Connect with us

BiH

Bivši ukrajinski predsjednik: Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, BiH je sljedeća

Published

on

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u intervjuu za Fenu je kazao ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, da je Bosna i Hercegovina sljedeća i dodao da je riječ o zločinačkom režimu s kojim je nemoguće pregovarati.

Viktor Juščenko je bio prvi predsjednik Ukrajine nakon raspada Sovjetskog Saveza koji nije bio član Komunističke partije. Bio je čelnik ukrajinskog parlamenta i lider stranke “Naša Ukrajina”, a postao je poznat po svojoj ulozi u Narandžastoj revoluciji 2004. godine. Juščenko je bio poznat po svom anti-ruskom stavu i pokušajima jačanja ukrajinskog jezika i kulture. Tokom mandata kao predsjednik Ukrajine od 2005. do 2010. godine, pokušao je reformisati zemlju, uspostaviti veze s EU i NATO-om, te boriti se protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Juščenko je 2004. godine postao žrtva trovanja dioksinom, vrlo toksičnom hemikalijom koja je izazvala teške zdravstvene probleme, uključujući ožiljke na licu i gubitak vida na jedno oko. Juščenko je tvrdio da je trovanje bilo pokušaj ubistva, a ruske vlasti su optuživale Ukrajinsku sigurnosnu službu za taj čin. Međutim, naknadne istrage pokazale su da su ruske vlasti bile umiješane u trovanje. Prema nekim izvorima, dioksin je navodno ubrizgan u hranu Juščenka na sastanku s visokim ruskom dužnosnikom, a navodno su ga otrovali jer su ga smatrali opasnim za ruske interese u Ukrajini. Osim toga, neki su spekulirali da su razlog trovanja bile Juščenkove prozapadne politike i njegovo zagovaranje većeg ukrajinskog suvereniteta i nezavisnosti.

“Apsolutno sam siguran da treba uspostaviti tribunale ako želimo da se ovakvi ratovi više ne ponove. Mora im se suditi, moramo shvatiti da su oni zločinci i mora im se suditi za zločine. Putin mora biti kažnjen. To je problem koji treba riješiti cijeli svijet. Moramo iz ovog rata izaći čisti i moramo preispitati šta se dogodilo, gdje je bio izvor tame, a gdje izvor svjetlosti, a oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka.  Ne želimo izdati 15 miliona Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata” rekao je Juščenko.

Upitan da se vrati u vrijeme kada je bio predsjednik, da li je bilo moguće da Ukrajina zadrži neku vrstu neutralnosti, odnosno da više balansira između istoka i zapada, da li bi to spriječilo rat. Juščenko je podsjetio na historiju Ukrajine u 20. stoljeću.

“Ukrajinci su proglašavali nezavisnost šest puta. Svaki put mi smo zadržavali neutralnost i to je rezulitralo time da bi jednom zadržali nezavisnost dan i po, drugi put tri dana, treći put šest mjeseci, ali to je najduže što smo uspjeli zadržati nezavisnost. To je ono čemu nas je Rusija naučila. To je naša historija samo u 20. stoljeću. Čim odlučimo proglasiti Ukrajinsku Narodnu Republiku, kao što smo to uradili 1918., ruska vojska sa svojim generalima počne marširati prema Ukrajini i unište nas bez milosti. Ukrajina ima pravo na suverenitet i samoopredjeljenje baš kao što to ima vaša zemlja ili Latvijci, Letonci, Poljaci i slično. Prestanite slušati Putinove lekcije o tome zašto je rat prestao. Mi se zalažemo za suverenitet svih zemalja”, dodao je Juščenko.

Upitan je da li je tokom svog mandata imao priliku susresti se s Putinom te kakav je dojam stekao nakon tih susreta, kao i je li osjetio nekakav pritisak s Putinove strane, Juščenko je kazao da je tokom njihovih susreta svaka diskusija bila veoma taktička.

“Ali osobi nikad ne treba suditi po onome što priča nego po onome što čini. Ono što je on uradio ni Hitler nije uradio. Međutim, ovdje se ne radi samo o Putinu nego i o 140 milion malih Putina koji legitimiziraju ono što on čini. Smatram da će Evropa morati provesti nekoliko decenija da zaliječi podjele koje je Rusija uzrokovala” istakao je bivši predsjednik.

Poručio je da ako Evropa želi stabilnost, onda treba da izađe na kraj s Rusijim na isti način kao što je to uradila s nacističkom Njemačkom – mora da im ukaže na značaj demokratije, slobode i morala.

“Ljudi govore da je ovo sukob između dvije države, da imaju samo dvije strane. Želim da shvatite jednu stvar. Ako vjerujete u državnu ideologiju koju Putin promoviše i njegovu viziju ruskog svijeta, koja se svodi na žal za Sovjetskim Savezom, to znači da vjerujete da Rusija završava tamo gdje završava ruski jezik. Ako Srbija odluči da govori ruski, to postaje ruskom sferom. Ista stvar je s Kazahstanom ili Bjeorusijom. To je sve što je potrebno da se postane dijelom ruskog svijeta. Prošle godine se hvalio da Rusija nema granica”, kazao je Juščenko.

Kritikovao je ideju da se počne pregovarati s Rusijom.

“Niko se 1942. ili 1943. nije sjetio da kaže Hitleru da pregovaraju. Mir se može postići na dva načina – ili ste pobjednici ili kapitulirate. Birajte”, poručio je Juščenko.

Podsjetio je da je Ukrajina predala svo svoje nuklearno oružje prije 30 godina da bi postigla mir i da se sad mora boriti protiv ruske agresije koju ni na koji način nije isprovocirala.

“Ako se svijet okrene Macronovom načinu rješavanja problema to će biti kraj civilizacije i zapadnog svijeta kakvog ga znamo”, zaključio je Juščenko u intervjuu za Fenu.

BiH

Šokantni nalazi revizora: Gdje je “nestao” 381 milion KM za poljoprivredu u FBiH?

Published

on

By

Poticaja je bilo sve više, a poljoprivredi je bilo sve gore. Novac za poljoprivredu trošili bez nadzora i kontrole, kao i bez funkcionalni registara

Rezultati revizije su pokazali da na području Federacije BiH nadležne institucije nisu osigurale uslove za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima i da se implementacijom poljoprivrednih poticaja ne postižu zadovoljavajući rezultati, ustanovio je Ured za reviziju institucija FBiH.

Štaviše, u najnovijem izvještaju naveli su da iako se svake godine značajno povećavao iznos budžetskih sredstava za poticaje u poljoprivredi, poljoprivredne proizvodnje uglavnom stagniraju ili imaju trend smanjenja?!

Ko je bio ministar

Vremenski obuhvat revizije je bio je period od 2020–2022. godine, kada je na čelu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bio Šemsudin Dedić (SDA). U tom periodu, kako su ustanovili revizori, nije ostvareno povećanje ukupne poljoprivredne proizvodnje i brojčanog stanja stočnog fonda u Federaciji uprkos utrošenim budžetskim sredstvima za novčane poticaje u FBiH, koji su u periodu 2020– 2022. godine iznosili čak 381 milion KM!

Revizijom je obuhvaćeno pet ministarstava nadležnih za oblast poljoprivrede: Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te ministarstva USK, TK, HNK i PK, piše Fokus.

-Poljoprivredni poticaji nisu planirani na odgovarajući način s obzirom da nisu bili u skladu sa strateškim ciljevima i principima iz produžene Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, niti je izvršena obaveza prilagođavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Evropske unije. Nisu uspostavljeni funkcionalni poljoprivredni registri, sistemi za identifikaciju zemljišnih parcela i životinja niti poljoprivredni informativni centar, koji predstavljaju osnovne pretpostavke za odgovarajuće planiranje i praćenje efekata poljoprivrednih poticaja – neki su od nalaza revizora.

Nalazi revizora za poljoprivredu

Utvrđeno je da Federalno ministarstvo nije uspostavio temeljne pretpostavke za planiranje i praćenje efekata poticaja u dijelu: planiranja i harmonizacije poticajnih mjera i osiguranja funkcionalnog poljoprivrednog informacionog sistema (baze, registri, knjigovodstvo…).

