Connect with us

BiH

Ogrešević: “Konaković mi kaže imate vi Krajinu, tamo ste vlast. Neću da me Dodik zove muslimanom!’ (VIDEO)

Published

on

Nermin: “Nismo dio Osmorke! Neću da me Dodik zove muslimanom!” Senad: “Jesi li mu rekao da te ne zove muslimanom?” Nermin: “Nisam htio zakuhavati zbog Osmorke!” Efendić: “U SDA nemam povjerenje!” Senad: “Hoćeš li sa SDA?” Semir: “Nikad ne reci nikad!”

Efendić: “Neka brane državu u Parlamentu, a ne u ‘BH Telecomu’ i KCUS-u! Ne želimo biti pomoćni točkovi nikome! Ogrešević: “Ako ne budemo mogli realizovati ništa od onoga što želimo, nećemo biti dio koalicije na federalnom nivou!”

Efendić: “Pokušali smo uvjeriti kolege iz Osmorke da nastupe na drugi način, ali nisu bili spremni za to. Prihvatili su većinu zahtjeva HDZ-a i SNSD-a; bila je žurba da bi mogli reći da je to najbrže formirana vlast ikad. Nastavit ćemo razgovore na nivou Federacije, ali moraju biti ozbiljniji nego na državnom nivou. Kadrovska rješenja za Vijeće ministara nisu najbolji prijedlozi. Sabina Ćudić je mogla biti odlična ministrica vanjskih poslova, ali nije dobila priliku. Forto nije za ministra saobraćaja i komunikacije; posao u KS nije dokraja završen. Izgleda da je najvažnije popuniti fotelje.”

Ogrešević: “Trojka nije ostalih pet stranaka obavještavala. Sporazum je potpisan u velikoj brzini i dobili smo ga pred potpisivanje. Nismo razgovarali o pozicijama, kadrovima… Tražili smo da razgovaramo, ali to je shvaćeno kao remećenje reda. Zlatko Miletić je s nama; to su dvije NES-ove ruke. Nismo bili ni informisani da SNSD iz RS-a kandiduje Bošnjaka.”

Efendić: “Uvjeravali smo kolege da Osmorka ne treba pristajati na sve što se traži, nego da i mi moramo imati uslove i zahtjeve. Nismo morali po svaku cijenu sa SNSD-om; tražili smo da se povuče Zakon o nepokretnoj imovini, a nisu nas shvatili ozbiljno u tom momentu. Ako formiranje vlasti bude ovisilo o naša dva glasa, to neće se desiti. Dodiku je važno da dobije četiri ministra i brojne agencije i otkoči brojne projekte koji trebaju RS-u i Srbiji.”

Ogrešević: “Konaković mi je znao reći: ‘Imate vi Krajinu. Tamo ste vlast.’ Zabrinjava me njegova brzina; treba usporiti! Očito je fokus bio na Konakovićevom i Fortinom ličnom pozicioniranju. Previše su bili fokusirani na sebe, premalo na sadržaj. Osmorka ima dovoljno ruku; vrijeme će pokazati da li ovo radimo u korist SDA.”

Efendić: “Osmorka je pustila Dodika da ostane u vlasti. Ne bih bio ministar zato što bih se morao povući sa pozicije načelnika. Za poziciju moram činiti usluge, a to ne može biti ulog za bilo šta. OHR je napravio belaj i dao mogućnost velikih blokada. U SDA nemam povjerenja da vodi ikakve procese; neka brane državu u Parlamentu, a ne u ‘BH Telecomu’ i KCUS-u. Nisu iskreni! Neću reći da neću s SDA; ne isključujem nikoga. Želim nastaviti proces u koji smo ušli, bez SDA. Dobili smo informaciju da su iz Naše stranke pričali sa Dodikom, mimo nas, mimo Osmorke, da Dodikov Bošnjak dobije ministarstvo. Ogrešević nije htio ići na sastanak sa Osmorkom i SNSD-om u privatne objekte.”

Ogrešević: “Nisam Dodiku na sastanku rekao da mi smeta što me zove muslimanom; nisam htio zakuhavati zbog kolega iz Osmorke. Ako ne budemo mogli realizovati ništa od onoga što želimo, nećemo biti dio koalicije. Ne želimo biti nikakav začin. Nikoga ne ucjenjujemo, ali tražimo uvažavanje.”

face.tv

BiH

Una TV dobila američke sankcije, na crnu listu dodato sedam firmi povezanih s Igorom Dodikom

Published

on

By

Američko ministarstvo finansija (OFAC) je objavilo da je proširena lista sankcionisanih osoba i firmi iz Bosne i Hercegovine.

U današnjoj objavi, crnoj listi su pridruženi Milenko Čičić te Đorđe Đurić, što se tiče osoba.

Što se tiče kompanija, na listi se sada nalaze Infinity International Group, Infinity Media, K-2 Audio, Sirius 2010 i Kaldera Company.

Sjedišta svih kompanija je u Banjoj Luci izuzev Kaldere čija je centrala u Laktašima.

