Connect with us

BiH

Zahiragić: U kući mi je bila fotografija Alije Izetbegovića – nikad Titova! Čengić: I Nikšić je bio borac Armije RBiH! (VIDEO)

Published

on

Na Face TV-u sinoć su “koplja ukrstili” Haris Zahiragić (SDA) i Irfan Čengić (SDP), predstavnici novije generacije političara, kako se to voli reći. Bilo je tu svega, galame, populizma, oštrih riječi…

Čengić: “(…) Dodik vam obezbijedio da budete dio vlasti!”

Zahiragić: “Vama obezbijedio HDZ! Schmidt nam nije dao da budemo politički narod! Jedino rješenje je da SDA, DF i sve probosanske stranke naprave vlast!”

Zahiragić: “Problem je nastao kad je Schmidt donio izmjene Izbornog zakona! SDA nije nacionalistička, nego patriotska stranka! Bilo je zanimljivo gledati neke ljude koji se ponose svojim nemuslimanskim izborom kako se odazivaju na Dodikove pozive muslimanima! Osmorka je postala muslimansko-bošnjačka organizacija! Problem je što Trojka nije imala kapacitet da predloži rukovodstvo Federacije i samim tim ne može biti u vlasti!”

Čengić: “Problem je licemjerstvo obiju strana – i Osmorke i SDA! SDA je licemjerna kada kaže da hoće građansku BiH, a hvata se za legitimno predstavljanje! Osmorka je licemjerna kad govori o parlamentarnoj većini! Bradara ne bi dala saglasnost većini u kojoj nema HDZ-a! Želim da Osmorka formira vladu, ali to mora biti iskreno, po Ustavu! Prva opcija je da izmijenimo Ustav FBiH, a Bakir Izetbegović nas mora podržati. Kada dođemo u Parlament, HDZ nas neće podržati jer razmišljalju deset godina unaprijed, za razliku od nekih! Drugi način je da Schmidt popravi ono što je pokvario! Treća opcija je novi politički dijalog.”

Zahiragić: “SDP je previše vjerovao bivšim SDA-ovcima i to onom gorem dijelu SDA!”

Čengić: “SDA se licemjerno poziva na legitimno predstavljanje! Jedino je SDP spreman reći: “Formirajte Vladu ako imate većinu!”

Zahiragić: “Ne pozivamo se na legitimno predstavljanje! Stojanović trči u kabinet HDZ po potpise kako bi bio kandidat!”

Čengić: “To što sam ja Bošnjak, ne znači da su me izabrali Bošnjaci! Lendo nije glavni lik; on dobija instrukcije svoje političke stranke! Kinder-jaje u Livnu je odlučilo ko je potpredsjednik stranke!”

Zahiragić: “Mujo Puzić iz Posavskog kantona mi je poslao poruku da SDA ima tri zastupnika u tom kantonu. NiP nije imao nijednog! Konaković je poslao poruku Puziću: ‘Selam alejkum. Sinoć smo poredali sve s HDZ-om! Sve smo završili! HDZ je vrlo korektan!’ U kojem svojstvu je Konaković pisao Puziću?! Vršio je pritisak!”

Čengić: “Obraćao se u svojstvu lidera koalicije!”

Zahiragić: “Nemojte banalizovati kinder-jaje, Čengiću!”

Čengić: “Napravljen je takav sistem da više nema smisla imati multietničku listu i stranku! Svi će se boriti za klubove naroda!”

Zahiragić: “Irfane, nemojmo se praviti ludi! Što je Schmidt nametnuo izmjene?!”

Čengić: “Da bi pomogao HDZ-u! Schmidt je pomažući HDZ-u pomogao SDA i svakoj jednonacionalnoj stranci!”

Zahiragić: “U kući mi je uvijek bila fotografija Alije Izetbegovića – nikad Titova!”

Čengić: “I Nikšić je bio borac Armije RBiH!”

Kompletan okršaj pogledajte u videu…

BiH

Dodik: Srpski narod u Republici Srpskoj će biti izložen velikim pritiscima

Published

on

By

Srpski narod u Republici Srpskoj će biti izložen velikim pritiscima i nama nema budućnosti bez statusnog priključenja Srbiji, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Instagram nalogu.

– I to je nešto što ovo vrijeme i rezolucija o Srebrenici najbolje pokazuju, jer ona ima za cilj skrivenu diskvalifikaciju srpskog naroda, moralnu i svaku drugu – naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je tokom sedmice u Beogradu prisustvovao ručku s predsjendikom Srbije Aleksandrom Vučićem, patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC, na kojem su razgovarali o situaciji u Republicu Srpskoj i Srbiji.

Dodao je da je boravio i u Budimpešti, gdje je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o nastavku saradnje i otvaranju novih projekata.

