Connect with us

USK

Pametna naša djeca: Učenici iz Bihaća osmislili besplatno centralno grijanje

Published

on

Na bh. naučnoj olimpijadi BOSEPO Daris Filović i Hadžera Đug su osvojili prvu nagradu za ovaj inovativni projekat

Učenici srednjoškolske ustanove Richmond Park College iz Bihaća Daris Filović i Hadžera Đug, na nedavno održanoj bosanskohercegovačkoj naučnoj olimpijadi pod nazivom BOSEPO u Sarajevu, osvojili su prvu nagradu za svoj inovativni projekat iz oblasti inženjeringa.

Samim time, dobitnici su i vrijedne stipendije za dalje školovanje.

Na ovom zanimljivom takmičenju, koje se odvija već dugi niz godina te okuplja učenike velikog broja osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, ove godine konkurisalo je više od 120 projekata u četiri kategorije.

Filović i Đug prezentirali su vlastiti projekat koji omogućava potpuno besplatno centralno grijanje za domaćinstva.

– Ovaj naš patent funkcioniše na principu elektromagnetne indukcije i vrtložnih struja koje oslobađaju toplotnu energiju. Ukoliko se naizmjenični motor napaja soratnom energijom, dobijamo potpuno besplatno grijanje, koje je uz to i ekološki prihvatljivo, jer nema nikakvih vidova zagađanje kroz ispuštanje dimova ili štetnih gasova, kaže Filović.

USK

MUP USK: Saopćenje za javnost u vezi smrtnog stradanja radnika Elektrodistribucije

Published

on

By

Dana 14.10.2024 godine Uprava policije MUP-a USK-a. izdala je saopćenje u kojem se navodi da je u Bihaću u naselju Ripač u poslijepodnevnim satima prilikom pada sa dalekovod-stuba smrtno stradao 57. godišnji  B.H, radnik „Elektrodistribucije“- Bihać…

 – ‘Ovim putem javnost obavještavamo da su istražitelji PS Bihać uz nadzor postupajućeg tužioca KT USK-a Bihać, izvršili sve neophodne provjere u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti ovog događaja. 

Također ovim putem izražavamo žaljenje i sućut porodici nastradalog radnika, a javnost obavještavamo da su istražitelji utvrdili da se unesrećeni popeo na betonski stub-banderu, gdje je trebao izvršiti zamjenu osigurača na trafou zaseoka Zabare, kada je u jednom momentu zatražio pomoć i onesvijestio se viseći na osiguravajućim užadima, tako da isti nije doživio pad sa stupa kako je preneseno u prvobitnoj izjavi, a kako su se na licu mjesta zatekle i njegove radne kolege iz „Elektrodistribucije“ isti su unesrećenog otkačili sa sigurnosnog kabla i spustili na tlo.

Nakon toga su pozvali Dom zdravlje Bihać čiji uposleni su izišli na lice mjesta, te prevezli unesrećenog do Doma zdravlja Bihać radi pružanja medicinske pomoći, ali zbog težine ozljeda unesrećeni je podlegao.

Dana 15.10.2024. godine na odjelu patologije Kantonalne bolnice dr.Irfan Ljubijankić u Bihaću, a po nalogu postupajućeg tužioca KT USK-a Bihać izvršena je obdukcija smrtno stradalog lica, a koja je pokazala da je unesrećeno lice smrtno stradalo uslijed djelovanja električne energije, to jeste strujnog udara.

 Istraga u ovom predmetu se nastavlja’ – navodi se na kraju ovog saopćenja objavljenog i na zvaničnoj online stranici MUP-a USK-a.

Rtvusk.ba

Nastavi čitati

USK

Sanski Most: Poznat identitet muškarca čije je beživotno tijelo pronađeno u šahtu za vodu

Published

on

By

Jučer ujutro, Policijska stanica Sanski Most zaprimila je dojavu od jedne žene da je u naselju Kruhari, u dvorištu porodične kuće, pronađeno beživotno tijelo 76-godišnjeg muškarca inicijala J.H.

Prema informacijama iz Policije Unsko-sanskog kantona, tijelo je otkrila komšinica.

Nezvanično saznajemo da se radi o 76-godišnjem Juklen Husi.

Policija je odmah izašla na teren kako bi izvršila uviđaj i utvrdila okolnosti smrti, piše Dijasporainfo.

Istraga je u toku, a više informacija bit će dostupno nakon završetka policijskog postupka. Ovaj tragični incident izazvao je zabrinutost među lokalnim stanovništvom.

Nastavi čitati

Religija

Reis Kavazović u Bihaću dodijelio murasele imamima: Oni su tu da ohrabruju članove zajednice da slijede istinu

Published

on

By

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je na prigodnoj svečanosti u Bihaću dodijelio murasele imamima – dokument kojim ih zadužuje da na nekom području, u njegovo ime, vode džematske obrede i brinu o duhovnom stanju vjernika.

Tom prilikom je podsjetio da od svojevrsnog duhovnog vođenja, kojeg imam na taj način dobiva u emanet, zavise moralne vrijednosti i zajednice općenito i vjernika pojedinačno.

“Ispunjavajući ovaj važan emanet, imam treba da pomogne vjernicima da dublje razumiju sebe i svoj odnos s drugima. Ispravno vođenje Ijudi u vjeri može potaknuti duhovni rast kod pojedinca i ponukati ga da preispita svoje postupke i težnje”, kazao je Kavazović.

Vođenje zajednice muslimana, dodao je, obaveza je koju su imali i vjerovjesnici u svojoj poslaničkoj misiji. Kur'an naglašava značaj vodstva u zajednici u mnogim ajetima, podsjetio je reisul-ulema, a to vodstvo je utemeljeno na pravdi, znanju i moralu. To nije samo poučavanje vjerskim obredima, naveo je, već i moralnim načelima i svakodnevnim životnim odlukama.

“Imami su tu da ohrabruju članove zajednice da slijede istinu, da kritički razmišljaju o svemu oko sebe i da izgrađuju vlastito razumijevanje svijeta oko sebe.

Imami su nasljednici vjerovjesnika u učenosti i moralnom postupanju, a samim time i uzori u prakticiranju vjere”, istakao je Kavazović.

Sve vjerske istine potrebno je dovoditi u kontekst svoga vremena i mjesta, ocijenio je, te naglasio da je vodgovorno vođenje zajednice ključno u njenom čuvanju i to je siguran put da se ona izgradi kao snažna, solidarna i pravedna.

Kavazović poručio da živimo u vremenu globalnih sukoba, ali da će „male zajednice preživjeti samo ukoliko razviju mehanizme prilagodbe i zajedništva“, javlja agencija MINA.

Nastavi čitati

Najčitanije