Connect with us

Magazin

Turista ostao iznenađen cijenama u Hrvatskoj: “Ovo sam morao slikati jer mi niko ne bi vjerovao”

Published

on

Poznato je da su cijene u Hrvatskoj postale toliko visoke da je za jednu porodicu pravi luksuz ljetovati na hrvatskom primorju.

Crnogorski triatlonac Igor Majer posjetio je ovih dana Šibenik, gdje je ostao iznenađen cijenama u jednom kafiću na plaži.

 

Na Twitteru je objavio fotografiju cjenovnika te napomenuo kako ga je morao slikati jer mu niko ne bi vjerovao.

 

Cijena kafe u ovom kafiću je 1,30 eura (2.5 KM), cappucino košta 1,60 (3.10 KM), Coca Cola 2,40 (4.70 KM), dok veliko točeno pivo košta 3 eura (5.90 KM).

“Bilo mi glupo da fotkam cjenovnik u kafiću na plaži danas u Šibeniku, ali sam ipak fotkao jer mi niko ne bi vjerovao“, napisao je Majer, očito ugodno iznenađen (neočekivano) umjerenim cijenama na obali, u srcu sezone, prenosi Slobodna Dalmacija.

Magazin

VIDEO Vozači u ovoj državi skrivaju registracije izolir-trakom i vrećama, evo zašto

Published

on

By

index.hr
Nastavi čitati

Magazin

Kako prepoznati pravi med? U nekim mješavinama pronađeni ostaci antibiotika I pesticida

Published

on

By

Kvalitetan med izuzetno je zdrav tražen proizvod, ali ujedno uz sir i maslinovo ulje namirnica koja se najčešće falsifikuje. Ni bh. tržište nije izuzetak, potvrđuju to laboratorijska ispitivanja. Najbolje rješenje je ili da sami proizvodite med ili da imate pčelara od povjerenja.

Razloga da uvrstite med u svakodnevnu prehranu ima na stotine, ali u moru proizvoda koji se nude prepoznati onaj pravi, veliki je izazov. Za sigurnu kupnju pčelari imaju savjet, jer razne metode instant provjere i nisu baš vjerodostojne.

“Ono da li se kristalisao, da li nije, da li neka kugla ide gore to su samo priče, samo možete pravi med dobiti od pčelara kojeg poznajete”, kazao je pčelar Evgenije Žolkevič.

Potpuna ispravnost i kvaliteta meda može se utvrditi samo laboratorijskom analizom. A upravo one pokazuju da su na našem tržištu, patvorine ovog proizvoda sveprisutne. A u neke mješavine dodaju se razni supstituti koji mogu biti opasni po zdravlje.

“Najbezbolnije patvorenje je ukoliko se doda šećer, tu su i dodaci raznih eteričnih ulja bili prisutni tokom naših analiza koje smo radili, ali problem su ostaci antibiotika I pesticida”, istakla je Lejla Biber, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Analiza meda vrlo je kompleksna, a studenti na navedenom fakultetu su na putu je da nauče ispravne metode.

“Ovo nam je prvi susret sa ovakvim tipom laboratorijeskih vježbi i zanimljivo je jer možemo naučiti sami razlikovati, pomoću nekih pomagala pravi od patvorenog meda, jer svi težimo kupovini pravog meda, tako da je to zinteresantno naučiti”, kazala je studentica Dalila Bajramović.

Sa ovim je saglasna i njena kolegica Emela Kurspahić.

“Dolazim iz Goražda, tamo ima dosta pčelara a pravi med se najbolje može raspooznati ako se uradi laboratorijeska analiza. Na našem fakultetu imamo dosta laboratorijskih vježbi koje su interesantne, a ova je jedna od njih”, istakla je ona.

A onaj med koji je pravi, izuzetne je kvalitete.

“Ja uvijek hvalim naš med, gdje god da odem uvijek nosim kao poklon, recimo imamo med koji je zaštićen na nacionalnom nivou, to je kestenov med kod kojeg su dominantna ta polenova zrna kojih ima preko 80 % u ovom medu, što je rijetkost za naći, zatim livadski, cvjetni svi oni imaju posebnost u sebi”, objasnila je profesorica Biber.

Zato za dobar med, ako ga sami ne proizvodite ili nemate svoga pčelara, temeljito pročitajte deklaraciju, a onda ga pažljivo skladištite, jer se nepravilnim čuvanjem može pokvariti.

Više u prilogu Jasminke Borovac sa Nove BH.

Nastavi čitati

Magazin

Nevjerovatan trik koji je ‘osvojio’ internet: Samo 3 kašike ove namirnice mogu vratiti odjeći boju?

Published

on

By

Vjerovatno se pitate šta bi trebale da urade tri kašike šećera koje ste ubacili u veš. Ispostavilo se da ovaj tipični kuhinjski proizvod dobro funkcioniše i u kupatilu. A sigurno će vam se dopasti njegov efekat.

U zavisnosti od željenog efekta, potopite odjeću u vodu sa šećerom ili je dodajte u veš mašinu, u odeljak za deterdžent ili omekšivač.

Ne znaju svi, ali šećer, osim slatkog ukusa i visoke kalorijske vrijednosti, ima još nekoliko prednosti. Tri supene kašike su dovoljne da se vidi razlika. O čemu se radi?

Pa, šećer djeluje kao osvježivač boje. Samo umočite svoju odjeću u rastvor šećerne vode i sačekajte nekoliko sati. Nakon toga operite kao i obično. Ova metoda sprječava da tkanine izblijede i poboljšava njihovu prirodnu boju.

To znači da će dobro funkcionisati za bijelu, crnu ili obojenu odeću. Univerzalnost je njegova neupitna prednost.

Ako nemate toliko vremena ili želje da se igrate namakanjem odeće, možete to učiniti brže. Samo stavite šećer u veš mašinu, u odeljak za deterdžent ili direktno u bubanj. To je dovoljno da produži lijep izgled odjeće, javlja Krstarica.

Nastavi čitati

Najčitanije