Podsjetimo, jučer je objavljen i finalni tekst rezolucije o Srebrenici u kojoj se ne spominje niti jedan narod kao počinitelj genocida što je demnantovalo Dodikove i Vučićeve porpagandne teze.

Nastavi čitati

BiH

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Published

on

By

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, gostovao je u Centralnom dnevniku na FACE TV kod Senada Hadžifejzovića, gdje je odgovorio predsjedniku RS Miloradu Dodiku na priče o secesiji.

Katastrofa u BiH se neće desiti! Odlučni smo da reagujemo. Međunarodna zajednica štiti BiH! Ako bi Dodik išao u pravcu secesije, to bi bilo vrlo jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i bilo bi mu bolje da to ne radi. Uvjeren sam da su zemlje potpisnice Dejtona jako ozbiljne i da one sve ovo imaju na umu. Činjenica je da je u Srebrenici bio genocid!”.

Na pitanje Hadžifejzovića šta se desilo u UN-u pa je tamo bio uživo, a ne putem online veze, Schmidt je odgovorio:

 

“Svi koji žele iz toga izvući neku priču, neka pogledaju situaciju na terenu. Situacija je takva je Dejtonski sporazum dio postojanja BiH, a samim tim i mene!”.

 

 

Dao je mišljenje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te spominjanje ukidanja entiteta.

 

“Ne mislim da postoje planovi da se ukidaju entiteti u BiH! Mi štitimo Dejtonski sporazum!“.

 

 

 

Je li Dejton upitan, bilo je naredno pitanje upućeno Schmidtu, koji je odgovorio:

Dejton je nedodirljiv, to sam čuo i od ostatka međunarodne zajednice. I Srbiji treba biti jasno kako stvari stoje. Puno je emocija, situacija je vrlo zagrijana, ali Dejton ostaje tu gdje jeste i svi imaju obavezu da idemo u bolju fazu provedbe Dejtona”.

Na pitanje šta poslije usvajanja Rezolucije i očekuje li katastrofu koju najavljuje Dodik, odgovorio je:

Katastrofa se neće desiti! Rekao sam da međunarodna zajednica i ja imamo instrumente, a to su instrumenti Dejtona i ako bude poteza koji budu vodili ka raspadu zemlje – reagovat će se! Dejtonski sporazum je ponudio rješenje događaja, a moj zadatak je da štitim Dejton. Imamo crvene linije i ko god ih pređe mora biti svjestan posljedica”.

Može li jedna od posljedica biti zabrana izlaska na izbore za Dodika, bilo je naredno pitanje Hadžifejzovića.

“Ne bih išao putem demonizacije RS-a i politike u RS-u!”, odgovorio je Schmidt.

Da li ovakva BiH uopće može u EU ili će na tom putu Dejton morati biti ukinut pa da u EU uđemo kao briselska BiH, pitao je Hadžifejzović.

“Morat će se donijeti neke dopune i izmjene Dejtonskog Ustava. BiH ima dobru pomoć međunarodne zajednice i oni očekuju da zemlja ima svoj suverenitet na putu na Evropi”, odgovorio je Schmidt.

Za kraj razgovora Schmidt je poručio da je stanje u BiH mnogo bolje nego što to neki ljudi žele predstaviti, a što se tiče odlaska iz BiH sa funkcije visokog predstavnika rekao je:

“Moja funkcija treba postojati sve dok ne budu ispunjeni uslovi iz programa 5+2. Nadam se da idemo putem europskih integracija i da ću biti u prilici prihvatiti poziv iz Laktaša da dođem tamo i popijem šljivovicu – ali u tom slučaju bih tamo otišao kao turista. Do tada, ja sam visoki predstavnik”, dodao je Schmidt.

Nastavi čitati

BiH

Bosanac nudi usluge putem Facebooka: Za pare preuzima saobraćajne kazne i daje svoju vozačku

Published

on

By

Jedan Bosanac, inicijala E.Š., putem društvenih mreža, se oglasio i ponudio rijetku i zanimljivu ponudu, piše Crna Hronika.
On je javno ponudio usluge preuzimanja saobraćajnih kazni za novčanu naknadu.

Na Facebook stranici “Autopijaca BiH, Sarajevski mali oglasi,” Skopljak je objavio oglas u kojem navodi da posjeduje vozačku dozvolu i spreman je preuzeti kazne drugih vozača.

Ova praksa može imati ozbiljne pravne posljedice, kako za osobu koja preuzima kazne, tako i za onu koja koristi takvu uslugu.

Oglas je izazvao brojne reakcije, te je postao predmetom interesovanja javnosti i medija.

Nastavi čitati

Najčitanije