: Komšić će i u ovom mandatu zastupati interese SDA, a ne Hrvata

Published

on

Komšić kao bošnjački član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda će u narednom mandatu, kao što je i u prethodnom, zastupati interese SDA a ne Hrvata, potpuno otuđen i omražen od velikog dijela hrvatskog naroda u Bosni, a posebno u Hercegovini. A sve u kofol borbi za građansku državu. Šesnaest dugih godina

Još se nisu slegli ni glasački listići ni predizborno-izborna prašina, niti je CIK objavio preliminarne rezultate, a u našem političkom kokošinjcu perje leti na sve strane u postizbornoj kampanji koja nalikuje, po količini laži i smutnji, onoj predizbornoj, piše Edin Zubčević za Nomad.ba.

Za sada, jedini opšteprihvaćen epilog izbora je fakat da je B Izetbegović apsolutni gubitnik, iako je lični debakl pokušao pravdati “činjenicom” da je njih bilo jedanaest a on i babo sami, kao u vicu; da SDA “raste” i da je “nikad jača”. Toliko je jaka da se bez SDA može formirati vlast na svim nivoima. A to je ono zbog čega B Izetbegović ne spava – gubitak vlasti značio bi izborni debakl ne samo Sina Svoga Oca, već i SDA.

Gubitkom vlasti budućnost stranke neće biti ružičasta jer će se bez dovoljnog broja funkcija i resursa velika SDA smanjiti u tačku, poput goluba u nebeskim visinama, a članstvo će se razbježati i preletjeti u druga politička gnijezda kao golubovi iz skršenog golubarnika. Da ne spominjemo eventualne pozitivne promjene u radu poslovično i tradicionalno neefikasnog tužilaštva i sudstva. A uz to SDA bi mogla izgubiti kontrolu nad obavještajnom službom a toga se u ovom trenutku, možda, najviše boji.

Zato je u toku perfidna postizborna kampanja koja ima samo jedan cilj – SDA učešće u vlasti po svaku cijenu, odnosno koalicije SDA-DF-HDZ na federalnom nivou, plus SNSD na državnom nivou, uz pridružene stranke u oba slučaja. Ali HDZ pehlivani kažu da neće sa DF-om ni na baklavu. I SDA im se navodno gadi nakon trideset koalicionih godina. Prevario ih je B Izetbegović nakon potpisivanja sporazuma o “legitimnom predstavljanju” u Mostaru, pa se ušutio u nadi da će Schmidt nametnuti rješenja i tako njemu dati izgovor i priliku za propagandnu reakciju, a da koalicioni posao i dogovor sa Čovićem završi i izgladi nakon izbora.

Izvjesno je da će SDA u prevelikoj želji i prijekoj potrebi da ostane u federalnoj i državnoj vlasti učiniti sve tražene ustupke na račun države Bosne i Hercegovine, i SNSD-u i HDZ-u. Kao što je već činila toliko puta do sada. Naprimjer, u prošlom mandatu – SNSD i HDZ su dobili od B Izetbegovića lično sve poluge za blokade i koristili ih do maksimuma. Samo da bi SDA srušila vlade sarajevskog i tuzlanskog kantona.

Komšićev DF je bio u dvije (većinom) građanske vlade i obje je iznutra, poput petokolonaša građanske države, izdao i predao u ruke SDA. Tako je sabotirana i kantonalna vlast u Sarajevu pa smo imali tri vlade u mandatu umjesto jedne. Ipak, Trojka je u Sarajevu uprkos subverzijama i opstrukcijama pobijedila. Komšić je bezbroj puta potvrdio da se bori za građansku državu po mjeri SDA i HDZ-a.

Nadigla je SDA koga je stigla, probudila sve spavače, razbudila uspavane virtualne bojovnike, a u akciju je naravno uključena i saradnička DF mreža pa tako u horu SDA novinari i botovi i DF trolovi i skotovi, predvođeni Reufom Mulahusićem, unisono laju pokušavajući spasiti SDA na vlasti. Ignorišući činjenicu da ured visokog predstavnika nije zatvoren ni 27 godina nakon Daytona upravo zahvaljujući SNSD-u, HDZ-u i SDA. Visoki predstavnik je još uvijek tu sa svojim ovlastima samo zato što Dodik, Čović i Izetbegović i njihove stranke ne rade svoj posao decenijama. Naprotiv. Dok Bosni i nama u Bosni skoro svi sa svih strana o glavi rade, obmanjuju javnost, građane i narode, svako svoj, a porazno je da oni koji se kao bore za Bosnu a uz to i građansku državu, igraju s njima u istom kolu pa je Bosna i mi u Bosni prepuštena slučaju i (rijetko) dobroj volji stranaca. Umjesto da traže partnere, političari kreiraju histeriju protiv EU i Amerike, odnosno Ureda Visokog predstavnika. Ako su već tako složni, onda neka ga složno ukinu da nam više ne komplicira život i ne unosi nemir u našu mirnu i bezbrižnu Bosnu.

