Connect with us

BiH

Izetbegović: Moguće je da i ja završim na crnoj listi. Ništa me ne može iznenaditi

Published

on

Bakir Izetbegović danima već kao papagaj ponavlja jedno te isto i od SAD traži dokaze da je SDA kriminalna organizacija.

Saradnja s krimosima

Šefa SDA očito teško pogađaju sankcije njegovom kućnom kvaziobavještajcu Osmanu Mehmedagiću, kojeg su SAD optužile za brojne kriminalne aktivnosti. Između ostalog i da je kroz saradnju s krimosima obogatio sebe i SDA.

Izetbegović je večeras na Federalnoj televiziji po ko zna koji put prepričavao svoj susret sa ambasadorom SAD u BiH Michaelom Murphyjem.

“Insistirao sam na par stvari koje su oni izrekli, teških kvalifikacija u odnosu na SDA. Da mi kontroliramo sudstvo i da smo krivi za disfunkiconalnost Federacije. Nisam dobio odgovor od njega. Tražio sam da u vezi nekih tvrdnji, povezanosti naših članova sa korupcijom, nisam ni tu dobio dogovor. Kazao je da će on to proslijediti Tužilaštvu. Od tada je prošlo pola godine i nema nikakve reakcije. Nema nikakvog dokaza.”

O sankcijama Osmanu Mehmedagiću kaže:

“Osvrnut ću se na najtežu, najkonkretniju kada je u pitanju SDA. Dakle da je gospodin Mehmedagić od kriminalaca dobio potporu novčanu za sebe lično i za svoju stranku, za SDA pretpostavljam. Ne možete čovjeku na čelo, na leđa staviti takav jedan biljeg, jednoj stranci, a da nemate dokaz. To je presuda faktički. U našim okolnostima je to presuda u odnosu na jednog čovjek i jednu stranku. Na jednog čovjeka koji je nagrađivan kao borac. Pa morate reći o čemu se radi. Dakle konkretno me zanima, prozivam po peti put američku stranu o čemu se radi. Ako se pokaže da smo mi imenovali čovjeka koji treba štititi zakon, a koji je zatim s kriminalcima ovu stvar uradio i ako se dokaže da je zaista SDA dobila neka sredstva od kriminalaca ja ću podnijeti konsekvence.

Prošli put kad su nas prozvali prije 7-8 mjeseci ništa nisu uputili nadležnim organima. Dakle stranka koja je eventualno takve stvari uradila, dobila novac od kriminalaca i to putem čovjeka koji treba da štiti zakon, ne treba biti u vlasti. Niti predsjednik stranke, tj. ja, koji sam takvog čovjeka referirao, odabrao, ne trebam biti predsjednik te stranke. Neka izvole dati dokaze za takvu stvar. Neće ih dati, kao što nisu dali ni dokaze za ono da mi kontroliramo tužilaštvo, ni da smo mi odgovorni za disfunkcionalnost Federacije.”

Šef mafije na Balkanu

Izetbegović kaže da se boji da Amerikanci vjeruju tračevima “jedne sposobne čaršije”. Time ponovo ponižava i degradila kompletan obavještajni sistem najmoćnije države na svijetu.

“Našim političkim rivalima i da ih uspijevaju usmjeriti u krivom smjeru. Gospodin Murphy je ovdje došao u martu i već smo tog ljeta imali teške diskvalifikacije. Jedini način jeste da podastru dokazu. Ja ću podnijeti konsekvence toga.”

Na pitanje da li se strahuje da će se i on naći na crnoj listi odgovara:

“Svašta je moguće ako su ovo kriteriji. Ako možete jednostavno, bez dokaza, bez toga da druga strana odgovori, zalijepiti etiketu, faktički izreći presudu u odnosu na nekoga, onda je svašta moguće. Ja mislim da nema nikakvog razloga da se ja nađem na crnoj listi, ali da je toliko bilo tih diskvalifikacija i laži u odnosu na mene, pa i sa strane Amerikanaca, bilo je. Ja sam prije 25 godina u New York Timesu opisan, ni manje ni više, nego kao čovjek koji je šef mafije na Balkanu i najbogatiji čovjek na Balkanu. U to vrijeme moja sva imovina je iznosila ispod 10.000 KM. Takvu stvar vam urade i idemo dalje. Toliko tih laži, diskvalifikacija opasnih sam pretrpio zadnjih decenija da me skoro više ništa ne može iznenaditi”, rekao je uznemireni Izetbegović.

BiH

Nešiću i Vulić upućeno prijeteće pismo, ona poručila: Samo jednom me možete ubiti

Published

on

By

Šefica Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić reagovala je na prijetnje koje su upućene njoj i ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću.
Naime, u Nešićev kabinet danas je stiglo prijeteće pismo. Za sada je jedino poznato da je pismo upućeno iz bh. entiteta Republika Srpska (RS).”Tebi i onoj Vulićki vlahinji što se pravite da ste iz Sarajeva uskoro će Alah dosuditi. Đaba vucarate gorile i blindirana auta od noža i klanja niko pobjego nije”, navodi se u prijetećoj poruci koju je Nešić pokazao prilikom gostovanja u Klix Studiju.

Vulić je uputila odgovor i navela da “ovako izgledaju aktivnosti političkog Sarajeva kada pokušavaju izabranom poslaniku iz Republike Srpske uskratiti slobodu govora i djelovanja jer im smeta izricanje istine”.

“Samo prijetite, samo vrijeđajte i znajte, samo jednom me ubiti možete. Necivilizovani, ostrašćeni svijete ponavljam, BiH može biti dejtonska ili nikakva. Srbi se neće povinovati i nikada nisu. Živjela Republika Srpska”, poručila je Vulić.

Nastavi čitati

BiH

Nenad Nešić: Dajemo dvije milijarde za razdruživanje, dajte nam deset da ostanemo u BiH

Published

on

By

Gost Klix Studija bio je Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. Govorio je o državnom budžetu, američkim sankcijama zvaničnicima i kompanijama u RS-u, “mirnom razdruživanju” RS-a i drugim temama.

U kontekstu državnog budžeta Nešić je rekao da se dugo čekao jer nije bilo političkog dogovora.

“Sad je postignut dogovor u Mostaru. Ja nisam prisustvovao sastanku, tako da konkretne detalje dogovora zaista i ne znam. Iskreno, nešto me posebno ni ne interesuje. meni je bitno da smo uspjeli da napravimo korak naprijed, da institucije funkcionišu”, rekao je Nešić.

Smatra da je on lično najviše uradio u ovom sazivu Vijeća ministara BiH.

Govoreći o američkim sankcijama kompanijama iz Republike Srpske povezanim sa porodicom Milorada Dodika rekao je da Tužilaštvo u tom smislu treba dati odgovore građanima zemlje.

“Ja se ne mogu miješati. Tužilaštvo treba da bude transparentno”, kazao je Nešić.

Osudio je sve sankcije koje su uvedene zvaničnicima iz RS-a.

“Od Milorada Dodika do Igora Dodika. Sankcije nisu ništa dobro donijele. To što je neko sin nekog političara ne treba da bude osnov da bude sankcionisan. Činjenica je da je Igor Dodik školovan čovjek. Ima relativno uspješne firme. Tenderi su javni i svako ima parvo da učestvuje na njima. Možda gospodin Dodik ima najbolji odnos cijene i kvaliteta”, rekao je Nešić.

Na pitanje ima li kontakte sa američkim ambasadorom rekao je da nema.

“Republika Srpska ima stav da nemamo kontakt sa aktulenim američkim ambasadorom i ja sam neko ko se toga pridržava. Ko se sve nalazi na crnoj listi možda je i čast biti na njoj. Ne priželjkujem sankcije, ali ako se dese, nosit ću se sa tim”, kazao je Nešić.

U Klix Studiju je pokazao pismo koje je stiglo na adresu Vijeća ministara u kojem nepoznata osoba prijeti njemu lično i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanji Vulić.

U nastavku je po ko zna koji put pokušao perfidno umanjiti razmjere genocida u Srebrenici.

To je pokušao na osnovu spiska imena na spomeniku žrtvama Memorijalnog centra u Srebrenici iako genocid nije dokazivan u Haškom tribunalu na osnovu njega, već konkretnih dokaza. Odnosno, svjedočanstava saučesnika zločina, satelitskih snimaka, izjava preživjelih, zvaničnih dokumenata vojske, policije i vlasti paradržave Republike Srpske, i pronađenih kostiju hiljada žrtava genocida na prostoru istočne Bosne.

