Connect with us

USK

Elvedin Sedić: “Ja nisam kopija Šuhreta Fazlića, ja sam svoj čovjek sa svojim idejama. Hamdija Abdić mi nije čestitao”

Published

on

Novi gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić donosi mnogo novih ideja i obećava da će radom opravdati povjerenje građana, steći njihovo poštovanje i ljubav, piše Oslobodjenje

GOSPODINE SEDIĆU, NIJE LI PRERANO DA VAS OSLOVLJAVAMO SA GRADONAČELNIČE, ODNOSNO KADA ĆETE TO ZVANIČNO POSTATI I HOĆE LI TO BITI NA NEKOJ SVEČANOJ SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA U BIHAĆU?

– Gradsko vijeće nema posla s tim, kada CIK završi konačnu potvrdu za prijevremene gradonačelničke izbore, onda slijedi rok za žalbu, a kada i to prođe, CIK će poslati certifikat i to je to.

U KOJEM ROKU OČEKUJETE DA SE SVE TO ZAVRŠI, PA DA PREUZMETE DUŽNOST I ŠTA PRVO PLANIRATE?

– Mislim da će sve biti to gotovo za desetak, petnaest dana najdalje. Ova posljednja dva-tri dana dao sam sebi priliku da se malo odmorim od izborne kampanje, ali sam već u međuvremenu obavio konsultacije sa v. d. gradonačelnicom Jasminom Ćoralić, što ću učiniti i sa ostalim šefovima službi, odnosno pomoćnicima gradonačelnika, obaviti razgovore da vidim koji su projekti u toku.

OSAM ODBORA

Prije ovoga bio sam gradski vijećnik, pa smo na sjednicama imali prilike da čujemo za većinu tih projekata, ali sada me zanima konkretno u kojoj su fazi. Ako gdje ima problema da se otklone, ako nema da to ide dalje, da se sve završi.

KADA ĆE BITI ZAVRŠENA OBNOVA SPORTSKE DVORANA LUKE NA KOJU SE NAJVIŠE ČEKA I ZBOG ČEGA OMLADINA U BIHAĆU NEMA MOGUĆNOST DA SE BAVI DVORANSKIM SPORTOVIMA?

– Ja sam o dvorani mnogo govorio i u kampanji, većina poslova (oko 80 posto) je urađena, a i za ovo što je preostalo da se radi mogu reći da su sve nabavke izvršene, potpisani ugovori za radove. Mislim da je jedna nabavka ostala otvorena i da bi i nju trebalo završiti ubrzo. Onda praktično ostaju samo poslovi.

ŠTO SE TIČE PRAVNOG SPORA SA PRVIM IZVOĐAČEM, TO NEĆE VIŠE BITI PREPREKA?

– Nema spora, ugovor sa starim izvođačem radova je raskinut davno, za ostale radove ugovori su potpisani sa sasvim novim izvođačima koji nemaju nikakve prepreke da rade. Ono što stari izvođač ima prema Gradu, to je predmet postupka koji nema više nikakvog uticaja na završetak radova u dvorani. Hoće li on tužiti Grad ili Grad njega, jer mi smo od njega uzeli bankovnu garanciju, to će se rješavati bez uticaja na dinamiku završetka dvorane.

POMAK JE OPET POKAZAO DA JE RESPEKTABILAN AUTOHTONI POLITIČKI FAKTOR U BIHAĆU, MEĐUTIM, IMATE LI AMBICIJE DA SE ŠIRITE U USK-U, MOŽDA AMBICIJE DA I NA FEDERALNOM NIVOU VAŠE UČEŠĆE BUDE OD PRESUDNOG ZNAČAJA?

– Mi smo na posljednjim općim izborima nagovijestili da se želimo širiti u kantonu, zato što smo vidjeli da se samo iz Bihaća ne možemo izboriti za kantonalnu Skupštinu. Dakle, najavili smo formiranje odbora u osam općina i gradova Unsko-sanskog kantona i zadržaćemo se na tome. Mi nećemo (kao NES, op. a) praviti lokalne odbore u drugim kantonima. Ostajemo samo u okvirima Krajine, jer i sam naziv kaže Pokret za aktivnu i modernu Krajinu. U narednom periodu se želimo uključiti u proces donošenja odluka na nivou kantona, a eventualno u budućnosti i na nivou Federacije, pa koliko god budemo participirali, potrudićemo se da budemo konstruktivni i aktivni u interesu Krajine.

Pokazali smo da je Pomak u Bihaću najjača politička opcija, jer treća pobjeda u utrci za gradonačelnika zaredom više nije slučajnost

TOKOM KAMPANJE IMALI STE OŠTRE MOMENTE SA HAMDIJOM ABDIĆEM TIGROM, PA ČAK I PRIJAVE ZBOG PRIJETNJI. JESTE LI POSLIJE RAZGOVARALI I IZGLADILI TE ODNOSE?

– Nisam se čuo s njim, nemam razloga da ga zovem, a očekivao sam da će nakon svega on mene kontaktirati. Nije me zvao da mi čestita, jedini kandidat koji me je nazvao i čestitao je Adnan Habibija (SDP) i to odmah iste večeri, što je bilo ljudski, korektno od njega.

POMAK JESTE SPECIFIČNA OPCIJA, A I BIVŠI GRADONAČELNIK ŠUHRET FAZLIĆ JE OSEBUJNA LIČNOST. KAKVI ĆETE VI BITI KAO GRADONAČELNIK?

– Ja nisam kopija Šuhreta Fazlića da ga mijenjam jedan na jedan, ja sam svoj čovjek sa svojim idejama, vizijama, svojim načinom i stilom rada, koji se razlikuje i što će se pokazati u narednom periodu.