Aman zaman podijeliće nam našu građansku Bosnu po etničkim principima. Ovakvu lijepu i gizdavu. Jednu i jedinu. Dušmani! Ovu našu nejedinstvenu i etničkim granicama podijeljenu Bosnu oni bi da “etnički cementiraju”.

Traže od visokog predstavnika ista rješenja za RS, kao da je RS isto što i Federacija. Bosna je u Daytonu pravno podijeljena, a država je (ne)organizirana u dva različita entiteta, po definiciji asimetrično. Od nedjelje se SDA počela zanimati za Bošnjake u RS-u, a B Izetbegović u svoja dva mandata u Predsjedništvu nije obišao niti jedan grad, niti jedno mjesto u RS-u. Nije ni u Federaciji osim posjeta odborima SDA. U napade na Schmidta uključili su se svi ko jedan. Političari, partijski mediji, turski tabloidi na bosanskom jeziku, zavisni intelektualci, a indikativno je da su i političko-patriotski “aktivisti” i “mislioci” iz dijaspore, kao po naredbi, svi iznijeli jedan te isti stav, identičan stavu SDA. Potpuno suprotan onome što je prva dama SDA parlamentarizma Alma Čolo izjavila u noći nakon izbora i Schmidtovog nametanja.

“To su odredbe koje se tiču uspostave Doma naroda, imenovanja sudija Ustavnog suda, sve ono što je do sada bio problem i zbog čega se određeni organi izvršne vlasti nisu mogli formirati u navedenim rokovima.”

Sedam dana kasnije komentari su ujedinjeni u tome da sve ide naruku HDZ-u. Takav propagandni propuh je baziran dijelom i na slavodobitnim komentarima Plenkovića koji sebi želi priskrbiti političke poene za Schmidtovu odluku, mada ne postoji ništa što mu nedvojbeno daje za pravo. Tu je i neskrivena ambicija da se napakosti Milanoviću, a skrivena je namjera da se završi Čovićeva trakavica na programu hrvatske diplomatije u EU, jer ima Plenković i drugih diplomatskih poslova i problema, a Čovićevo izborno nasilje nad Bosnom traje koliko i Komšićevo lažno predstavljanje i građanska demagogija. Predugo.

Komšić kao bošnjački član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda će u narednom mandatu, kao što je i u prethodnom, zastupati interese SDA a ne Hrvata, potpuno otuđen i omražen od velikog dijela hrvatskog naroda u Bosni, a posebno u Hercegovini. A sve u kofol borbi za građansku državu. Šesnaest dugih godina. Od 2006. godine, od kada se u Predsjedništvu kao bori za građansku državu, i države i građana je sve manje.

Četvrtim osvojenim mandatom postigao je svoj politički maksimum – HDZ je neizbježna stranka za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou. Podrška birača HDZ-u od Komšićevog prvog mandata do danas je udvostručena i HDZ je na ovim izborima na vrhuncu političke moći. Nisu Komšićevi mandati pomogli Hrvatima, ali jesu presudno HDZ-u. Jer bez Komšića HDZ danas ne bi bio neminovan za formiranje vlasti. Ironično, ali i cinično i bezobrazno, uz smiješak, Komšić sam konstatuje da je HDZ apsolutni pobjednik izbora. SDA i DF su toliko integrirane stranke da su mnogi Bošnjaci glasali za SDA i Komšića. Biće da vjeruju u Komšića kao boljeg predstavnika Bošnjaka od Izetbegovića.

Paralelno sa frontalnim napadom na Schmidta, kojeg osim u Federaciji, napadaju iz svih raspoloživih sredstava i u RS-u, i vladajući Dildorad kao i opozicija, krenuo je i “preventivni” prljavi napad na Konakovića, podmećući mu nekakav ko biva dogovor sa HDZ-om – a samo zbog najave da želi učestvovati u formiranju vlada bez SDA; unaprijed ga optužujući da će raditi ono što je SDA već uradila i što kani raditi i dalje ali joj ne daju. Zaljuljani B Izetbegović može sačuvati svoju poziciju samo ako dogovori vlast svojoj stranci. Zato medijskim prostorom odjekuju krici i jauci sdaovaca, i dfovaca koji im skiče tercu kao vjerni prateći vokali. Narativ je baziran na još jednom mitu za budalaste i one sa izuzetno kratkim pamćenjem – koalicija SDA i DF-a sa HDZ-om je odbrana država, a koalicija nekog drugog sa HDZ-om je izdaja države. O izdaji priča SDA koja je izdala, prodala i opljačkala ama baš sve što je mogla i stigla, od naroda do države i od države do naroda, svoga naravno. Jer SDA vara prvenstveno svoj narod. Od osnivanja. Na tragediju i golemu štetu generacija Bošnjaka. I ko o čemu – SDA i dalje o patriotizmu i poštenju.

