Connect with us

USK

Bosanska Krupa: 50.000,00 KM podrške biznis idejama poduzetnica

Published

on

Grad Bosanska Krupa je jedna od deset lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koje su odabrane od strane Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) u prvom ciklusu kao partneri u kreiranju poduzetničkih fondova, što potvrđuje prepoznatljivost ove lokalne zajednice kao jedne poduzetničke sredine

Danas su u Kabinetu gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića potpisani tripartitni ugovori između Grada Bosanska Krupa, Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) i pet korisnica koje su ispunile uvjete iz Javnog poziva za finansiranje biznisa marginaliziranih grupa žena.

Naime, radi se o biznis idejama koje se finansiraju iz zajedničkog fonda koji je formiran udruženim sredstvima Grada Bosanska Krupa i USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava (INSPIRE). Cilj ove podrške je probuditi poduzetnički duh, motivisati marginalizirane žene sa inovativnim i provodivim poslovnim idejama i omogućiti im da pokrenu vlastiti biznis.

„U projekt podrške marginaliziranim ženama smo ušli zajedno sa USAID-om i bili smo spremni podržati šest biznisa, međutim na javni poziv je pristiglo ukupno pet prijava. Vrijednost ovih pet prijava je 50.000,00 KM, a podjednako će ih Grad Bosanska Krupa i USAID/INSPIRE podržati sa po 25.000,00 KM. Danas smo dobili 5 novih biznisa na području našeg grada i nadamo se da će oni biti uspješni biznisi. Podršku Gradske uprave će i dalje imati, stojimo im na raspolaganju, kao i svim mladima, marginaliziranim i drugim grupama koji su spremni da rade“ istakao je ovom prilikom gradonačelnik Armin Halitović.

Grad Bosanska Krupa i Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) zajednički su formirali Fond za finansiranje biznis ideja marginaliziranih grupa žena. Nakon objavljenog javnog poziva pristiglo je ukupno pet prijava, a pravo prijave na poziv imale su sve punoljetne marginalizirane žene sa prebivalištem na području grada Bosanska Krupa, žene koje se u momentu podnošenja prijave nisu mogle okarakterisati kao poduzetnice, žene koje nikad nisu imale registriranu vlastitu djelatnost i koje imaju poslovne ideje i žele započeti posao u određenoj djelatnosti na području grada Bosanska Krupa.

 

„Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) je potpisao ugovor sa 10 jedinica lokalne samouprave s ciljem kreiranja preduzetničkih fondova u tim zajednicama i s ciljem stvaranja održivog modela za zapošljavanje marginaliziranih žena u Bosni i Hercegovini. Upravo iz tog razloga, dakle, radimo na razvijanju preduzetničkih modela kako bi stvorili održive i učinkovite modele, kako bi zaista omogućili priliku i marginaliziranim ženama da pokreću svoje biznise, obzirom da su to biznisi koji njima donose prije svega izvore prihoda, ali i nadu, volju i budućnost i ostanak u Bosni i Hercegovini“ izjavila je zamjenica direktora Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) Dunja Škaljo.

Zajedničkim fondom podršku su dobile biznis ideje Adne Pašalić, koja će osnovati svoj studio i nuditi usluge uljepšavanja, Elme Velić, koja sredstvima iz fonda osniva agenciju za odnose sa javnošću i digitalni marketing, Zlatke Mehić, koja će se baviti proizvodnjom i prodajom ostalih proizvoda od drveta, pluta, slame i pletarskih materijala, Emine Šertović, vlasnice novog financijsko-ekonomskog biroa, te Nazife Salkić, koju ćete moći posjetiti u novom frizerskom salonu.

„Ja sam Zlatka Mehić i otvaram lasersko graviranje proizvoda od drveta. Finansijska pomoć projekta USAID-a i Grada Bosanska Krupa doprinijeti će puno mom poslu, to jeste, financijska pomoć za kupovinu opreme i registraciju će mi puno pomoći. Ideju za posao sam dobila nakon poroda. Bila sam nezaposlena i krenulo je kao hobi, izrada par rekvizita za moju porodicu i prijatelje kao poklone. Kasnije se to proširilo i drugi su bili zainteresirani za moj proizvod, i jednostavno sad je došlo vrijeme da pokrenem svoj biznis“ istakla je Zlatka Mehić

Grad Bosanska Krupa je jedna od deset lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koje su odabrane od strane Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) u prvom ciklusu kao partneri u kreiranju poduzetničkih fondova, što potvrđuje prepoznatljivost ove lokalne zajednice kao jedne poduzetničke sredine.

Svijet / Zanimljivosti

Tragična nesreća u Austriji: Poginula Sebiha (Pajalić) Družanović iz Krajine

Published

on

By

Tragična prometna nesreća dogodila se danas u Klagenfurtu, Austrija. Kako saznaje GPMaljevac.COM u nesreći je život izgubila 51-godišnja Sebiha (Pajalić) Družanović rodom iz Bužima.

Prema izvještajima, vozačica je iz još neutvrđenih razloga prešla na suprotnu traku i frontalno se sudarila s kamionom. Sudar je bio toliko silovit da je automobil odbačen na biciklističku stazu ispod ceste. Nažalost, vozačica je preminula na mjestu nesreće.

Nesreća se dogodila malo prije podneva na Görtschitztal Straße (B92) u blizini Donau-Chemie. Sebiha Družanović, koja je vozila prema Brücklu, prešla je na suprotnu traku iz još neutvrđenih razloga. Sudar s kamionom bio je silovit i koban.

Ova tragedija šokirala je lokalnu zajednicu, a istraga o uzrocima nesreće je u tijeku.

Nastavi čitati

USK

Pijani muškarac u Ključu napao ženu, pa pao niz stepenice i razbio glavu

Published

on

By

U mjestu Rejzovići, općina Ključu, zabilježeno je narušavanje javnog reda i mira.

Naime, muškarac R.A. (62) verbalno je napao ženu Š.S. (50), a nakon što je fizički krenuo da se obračuna s njom, zapeo je, te pao niz stepenice.

R.A. je prevezen u Dom zdravlja Ključ gdje su mu konstantovane lakše tjelesne povrede, piše Dijaspora.

Kako za naš portal kažu svjedoci događaja, sve se dogodilo ispred jedne od zgrada kada je R.A. izašao iz iste i verbalno napao Š.S., nakon toga ista mu uzvraća, a da bi R.A. potom krenuo da se fizički obračuna s njom i tom prilikom pada niz stepenice i razbija glavu.

Prema riječima svjedoka, R.A. je bio u vidno pijanom stanju.

Nastavi čitati

USK

Neobičan događaj u Bihaću: U Vedro Polje sletjela letjelica s dva člana posade, reagovala policija

Published

on

By

Vikend je u bihaćkom naselju Vedro Polje donio neobičan događaj kada se na tom području sletjela nepoznata letjelica. Ovaj iznenadan prizor privukao je pažnju lokalnog stanovništva i izazvao zabrinutost, što je potaknulo brzu reakciju policije.

Prema izjavama svjedoka, letjelica je sletjela u blizini firme “HC Ing.”, a iz nje su izašla dva muškarca koji su razgovarali stranim jezikom. Mještani su bili zbunjeni, ali i znatiželjni zbog neobične situacije koja se odvijala pred njihovim očima.

Policija iz Bihaća odmah je reagirala na dojave te su na mjesto događaja stigli policijski službenici kako bi ispitali situaciju. Iz policijske stanice potvrđeno je da se radi o helikopteru R44 Raven II, a članovi posade su iz Nizozemske. Njihovo slijetanje bilo je rezultat neobičnih turbulencija tijekom leta, piše Dijaspora.

Dodatno, o incidentu je obaviještena i Granična policija BiH kako bi se osiguralo da sve bude u skladu s propisima. Policija je osigurala mjesto događaja i provjerila identitet posade, koja je kasnije nastavila s planom leta nakon što su obavili potrebne preglede.

Nastavi čitati

Najčitanije