Connect with us

Magazin

Selma Krifica: “Pita me rahmetli mama: ‘Koliko imaš kila?’ Ma reko 100 i kusur. Kaže: ‘Baš me zanima koliki li je taj kusur'” (VIDEO)

Published

on

Selma Krifica, jedna od najpozitivnijih žena u Bosni i Hercegovini, dokaz je da se iza svakog osmijeha krije teška, tužna životna priča.

Uprkos kilaži – o kojoj otvoreno priča kao problemu – i uz konstantno dječije zadirkivanje, Selma kaže da je imala sretno djetinjstvo. Sa svakim izazovom se suočila hrabro, na svaku provokaciju odgovorila osmijehom. Sve to bilo joj je lakše jer je imala podršku sestre i svojih roditelja koji je nikada nisu sputavali u njenim odlukama, modnim eksperimentima i odabiru profesije. Nažalost, vrlo rano i u kratkom periodu ostaje bez roditelja. Međutim, da nesreća nikada ne dolazi sama pokazat će medicinski nalaz, dijagnoza – jedna od najtežih bolesti koja zahtijeva hitnu operaciju. Umjesto riječi ohrabrenja, Selmi će jedna od doktorica reći da je ne može operisati jer je debela. Nasreću, i iz te borbe je izašla kao pobjednica.

Ko zna kakve bi posljedice sve životne borbe ostavile na njeno mentalno zdravlje da nije imala veliku podršku svog supruga Ernada. O njemu priča emotivno, sa suzom u oku, izražavajući žal što ga nije upoznala kad je bio dječak. „Kad su mi pjevali: ‘Debela, napila se vina…’, on bi me sigurno branio.”

Magazin

VIDEO Šef FBI-a otkrio koji trik koriste konobari kako bi skoro uduplali svoje napojnice: Samo uradite ovo

Published

on

By

Ako ste radnik u uslužnoj djelatnosti koji želi naučiti kako zaraditi više napojnica, onda je očito vaš “anđeo čuvar” FBI-jev bivši glavni međunarodni pregovarač za taoce. Možda će zvučati pomalo čudno na prvu, ali ako neko može pregovarati o oslobađanju talaca, onda bi mogao ispregovarati i bolju napojnicu za osoblje.

U nedavnom razgovoru za Nudge Podcast, bivši šef FBI-a, Chris Voss, rekao je da postoji jedna stvar koju biste mogli primijetiti da vaš konobar radi, a koja bi vas mogla dovesti do toga da mu date veću napojnicu.

Voditelj podcasta, Phill Agnew, objasnio je to u TikTok videu promovirajući podcast i rekao da konobari uz njega mogu “skoro uduplati svoje napojnice”. Ovo je savršen trik za sve konobare koji žele povećati svoju zaradu, ali i za one koji ne vole davati napojnice pa mogu pripaziti na ovu taktiku.

 

“Pričao mi je o studiji iz 2003.”, rekao je Agnew, “U studiji, koja je uključivala uslužno osoblje, polovini osoblja je rečeno da prima narudžbe kao i obično. Drugoj polovini osoblja rečeno je da verbalno preslikava narudžbe mušterije. Dakle, mušterija naruči jedan hamburger, a konobar kaže ‘jedan hamburger“.

 

Prema studiji sa Univerziteta u Nijmegenu, uz samo ponavljanje riječi gostiju konobari će vidjeti kako se njihova napojnica povećava za nevjerovatnih 70 posto. Ovaj trik zavisi od “sklonosti ljudi da vole ljude koji se ponašaju kao oni”, čak i ako je to jednostavno poput ponavljanja njihove narudžbe u restoranu.

Prema bivšem čovjeku FBI-a, to se zove “zrcaljenje” i povećava napojnice tako što gost misli da je konobar simpatičniji, javlja Vecernji.hr.

@nudgepod

“Don’t be fooled by this sales trick.” That's what Chris Voss taught me on the latest episode on Nudge. He explained why I've been overtipping, and why most of us struggle to get a raise.

♬ original sound – Nudge Podcast

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Vozači u ovoj državi skrivaju registracije izolir-trakom i vrećama, evo zašto

Published

on

By

index.hr
Nastavi čitati

Magazin

Kako prepoznati pravi med? U nekim mješavinama pronađeni ostaci antibiotika I pesticida

Published

on

By

Kvalitetan med izuzetno je zdrav tražen proizvod, ali ujedno uz sir i maslinovo ulje namirnica koja se najčešće falsifikuje. Ni bh. tržište nije izuzetak, potvrđuju to laboratorijska ispitivanja. Najbolje rješenje je ili da sami proizvodite med ili da imate pčelara od povjerenja.

Razloga da uvrstite med u svakodnevnu prehranu ima na stotine, ali u moru proizvoda koji se nude prepoznati onaj pravi, veliki je izazov. Za sigurnu kupnju pčelari imaju savjet, jer razne metode instant provjere i nisu baš vjerodostojne.

“Ono da li se kristalisao, da li nije, da li neka kugla ide gore to su samo priče, samo možete pravi med dobiti od pčelara kojeg poznajete”, kazao je pčelar Evgenije Žolkevič.

Potpuna ispravnost i kvaliteta meda može se utvrditi samo laboratorijskom analizom. A upravo one pokazuju da su na našem tržištu, patvorine ovog proizvoda sveprisutne. A u neke mješavine dodaju se razni supstituti koji mogu biti opasni po zdravlje.

“Najbezbolnije patvorenje je ukoliko se doda šećer, tu su i dodaci raznih eteričnih ulja bili prisutni tokom naših analiza koje smo radili, ali problem su ostaci antibiotika I pesticida”, istakla je Lejla Biber, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Analiza meda vrlo je kompleksna, a studenti na navedenom fakultetu su na putu je da nauče ispravne metode.

“Ovo nam je prvi susret sa ovakvim tipom laboratorijeskih vježbi i zanimljivo je jer možemo naučiti sami razlikovati, pomoću nekih pomagala pravi od patvorenog meda, jer svi težimo kupovini pravog meda, tako da je to zinteresantno naučiti”, kazala je studentica Dalila Bajramović.

Sa ovim je saglasna i njena kolegica Emela Kurspahić.

“Dolazim iz Goražda, tamo ima dosta pčelara a pravi med se najbolje može raspooznati ako se uradi laboratorijeska analiza. Na našem fakultetu imamo dosta laboratorijskih vježbi koje su interesantne, a ova je jedna od njih”, istakla je ona.

A onaj med koji je pravi, izuzetne je kvalitete.

“Ja uvijek hvalim naš med, gdje god da odem uvijek nosim kao poklon, recimo imamo med koji je zaštićen na nacionalnom nivou, to je kestenov med kod kojeg su dominantna ta polenova zrna kojih ima preko 80 % u ovom medu, što je rijetkost za naći, zatim livadski, cvjetni svi oni imaju posebnost u sebi”, objasnila je profesorica Biber.

Zato za dobar med, ako ga sami ne proizvodite ili nemate svoga pčelara, temeljito pročitajte deklaraciju, a onda ga pažljivo skladištite, jer se nepravilnim čuvanjem može pokvariti.

Više u prilogu Jasminke Borovac sa Nove BH.

Nastavi čitati

Najčitanije