Connect with us

USK

Građani Sanskog Mosta pozvani na bojkot koncerta srbijanskog pjevača Đanija čiji sin veliča Ratka Mladića

Published

on

Na društvenim mrežama osvanula je stranica pod nazivom “Bojkot koncertu Đanija u Sanskom Mostu 27.07.2023 diskoteka Carmel j”.

Pojedinci koji stoje iza navedne stranice apeliraju na građane Sanskog Mosta da bojkotuju zakazani koncert koji će se održati 27. jula u ovom gradu. Ovaj poziv na bojkot koncerta proizlazi iz nedavnih kontroverznih događaja koji su se odigrali na društvenim mrežama.

Na godišnjicu genocida u Srebrenici, sin pjevača Đanija Trajkovića, Miloš Trajković, je putem društvenih mreža objavio fotografiju ratnog zločinca Ratka Mladića uz opis “Hvala za Srebrenicu”. Ta objava izazvala je oštre reakcije i osudu javnosti, s obzirom na težinu i osjetljivost događaja koji se obilježava tog dana.

Nakon što je njegova objava postala predmet kontroverze, Miloš se kasnije istog dana oglasio putem društvenih mreža tvrdeći da nije on objavio spornu sliku i opis, već da mu je hakiran profil. Taj navod o hakiranju izazvao je dodatne spekulacije i rasprave među građanima.

Ovo je dovelo do razdora među građanima Sanskog Mosta, te su pojedinci odlučili pozvati na bojkot koncerta kao izraz neslaganja sa spornim događajima i izjavama na društvenim mrežama. Situacija je izazvala napetost i polarizaciju među lokalnim stanovništvom, a organizatori koncerta morat će se suočiti s odazivom publike na događaj, uzimajući u obzir ove događaje.

USK

Katastrofalne poplave u Bužimu: “Prepao se insan, a da neće hajvan”

Published

on

By

Jako nevrijeme je zadesilo općinu Bužim.

Velika količina kiše spustila se u kratkom roku na ovo područje, što je dovelo do izlijevanja brojnih kanala za oborinske vode, kao i podzemnih voda i potoka. Zaplavljeno je nekoliko objekata i puteva.

“Bile su nezapamćene padavine, kiša bez grada, tuče. Padala je tokom noći, a pogotovo jutros oko 4 sata. Poplave su probudile građane, voda je blokirala ulice, odnijela usjeve, poplava je nosila bale, stočnu hranu”, rekao nam je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa iz Unsko-sanskog kantona.

Nanesena je šteta na magistralama, putnoj infrastrukturi, stambenim i proizvodnim objektima, halama. Veladžić kaže i da se voda povukla te da se tek sada očekuje na području Velike Kladuše.

Poljoprivrednik iz Bužima, Ahmet Dizdarević je ovog jutra zatekao svoja goveda u vodi. On je samo jedan od farmera koji je bio primoran privremeno evakuirati telad i junice iz štale.

Na njegovoj farmi je 20 grla, muznih krava, junica i teladi. Polovinu njih je morao jutros izvesti iz objekta.

“Ostala goveda su u izdignutoj štali pa njih nisam morao spašavati, ova su bila u objektu koji je nešto niže. Voda mi je odnijela i dvadesetak rolo bala sijena 200 metara od kuće, a ovo što je ostalo je otkriveno, pokislo, sve je bilo u vodi”, prepričava nam dramatično jutro na svom imanju ovaj poljoprivrednik, poznatiji kao Ahmo.

Bale su kaže bile uredno složene i pokrivene, pa im kiša ne bi ništa mogla da nije došlo do poplava.

Najžalivije mu je što su krave satima stajale u vodi. “Prepao se insan, a da neće hajvan. Njih je to toliko izmorilo da su se jedva pomjerile. Mirne su bile, čekale spas”, priča Ahmo i dodaje da je jutros bila i civilna zaštita.

Za sada je sanirao stanje na svom gazdinstvu, a kako kaže, skeptičan je da će mu neko nadoknaditi štetu.”Neka je živa glava”, dodaje na kraju i završava razgovor jer trenutno s komšijama pomaže raščistiti kuću u koju je ušla voda kod starije komšinice.

Nešto manje štete na svom imanju je zabilježio i poljoprivrednik Ibrahim Ljubijankić, na čijoj su farmi 42 krave.

“Objekti su malo izdignuti pa nasreću voda nije ušla u njih, ali je odnijela nekoliko rolo bala”, kaže Ljubijankić i dodaje da se voda povukla te se nadaju da neće biti novih padavina.
Nastavi čitati

USK

Bihać: Bivša direktorica osnovne škole osuđena jer je zaključivala ugovore s članom uže porodice

Published

on

By

Kantonalni sud u Bihaću odbio je žalbu bivše vršiteljice dužnosti direktorice OŠ “Kamenica” Bihać Mušić Elvire (50) i potvrdio presudu Općinskog suda u Bihaću kojom joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci.

Ovom presudom je Mušić pravosnažno osuđena zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Ujedno joj je sud izrekao sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti, na način da joj se zabranjuje da u periodu od 3 godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da je Mušić u periodu od 28.10.2019. godine do 24.04.2020. godine u Bihaću, kao odgovorna osoba – vršiteljica dužnosti direktorice JU Osnovna škola “Kamenica” Bihać, svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja koja su joj povjerena u rukovođenju radom škole, te da time pribavlja korist trećem licu, a što je i htjela, bez prethodne obavijesti i odobrenja školskog odbora o potrebama angažmana novih nastavnika – uposlenika, i provođenja propisane procedure za popunu upražnjenog radnog mjesta, zaključila više ugovora o radu s jednim licem – članom uže porodice.

Na taj način je nezakonito zaposlenom licu pribavila korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme u JU Osnovna škola “Kamenica” Bihać.

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću predmet je pravosnažno okončan i protiv nje stranke nemaju pravo žalbe.

klix

Nastavi čitati

USK

Bužimljani ne pamte teže poplave: Pokrenuta klizišta, uništeni usjevi (VIDEO)

Published

on

By

Obilne poplave pogodile općine Bužim i Velika Kladušu, uzrokujući značajnu štetu u brojnim naseljima i industrijskoj zoni.

Vodene bujice nosile su sve pred sobom, uništeni su mostovi i putna infrastruktura. Poljoprivrednim zemljištima je nanesena velika šteta, a pokrenuta su i klizišta.

Na vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite općine Bužim jutros je proglašeno i stanje prirodne nesreće. Interventna sredstva osigurat će Vlada Kantona. Civilna zaštita USK je bila u Velikoj Kladuši.

U Bužimu je bila ekipa RTV USK Majda Hušidić i Alen Abdijanović.

 

Video pogledajte OVDJE.

 

Nastavi čitati

Najčitanije