Nisam kopija Šuhreta Fazlića, imam svoje ideje, vizije i način rada, što ću pokazati u narednom periodu

Mladi i tehnologije

Z​​​adržaću neku svoju liniju principijelnosti (kao u Zavodu zdravstvenog osiguranja, gdje sam kratko bio), ne bojim se posla, imam energije, motivacije, siguran sam u ono što znam, iako nikad nisam bio na izvršnoj političkoj funkciji. Tražiću nove projekte i ideje, upravu ću modernizirati u smislu savremenih tehnologija, sve što se na Zapadu pojavilo pozitivno, ja ću sa ovom mladom ekipom ljudi koji stoje iza mene pokušati realizovati. S druge strane, neću mijenjati ljude u kabinetu koji su pokazali da znaju raditi i imaju iskustvo, kao što se uostalom i v. d. gradonačelnica izuzetno pokazala u ovom kratkom, ali teškom periodu.

USK

Incident u Bihaću: Nepoznati muškarci u centru grada razbijali gajbe (VIDEO)

Published

on

By

U centru Bihaća, tačnije na parkingu prodavnice ENT, došlo do incidenta koji je narušio javni red i mir.

Nepoznati muškarci su razbijali gajbe u kojima su se nalazile staklene boce, što je izazvalo zabrinutost među građanima u tom dijelu grada.

Građani su reagovali snimajući navedene muškarce, te su snimak objavili na društvenim mrežama kako bi skrenuli pažnju na ovaj incident.

Iako neki građani tvrde da je riječ o migrantima, ova informacija još uvijek nije potvrđena.

Policija je odmah obaviještena o ovom incidentu i preduzima mjere kako bi istražila slučaj i identifikovala počinioce.

Nastavi čitati

USK

(VIDEO) U USK-u se radilo na turističkoj ponudi: Kraljevski otoci na Uni čija je ljepota – epska

Published

on

By

Turistička sezona u Bihaću je počela s dolaskom proljeća. Najveći broj turista je iz zemalja Zapadne Evrope, Sjedinjenih Američkih Drržava i Bliskog Istoka koji rado posjećuju Unu, historijske spomenike, ali i događaje turističke zajednice grada Bihaća. Najatraktivniji, najinteresantniji i najuzbudljiviji dio rijeke je Štrbački buk, ali kako se ove godine radilo na turističkoj ponudi, atraktivne su postale i druge lokacije Unsko-sanskog kantona.

Sve je više onih koji odmor žele provesti u Bihaću. Iako ljeto još nije počelo, turistička sezona jeste. Historijske ljepote, reljef, a ponajviše Una očaravaju posjetitelje, a neki od njih dolaze prvi put i ne skrivaju oduševljenje, stoga će, kažu – ponovo doći. Bihać nudi sve vidove odmora turistima kojih je zbog visokih cijena na Jadranu sve više na Uni.

Prema prošlogodišnjim podacima u Bihaću su 2023. godine boravili i noćenja ostvarili turisti iz 96 zemalja svijeta. Kalendar događaja se popunjava, stoga u Turističkoj zajednici očekuju da će samo zbog toga broj noćenja porasti i do deset posto.

„Prošle se godine znalo desiti da budu tu, vide nešto oko čega se mogu eventualno zadržati, neki festival i kažu: ‘Otići ćemo još nešto da pogledamo pa ćemo se vratiti.’ Znači da treba ljudima pružiti mogućnost ostanka da bi se i zadržali. Ne možemo se samo osvrnuti na našu prirodu, na to što oni treba da vide, moramo im pružiti dodatni sadržaj“, ističe Dijana Pečenković, v. d. direktora Turističke zajednice Grada Bihaća.

U doba pandemije je turizam u Bihaću doživio ekspanziju, jer su turisti iz svih dijelova zemlje dolazili upoznati ljepote Krajine. Tadašnji tempo turističke sezone u Bihaću se svake godine premašuje pa iz Nacionalnog parka Una kažu da opet očekuju rekordnu sezonu.

„Nacionalni park postoji 13-14 godina i dosta se toga napravilo. Međutim, naravno da postoje još određeni detalji koje trebamo uraditi i u narednom periodu. Ako i vremenski uvjeti budu dozvoljavali takvo nešto, turistička sezona ove godine će biti dosta bolja“, kaže Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Prema riječima naših sagovornika, teško je u ovom trenutku reći ko će ovog ljeta biti u minusu, a ko u plusu, ali, s obzirom na široku lepezu ponude Turističke zajednice grada Bihaća, slobodno možemo reći da očekuju veći broj turista. Novi apartmani se nezaustavljivo grade, tako da za kapacitet smještaja ne brinu, ali se srčano nadaju da će smještaja i faliti. Osim Japodskih otoka, tu su i novootvoreni Kraljevski otoci na rijeci Uni čija je ljepota – epska.

federalna.ba

Nastavi čitati

USK

U bihaćkom parku primijećene zmije otrovnice, morala intervenirati i služba Veterinarske stanice (VIDEO)

Published

on

By

Sunce i visoke temperature u aprilu, izmamile su zmije iz svojih zimskih skloništa.

Njihovo prisustvo uočili su ne samo poljoprivrednici koji obavljaju proljetne radove, već i građani u urbanom području.

 

 

U bihaćkom parku primijećene su i zmije otrovnice, tako da je morala intervenirati i služba Veterinarske stanice Bihać, javlja RTVUSK.

U video priči donosimo ne samo viđenje potencijalnih opasnosti koje vrebaju u prirodi, već i sugestije da se ipak uzdržite od kretanja u prostoru u kojem je veći postotak da žive ili se kreću zmije otrovnice.

Nastavi čitati

Najčitanije