-Uprkos značajnim sredstvima koja se izdvajaju za poljoprivredne poticaje, oni poljoprivrednicima nisu adekvatno planirani, niti proizvode očekivane efekte. Navedeno rezultira nezadovoljstvom poljoprivrednih proizvođača, njihovim čestim protestima i poskupljenjima poljoprivrednih proizvoda. Također, dostupni podaci ukazuju na to da nije uspostavljen adekvatan nadzor i kontrola nad korisnicima poticajnih sredstava, a postoje indicije da određeni poljoprivredni proizvođači poticajna sredstva troše za sasvim druge namjene, što upućuje na to da poljoprivredna politika FBiH treba promjene – jedan je od krucijalni nalaza koji dijelom daje odgovor na pitanje gdje je “nestao” 381 milion KM.

Nalazi revizora za poljoprivredu

Suprotno zakonu

Kada je riječ o ovom ukupnom iznosu za poljoprivredu iz Budžeta FBiH je isplaćeno 275.376.938 KM i iz budžeta svih kantona 105.749.525 KM.

Revizori su utvrdili i da su kantoni suprotno zakonskim odredbama, planirali dodjelu poticaja iz kantonalnih budžeta, za pojedine biljne i animalne poljoprivredne proizvodnje, koje su već poticane iz federalnog budžeta. Ovo se ogleda u tome da se kantonalnim programima poticao obim proizvodnje koji je iznad propisanih količina za kantone.

– Pored činjenice da značajni registri nikada nisu uspostavljeni, konstatovano je da pojedini nisu funkcionalni. Naime, iako je uspostavljen Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG), FMPVŠ nije poduzimao aktivnosti kako bi osigurao njegovo odgovarajuću funkcionalnost u procesu planiranja i dodjele poticaja. Podaci u Registru su neažurirani, nepotpuni i nepouzdani, što onemogućava adekvatnu provjeru i potvrdu prijavljenog stanje stoke, odnosno parcele u apliciranim i/ili odobrenim zahtjevima za dodjelu poticaja – naveli su revizori.

Nastavi čitati

BiH

Kojić: “Bošnjaci spremni na sve jer rezolucija o Srebrenici ne ide željenim tokom!”

Published

on

By

“Ukoliko je istina sve ovo što su mediji objavili da će Bošnjaci u Potočarima da prave incidente da bi se opet Srbi osudili za to, pokazuje samo da su oni spremni na sve, jer rezolucija o Srebrenici nije prošla onako kako su oni priželjkivali”, rekao je za RTRS predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

“Oni planiraju da ruše nišane, pitam se da li samo žele da lupaju onih koji su živi, a nalaze se u Potočarima, i time bi sakrili svoju sramotu. To samo pokazuje da smo mi u pravu kada tvrdimo da u Potočarima postoje nišani i za žive ljude, ali i za one koji su stradali mnogo prije nego što je bila Srebrenica 1995. godine, kao što je i otac Emira Suljagića”,  kazao je Kojić.

Kojić je pozvao sveštenstvo SPC “da skrene pažnju vjernom narodu tokom Vaskršnjih praznika”.

“Narodu treba pozvati da ne nasjedaju ni na kakve provokacije. Uz MUP Republike Srpske koji profesionalno radi svoj posao i uvijek je spreman da spriječi eventualne incidente, naši građani će biti sigurni”, naglasio je Kojić.

Nastavi čitati

BiH

Duraković objavio video sa slavlja u OŠ Skelani: “Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni” (VIDEO)

Published

on

By

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković objavio je video na društvenoj mreži “X” na kojem je prikazano, kako je naveo, slavlje u osnovnoj školi u Skelanima.

Naime, kako je naveo Duraković “sav jad i čemer politike Milorada Dodika se ogleda u ovom videu” na kojem je prikazano slavlje u OŠ Skelani, a na kojem je prikazan pjevač kako pjeva pjesmu u kojoj kaže:

“Cela Srpska Republika diže ruku za Dodika. Ooj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni“.

Nastavi čitati

Najčitanije