Connect with us

USK

NES u Krajini izabrao Osmorku, slijedi lov na još jednu ruku

Published

on

Predstavnici kantonalnih odbora Unsko-sanskog kantona NES-a, NiP-a, SBiH i Naše stranke jučer su u Bihaću održali sastanak na kojem su dogovorili djelovanje po sporazumu Osmorke, a za većinu im je potrebna još jedna ruka koju će je tražiti u DF-u ili POMAK-u.

Iako je od ranije poznato da su NES i SDA u USK mogli formirati vlast sa sigurnih 16 ruku, do toga neće doći. Poljuljani odnosi s državnog nivoa neće se preslikati i na Federaciju te će, kako saznajemo NES većinu tražiti u strankama Osmorke i partnerima među kojima su DF i POMAK.

Kako je Klix.ba saznao na jučerašnjem sastanku razgovaralo se o formiranju većine i stvaranju koalicije koja će raditi u naredne četiri godine.

Aktuelni sastav ima 15 ruku, a za većinu im je potrebna još jedna ruka, ona 16-a koju će tražiti kod partnera DF-a koji ima tri zastupnika ili POMAK-a koji također ima tri zastupnika.

Mustafa Ružnić, predsjednik NES-a USK, je za Klix.ba kazao da će napraviti po formiranju većine napraviti koalicioni sporazum i program rada s projektima koje će vlada raditi te da će razgovori biti nastavljeni krajem sedmice.

Sastanak u Bihaću sinoć su održali i predstavnici DF-a i POMAK-a gdje se razgovaralo o djelovanju B3 bloka u Skupštini USK.

Dodali su da će razgovori biti intenzivirani i u narednim danima s ciljem da se pokuša napraviti pritisak na sve učesnike da se imenuje nova vlada kantona. Ističu da trenutni saziv nema mandat da Skupštini predlaže bilo kakve dokumente o privremenom finansiranu ili budžetu za 2023. godinu te da im prvi korak mora biti imenovanje vlade koja bi pripremila ove dokumente i uputila ih u skupštinsku proceduru.

“Razgovori se nastavljaju i narednih dana i svima nam je jasno da se ovi procesi moraju okončati do kraja mjeseca kako ne bi imali finansijsku blokadu”, rečeno je za Klix.ba nakon sinoćnjeg sastanka DF-a i POMAK-a.

 

USK

VIDEO Pedagoški faktultet u Bihaću pokušava zadržati studente u kantonu

Published

on

By

Brojni univerziteti u našoj zemlji od ove godine uvode nove smjerove. Sve s ciljem raznovrsnije ponude i zadržavanja studenata, ne samo u državi nego i u matničnim gradovima, odnosno kantonima. Tako će budući studenti na Pedagoškom fakultetu u Bihaću od ove godine imati mnogo više izbora.

Nakon srednje škole mnogi maštaju o nastavku obrazovanja, zbog čega često odlaze daleko od kuće ili, pak, ne studiraju, jer ih na tom putu sprečava nedostatak finansijskih sredstava. Da bi upisanih studenata u Unsko-sanskom kantonu bilo više, na Pedagoškom fakultetu su uvedeni novi smjerovi. Glavna ideja je upis studenata koji svoje obrazovanje nisu nastavili zbog udaljenosti visokoškolskih ustanova.

„Upisujem od iduće godine Likovni odsjek jer sam završila likovnu srednju školu. To mi jeste i bila želja neka za dalje studiranje, ali nisam imala mogućnosti tako da mi je jako drago što je sada u našem gradu ova mogućnost“, kaže Sara Mujanović.

Studenti koji završavaju ovaj fakultet rado dijele svoje zadovoljstvo i dosadašnja iskustva, a mnogi od njih će vanredno upisati i neki od novih odsjeka kao što su biologija, hemija te likovna i muzička kultura.

„Moj prosjek je 9,25. Najviše sam zadovoljna profesorima i asistentima na fakultetu kao i predmetima, planom i programom, nastava je vrlo interaktivna, sviđa mi se ovdje“, ističe studentica Inga Midžić.

Ispitivanje tržišta rada je bila samo jedna od sugestija da se novi smjerovi oforme. Svake godine veliki dio profesionalaca svoje struke odlazi u penziju, a veliki broj mladih trbuhom za kruhom, uglavnom preko granice.

