Connect with us

BiH

Nikšić: Bio sam pripadnik Armije RBiH i svoj sam patriotizam dokazao kada je bila agresija, SNSD će morati prihvatiti odluke Ustavnog suda

Published

on

Jedini ispravan put je da vratite odlučivanje u institucije države BiH, kaže Nikšić

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, kazao je kako se u ratu nije borio da bi gradio Bosnu i Hercegovinu kakva je danas.

– Ja sam svoj patriotizam dokazivao kad je bilo vrijeme, kada je bio rat, kada je bila agresija. Ja nisam bio pripadnik Armije da bih gradio ovakvu zemlju, rekao je Nikšić.

Govoreći o aktuelnom pitanju državne imovine, lider SDP-a kaže da će se o tome razgovarati.

– Postoje evidentni problemi sa korištenjem državne imovine koju imaju sve lokalne zajednice. O tome će se neminovno morati razgovarati i to u konačnici piše u ovom sporazumu koji smo potpisali, da se državne institucije bave onim pitanjima koje su u nadležnosti države, kazao je on u intervjuu za UNA TV.

Poručio je kako će se SNSD morati pomiriti sa odlukama Ustavnog suda BiH.

– Jedini ispravan put je da vratite odlučivanje u institucije države BiH. Narodna skupština je po nama donijela jedan neustavan zakon. Već imamo presudu Ustavnog suda. Mi smo tamo gdje možemo utjecati pokrenuli pitanje vitalnog interesa. Naravno da smo spremni pokrenuti pitanje i pred Ustavnim sudom BiH. Sva naša priča kako mi eto kao to ne dopuštamo, galama, prozivanje, samo dolijeva ulje na vatru onima koji misle da je država neodrživa. Naravno da i SNSD mora prihvatiti ono što je realnost, a to je odlučivanje u institucijama i kada donese odluku Ustavni sud, istakao je Nikšić.

BiH

VIDEO Zbog čega su domaće jagode ove godine toliko skupe: “To je neminovnost”

Published

on

By

Sа prvоbitnih 14 KM, kоlikо је kоštао kilоgrаm prvih оvоsеzоnskih јаgоdа, sаdа kоštајu duplо mаnjе

Natprosječno toplo vrijeme, ubrzalo je vegetaciju jagoda, pa su se prve domaće jagode na pijacama našle deset-15 dana ranije nego inače. Ipak, mnogima su slatki plodovi nedostižni zbog visoke cijene, pa kupuju na grame.

Dоmаćе јаgоdе vеć su stiglе nа tеzgе prоdаvаcа nа biјеljinskој zеlеnој piјаci. Sа prvоbitnih 14 KM, kоlikо је kоštао kilоgrаm prvih оvоsеzоnskih јаgоdа, sаdа kоštајu duplо mаnjе, javlja BHRT.

I pоrеd pојеftinjеnjа, slаtki plоdоvi nеdоstižni su vеćini grаđаnа kоје su novinari zаtеkli nа piјаci.

Prоizvоđаči kаžu dа ih је vriјеmе pоslužilо i dа је sеzоnа dоbrо pоčеlа. Kаžu dа pоskupljеnjа nikаd nisu pоpulаrnа, аli dа је tо nеminоvnоst s оbzirоm nа visоkе trоškоvе prоizvоdnjе јаgоdа.

-Niје svе dо nаs, zа sаdа је sоlidnа. Niје nеštо prеtјеrаnа kоlikо sе pričа i stаlnо tо pоnаvljаm, tо niје nаšа ciјеnа kојu krајnji pоtrоšаč plаti, kaže Đorđe Vakčić, prоizvоđаč јаgоdа.

Sеzоnа јаgоdа trаје оd krаја prоljеćа dо pоčеtkа ljеtа, оdnоsnо оd аprilа dо јunа. Prоizvоđаči sаvјеtuјu dа sе dоmаćа јаgоdа nајlаkšе mоžе prеpоznаti pо bојi i mirisu, аl ii nеprаvilnоm оbliku plоdоvа.

Nastavi čitati

BiH

Vlada RS pisala Vijeću sigurnosti UN: Usvajanje rezolucije u Srebrenici izazvalo bi unutrašnje sukobe, nastoji se ukinuti RS

Published

on

By

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda “ugrozilo bi dugotrajan poslijeratni proces zacjeljenja Bosne i Hercegovine i izazvalo unutrašnje sukobe”, navodi se u izvještaju Vlade Republike Srpske koji je dostavljen Vijeću sigurnosti UN.

“Za RS je krajnje neprihvatljivo pokretanje ovakve antisrpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN koja ima destabilizirajuće nastojanje da delegitimiše i vjerovatno ukine RS”, navodi se uz izvještaju, prenosi RTRS.

Mnoge druge zemlje, kako se navodi, “podržavaju njemačku rezoluciju jer ih je ambasador BiH u UN prevarom naveo da vjeruju da je BiH podržava”.

U izvještaju se naglašava da Predsjedništvo BiH nikada nikome nije dalo dozvolu da se zalaže za tu rezoluciju.

“Ni nosilac rotirajuće funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva, niti ijedan član samostalno ili dva zajedno, ni ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara prema Ustavu nemaju ovlaštenje da odlučuju o vanjskoj politici BiH.

O njoj odlučuje samo kolektivno Predsjedništvo BiH, koje djeluje kao institucija”, tvrdi Vlada RS u izvještaju.

 

 

“Ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija sponzorstvom rezolucije bez odobrenja tročlanog Predsjedništva BiH teško i bezobzirno narušava Ustav BiH”, piše u izvještaju.

U Vladi RS tvrde da će “rezolucija biti jednostran i izrazito antisrpski dokument koji ne priznaje da su sva tri konstitutivna naroda u BiH – srpski, hrvatski i bošnjački – pretrpjela užasna stradanja usljed ratnih zločina”.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da “ukoliko bi rezolucija bila usvojena, bošnjački političari i njihove pristalice koristili bi je kao političko oružje da Srbe označe kao genocidne i prikažu da su navodno samo Bošnjaci jedina grupa koja je teško postradala tokom rata”.

Nastavi čitati

BiH

Finalni prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a

Published

on

By

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija saopćio je da je finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu.
Lagumdžija je rekao da je finalni prijedlog rezolucije usvojen “nakon više krugova inkluzivnih konsultacija”.”Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni prijedlog Rezolucije ‘Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995’, od strane ‘cross- regional core group’, otišao je prema Predsjedniku i svim stalnim misijama u UN-u. Sretan 1. Maj!”, poručio je Lagumdžija u objavi na društvenoj mreži X.

U ovom mjesecu, rezolucija o Srebrenici, koja je već izazvala značajnu pažnju, bit će razmatrana na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a.Njemačka i Ruanda stoje iza inicijative ove rezolucije, a podršku su već najavile mnoge zemlje.

Međutim, Srbija i Rusija, zajedno s zvaničnicima iz bh. entiteta RS, suprotstavljaju se rezoluciji bez ikakvog opravdanog razloga. Putem stalnog predstavništva Ruske Federacije u UN-u, sinoć su osigurali obraćanje članice Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, na Vijeću sigurnosti UN-a. Ona je tom prilikom iznijela niz neutemeljenih tvrdnji o sigurnosnoj situaciji u BiH.

Rezoluciju su, međutim, podržale brojne zemlje, između ostalih i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da će njegova zemlja glasati za rezoluciju o Srebrenici kada bude na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Na javnoj sjednici koja je održana u Domu lordova, Komitetu za međunarodne odnose i odbranu, državni sekretar za vanjske poslove David Cameron iznio je stav Vlade u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije