Connect with us

BiH

Lendo ozvaničio blokadu: Bez SDA i Izetbegovića nema vlasti. Ja sam vojnik, nema kapitulacije

Published

on

SDA-ov Refik Lendo, izabrani (pot)predsjednik FBiH održao je press-konferenciju na kojoj je ponovio da će blokirati formiranje vlasti ukoliko dio nje ne bude SDA.

Lendo je bukvalno kazao da vlast mogu praviti samo SDA, SDP i HDZ i niko drugi, pokušavajući tako nasilu dvije stranke ugurati u koaliciju sa Bakirom Izetbegovićem.

On je kazao da je zakazao sastanak sa kolegama Lidijom Bradarom i Igorom Stojanovićem za sljedeći petak.

“Da bi mi mogli odrediti ko će biti predsjednik FBiH moramo znati ko će biti premijer. Zato sam ja poslao prijedlog jučer, SDP, HDZ i SDA dobili su zadatak da se dogovore i da daju prijedlog”, naveo je Lendo.

Onda je počeo pričati kako ustvari nema blokade, iako je jasno da upravo to radi.

“Nema blokade. Tri partije se moraju dogovori, a nas troje moramo odrediti ko će biti potpredsjednici i predsjednik FBiH”, naveo je on.

Odmah u sljedećoj rečenici počeo s uvjetovanjem da SDA mora biti u vlasti. Inače, nema vlasti nikako.

“Ne može bez SDA i Izetbegovića. Njih trojica se moraju dogovoriti. Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić i Dragan Čović, kao što se i nas troje mora dogovoriti ko će biti predsjednik”, naveo je Lendo.

Upitan je zašto se uopće Izetbegović mora pitati ako ima većina bez SDA?

“Nema ovdje ko koga voli. Ovdje su tri političke partije. SDA je neizbiježna. Ja kao predstavnik Bošnjaka sam neizostavan i bez mene nema predsjednika FBiH. Zato se ja nadam da će ova tri predsjednika da se dogovore i da nam pomognu ko će biti predsjednik a ko potpredsjednici”.

 

 

Ako ne bude dogovora predsjednika stranaka, kaže, neće biti dogovora ni unutar rukovodstva FBiH.

 

 

Lendo je počeo onda sa zamjenom teza.

“Ne blokiram ja. Ja hoću da odblokiram. Zato sam ih zamilio da se dogovorimo oko izbora predsjednika i potpredsjednika”.

Zanimljivo Lendo je isključiv.

“SDA svakako treba imati premijera. Bez SDA nema procesa u ovom dijelu. SDA je pobjednik. Iza SDA stoji blizu 300.000 glasača. I oni traže da bez Bošnjaka nema formiranja vlade.

Minimum je da mi odredimo premijera i ko će biti ministri. Mi to određujemo.

Zato sam ja zamolio da predsjednici stranaka sjednu i dogovore raspodjelu resora”, naveo je SDA-ov Lendo.

On je ponovio da je SDA pobjednik i da bez nje ne može biti priče o vlasti, piše Raport.

“Trka je sad tek završena. Zna se ko je na prvom mjestu. Ne možete sabrati drugo, treće i četvrto mjesto i reći mi imamo veći razultat. Tek se sad može razmatrati o većini”.

Na kraju je upitan šta ako se predsjednici stranaka ne dogovore i hoće li Nikšiću dati mandat?

“Ne može se ovdje ništa davati. U politici se dogovora. Ako se oni dogovore da mandatara daje SDA, onda predsjednik Federacije može biti Lidija ili Igor.

Nema zelenog svjetla bez SDA. Ja sam iz SDA. Pa ja sam vojnik, kako da kapituliram. Pobogu brate, toliko glasača”, zaključio je Lendo.

BiH

Drama u RS: Gase se računi kompanija s “crne liste”, banke odbijaju kredite

Published

on

By

Samo 24 sata nakon što je više kompanija koje se dovode u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci.

Prema izvještaju LRC-a, sankcionirani “Sirius 2010” je ekspresno ostao bez tri računa u ovoj banci, što će se najvjerovatnije dogoditi i sa preostalih deset otvorenih u drugim bankama.

Inače, “Sirius 2010” nosilac je projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, zbog čega je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto od njih odmah tražio da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija zadužena je i za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što u trenutnoj situaciji dolazi pod znak pitanja.

Uz “Sirius 2010”, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Gruop” i “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Kako je potvrđeno za Ljudski.ba od strane jednog političara iz RS-a, banke u tom dijelu BiH sve češće uskraćuju mogućnost davanja kredita osobama koje obnašaju funcije u izvršnoj vlasti tog bh. entiteta.

