Connect with us

BiH

“Profesorica Izetbegović je otmjeno demantovala klevetničke optužbe plasirane od onih čije su diplome zaista upitne”

Published

on

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović večeras je u programu Hayat TV-a govorila o napadima i motivima napada na nju, ali i svojoj akademskoj karijeri.
Već značajan period pokušava se osporiti validnost njenog formalnog obrazovanja pa je u emisiji pokazala tri indeksa s ocjenama.

Sve je upisano i ovjereno – kazala je Izetbegović.

Gostovanje je izazvalo mnoge reakcije. A oglasio se i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Profesorica Izetbegović veoma je otmjeno demantovala klevetničke optužbe plasirane od onih čije su diplome zaista upitne. Ovo je početak kraja njihove propagandne predstave”, napisao je Novalić u opisu fotografije s Izetbegović.

BiH

Automobil završio na krovu: U stravičnoj nesreći poginuo 18-godišnji mladić

Published

on

By

On je upravljao vozilom Opel Corsa

U centru Trebinja, u ulici Vuka Mićunovića, smrtno je stradao osamnaestogodišnji mladić.

On je upravljao vozilom Opel Corsa koje je jedino i bilo učesnik ove saobraćajne nesreće i izvrnulo se na krov.

Policija još uvijek vrši uviđaj na mjestu nesreće i automobil tovare na šlepu, pa više informacija o svemu još nema, osim potvrde da je mladić stradao.

U Policijskoj upravi Trebinje je saopćeno da će mediji o svemu biti blagovremeno informisani.

Nesreća se dogodila stotinjak metara od mjesta u samom centru grada na kome se pravi kružni tok, što otežava saobraćaj, ali je na tome mjestu najčešće policajac koji usmjerava i adekvatno je obilježen saobraćajnim znacima.

 

Nastavi čitati

BiH

Dodik: Srpski narod u Republici Srpskoj će biti izložen velikim pritiscima

Published

on

By

Srpski narod u Republici Srpskoj će biti izložen velikim pritiscima i nama nema budućnosti bez statusnog priključenja Srbiji, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Instagram nalogu.

– I to je nešto što ovo vrijeme i rezolucija o Srebrenici najbolje pokazuju, jer ona ima za cilj skrivenu diskvalifikaciju srpskog naroda, moralnu i svaku drugu – naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je tokom sedmice u Beogradu prisustvovao ručku s predsjendikom Srbije Aleksandrom Vučićem, patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC, na kojem su razgovarali o situaciji u Republicu Srpskoj i Srbiji.

Dodao je da je boravio i u Budimpešti, gdje je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o nastavku saradnje i otvaranju novih projekata.

Podsjetimo, jučer je objavljen i finalni tekst rezolucije o Srebrenici u kojoj se ne spominje niti jedan narod kao počinitelj genocida što je demnantovalo Dodikove i Vučićeve porpagandne teze.

Nastavi čitati

BiH

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Published

on

By

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, gostovao je u Centralnom dnevniku na FACE TV kod Senada Hadžifejzovića, gdje je odgovorio predsjedniku RS Miloradu Dodiku na priče o secesiji.

Katastrofa u BiH se neće desiti! Odlučni smo da reagujemo. Međunarodna zajednica štiti BiH! Ako bi Dodik išao u pravcu secesije, to bi bilo vrlo jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i bilo bi mu bolje da to ne radi. Uvjeren sam da su zemlje potpisnice Dejtona jako ozbiljne i da one sve ovo imaju na umu. Činjenica je da je u Srebrenici bio genocid!”.

Na pitanje Hadžifejzovića šta se desilo u UN-u pa je tamo bio uživo, a ne putem online veze, Schmidt je odgovorio:

 

“Svi koji žele iz toga izvući neku priču, neka pogledaju situaciju na terenu. Situacija je takva je Dejtonski sporazum dio postojanja BiH, a samim tim i mene!”.

 

 

Dao je mišljenje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te spominjanje ukidanja entiteta.

 

“Ne mislim da postoje planovi da se ukidaju entiteti u BiH! Mi štitimo Dejtonski sporazum!“.

 

 

 

Je li Dejton upitan, bilo je naredno pitanje upućeno Schmidtu, koji je odgovorio:

Dejton je nedodirljiv, to sam čuo i od ostatka međunarodne zajednice. I Srbiji treba biti jasno kako stvari stoje. Puno je emocija, situacija je vrlo zagrijana, ali Dejton ostaje tu gdje jeste i svi imaju obavezu da idemo u bolju fazu provedbe Dejtona”.

Na pitanje šta poslije usvajanja Rezolucije i očekuje li katastrofu koju najavljuje Dodik, odgovorio je:

Katastrofa se neće desiti! Rekao sam da međunarodna zajednica i ja imamo instrumente, a to su instrumenti Dejtona i ako bude poteza koji budu vodili ka raspadu zemlje – reagovat će se! Dejtonski sporazum je ponudio rješenje događaja, a moj zadatak je da štitim Dejton. Imamo crvene linije i ko god ih pređe mora biti svjestan posljedica”.

Može li jedna od posljedica biti zabrana izlaska na izbore za Dodika, bilo je naredno pitanje Hadžifejzovića.

“Ne bih išao putem demonizacije RS-a i politike u RS-u!”, odgovorio je Schmidt.

Da li ovakva BiH uopće može u EU ili će na tom putu Dejton morati biti ukinut pa da u EU uđemo kao briselska BiH, pitao je Hadžifejzović.

“Morat će se donijeti neke dopune i izmjene Dejtonskog Ustava. BiH ima dobru pomoć međunarodne zajednice i oni očekuju da zemlja ima svoj suverenitet na putu na Evropi”, odgovorio je Schmidt.

Za kraj razgovora Schmidt je poručio da je stanje u BiH mnogo bolje nego što to neki ljudi žele predstaviti, a što se tiče odlaska iz BiH sa funkcije visokog predstavnika rekao je:

“Moja funkcija treba postojati sve dok ne budu ispunjeni uslovi iz programa 5+2. Nadam se da idemo putem europskih integracija i da ću biti u prilici prihvatiti poziv iz Laktaša da dođem tamo i popijem šljivovicu – ali u tom slučaju bih tamo otišao kao turista. Do tada, ja sam visoki predstavnik”, dodao je Schmidt.

Nastavi čitati

Najčitanije