Ono što je posebno interesantno je da su na listi sada Prointer, firma povezana s Igorom Dodikom, kao i TV stanica Una, također povezana s porodicom predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

Vrijedi istaći da je Igor Dodik na crnoj listi OFAC-a još od 20. oktobra 2023. godine, kao i njegova sestra Gorica.

klix

Nastavi čitati

BiH

Opasan dogovor: Policajci iz Srbije patrolirat će gradovima u RS, stigao i helikopter

Published

on

By

MUP Srbije i MUP entiteta RS od danas imaju užu saradnju nakon što su su ministri Ivica Dačić i Siniša Karan potpisali Memorandum o saradnji.

Rezultat je to tzv. svesrpskog sabora na kojem je dogovoreno da se dvije pilicije ‘nadopunjuju’ i bolje sarađuju, a ministri su danas objasnili šta to znači. I prilično je čudno.

Za početak – policija susjedne države patrolirat će gradovima u RS.

Za Dačića je to normalno.

“Mi smo danas potpisali Memorandum o saradnji dva ministarstva u turističkoj sezoni. To je nešto što je u policijskim okvirima potpuno normalno i korisno za građane. Naši policajci su prisutni na gotovo svim destinacijama gdje naši ljudi idu turistički, počevši od Grčke, Crne Gore, naravno bit će i ovdje u Republici Srpskoj”, rekao je Dačić.

Nije jasno da li će ti policajci iz Srbije biti naoružani i kako će oni znati gdje se nalaze turisti iz Srbije da ih ‘prate’.

Dačić je naveo da je nezavisno od toga interes što šira i konkretnija policijska i saradnja dva MUP-a.

Pored toga, helikotper MUP-a Srbije sletio je danas u Trebinje gdje će biti stacioniran i korišten u svrhu gašenja požara.

Nastavi čitati

BiH

Kako Vučić dijeli pare Dodiku: ‘Mile, dobro sam raspoložen, imaš to. Ako Zvezda uđe u Ligu šampiona, imaš duplo više’

Published

on

By

Direktior FK Crvena zvezda ispričao je i priču o Aleksandru Vučiću, konkretno o tome kako predsjednik države obećava novac iz buzdžeta Srbije, koji pune svi građani, jer je “dobro raspoložen zbog Zvezde”

 

Zvezdan Terzić, direktor FK Crvena zvezda, ispričao je pred kamerama kako je jednom prilikom ručao sa predsJednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tada posvjedočio njegovom telefonskom razgovoru sa Miloradom Dodikom, predsJednikom Republike Srpske, u kom mu obećava da će mu dati novac, prenosi Nova.rs.

Prema Terzićevim riječima, Vučić je rekao Dodiku da će dati novac za Republiku Srpsku jer je “dobro raspoložen” zbog pobjede Crvene Zvezde, a ako ovaj klub uđe u Ligu šampiona – daće duplo više novca.

Direktor Zvezde je u intervjuu koji je dao Telegrafu uglavnom pričao o sportu. Pričao je Terzić o Zvezdi, Ligi šampiona, transferu Nemanje Radonjića… Ipak, ispričao je i priču o Aleksandru Vučiću, konkretno o tome kako predsjednik države obećava novac iz buzdžeta Srbije, koji pune svi građani, jer je “dobro raspoložen zbog Zvezde”.

Kako je ispričao Zvezdan Terzić, na dan utakmice bio je na ručku sa Vučićem, koji je, zbog svog omiljenog kluba, bio vrlo dobro raspoložen.

– On je bio toliko raspoložen, toliko je vjerovao u prolaz, da ga je zvao i Milorad Dodik tokom ručka, tražio neku pomoć za Republiku Srpsku. Nešto je tražio i Vučić mu je rekao: ‘Mile, imaš to. Dobro sam raspoložen danas, Zvezda pobjeđuje i imaš to. A da ti sad kažem, ako Zvezda prođe večeras i uđe u Ligu šampiona, imaš duplo više, duplo toga imaš.’ Kaže, ‘evo ti Terza da ti potvrdi’ i daje mi ga na telefon – ispričao je Terzić kroz osmijeh.

Nakon toga, Terzić je ispričao da mu je Vučić rekao da utakmicu može da “riješi” Aleksa Vukanović. Potom je Vučić poželio da to kaže i fudbaleru lično. Stoga, tražio je Terziću telefon “da ga čuje”. Terzić je tako, kako kaže, i uradio.

– Ja okrenem Vukanovića, kažem evo hoće da te čuje predsjdnik Republike. Mislim, Vukanović je svjedok, i Vukanović je to i pričao. I kaže mu Vučić: ‘Sine, slušaj šta ti kažem. Večeras pobjeđujemo, ulazimo u Ligu šampiona i ti ćeš da daš gol. I ti ćeš da daš gol.’ Meni poslije Vukanović kaže – ‘direktore, ja sam mislio da se Vi zezate, nisam mislio da ćete mi stvarno dati Vučića na telefon’ – ispričao je Terzić za Telegraf.

Nastavi čitati

Najčitanije