Connect with us

BiH

Sve nas je manje: Mladi kuhar ispričao zašto s porodicom napušta Bosnu i Hercegovinu

Published

on

Mladi Mostarac Željko Tomić, nagrađivani kuhar i šef prepoznatog umijeća, nakon što je prije pet godina odlučio da svoj život, talent i daljnu karijeru gradi u rodnom Mostaru, biti će prinuđen da idućeg mjeseca stavi ključ u bravu svog restorana brze hrane “Food 360”, a sreću potraži daleko izvan granica BiH i regije.

Kako kaže, razloga za to je mnogo, od nemogućnosti pronalaska radne snage, neisplativosti rada i nabavljanja namirnica zbog vrtoglavih cijena, pa sve do nepostojanja podrške države u bilo kojem obliku za mlade i njihove pokušaje građenja malih biznisa uz neopisivu želju da ipak, pored svega, ostanu ovdje.

 

 

 

Prinuđen sam da svoj put, zarad svojih troje maloljetne djece, nastavim izvan granica svog grada i države, a to je zadnje što sam htio“, rekao je dvadesetosmogodišnji Tomić za Hercegovina.info, započinjući priču o tome kako je sve krenulo te kako će završiti i to ne njegovom željom.

Tomić je svoj kulinarski zanat učio od najboljih šefova kuhinja širom Hrvatske, ali i svijeta, još od svoje dvanaeste godine, za svoj rad je dobio mnogobrojna priznanja, a svoju sreću je već pokušao pronaći u inozemstvu.

 

 

 

Ipak, tada je odlučio da krene ispočetka vrativši se u svoj rodni grad i želeći da svojim sugrađanima ponudi sve što je naučio do sada, ali ta ideja se, na kraju, pokazala kao neuspješna.

“Svaki dan, dugo vremensko razdoblje unazad, objavljivali smo oglase za radnike, ali nismo imali sreće. Ipak, ni u tome nismo jedini. Mogu da kažem da radne snage nedostaje u svakoj branši, u našem gradu i državi ljudi, a naročito mladih, je sve manje. Građani masovno odlaze odavde jer ne vide svoju budućnost, ovdje ostaju samo oni koju moraju”, rekao je Tomić.

 

Kako kaže, ljudi su ovdje prinuđeni da rade za minimalna primanja, uz sve veće doprinose, osvrćući se posebno na period pandemije koronavirusa kada su ugostitelji morali obustaviti svoj rad, a država nije učinila ništa da im pomogne, nego je djelovala baš suprotno, namećući još veće financijske i druge obaveze.

Odlazim u Švicarsku i mogu reći da mi je nevjerojatno teško. Preteško je ostaviti svoju obitelj, svoje prijatelje, nasljedstvo i sve što smo stekli, ali došao sam do toga da ne vidim izlaz iz ove situacije. Žao mi je što moram da idem u tuđi svijet da bih izgradio svoj”, izjavio je Tomić.

Tomić je objasnio da je u današnje vrijeme jako teško biti vlasnik radnje bilo koje vrste, a bar u njegovoj branši, više je isplativo biti radnik nego vlasnik.

„”Veće beneficije sam imao kao radnik, u smislu da kao vlasnik ovdje ne mogu biti ni kreditno sposoban ukoliko ne poslujem tri godine u obrtu, a nemoguće je ići naprijed bez državne pomoći. Mi nikad nismo dobili nikakvu pomoć, a na kraju mjeseca kada bismo sve obračunali, u najboljem slučaju bili smo na pozitivnoj nuli. Prije pet godina su se troškovi mogli pokrivati, ali danas, to je nemoguće. Sve je poskupjelo 100 posto u odnosu na prijašnje godine, od plina, struje do osnovnih namirnica. Na primjer, piletina je prije pet godina koštala 5 KM, a danas je 17 KM, a da ne govorim o drugim vrstama mesa i slično”, kazao je Tomić.

Foto: Hercegovina.info: Željko Tomić

Tomić je pokušao da pronađe izlaz u pomoći države, pa je tako išao na brojne adrese državnih institucija, ali nikada nije dobio nikakav odgovor ni poticaj.

