Connect with us

BiH

Dodik žestoko napao američkog ambasadora: ‘Ko ste uopšte Vi da govorite o imovini i još da to tumačite’

Published

on

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je oštru kritiku američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyju zbog komentara Ambasade SAD-a o državnoj imovini.

Ovim istupom lider SNSD-a samo potvrđuje da nema ništa od promjene retorike, niti nekog konstruktivnog Dodika kojeg interesuju projekti te priče kako će se raditi samo na pitanjima u vezi kojih je moguće pronaći kompromis.

A prvi potez Milorada Dodika je otimanje državcne imovine.

Dodik je na početku svog autorskog teksta u kojemu najčešće o ambasadoru govori pežorativno i logikom ad homminem, istakao kako je Murphy za njega “prepotentni spekulant”.

“Sjećam ga se još iz vremena kad je bio uporni potrčko svojih ranijih šefova. Danas pokušava da glumi nekoga velikog i misli da i dalje živi u vremenu kada je karijeru gradio servilnim podaništvom. Nije primijetio da se vrijeme promijenilo i da je i on nakupio više godina. Gospodine Marfi, ne postoji vlada BiH”, poručio je Dodik.

Ambasadora je optužio i da obmanjuje javnost tvrdnjom da BiH ima vladu ističući kako smatra da je Murphyju vjerovatno u interesu da se uspostavi vlada, umjesto Vijeća ministara na državnom nivou.

“Zašto lažete kada Vijeće ministara BiH nazivate vladom? BiH nema vladu i Vi svojom lažnom tvrdnjom hoćete tako nešto da uspostavite. Ali to se ne tiče Vas. To je riješio Ustav BiH”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske mišljenja je i da samo “ovakva BiH” može biti ambasadorovo “utočište” jer se ne radi o ozbiljnoj državi.

“Ko ste uopšte Vi da govorite o imovini i još da to tumačite. Pitanje imovine je riješio Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Samo spekulanti kao Vi mogli su da kreiraju da to može biti predmet visokog predstavnika, a i sami znate da to nije, jer je Vaša zemlja garant Dejtonskog sporazuma”, napisao je Dodik.

Smatra da je apsurd da ambasador SAD-a govori o imovini, budući da dolazi iz zemlje u kojoj imovina pripada saveznim državama kojih ima 50.

“U Dejtonskom sporazumu jasno piše, slovom, a ne nekakvim duhom koji vi namećete, da je imovina vlasništvo Republike Srpske i Federacije BiH. I to se neće promijeniti bez obzira na to šta Vi sa svojim lažnim visokim predstavnikom i stranim sudijama u Ustavnom sudu pokušali uraditi”, mišljenja je.

Dodik smatra i da ambasador “drži lekcije” izabranim političarima.

“A Vaša vlada ovdje ubaci 80 miliona dolara raznim protuvama koje zovete nevladinim organizacijama da šire Vaše vrijednosti, a koje nisu u interesu ovog naroda.I to ne nazivate korupcijom i za Vas je normalno da otvoreno finansirate razne podanike koji onda lažu, izmišljaju priče o kriminalu ovdje”, dio je Dodikovog autorskog teksta.

Za kraj, poručio je Murphyju da će “uskoro biti bivši” ambasador.

klix

BiH

Vuk Drašković: BiH je na rubu provalije! Rat bi bio kratak i užasan, a novi Dejton bez RS

Published

on

By

Drašković kazao ono što drugi ne smiju: „Srbija je morala biti kosponzor Rezolucije! Genocid u Srebrenici je prouzrokovao bol i Srbima!“
Nastavi čitati

BiH

“Pop Žućo”: Umro Vojislav Čarkić, četnički pop koji je blagosiljao zločince na okupiranoj Grbavici

Published

on

By

Sveštenik Vojislav Čarkić, poznat kao “pop Žućo”, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čarkić koji je u ratu imao i nadimak “pop Žućo” tokom rata obavljao je niz uloga, a između ostalog bio je i komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.Osim što je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, blagosiljao je oružje i druge vojnike koji su učestvovali u napadima na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, njemu je u ratu dodijeljena i funkcija vojnog sveštenika agresorske Vojske RS-a te je nosio i čin majora.

Čarkić se može vidjeti i na snimku izlaska određenog dijela srpskog stanovništva sa Grbavice nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nakon što je Momčilo Krajišnik naredio srpskom stanovništvu da napusti Sarajevo, Čarkić je bio jedan od onih u prvim redovima koji je predvodio kolonu.

“Ja sam bio inicijator te vojne litije. Zvono je zvonilo mrtvački. Iza zvona, nosili su krst, koja su dva patrijarha osvještala, patrijarh srpski Pavle i cijele Rusije Aleksej. To je bilo zvanično napuštanje Grbavice”, govorio je ranije Čarkić.

Nakon rata preselio se u Miljeviće nadomak Sarajeva, a u glavni grad BiH došao je i 2021. godine tokom posjete patrijarha Porfirija što je izazvalo burne reakcije.

Baš kao i za brojne druge vojne službenike u VRS, do kraja će ostati nejasna i uloga Čarkića u brojnim zločinima na Grbavici kao i Vracama te Kovačićima koji su se nalazili pod okupacijom tokom agresije na BiH.

klix

Nastavi čitati

BiH

Vojnik EUFOR-a poginuo u nesreći tokom šetnje kod Travnika

Published

on

By

Komanda EUFOR-a saopćila je kako je vojnik koji je služio u misiji preminuo nakon nesreće koja se dogodila tokom šetnje na području Travnika.

Kako je naglašeno, dvojica vojnika su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju na području Travnika kada se dogodila nesreća i to na planinskom predjelu.

“Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim”, navedeno je.

EUFOR je ovom prilikom uputio i saučešće porodici te prijateljima vojnika.

“EUFOR želi iskoristiti ovu priliku da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku. Drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također je evakuisan helikopterom EUFOR-a MEDEVAC. EUFOR će nastaviti pružati podršku u svim situacijama. EUFOR se također želi zahvaliti medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć”, zaključili su.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije