Connect with us

USK

MUP RS otvara istragu protiv ef. Štulanovića iz Bihaća jer je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”

Published

on

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS otvorilo je istragu nakon što je na internetu objavljen video-snimak na kojem je prikazan Muharem ef. Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i imam, a koji je bh. entitet nazvao “genocidnom tvorevinom”.

Saznaju to Nezavisne novine od izvora bliskih istrazi, a kako je zvanično potvrđeno, Javno tužilaštvo RS očekuje od MUP-a da izvrši provjere.

 

“Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine RS, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine.

 

Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi”, izjavio je Štulanović.

 

MUP RS se poziva na Krivični zakon RS. U Krivičnom zakoniku RS navodi da se ovdje radi o krivičnom djelu povreda ugleda RS i njenih naroda (član 280a), a ko to učini, zaprijećen mu je zatvor.

Govor je izrečen na teritoriji Federacije BiH, tačnije u Bihaću, gdje MUP RS nema ovlasti.

“Javno tužilaštvo očekuje od MUP-a RS da utvrdi autentičnost snimka, izvrši sve provjere, te ukoliko utvrdi postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo, dostavi krivičnu prijavu”, rečeno je za Nezavisne iz Javnog tužilaštva RS.

USK

‘Fikrete, gore nema nikoga, svi su pobijeni’: U jednom danu izgubio 29 članova porodice, preživio jer je radio u Njemačkoj (VIDEO)

Published

on

By

Supruga i dvoje djece Fikreta Bačića ubijeni su u ljeto 1992. godine od snaga Vojske Republike Srpske, u okolini Prijedora. 32 godine kasnije, još traga za posmrtnim ostacima. U Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba. Blizu 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je i kroz prijedorske logore Trnopolje, Omarska i Keraterm. Gradske vlasti ne dozvoljavaju nijedno spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane.

“Nema potrebe za strah i paniku, a od građana koji su lojalni srpskoj republici Bosni i Hercegovini traži se da na svoje kuće na vidnom mjestu istaknu bijele zastave”, putem radija upućen je poziv nesrpskom stanovništvu u Prijedoru u maj 1992. godine.

“Bačić Nermina i Nermin imali su šest i 13 godina kada su ubijeni, zajedno sa majkom Enisom. Ubili su ih pripadnici Vojske Republike Srpske ispred porodične kuće u selu Zecovi, u julu 1992. Fikret Bačić je u jednom danu izgubio 29 članova porodice. Ubijeno je 15 djece i 14 žena, a u selu je ukopno ubijeno 159 mještana. Najmlađa žrtva imala je dvije godine. Preživio je jer je radio u Njemačkoj. Sudbinu porodice saznao je u telefonskom razgovoru s rođakom u avgustu 1992.

Nermina i Nermin Bačić ubijeni u maju 1992. u Prijedoru (N1)

“I on je meni rekao: ‘Fikrete, gore nema nikoga, svi su pobijeni. I tvoji i ostali’. Znači, kompletno je pobijeno. Tada kad sam to saznao, taj jedan mjesec dana, ja ne mogu opisati šta se sa mnom dešavalo.

Znači, jednostavno nemam filma tog šta je sve bilo, kako je. Nakon toga, kad sam došao sebi jedostavno mislio sam da je moj život bezvrijedan i da ne treba da nastavim da živim”, ispričao je za RSE Fikret Bačić.

Posljednji put sa suprugom je telefonirao u maju ‘92., dogovarajući da sa djecom dođe u Njemačku.

“Poslala mi je tada pismo i poslala mi je te dvije slike i te dvije slike ima, što su slikane za pasoš. I imam jednu sliku kad smo bili nekada kod tetke moje, kad nas je ona slikala, imama od supruge i kćerke. To mi je ona dala da imama za uspomenu. Drugo nemam ništa”, priča Bačić.

Opširnije u prilogu Radija Slobodne Evrope.

Nastavi čitati

USK

FOTO Nesreća u Velikoj Kladuši, vozilom sletio s ceste i završio u dvorištu kuće!

Published

on

By

S obzirom da ovim putem djeca u to vrijeme idu pješke u školu, sreća u nesreći što se to nije desilo 15-ak minuta ranije.

 

Jutros oko 7 sati ujutro desila se teška saobraćajna kod Todorova, općina Velika Kladuša.

Nesreća se desila između magistralnog puta M-4.2 i Todorova, u mjestu Vejinac.

U nesreći osoba koja je upravljala vozilom je zbog klizavog kolovoza izgubila nadzor nad vozilom i auto je sletio u dvorište kuće.

U ovom trenutku nije poznato stanje vozača.

Fotografije s mjesta nesreće Portalu GPMaljevac.COM šalje čitatelj i vlasnik kuće Hašim Salkić, a one dovoljno govore o kojoj se težini udesa radi.

 

S obzirom da ovim putem djeca u to vrijeme idu pješke u školu, sreća u nesreći što se to nije desilo 15ak minuta ranije.

 

GPMaljevac.COM

Nastavi čitati

Cazin

Za rekonstrukciju škola na području Cazina 800.000 KM, evo koliko su dobile druge općine!

Published

on

By

U Bihaću je održana 48. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona.
Članovi Vlade, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, na današnjoj sjednici, donijeli su Odluku o rasporedu sredstava za rekonstrukciju i investiciono održavanje za školske ustanove za 2024. godinu.
– Odlukom o o rasporedu sredstava za rekonstrukciju i investiciono održavanje za školske ustanove na području USK rasporedili smo iznos od 5.103.200 KM, a po dostavljenim zahtjevima osnovnih i srednjih škola.
Sredstva u ukupnom iznosu od 5.103.200,00 KM po općinama/gradovima USK raspoređena su:
za Bosanski Petrovac 80.000,00 KM, Ključ 300.000,00 KM,
Bužim 350.000,00 KM, Bosanska Krupa, 500.000,00 KM, Sanski Most 650.000,00 KM, Cazin 800.000,00 KM,
Bihać 1.113.200,00 KM i Velika Kladuša 1.310.000,00 KM, każe ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Denis Osmankić.
Na današnjoj sjednici članovi Vlade USK utvrdili su Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju i prihvatanju grant sredstava kod Njemačke razvojne banke KfW putem revolving fonda Federacije BiH te isti uputili Skupštini Kantona na razmatranje.
Riječ je o KfW projektu „Energijska efikasnost u javnim zgradama F BiH” putem Revolving fonda za energijsku učinkovitost Federacije BiH za javne objekte, konkretno na području USK, za JU OŠ „Otoka” Bosanska Otoka i Islamski pedagoški fakultet Bihać. Ukupan potreban iznos je 2,9 miliona KM. Rok vraćanja kredita bio bi 22 godine za JU OŠ „Otoka“ Bosanska Otoka i 17 godina za Islamski pedagoški fakultet.
– Iznos bespovratnih sredstava je 1.465 894,59 KM, a kreditno zaduženje bi iznosilo 1.465.894,59 KM sa kamatom 0%. Za otplatu će biti usmjerena sredstva iz ušteda koje će se ostvariti realiziranjem projekata energetske efikasnosti na ovim objektima, kazao je ministar finansija Danko Jakšić.
Nastavi čitati

Najčitanije