Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Milanović pisao Plenkoviću: Vojsci Hrvatske se u Bosni i Hercegovini ne dopušta prisustvo

Published

on

Milanović uputio premijeru Andreju Plenkoviću 22. decembra, predlažući sastanak radi rješavanja problema u području vanjske politike, odbrane i nacionalne sigurnosti, na koje do danas nije odgovoreno.

“Predsjednik Vlade RH ne samo da nije odgovorio na pismo Predsjednika Republike, nego nije pokazao ni interes za sastanak i razgovor, čime izravno onemogućuje rješavanje problema u području vanjske politike, odbrane i nacionalne sigurnost te šteti usklađenom djelovanju hrvatske državne vlasti”, ističu u saopštenju iz Ureda predsjednika.

Podsjećaju da je Milanović u proteklih godinu dana uputio sedam dopisa Plenkoviću u cilju rješavanja problema u području vanjske politike, odbrane i nacionalne sigurnosti, “ali predsjednik Vlade RH nije odgovorio niti na jedan, odnosno nije pokazao ni najmanje interesa da se ti problemi počnu rješavati”.

Milanović je naveo u pismu da se Hrvatskoj ne dopušta sudjelovanje u operaciji EURFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini, u kojoj sudjeluju čak i države koje nisu članice EU-a.

“Ovakvim pristupom tijela Evropske unije tretiraju Republiku Hrvatsku, svoju punopravnu članicu, na neprihvatljiv način i tome se moramo suprotstaviti. Na žalost, po ovom su pitanju također izostale konsultacije i dogovor”, stoji u pismu.

Milanović u pismu poslanom Plenkoviću u decembru piše, između ostalog, da mu je, prema Ustavu, dužnost brinuti za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti u Hrvatskoj te ocjenjuje kako, “na žalost, hrvatska državna vlast, barem kada su u pitanju vanjska politika, odbrana i nacionalna sigurnost, ne djeluje usklađeno niti se radi o redovitom stanju”.

Kao primjer naveo je da na području vanjske politike Vlada “povremeno preuzima određene inicijative i obveze bez našeg prethodnog razgovora i pokušaja zauzimanja zajedničkog stava, što je suprotno našoj ustavnoj obvezi da sarađujemo u oblikovanju i provođenju vanjske politike”.

Dodao je da se “zbog izostanka komunikacije i dogovora” ne provodi rotacija niti popuna upražnjenih mjesta šefova diplomatskih i drugih predstavništava Hrvatske u inozemstvu te naveo da “zato na današnji dan imamo četiri prazna mjesta, dok je čak 45 šefova predstavništava na dužnosti duže od uobičajenog mandata od četiri godine, pri čemu su neki ušli i u osmu godinu mandata”.

klix

Svijet / Zanimljivosti

AstraZeneca povlači cjepivo protiv covida: “Spasio je milione života i to se ne smije zaboraviti”

Published

on

By

AstraZeneca je započela povlačenje svog cjepiva protiv Covid-19 diljem svijeta zbog “viška dostupnih ažuriranih cjepiva” koja su usmjerena na nove varijante virusa, javlja britanski Guardian. Objava je uslijedila nakon što je ta farmaceutska tvrtka u ožujku dobrovoljno povukla svoje odobrenje za stavljanje lijeka u promet u Europskoj uniji.

Jučer je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da cjepivo više nije odobreno za uporabu. U priopćenju za javnost AstraZeneca je rekla da je odluka donesena jer sada postoji niz novih dostupnih cjepiva koja su prilagođena novim varijantama koronavirusa. To je dovelo do pada potražnje za cjepivom AstraZeneca, koje se više ne proizvodi niti isporučuje.

“Prema neovisnim procjenama, više od 6,5 milijuna života spašeno je samo u prvoj godini korištenja, a diljem svijeta isporučeno je preko 3 milijarde doza”, stoji u priopćenju AStrazenece.

“Naše napore prepoznale su vlade diljem svijeta i naširoko se smatraju ključnom komponentom okončanja pandemije. Sada ćemo raditi s regulatorima i našim partnerima kako bismo se uskladili na jasnom putu naprijed te zaključili ovo poglavlje i značajan doprinos borbi protiv pandemije Covid-19”, navodi farmaceutska kompanija.

Druge zemlje već su prestale isporučivati cjepivo. Ono nije dostupno za upotrebu u Australiji od ožujka 2023., iako je njegova upotreba već bila ukinuta od lipnja 2021. zbog široke dostupnosti novijih cjepiva.

AstraZeneca je 2021. godine promijenila naziv svog cjepiva protiv Covida u Vaxzevria. Cjepivo je odobreno za upotrebu kod osoba u dobi od 18 godina i starijih, a daje se kao dvije injekcije, obično u mišić nadlaktice, u razmaku od otprilike tri mjeseca. Neke su ga zemlje također koristile kao dopunu.

Vaxzevria se sastoji od drugog virusa iz obitelji adenovirusa modificiranog da sadrži gen za stvaranje proteina iz SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Covid-19. Cjepivo ne sadrži sam virus i ne može izazvati zarazu.

Iako se cjepivo općenito pokazalo sigurnim i učinkovitim, nosilo je rizik od rijetke, ali ozbiljne nuspojave, poznate kao tromboza s trombocitopenijom ili TTS. Rijedak sindrom javio se kod otprilike dvije do tri osobe na 100.000 koji su bili cijepljeni cjepivom Vaxzevria.

Katedra za epidemiologiju na Sveučilištu Deakin u Australiji, prof. Catherine Bennett, rekla je da je cjepivo odigralo ključnu ulogu u svjetskoj borbi protiv virusa, osobito u ranim danima pandemije kada je bilo dostupno ograničeno cjepivo.

“Spasio je milijune života i to se ne smije zaboraviti”, rekla je.

“Bio je to stvarno važan dio početnog globalnog odgovora. Međutim, ciljao je na početne varijante. Sada smo prešli u lanac cjepiva gdje imamo dostupne proizvode koji “hvataju” nove varijante koje se pojavljuju. Došlo je i do promjene u računici rizika, s obzirom na to da je populacija mnogo zaštićenija i, iako naravno covid i dalje uzrokuje smrt, općenito smo manje osjetljivi na bolest”, dodala je.

Najnoviji savjet o cjepivu protiv Covid-19 koji je izdala Svjetska zdravstvena organizacija u travnju savjetuje da cjepiva protiv Covid-19 trebaju biti usmjerene na JN.1 varijantu virusa, koja istiskuje postojeće varijante loze XBB.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Ovaj podli trik koriste razbojnici na cestama: Banalan je, ali jako opasan

Published

on

By

PUNO je raznih trikova koje koriste razbojnici diljem svijeta, a policija stalno upozorava vozače na oprez. Cilj razbojnika je da zaustave automobil kako ga opljačkali.

Iako su takvi slučajevi u Hrvatskoj rijetki i Hrvatska spada među najsigurnije zemlje u EU i svijetu, nije zgorega znati kakve to trikove koriste razbojnici diljem svijeta.

Jedan od trikova je onaj s pobacanim voćem po cesti. Vozač ispred sebe na cesti vidi voće kao što su naranče, limuni i ostalo sitno voće, koje neće nanijeti štetu automobilu ako ga se pregazi. Upravo to i jest ideja kojom se vode lopovi, piše Index.

Oni unutra tako znaju sakriti jako oštre predmete koji će rezultirati bušenjem gume i posljedično zaustavljanjem automobila. Onda vozač na samotnoj cesti postaje lak plijen za pljačku, piše španjolski El Pais. Valja još jednom naglasiti da su ovakve pljačke u Hrvatskoj rijetke, ako ih uopće ima. No, ovo vrijedi kao podsjetnik s čime se sve susreću vozači diljem svijeta i koliko je opasnosti na cestama.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

(VIDEO) Pogledajte trenutak u kojem razorni tornado do temelja uništava zgradu: ‘Unutra su bili deseci ljudi…’

Published

on

By

Na društveni mrežama pojavio se video zastrašujućeg trenutka u kojem tornado do temelja uništava zgradu u Lincolnu, u Nebraski. Video je snimljen 26. travnja, ali je na društvenim mrežama objavljen tek u ponedjeljak.

Prema izvješću lokalnih medija, unutar kompleksa u kojem se proizvode industrijski dijelovi bilo je nekoliko desetaka radnika u trenutku udara tornada, ali svi su čudom preživjeli.

Pogledajte razornu snagu tornada:

Nastavi čitati

Najčitanije