„Odlazak mladih je nešto s čim se Bosna i Hercegovina suočava zadnjih nekoliko godina. To je posebno izraženo u Unsko-sanskom kantonu, gdje većina mladih odlazi u treće zemlje – na školovanje ili rad. Nadamo se da ćemo ovom reformom studijskih programa uspjeti zadržati određeni dio mladih da ostanu i studiraju ovdje“, kaže prof. dr. Vildana Pečenković, dekan Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

„U situaciji smo kada nemamo kadar ne samo u školama već i u kulturnim institucijama. Stoga su nam i potrebni novi kadrovi, studenti koji će raditi upravo u ovim segmentima, pored toga što uvijek imaju svoja zvanja koja im niko ne može oduzeti, a to je odgajatelj, a to je stub našeg društva“, naglašava prof. dr. Šeherzada Džafić, profesor na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

Upisasti željeno zvanje je ranije značilo i nastavak života 300 km od kuće pa mnogi srednjoškolci nisu nastavili obrazovanje. Sad kad su neki novi smjerovi uvedeni i u Unsko-sanskom kantonu, kažu profesori Pedagoškog fakulteta, nadaju se da će studenata biti više.

federalna.ba

Nastavi čitati

USK

Katastrofalne poplave u Bužimu: “Prepao se insan, a da neće hajvan”

Published

on

By

Jako nevrijeme je zadesilo općinu Bužim.

Velika količina kiše spustila se u kratkom roku na ovo područje, što je dovelo do izlijevanja brojnih kanala za oborinske vode, kao i podzemnih voda i potoka. Zaplavljeno je nekoliko objekata i puteva.

“Bile su nezapamćene padavine, kiša bez grada, tuče. Padala je tokom noći, a pogotovo jutros oko 4 sata. Poplave su probudile građane, voda je blokirala ulice, odnijela usjeve, poplava je nosila bale, stočnu hranu”, rekao nam je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa iz Unsko-sanskog kantona.

Nanesena je šteta na magistralama, putnoj infrastrukturi, stambenim i proizvodnim objektima, halama. Veladžić kaže i da se voda povukla te da se tek sada očekuje na području Velike Kladuše.

Poljoprivrednik iz Bužima, Ahmet Dizdarević je ovog jutra zatekao svoja goveda u vodi. On je samo jedan od farmera koji je bio primoran privremeno evakuirati telad i junice iz štale.

Na njegovoj farmi je 20 grla, muznih krava, junica i teladi. Polovinu njih je morao jutros izvesti iz objekta.

“Ostala goveda su u izdignutoj štali pa njih nisam morao spašavati, ova su bila u objektu koji je nešto niže. Voda mi je odnijela i dvadesetak rolo bala sijena 200 metara od kuće, a ovo što je ostalo je otkriveno, pokislo, sve je bilo u vodi”, prepričava nam dramatično jutro na svom imanju ovaj poljoprivrednik, poznatiji kao Ahmo.

Bale su kaže bile uredno složene i pokrivene, pa im kiša ne bi ništa mogla da nije došlo do poplava.

Najžalivije mu je što su krave satima stajale u vodi. “Prepao se insan, a da neće hajvan. Njih je to toliko izmorilo da su se jedva pomjerile. Mirne su bile, čekale spas”, priča Ahmo i dodaje da je jutros bila i civilna zaštita.

Za sada je sanirao stanje na svom gazdinstvu, a kako kaže, skeptičan je da će mu neko nadoknaditi štetu.”Neka je živa glava”, dodaje na kraju i završava razgovor jer trenutno s komšijama pomaže raščistiti kuću u koju je ušla voda kod starije komšinice.

Nešto manje štete na svom imanju je zabilježio i poljoprivrednik Ibrahim Ljubijankić, na čijoj su farmi 42 krave.

“Objekti su malo izdignuti pa nasreću voda nije ušla u njih, ali je odnijela nekoliko rolo bala”, kaže Ljubijankić i dodaje da se voda povukla te se nadaju da neće biti novih padavina.
Nastavi čitati

USK

Bihać: Bivša direktorica osnovne škole osuđena jer je zaključivala ugovore s članom uže porodice

Published

on

By

Kantonalni sud u Bihaću odbio je žalbu bivše vršiteljice dužnosti direktorice OŠ “Kamenica” Bihać Mušić Elvire (50) i potvrdio presudu Općinskog suda u Bihaću kojom joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci.

Ovom presudom je Mušić pravosnažno osuđena zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Ujedno joj je sud izrekao sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti, na način da joj se zabranjuje da u periodu od 3 godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da je Mušić u periodu od 28.10.2019. godine do 24.04.2020. godine u Bihaću, kao odgovorna osoba – vršiteljica dužnosti direktorice JU Osnovna škola “Kamenica” Bihać, svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja koja su joj povjerena u rukovođenju radom škole, te da time pribavlja korist trećem licu, a što je i htjela, bez prethodne obavijesti i odobrenja školskog odbora o potrebama angažmana novih nastavnika – uposlenika, i provođenja propisane procedure za popunu upražnjenog radnog mjesta, zaključila više ugovora o radu s jednim licem – članom uže porodice.

Na taj način je nezakonito zaposlenom licu pribavila korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme u JU Osnovna škola “Kamenica” Bihać.

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću predmet je pravosnažno okončan i protiv nje stranke nemaju pravo žalbe.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije