Connect with us

BiH

Dodik: ‘Pozivam roditelje da ulože dodatni napor u vaspitanje djece da bi dobili zdrave generacije’

Published

on

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da roditelji, prosvjetni radnici, institucije i cjelokupno društvo zajedno moraju učiniti više napora u vaspitanju djece da bi dobili zdrave generacije.

“Pozivam roditelje da ulože dodatni napor u vaspitanje djece, da prate šta se dešava na društvenim mrežama i djeci ograniče pristup za sadržaje na internetu koji mogu negativno da utiču na njihov razvoj”, naveo je Dodik.

Dodik je u retrospektivi protekle sedmice na svom Instagram profilu podsjetio da je, nakon tragedije u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”, održana vanredna sjednica Vlade Republike Srpske na kojoj je definisan niz mjera koje će biti preduzete radi povećanja bezbjednosti u školama, ali i da se zabrani unošenje mobilnih telefona na nastavu.

“Nije dovoljno samo prisustvo policajca, već ćemo uvesti vanredno i redovno testiranje djece na eventualno konzumiranje opojnih droga i donijećemo rigorozne mjere za one koji ih koriste”, istakao je Dodik.

On je dodao da primat treba dati obrazovnim radnicima i iz zakona izbaciti sve ono što umanjuje njihovu obrazovnu funkciju i što ih stavlja u podređen položaj u pogledu discipline prema onome što djeca čine u školama.

Dodik je poručio da se autoritet učitelja i nastavnika mora vratiti na nivo drugog roditelja.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je protekle sedmice razgovarao sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem i da su se saglasili da pitanja koja su razvojnog karaktera u BiH ne bi trebalo da budu uslovljavana i da se o uspjehu može govoriti samo onda kada se dođe u situaciju da niko ne osporava nijedan razvojni projekat.

BiH

Ova fotografija je dokaz da u BiH nisu ušli samo kadeti Vojske Srbije: Tu su bili i oficiri

Published

on

By

Osobe u uniformama Vojske Srbije jutros su defilirali kroz Prijedor uoči obilježavanja 82. godišnjice bitke na Kozari, a prisutne su jučer bile i u Bratuncu.

Iako je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović rekao da je riječ kadetima koji se školuju u Vojsci Srbije te da se oni ne mogu svrstati u pripadnike Vojske, čini se da je istina nešto drugačija.

Oficirske oznake na uniformi pripadnika Vojske Srbije u Bratuncu

Kao što se vidi na slici iz Bratunca, jasno je da u BiH nisu boravili samo kadeti Vojske Srbije, nego i osobe s činovima.

Slika koju objavljujemo govori da su u BiH bili i oficiri iz susjedne države. Konkretno, na slici se vidi osoba s činom oficira, potpukovnika.

Podsjetimo, Goranović tvrdi da je “riječ o kadetima Vojne i Policijske akademije, a na osnovu potpisanog sporazuma između Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS”.

On je rekao da je “Srbija imala obavezu da o tome obavijesti Ministarstvo inozemnih poslova BiH, što je i učinila”.

S druge strane, ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je za Raport da se provjerava na koji način su ušli pripadnici Vojske Srbije u BiH, a prve informacije pokazale su da nisu na poziv Ministarstva odbrane BiH.

Nastavi čitati

BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je imalo informaciju o dolasku Vojske Srbije

Published

on

By

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je imalo informaciju da će kadeti Vojske Srbije ući u BiH, saznaje Klix.ba.
Ministarstvo vanjskih poslova BiH je od Ambasade Srbije dobilo najavu dolaska, mada treba istaći da je uloga MVP-a u ovim situacijama čisto da informaciju proslijedi nadležnim tijelima i institucijama.Helez je u razgovoru za Klix.ba kazao kako kadeti nisu mogli ući u BiH bez poziva i da je to vjerovatno uradilo Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS-a.

“Radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost…Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku”, kazao je Helez, mada su i kadeti vojnici, odnosno, oficiri.

Zamjenik ministra odbrane iz reda srpskog naroda Aleksandar Goganović je kazao kako odobrenje nije ni potrebno, nego da je samo neophodno obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova.

Usput, “dobronamjerno savjetuje političarima da prouče zakone i procedure”, što ukazuje na to da su u RS-u vjerovatno pronašli rupu u zakonu kako ne bi morali slati državnim institucijama BiH zahtjev za odobrenje ulaska.

Podsjetimo, jutros je Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista.

Kadeti su, nakon marša kroz Prijedor, nastavili svoj defile prema Kozari. Dan prije su, prema nezvaničnim informacija, vojnici bili i u Bratuncu.

Nastavi čitati

BiH

VIDEO Saobraćajna nesreća u BiH: Audi završio na krovu, a pješak se u posljednjem trenutku uspio spasiti

Published

on

By

Težak udes dogodio se u subotu, 6. jula, u Prnjavoru, kada je automobil marke “Audi” završio na krovu nakon sudara.

Prema video snimku koji je zabilježio trenutak nesreće, vozač “Audija” je preticao dva vozila, ali je izgubio kontrolu te se sudario s njima.

U trenutku nesreće, magistralni put je pretrčavao pješak koji je u posljednjem trenutku uspio da se spasi.

Nakon višestrukog prevrtanja, automobil je završio na krovu, pričinivši veliku materijalnu štetu.

Na automobilima je pričinjena velika materijalna šteta, ali na sreću, pješak i ostali učesnici nesreće prošli su bez ozbiljnih povreda.

Nastavi čitati

Najčitanije