“Kada sam se upustio u te vode da budem sam svoj vlasnik sa 23 godine u svom gradu, mislio sam da mogu opstati, da ću dobiti poticaj, neki početni kapital, ali sve se svelo na korištenje osobnog proračuna. Sve sam uložio i nije uspjelo, iza nas nikad niko nije htio stati. Ništa nisu uradili da zadrže mlade. Štoviše, odmagali su nam, svake sedmice nas je posjećivala nova inspekcija, a vodili smo računa o svemu. Mislim da se kvalitet nije mogao dovesti u pitanje, htjeli smo raditi po europskim standardima”, objasnio je Tomić.

U svojoj karijeri kuhao je za brojne dužnosnike i istaknute ličnosti, komentari su uvijek bili najpozitivniji, a može da se pohvali i činjenicom da je jednom prilikom spremao najbolja jela za čak više od hiljadu ljudi te da je kuhao i za Michelinovu zvjezdicu, što je velika stvar u karijeri jednog šefa.

Kompletan tekst možete čitati na OVOM LINKU.

BiH

Nikšić: I danas sanjam BiH u kojoj ćemo imati svoje bh. bratstvo i jedinstvo

Published

on

By

Na godišnjicu smrti predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita oglasio se predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je kazao da i danas sanja BiH u kojoj će postojati bh. bratstvo i jedinstvo.
Na početku je kazao da svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane.”Činjenica je da je Jugoslavija, na čelu sa Titom, većini nas pružila dosta dobroga i nosimo lijepe uspomene. Naravno poštujem i one koji ne nose takva sjećanja. Učili su nas bratstvu i jedinstvu, ljudskost je bila važnija od nacije, svi smo podjednako radili za dobrobit društva i države, međusobno smo se poštovali, a još su nas više poštivali i sanjali da budu kao mi oni koji su danas daleko ispred nas”, istakao je Nikšić.

Zatim je kazao o kakvoj Bosni i Hercegovini i danas sanja.

“Možda nisam realan, ali ja i danas sanjam Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo imati svoje bosanskohercegovačko bratstvo i jedinstvo. Bosnu i Hercegovinuq u kojoj ćemo svi biti ponosni pripadnici svako svoga naroda, ali u isto vrijeme ponosni Bosanci i Hercegovci”, istakao je Nikšić.

Dodao je da se danas navršavaju 44 godine od kada je otišao čovjek koji je obilježio jednu epohu.

“Zato na ovaj način želim odati počast i spomen Josipu Brozu Titu, predsjedniku, državniku, vrhovnom komandantu”, zaključio je Nikšić.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ovo je rudar Asim koji je zatrpan 170 metara ispod zemlje: “U jami samo dva čovjeka mogu raditi”

Published

on

By

“Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog”

 

 

Naime, kako je objavljeno riječ je o rudaru Asimu iz Rapatnice kod Srebrenika, koji je prvi kopač i ostao je zakopan u jami 170 metara ispod zemlje.

Dok spasilačke ekipe ulažu nadljudske napore kako bi došli do zatrpanog rudara, brojne kolege i prijatelji mole se za Asima i daju podršku i putem društvenih mreža.

“Podrška našem sugrađaninu i velikom prijatelju Asimu koji je ostao zatrpan u rudniku Mramor. Spasilačke ekipe su u jami ali nažalost pritisak je stjerao samo dva čovjeka da mogu raditi. Još jednom nadamo se da je srce naše junačko izdržalo i da će se uspjeti izvući”, stoji u objavi na društvenim mrežama.

Spašavanje rudara u rudniku Mramor još uvijek traje.

Kako je jutros za N1 rekao Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka, veći broj spasilačkih timova je na terenu.

-Dobra stvar je što su spasilačke ekipe sinoć u trećoj smjeni došli do bušilice sa kojom je unesrećeni radio. Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog. Mi se svi iskreno nadamo i ne gubimo nadu do zadnjeg časa da ćemo ga naći živog, poručio je Tokić.

Nastavi čitati

BiH

Isak želi biti šehid: Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH, ja to ne krijem

Published

on

By

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak, ponovo je dospio u žižu javnosti svojim, najblaže rečeno, neprimjerenim izjavama i postupcima.

Gostujući u jednom podcastu Isak je, između ostalog, poručio da bi mu “bilo drago da pogine za BiH”.

– Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH. Јa to ne krijem. Јa kada poginem za ovu državu, ja sam onda šehid. Ne radim ja to zbog ljudi, već zbog svoje porodice, sebe, Allaha – rekao je Isak.

Nastavi čitati

Najčitanije