Connect with us

USK

Američke vlasti uhapsile Seada Miljkovića, vjerovatno je u pitanju bivši pripadnik vojske Fikreta Abdića!

Published

on

“Posljednje 24 godine Sead Đukić živio je mirnim životom sa suprugom i kćerkom, smješten u minijaturnoj kućici od crvene cigle, koju od ceste zaklanjaju dva platane ispred i brežuljak sa strane”, objavili su američki mediji.

Bh. državljanin Sead Miljković uhapšen u SAD-u na osnovu Interpolove potjernice raspisane u Bosni im Hercegovini. Vijest o hapšenju bh. državljanina objavio je američki Forbes. Oni u tekstu navode da je Bosanac koji se preziva Miljković živio u SAD-u pod lažnim imenom Sead Đukić. Prema nezvaničnim informacijama Istrage, postoji velika vjerovatnoća da je u pitanju bivši pripadnik vojske Fikreta Abdića koji je osumnjičen za ratne zločine na podučju Velike Kladuše.

“Posljednje 24 godine Sead Đukić živio je mirnim životom sa suprugom i kćerkom, smješten u minijaturnoj kućici od crvene cigle, koju od ceste zaklanjaju dva platane ispred i brežuljak sa strane. Jedini pogled je na drugu stranu, na kojoj se godinama ponosno vijori američka zastava. Svaki susjedski domoljub možda nije bio zabrinut zbog Đukića. Bar donedavno. Ranije ovog mjeseca, imigrantski policajci upali su u njegov dom i tvrdili da njegovo rođeno ime nije Đukić, nego Miljković. U optužnici i nalogu za pretres koji je otpečaćen prošle sedmice stoji da je bio na Interpolovoj crvenoj potjernici i da ga traže vlasti u Bosni i Hercegovini zbog navodnog počinjenja ratnih zločina tijekom rata u BiH”, navodi Forbes.

Iako je možda mogao promijeniti svoje ime, nije mogao promijeniti ni lice ni otiske prstiju, nastavlja Forbes, koji se poziva na izvještaj američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS), koje je koristilo softver za prepoznavanje lica i otiske prstiju kako bi “uskladilo američku evidenciju za Đukića s dosjeima Bosne i Hercegovine za Miljkovića”.

Ni američka policija, ni Forbes nisu dali više informacija o njegovim navodnim ratnim zločinima. Uhapšen je prošle sedmice, baš kad je sa suprugom krenuo u Cancun; Miljković (ili Đukić) platio je kauciju od 30.000 dolara dok čeka daljnje radnje suda, piše Istraga

“Sada se suočava s optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američku putovnicu. Nije jasno hoće li mu se suditi i za ratne zločine. Ni odvjetnik optuženika ni DHS nisu dali komentar. Interpol također nije odgovorio na zahtjev za komentar”, objavio je Forbes.

Istraga.ba je kontaktirala Tužilaštvo USK. S obzirom na to da je radno vrijeme završeno, nisu nam mogli potvrditi da je bh. državljanin Miljković uhapšen na osnovu potjerice čije je raspisivanje tražilo to tužilaštvo. No, potvrdili su nam da u njihovom sistemu postoji osoba koja se preziva Miljković, a za kojom je raspisana Interpolova potjernica zbog ratnih zločina u Velikoj Kladuši. Također su nam potvrdili da Miljković kojeg oni potražuju živi u SAD-u. No, preciznije informacije Tužilaštvo USK bi trebalo dati u srijedu ujutro, nakon što službeno obave provjere u Interpolu.

USK

MUP USK raspisao potjernicu: Traži se Afganistanac Zian Urzad, mole se građani za pomoć

Published

on

By

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP Unsko – sanskog kantona radeći na otkrivanju počinioca krivičnog djela iz člana 166. KZ F BiH “Ubistvo”, u vezi sa članom 28. “Pokušaj”, koje se dogodilo dana 22.07.2023.godine na području grada Bihaća, potražuje lice Zian Urzada, rođen 01.01.1999. godine u Afganistanu.

Molimo građane ukoliko posjeduju informacije o kretanju ili boravku pomenutog lica da o tome obavijeste Operativni centar Uprave policije MUP Unsko – sanskog kantona na broj telefona: 037-226-004 ili 122 odnosno najbližu policijsku stanicu.

Nastavi čitati

USK

Šta je sa vozom Sarajevo-Bihać-Sarajevo; Pečenković: Mnogo bi nam značio i zbog turista

