Connect with us

USK

Bihać: Aida optužena da je s četiri pomoćnice prevarama s lijekovima stekla više od 50.000 KM

Published

on

Slijedom navedenog Tužilaštvo smatra da je radnjama iz dispozitiva optužnice za PZU Apoteka Kovačević stečena protupravna imovinska korist u iznosu 4.999.70 KM, za PZU Apoteka Europharm u iznosu 39.127,06 KM, za PZU Apoteka Mr. ph. Aida Alagić u iznosu 4.252,15 KM, te za Gradsku apoteku Bihać u iznosu 4.380,51 KM

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Aide Alagić (53) iz Bihaća, Zejne Harbaš (47) iz Bihaća, Maide Mesić (39) iz Cazina, Helme Boškailo (42) iz Bihaća i Refike Purić (63) iz Velike Kladuše.

Stavlja im se na teret počinjenje više krivičnih djela, konkretno Alagić Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju, Krivotvorenje isprave i Krivotvorenje službene isprave, Harbaš i Boškailo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave, Mesić Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave, i Purić Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave.

Shodno činjeničnom opisu iz optužnice Alagić je tokom 2015. organizirala i rukovodila grupom za organiziranim kriminal, članovi koje grupe su bile Harbaš, Boškailo, Mesić i Purić.

Navedena grupa za organizirani kriminal odnosno članovi navedene grupe su kroz apoteke koje je osnovala Alagić ili u kojim je Alagić imala preovlađujući utjecaj (apoteka Kovačević, Europharm, Mr. ph. Aida Alagić i Gradska apoteka Bihać), nakon što su određeni pacijenti u tim apotekama realizirali recepte koje im je propisao ovlašteni ljekar, prilikom fakturisanja tako izdatih recepata prema Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, uvećavale količinu lijekova koje su faktički izdati pacijentima u apotekama ili su fakturisale druge (uglavnom skuplje) vrste lijekova.

Osim navedenog grupa je djelovala i na način da Purić u pojedine prazne blankete recepata koje je dobijala od Doma zdravlja Velika Kladuša, kao ljekar zaposlen u toj ustanovi, upisivala određene terapije pacijentima koje nije ordinirala nakon čega je apoteka Europharm – Podružnica Velika Kladuša fakturirala iznos za lijekove koji su napisani u te recepte iako pacijenti nisu podigli lijekove temeljem tih recepata, odnosno na osnovu tih recepata nisu izdati bilo kakvi lijekovi. Na opisan način navedena grupa za organizirani kriminal je za apoteke koje su u vlasništvu Alagić stekla protupravnu imovinsku korist.

Slijedom navedenog Tužilaštvo smatra da je radnjama iz dispozitiva optužnice za PZU Apoteka Kovačević stečena protupravna imovinska korist u iznosu 4.999.70 KM, za PZU Apoteka Europharm u iznosu 39.127,06 KM, za PZU Apoteka Mr. ph. Aida Alagić u iznosu 4.252,15 KM, te za Gradsku apoteku Bihać u iznosu 4.380,51 KM.

Zbog toga je Tužilaštvo predložilo, a Kantonalni sud u Bihaću usvojio prijedlog i donio privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi kojom je naložio uskraćivanje isplate i svakog raspolaganja novčanim sredstvima na bankovnim računima tih povezanih pravnih lica do visine prethodno navedenih iznosa. Privremene mjere osiguranja traju godinu od dana određivanja ili do druge odluke suda, saopćeno je iz tog suda.

USK

Sanski Most ponovo privlači posjetioce, turistička sezona izuzetno uspješna

Published

on

By

Gotovo tri decenije nakon rata, Sanski Most se suočava s velikom raseljenošću stanovništva, jer su mnogi Sanjani otišli u potrazi za boljom budućnošću van granica Bosne i Hercegovine.

Mnogo toga za pokazati

Ipak, dijaspora održava snažne veze s rodnim krajem, te se tokom ljetnih mjeseci grad vraća u život, kada se Sanjani okupljaju sa svojim porodicama i prijateljima.

Sanski Most nudi mnogo toga za pokazati: predivne rijeke, impozantan vodopad Bliha, brojne prirodne oaze i izletišta, te bogatu kulturno-historijsku baštinu. Ova prirodna i kulturna raznolikost privlači ne samo Sanjane iz dijaspore, već i turiste iz cijelog svijeta.

Prema podacima Turističke zajednice općine Sanski Most, ovogodišnja turistička sezona bila je izuzetno uspješna, a posebno je zabilježen dolazak turista iz Češke, Poljske, pa čak i dalekog Singapura.

Iako Sanski Most većinom živi tokom ljeta, Turistička zajednica u saradnji s općinskom upravom i brojnim lokalnim organizacijama ulaže napore kako bi privukla posjetioce tokom cijele godine. Planiraju se različiti kulturno-zabavni i vjerski sadržaji koji će obogatiti ponudu i izvan ljetne sezone.

Foto: FENA

Međutim, jedan od ključnih problema s kojim se Sanski Most suočava u daljnjem razvoju turizma je nedostatak smještajnih kapaciteta, posebno hotelskog smještaja.

Grad na “devet rijeka”

Trenutno, turistima koji posjećuju grad na “devet rijeka” jedan ili dva dana nisu dovoljna da istraže sve njegove ljepote, ali zbog ograničenih smještajnih kapaciteta, mnogi se ne zadržavaju duže.

Uprkos ovom izazovu, potencijal Sanskog Mosta kao turističke destinacije prepoznat je ne samo na lokalnom nivou, već i šire. Sa daljnjim razvojem infrastrukture, posebno u segmentu smještaja, Sanski Most ima priliku da postane jedno od najvažnijih turističkih odredišta u regiji, privlačeći veći broj posjetilaca koji će uživati u njegovim prirodnim ljepotama, kulturnim događanjima i gostoprimstvu lokalnog stanovništva.

FENA

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Tragična nesreća u Austriji: Poginula Sebiha (Pajalić) Družanović iz Krajine

Published

on

By

Tragična prometna nesreća dogodila se danas u Klagenfurtu, Austrija. Kako saznaje GPMaljevac.COM u nesreći je život izgubila 51-godišnja Sebiha (Pajalić) Družanović rodom iz Bužima.

Prema izvještajima, vozačica je iz još neutvrđenih razloga prešla na suprotnu traku i frontalno se sudarila s kamionom. Sudar je bio toliko silovit da je automobil odbačen na biciklističku stazu ispod ceste. Nažalost, vozačica je preminula na mjestu nesreće.

Nesreća se dogodila malo prije podneva na Görtschitztal Straße (B92) u blizini Donau-Chemie. Sebiha Družanović, koja je vozila prema Brücklu, prešla je na suprotnu traku iz još neutvrđenih razloga. Sudar s kamionom bio je silovit i koban.

Ova tragedija šokirala je lokalnu zajednicu, a istraga o uzrocima nesreće je u tijeku.

Nastavi čitati

USK

Pijani muškarac u Ključu napao ženu, pa pao niz stepenice i razbio glavu

Published

on

By

U mjestu Rejzovići, općina Ključu, zabilježeno je narušavanje javnog reda i mira.

Naime, muškarac R.A. (62) verbalno je napao ženu Š.S. (50), a nakon što je fizički krenuo da se obračuna s njom, zapeo je, te pao niz stepenice.

R.A. je prevezen u Dom zdravlja Ključ gdje su mu konstantovane lakše tjelesne povrede, piše Dijaspora.

Kako za naš portal kažu svjedoci događaja, sve se dogodilo ispred jedne od zgrada kada je R.A. izašao iz iste i verbalno napao Š.S., nakon toga ista mu uzvraća, a da bi R.A. potom krenuo da se fizički obračuna s njom i tom prilikom pada niz stepenice i razbija glavu.

Prema riječima svjedoka, R.A. je bio u vidno pijanom stanju.

Nastavi čitati

Najčitanije