Connect with us

BiH

Čanak: “Prvo nije Republika, nego je entitet, drugo nije Srpska, nego je privatna tvorevina kriminalnog plana, prije tog Karadžića i njegovih zločinaca“

Published

on

Nenad Čanak, novosadski političar i aktivista, osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazao je u Pressingu N1 televizije da on BiH ne može da doživi kao stranu zemlju, isto kao što ne može da doživi EX-YU zemlje kao neke tuđe zemlje, te istaknuo da je BiH njegova tačno onliko koliko ga hoće.

“Srbija sa lažnom ličnom kartom”

“To su nezavisne države koje imaju svoje sudbine. Ne mogu se preko noći odreći neke od njih. BiH, s obzirom na mnoge historijske okolnosti, je veoma bliska mojoj Vojvodini. Po multinacionalnosti i interkulturalnosti su isprepletane istine i istorije kulturnih cijelina koje su se preplitale kroz vrijeme i stvarale novi kvalitet i zato BiH je tačno onliko moja koliko me hoće”, kazao je Čanak.

U Srbiji, dodaje on, nije došlo do suštine promjene u načinu dominantnog razmišljanja.

“Od stvaranja Jugoslavije pa do njenog nestanka je beogradska čaršija stalno doživljavala Jugoslaviju kao proširenu Srbiju sa lažnom ličnom kartom. Potpuno je razumljivo da u jednoj intoksiciranoj atmosferi će teško da se ko iz aktulenog vrha Srbije sjeti da je BiH nezavisna država gdje se većina građana izjasnila za nezavisnu državu”, rekao je Čanak.

Na pitanje kako Srbija gleda na bh. nezavisnost, Čanak odgovara:

“To je još sada gore, zbog toga što je u proteklom vremenu, kad se vide ko su bili politički akteri na sceni, vidi se da su to bili poznati ljudi profesori ljudi, disidenti itd, a danas kad pogledate ko čini političku scenu, rekao bih da osim JBMG nemaju ništa drugo zapisano u biografiji. Od njih očekivati širinu misli je neozbiljno”, naglasio je.

Poslije rata u BiH, istaknuo je on, nije bilo objašnjenja u Srbiji ko je tu pobijeđena strana i koja je tu pobijeđena politika.

“Mora se raskrstiti sa velikosrpskom nacionalističkom idejom i svim njenim mikrokopijoma po čitavom zapadnom Balkanu“, naveo je.

Istaknuo je da se nikad “nije presudilo velikosrpskoj i velikohrvatskoj ideji, jer BiH je država koja je podjednako ugrožena i od Beograda i Zagreba.”

“Ideja o etničkom osnovu za stvaranje teritorijalne političkih zajednica znači kraj multkulturalne, interkulturalne, multinacionalne, evropske i demokratske BiH“, kazao je.

Komentarišući predsjednika RS-a Milorada Dodika, rekao je da je on shvatio da je “za njegov privatni interes bolje biti nacionalista i da se stavi na stranu najvećeg kancera, a to je Kremlj”.

“To je velikoruska ideja ruskoga sveta koja trenutno spaljuje Ukrajinu i prijeti čitavoj planeti nuklearnim holokaustom i da kroz to ostvaruje svoju ličnu malu državu koja bi bila dobra za njegov privatni biznis”, naveo je.

“Rusija gubi i još je opasnije”

Radi li Rusija na tome da izazove haos na Balkanu i u BiH?

“Sada je još opasnije, zbog toga što prije godinu dana bilo potpuno jasno da to treba da bude signal za opšti napad svih ruskih snaga i proruskih i njihovih satalita svugde u svijetu, uključujući i BiH i konflikte na Kosovu da bi se širenjem pažnje međunarodne zajednice otklonila pažnja od Ukrajine koja je bila primarni cilj. Sada, pošto Rusija gubi šansu da vojno bilo šta uradi u Ukrajini, pokušava da napravi dvije stvari, jedna je međunarodna diplomatska sabotaža, pričom koja je priznata braniocima BiH, da se ne može napraviti mir dodajući više oružja. Da je bilo više oružja na strani onih koji su branili BiH rat bi trajao kraće. Isto to važi za Ukrajinu“, kazao je.

Rusija je opasnija sada za Balkan zato što gubi, ponovio je.

Republiku Srpsku je nazvao “sjeveroistočnom BiH”, dodavši da ne želi da izgovori termin Republika Srpska, zato što je, kako je rekao, on za njega lažan.

“Prvo nije Republika, nego je entitet, drugo nije Srpska, nego je privatna tvorevina kriminalnog plana, prije tog Karadžića i njegovih zločinaca. Da je to stvarni dio BiH i da je BiH cjelovita država gdje je to administrativna nekakva podjela koja služi tome da bi se kvalitetnije živjelo, onda nemam ništa protiv, a imam protiv kada ti isti iz RS moju autonomnu pokrajinu Vojvodina, što piše u ustavu, nazivaju ‘Sjeverna srpska pokrajina'”, kazao je Čanak.

Na konstataciju da Dodik često govori da Drina ne može biti granica i da će svi Srbi živjeti u jednoj državi i da samo čeka da proglasi nezavisnost, odgovorio je sljedeće:

“Može on da proglasi šta hoće, ali to neće uspjeti jer je to ruski projekat stvaranja nepotopivog nosača aviona u sredini EU i to je Nikolić Master Tomislav govorio da Srbija treba da bude crna rupa na tepihu EU. To je suštinski jasno, jer Rusiji treba takva kolonija iz koje će moći da prijete kompletnoj EU.”

BiH

Čović “pogurao” HDZBiH s 1.500 KM, Dodik za SNSD nije izdvojio ništa

Published

on

By

SNSD predao finansijski izvještaj CIK-u, iako je predsjednik ove stranke javno izjavio da ne priznaje ovaj sastav CIK-a. Dvije firme su finansirale HDZBiH

Koalicioni partneri na nivou države, SNSD Milorada Dodika i HDZBiH Dragan Čovića, kao i većina stranaka, predali su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH svoje finansijke izvještaje za 2023. godine.

Kada je riječ o SNSD-u, zanimljivo je da je to i ova stranka učinila iako je njen lider više puta javno osporio legitimitet CIK-a, a sve zbog aktuelnog sastava ove institucije u kojoj nisu kadrovi njegove stranke.

Prihodi SNSD-a

Ukupni prihodi SNSD-a u 2023. godini iznosili su 2.554.728 KM, a od toga iz budžeta 2.003.703 KM. Po osnovu članarina prikupljeno je 507.725 KM, a finansijski prilozi fizičkih lica 270 KM. Prihodi od imovine iznosili su 3.600 KM, a prihodi od poklona 495 KM. Ostali prihodi iznosili su 38.944 KM, piše Fokus.

Kada je riječ o prilozima fizičkih lica navedene su samo dvije uplate i to Petra Bilčara od po 135 KM. Bilčar je aktuelni zamjenik direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH. Kada je riječ o rashodima, služba SNSD-a je navela kako je lani na troškove reklame i propagande uplaćeno 106.709 KM

Prihodi HDZ-a

Ukupni prihodi HDZ-a BiH u izvještajnom periodu iznosili su 2.552.980 KM od čega 2.250.060 KM iz budžeta. Prilozi pravnih lica iznosili su 30.400 KM, a pokloni 2.008 KM.

Prihodi SNSD-a

Kada je riječ o prilozima fizičkih lica, u dokumentaciji je vidljivo da je prilog od 1.500 KM dao i sam predsjednik stranke Dragan Čović. Nabrojani su i drugih funkcioneri stranke koji su donirali, poput, Bariše Čolaka (4.000 KM), Jelke Miličević (4.000 KM), Marine Pendeš (1.200 KM), Tomislava Marinovića (3.000 KM) i drugih.

Tabela finansijskih priloga HDZ-a

Kada je riječ o firmama koje su dale priloge za HDZ, spominju su dvije. Riječ je o firmama „Perčinović“ iz Tomislava grada (prilozi od 10.000 i 15.000 KM) kao i „Thermoflux“ Jajce (3.000 KM).

 

Nastavi čitati

BiH

Da li je “odzvonilo” Isacima: NES izvjestan partner u preslagivanju vlasti u FBiH?

Published

on

By

Javna je tajna da mnogi koji čine trenutnu koaliciju u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu oduševljeni postupcima i radom federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Rame Isaka. Sve su izraženije indicije da Trojka traži zamjenu, a ključnu ulogu bi mogao odigradi NES.
Pored internog nezadovoljstva unutar same Trojke, u Isaka po svemu sudeći nemaju povjerenje ni Amerikanci. Najbolji pokazatelj toga je nedavno saopćenje Ambasade SAD-a u BiH u kojem su ga žestoko kritikovali zbog svečanog dočeka Vahidina Munjića i Mustafe Selmanovića nakon puštanja na slobodu u sklopu akcije “Black Tie 2”Tada su naveli kako je šokantno je da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak proslavio povratak na posao službenika FUP-a koji su uhapšeni i koji se nalaze pod istragom za teška krivična djela, piše Klix.

Jedna od indicija da se NES približava Trojci je bilo “odazivanje” na skup političkih predstavnika Bošnjaka koje je organizovao lider NiP-a Elmedin Konaković.

Iako su sve opozicione stranke odbile prisustvovati ovom skupu, na njemu su se pojavili predsjednik kantonalnog odbora NES-a Mustafa Ružnić, kao izastupnik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Jasmin Emrić.

Smjena Vlade USK je još jedna stavka koja bi mogla biti presudna pri preslagivanju vlasti. U decembru prošle godine je vlada koju je predvodio upravo Mustafa Ružnić smijenjena, a premijersku poziciju je dobio Nijaz Hušić (SDA). Također, u tom kontekstu treba uzeti u obzir i poziciju vlasti u USK te način da li bi NES i to pitanje uslovio pridruživanjem većini u FBiH.

Ukoliko bi se postigao dogovor, broj ruku koji ima NES u Predstavničkom domu Federacije BiH bi bio dovoljan da se izglasa nova vlada. Pet zastupnika koje ima NES bi mogli nadomjestiti glasove Arnela Isaka i Kenana Uzunovića, i eventualno tri zastupnika HDZ 1990.

U slučaju smjene Isaka potrebna je isključivo potvrda Predsjednika FBiH, u ovom slučaju Lidije Bradare (HDZ). Saglasnost potpredsjednika bi bila potrebna prilikom imenovanja novog ministra.

Hipotetički ukoliko jedan potpredsjednik ne bi dao odobrenje u prvom i drugom krugu glasanja u trećem bi mogao biti preglasan. U tom slučaju mogao bi iskoristi pravo veta za koje bi mu bilo potrebno 14 ruku (od mogućih 23) u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, no nije za očekivati da bi bilo koji od dva potpredsjednika, Refik Lendo (SDA) ili Igor Stojanović (SDP), opstruirali imenovanje novog ministra.

Matematika je jasna, da li će doći do preslagivanja Vlade BiH ovisi o više faktora, no sve bi moglo biti poznato veoma brzo, jer po svemu sudeći Isaci su vladajućima “preko glave”.

Nastavi čitati

BiH

Anel ušao u stan i ubio Emiru, pa se s djetetom zaključao u drugom stanu

Published

on

By

Oružje kojim je počinio ubistvo posjedovao je bez dozvole

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Anela Bećirovića za krivična djela ubistvo, nasilje u porodici i nedozvoljeno držanje oružja.

Optuženi se tereti da je 12. novembra 2023. godine oko 21.45 sati, uprkos zabrani prilaska i prilikom predaje djeteta majci, s pištoljem ušao u stan koji je koristila Emira Maslan i ispalio jedan hitac u pravcu njene glave – usmrtivši je.

Nakon toga je optuženi s djetetom izašao iz stana. Dan poslije, dijete je držao zaključano u drugom stanu, potom, po dolasku policije odbio da otvori vrata.

Policijski službenici su nasilno ušli u stan i uhapsili ga.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Bećirović u sudnici

Istovremeno, oružje kojim je počinio ubistvo posjedovao je bez dozvole. Nakon potvrđivanja optužnice, postupajuća tužiteljica predložila je produženje pritvora optuženom, a za glavni pretres saslušanje 12 svjedoka, osam vještaka i izvođenje više od 80 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS.

FENA

Nastavi čitati

Najčitanije