Published

on

By

Svaka poveznica nas i Sarajeva dakako da igra veliku ulogu sa aspekta turizma, pogotovo kada pričamo o vozu, putovanju, doživljaju koji turisti dobiju kod vožnje, da mogu vidjeti svu ljepotu na putu Sarajevo-Bihać, govori Dijana Pečenković
Povezivanje većih bh. gradova u jedinstvenu željezničku putničku mrežu a što bi omogućilo nove razvojne projekte važne za građane i bosanskohercegovačku privredu je mrtvo slovo na papiru. U prilog tome govori činjenica da putnička linija vozom Sarajevo-Bihać-Sarajevo ukinuta početkom 2021. godine “zbog migranata” do danas nije ponovo uspostavljena, piše Faktor.
Uzimaju šljunak, mogu se vidjeti koze 
O razlozima smo pitali direktora Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH Enisa Džafića, ali on nas je već prema ustaljenoj praksi izignorisao.
Putujući iz Sarajeva prema Bihaću vozilom može se vidjeti kako na jednom dijelu dio pruge služi za ispašu koza.
– Toliko se pričalo te 2018. godine o elektrifikaciji Unske pruge na potezu Blatna-Bihać u dužini od 47 kilometara za što je izdvojeno više od dva miliona KM a danas nema voza da prođe iz Sarajeva za Bihać. Ovdje u Bihaću možete vidjeti kako se na jednom dijelu pruge otuđuje šljunak, grade apartmani i tako uzurpira pruga, ali očigledno nikoga nije briga. Krajina je uvijek bila na margini onih na vlasti – priča nam jedan od stanovnika Bihaća.
U Turističkoj zajednici Bihać su nam kazali da bi ponovna uspostava vozne linije Sarajevo-Bihać-Sarajevo mnogo značila za turizam u Unsko-sanskom kantonu.
– Svaka poveznica nas i Sarajeva dakako da igra veliku ulogu sa aspekta turizma, pogotovo kada pričamo o vozu, putovanju, doživljaju koji turisti dobiju kod vožnje, da mogu vidjeti svu ljepotu na putu Sarajevo-Bihać. Pored korištenja voza za komercijalne svrhe, turistički aspekt igra veliku ulogu. Mi smo uvijek željeli da educiramo djecu i pokrenemo male ekskurzije vozom, to je ono što svi pamtimo. S druge strane, mislim da bi ogroman priliv turista bio, omladine – govori nam Dijana Pečenković, vršilac dužnosti direktorice Turističke zajednice Bihać
Mnogo smo izgubili i ukidanjem Rotary voza 
Dodaje kako oni koji su putovali autombilima na relaciji Bihać-Sarajevo znaju koji je to napor.
– Naročito u dijelu Donji Vakuf-Jajce i što je nužno prolaziti kroz dosta naseljenih mjesta. Na sami pomen puta iz Bihaća do Sarajeva i obratno, ljude hvata jeza. Voz bi dosta toga riješio. Oduvijek je Bihać bio povezan Unskom prugom kako sa Sarajevom tako i dolje sa Zadrom, Splitom, Zagrebom.
Kaže kako su mnogi izgubili i ukidanjem turističkog Rotary voza koji je saobraćao Unskom prugom.
– I danas nas ljudi pitaju zašto je ukinut jer je interes uvijek bio ogroman. Te karte za Rotary voz su uvijek bile brzo rasprodane ali i to je zaustavljeno zbog niza problema. Bilo bi još mogućnosti kada bi se taj voz pokrenuo, poput organiziranja ekskurzija, muzike na dočeku po uzoru na Zapad, gdje znaju organizirati dočeke, koncerte na samoj stanici i mi smo imali takvu zamisao. To bi otvorilo i nova radna mjesta, treba gledati i sa te strane. Velika je šteta što nemamo voz Bihać – Sarajevo i iskreno se nadam da će se nešto poduzeti – kaže Pečenković i dodaje:
– Ne moram govoriti da bi dolazilo na hiljade turista jer nemaju svi privatni automobil a putovanje vozom je oduvijek bila atrakcija. iznajmljivanje vozila je poprilično skupo. Veliko interesovanje je gostiju sa Bliskog istoka oni dolaze avionom u Sarajevo i Tuzlu i i moraju rentati automobile za Krajinu. Olakšalo bi im se uvođenjem voza.
Razgovarali smo i sa federalnim zastupnikom Almedinom Aliefendićem.
Ključna odgovornost je na Vladi FBiH 
– Kada je riječ o putničkom saobraćaju Željeznica FBiH, on je definitivno opterećenje Željeznicama. One očito opstaju na bazi teretnog saobraćaja. Ipak ne bi se smjelo dogoditi da Federacija BiH, odnosno, država Bosna i Hercegovina nije povezana u cijelosti sa glavnim gradom, posebno kada je ta infrastruktura osposobljena i sada da mi ne koristimo to. Mislim da je to nedopustivo. I u ovom slučaju ključna odgovornost je na Vladi Federacije BiH, resornom Ministarstvu prometa i komunikacija. Oni bi trebalo poduzeti određne korake da se ta linija osposobi – mišljenja je Aliefendić.
Nastavi čitati

Magazin

Sa Sanjankom Šejlom Zonić niko ne može na crtu, prošla direktno u polufinale Zvezda Granda

Published

on

By

Šejla Zonić iz Tuzle i Nikolina Perković iz Klisa kod Splita predstavile su se večeras u “Zvezdama Granda” u sjanom izdanju.

 

Ipak malo ko može na crtu s našom Šejlom čiju je svaku notu žiri pozdravljao aplauzom.

Šejla je prošla direktno u polufinale, a večeras je oduševila i novim stajlingom. Šejla je šesta večeras iz BiH u polufinalu.

Ona je dobila šest glasova žirija, a Nikolina tri.

Nastavi čitati

Najčitanije