Autor: Edin Zubčević (Nomad.ba)

BiH

Duraković o sinoćnjem incidentu u Potočarima: Napadnut pripadnik DKPT-a, muškarac prijetio “Pobiću vas sve”

Published

on

By

Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, u razgovoru za Dan uživo komentirao je najave o navodnom okupljanju Bošnjaka kod Memorijalnog centra koje su plasirane kroz lokalne medija, ali je otkrio i informaciju o incidentu koji se protekle noći desio u blizini Memorijalnog centra, o kojem se još nisu oglasile zvanične institucije.

Kako je kazao protekle noći je u blizini Memorijalnog centra zaustavljeno vozilo beogradskih registracijskih oznaka u sklopu rutinske kontrole, a nedugo nakon toga došlo je i do incidenta nakon kojeg je osoba koja je upravljala vozilom privedena.

Prema riječima Durakovića, osoba koja je zaustavljena počela je galamiti što je izazvalo pažnju pripadnika za Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, koji osiguravaju Memorijalni centar.

Da li u svjesnom ili pripitom stanju, osoba je počela psovati policajce MUP-a RS. Obzirom da Direkcija ima nadležnost da štiti objekat MC čuli su galamu. A kada čujete galamu navečer u 11-12 sati onda vam je nešto sumnjivo”, kazao je Duraković, dodavši kako su pripadnici Direkcije tada krenuli do kolega MUP-a RS, kako bi vidjeli šta se dešava.

Naglasio je kako se radi o dvojici Bošnjaka, koji su prišli pripadnicima MUP-a RS, a tada se desio i fizički nasrtaj na pripadnika Direkcije, od strane osobe čije je vozilo zaustavljeno.

Tek tad su MUP i Direkcija skupa priveli lice. Riječ je o osobi srpske nacionalnosti koja je iz Srebrenice a danas živi u Beogradu, koji je pored Memorijalnog centra prijetio: pobiću vas sve – to policija sve zna”, tvrdi Duraković.

Na kraju je kazao kako očekuje od MUP-a RS da oglasi se o ovom incidentu.

N1

Nastavi čitati

BiH

Iz zdravstvenih razloga: Advokati traže hitno oslobađanje zločinca Ratka Mladića

Published

on

By

Advokati osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Hagu, traže njegovo hitno oslobađanje iz zdravstvenih razloga.
Advokati traže od sudija da puste Mladića (82) na liječenje u Srbiju zbog zdravstvenog stanja koje je potencijalno opasno po život.

Poznato je da Mladić pati od kognitivnih oštećenja i da je najmanje dva puta ove godine bio hospitaliziran, podsjeća Reuters.

Mladić služi kaznu u pritvorskom centru UN u Hagu od pravosnažne presude nakon žalbe 2021. godine.

Prema riječima njegovih advokata, Mladić može dobiti poseban tretman u Srbiji zbog svoje bolesti, a preseljenje bi uklonilo i jezičke barijere koje predstavljaju poteškoće u komunikaciji.

Nije poznato kada će sudije MMKS-a, koji se bavi Mladićevim slučajem, odlučivati o ovom zahtjevu.

Ratko Mladić, komandant vojske bosanskih Srba, osuđen je na doživotnu robiju zbog najstrašnijih ratnih zločina koji su počinjeni pod njegovom komandom. Mladić, kao i ratni politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđeni su na doživotni zatvor i zbog genocida u Srebrenici.

Nastavi čitati

BiH

Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici

Published

on

By

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s predsjednikom Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične posjete ovoj državi.

Bećirović je primljen u palati Bellevue u Berlinu, rezidenciji njemačkog predsjednika, uz najviše državne i vojne počasti.

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora dr. Bećirović je istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Njemačke izuzetno dobri i prijateljski, te da je Njemačka mnogo puta dokazala da je veliki prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine.

Bećirović je ukazao na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. On se zahvalio predsjedniku Steinmeieru na podršci Njemačke aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Također, istakao je važnu ulogu Njemačke koja pruža podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. Istakao je da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine, što je mnogo puta i dokazala, između ostalog i prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

Bećirović je rekao da je u tom kontekstu naročito važna proaktivna njemačka uloga.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier potvrdio je neupitnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. On je podvukao da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora istaknuta je važnost Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja Zapadnog Balkana EU.

Sagovornici su se posebno dotakli pitanja sigurnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana uopće. Istaknuto je da je stabilnost regiona od značaja za stabilnost cijele Evrope, te da je potrebno da Bosna i Hercegovina i SR Njemačka nastave blisku saradnju po ovim pitanjima.

Bosna i Hercegovina i Njemačka imaju tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose. Pored ekonomske, značajna je i saradnja u oblasti kulture. Između dvije države postoji tradicija obilježavanja i promoviranja kulturnih događaja, razmjene znanja i iskustava u oblasti obrazovanja. Značajnu sponu između Njemačke i Bosne i Hercegovine predstavlja i brojna bh. dijaspora u Njemačkoj, istakao je Bećirović.

Izvor: Klix

Nastavi čitati

Najčitanije