Komentarisao je i najave secesije RS-a, odnosno plan o “mirnom razdruživanju”.

“Mi smo ponudili vama dvije milijarde za mirno razdruživanje, vi nama dajte deset da ostanemo u Bosni i Hercegovini. Zar nije bolje da se mirno razdružimo i imamo stabilnu Federaciju BiH i Republiku Srpsku”, rekao je Nešić.

Na pitanje kako komentariše istup ministra odbrane BiH Zukana Heleza u smislu najava iz RS-a o secesiji.

“Helez često daje nepromišljene odgovore. Ja sam već navikao na to. Imam dva uha, na jedno uđe, na drugo izađe. Radi se o neozbiljnim odgovorima koji su pripremljeni samo za građane Federacije BiH”, rekao je Nešić.

Gostovanje Nenada Nešića u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba

Također, nas možete slušati i na SpotifyApple PodcastuAmazon Music i drugim platformama.

Nastavi čitati

BiH

Prerano prekinuto djetinjstvo: Beriz Mujić imao samo 17 godina kada je ubijen u genocidu u Srebrenici

Published

on

By

Omer, Hazim i Beriz Mujić. Otac i sinovi. Ubijeni su kao i hiljade drugih muškaraca i dječaka u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici. Hazim i Beriz na početku života. Maloljetni dječaci koji su djetinjstvo proveli u opkoljenoj enklavi. Sa očevima, djedovima, amidžama krenuli su tog ljeta preko šume do slobodne teritorije – Tuzle ili Kladnja. Nisu znali gdje idu ni šta ih čeka. Bili su premladi da bi shvatili šta se sprema. Nisu preživjeli kao ni hiljade drugih sa kojima su se kretali u koloni.

Beriz je imao samo 17 godina kada je ubijen. Najmlađa je žrtva koja će biti ukopana ove godine na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica. Bit će ukopan uz brata Hazima koji je ukopan 2013. godine. Još uvijek konačan smiraj nije našao njihov otac Omer.

Beriz je ujedno i jedina žrtva koja će se ukopati ove godine, a čiji posmrtni ostaci su nedavno ekshumirani. Ubijen je u julu 1995., a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području Sućeske, odnosno općine Srebrenica.

Berizove posmrtne ostatke identifikovala je rodica Ramiza Hasanović jer mu majka živi u Americi. Ramizi je ovo bila osma identifikacija posmrtnih ostataka članova uže familije koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici.

Ranijih godina je ukopala tri brata i oca. Ramiza danas živi u sarajevskom naselju Osjek. Prije rata živjela je u selu Sućeska kod Srebrenice.

Ona je sa djecom tog jula 1995. godine prešla na slobodnu teritoriju. Suprug je također ubijen tog kobnog ljeta prije 29 godina.

“Suprug je pronađen među prvima. Nakon nekoliko godina su pronašli oca. Nakon nekoliko godina pronađeni su posmrtni ostaci i moja tri brata. Pronađeni su zajedno, a nakon toga i amidža. Nakon toga smo pronašli Hazima, a sada i Beriza. Svi žive vani, a ja sam tu i morala sam da dam saglasnost za sve njih”, kazala je Hasanović.

“Volio je da igra šah”

Svi muškarci iz njene familije krenuli su preko šume do slobodne teritorije – Tuzle ili Kladnja. Međutim, nisu imali sreću da prežive. I Beriz je krenuo sam njima.

“Svi su krenuli preko šume. Svi su išli istim putem. Bojali su se, pogotovo djeca, šta su mogli znati. Moj rođak Beriz je pronađen u blizini Sućeske, na planini Kak. Nažalost, pronađeno je samo malo kostiju, nešto od noge. Vrijeme prolazi, živi se u neizvjesnosti i bolje je da ima svoj mezar. Konačno će njegova duša pronaći smiraj”, ispričala je Hasanović.

Sjeća ga se kao crnog, krupnog dječaka.

“Bio je dobra osoba. Volio je da igra šah. Međutim, nisu puno izlazili vani jer nije bilo sigurno. Bio je vrijedan, dobar…Iza njega je ostala majka i brat koji je u to vrijeme bio jako mali”, kazala je Hasanović.

Sjećanje na njega je još uvijek svježe. Žao joj je što se nisu ni pozdravili tog jula 1995. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

AA

Nastavi čitati

Najčitanije