Nastavi čitati

BiH

Mustafa prije svoje smrti oporukom ostavio više od pola miliona maraka MC Srebrenica

Published

on

By

Memorijalni centar Srebrenica zauvijek će pamtiti rahmetli Mustafu Habula, koji je svojom velikodušnošću urezao svoje ime u temelje ove institucije. Mustafa Habul, rođen u Trebinju, bio je arhitekta koji je šezdesetih godina prošlog vijeka odselio u daleku Australiju. Tamo je, trudom i znanjem, stekao veliki ugled. Pred kraj svog života, odlučio je pokloniti Memorijalnom centru Srebrenica značajan iznos novca.

Osmog maja ove godine, u Memorijalnom centru smo otvorili depo u kojem će se čuvati biološki materijal i predmeti žrtava genocida u Srebrenici. Objekat, čija je izgradnja koštala više od milion maraka, završen je zahvaljujući zajedničkoj saradnji USAID-a i Memorijalnog centra, u kojoj je donacija Mustafe Habula od preko pola miliona maraka igrala ključnu ulogu.

Danas je Memorijalni centar posjetio Reno Habul, sin rahmetli Mustafe Habula, koji je ispunio očevu želju da donira sredstva ovoj instituciji nakon njegove smrti. Tokom svoje prve posjete, Habul je razgovarao s direktorom i zaposlenicima Centra te obišao stalne postavke, kao i depo izgrađen zahvaljujući donaciji njegovog oca.

“Teško mi je opisati emocije”

“Danas sam prvi put ovdje i teško mi je opisati emocije. Ovdje sam zbog svog oca, koji je želio učiniti nešto za ovo mjesto i drago mi je što je to učinio. Čast mi je što sam danas vidio gdje je utrošen novac koji je on poklonio. Iako nisam povezan s ovim mjestom rodbinskim vezama, niti potičem odavdje, niti sam doživio ono što su ovi ljudi ovdje doživjeli, osjetio sam mnogo emocija danas – u razgovoru s majkama, zaposlenicima Centra, obilaskom cijelog kompleksa i mezarja.

Mnogo se može pričati o tome, a opet ne bi sve bilo rečeno. Ovo mjesto treba konkretnu podršku zbog generacija koje će doći nakon nas. Treba opstati na ovom mjestu, i zato sam svjestan koliko sredstva koja pojedinci, poput mog oca, doniraju mogu doprinijeti tome da ova institucija raste i ostane za budućnost. Svaka podrška je značajna. Ovo mi je prvi dolazak, ali sigurno neće biti posljednji”, rekao je Reno Habul tokom svoje posjete.

Velikodušnost i dobrota pojedinaca poput Mustafe Habula od neprocjenjive su važnosti u očuvanju kulture pamćenja. Njihova nesebična djela ne samo da pomažu u održavanju i unaprjeđenju Memorijalnog centra, već i osiguravaju da se zločini nikada ne zaborave.

Ovakve donacije omogućavaju budućim generacijama da uče o historiji, razumiju značaj sjećanja i nastave graditi društvo zasnovano na pravdi i suosjećanju. Habulova velikodušnost ostaje trajni simbol inspiracije i nade za sve nas da iskrenim djelima možemo učiniti mnogo za našu bolju budućnost, stoji u saopćenju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Nastavi čitati

BiH

Dodik: U Daytonu nema zabrane za odcjepljenje RS, samo nas žele zaplašiti

Published

on

By

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je prkositi Zapadu tvrdeći da entiteti imaju pravo na odcjepljenje od države nasuprot tvrdnjama visokog predstavnika i Vijeća za provedbu mira koje je danas zasjedalo u Sarajevu.

Vijeće za provedbu mira (PIC), tijelo koje daje smjernice rada visokom međunarodnom predstavniku Christianu Schmidtu, a koje čine predstavnici vodećih zapadnih zemalja i Turske koja tamo predstavlja Organizaciju za islamsku suradnju (OIC), jučer je najavilo kako neće tolerirati eventualne poteze koji bi vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH.

Schmidt je to izrijekom rekao na konferenciji za novinare nakon zasjedanja potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo i za smjene dužnosnika BiH. Dodik tvrdi drukčije.

“Samo nas žele zaplašiti”

“To je samo njihov neobavezujući stav, s ciljem da nas se zaplaši. Naravno, entiteti se mogu razdvojiti i nastaviti posebno živjeti kao države”, izjavio je Dodik za medije u Banjoj Luci. Dodao je kako ne priznaje Vijeće za provedbu mira jer to tijelo ne postoji prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

Dodik je članove PIC-a nazvao “društvancem bez smisla i osnova, s iskrivljenim ciljevima i samopogubnim djelovanjem”.

Osporio je i kredibilitet visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da on na tu poziciju nije izabran kao prethodnici u Vijeću sigurnosti UN-a.

HINA

Nastavi čitati

Najčitanije