Connect with us

Magazin

Džejlu gosti na sandžačkoj svadbi obasipali eurima, novčanice završile i na podu (VIDEO)

Published

on

Na TikToku je osvanuo video s jedne svadbe na Zlatiboru na kojoj je između ostalih nastupala i bosanskohercegovačka pjevačica Džejla Ramović.

“Sandžačka svadba na Zlatiboru”, natpis je na videu u kojem se vidi kako Džejla pjeva dok su oko nje okupljeni gosti i mladenci.

U jednom trenutku na snimci se jasno vidi da su Džejli pune ruke novčanica koje joj ispadaju po podu, a onda joj je jedna gospođa odlučila pomoći i preuzela je novce od pjevačice dok je ona nastavila zabavljati goste.

@assena1

#svadba#sandzak #mlada #traditional #prijepolje #beograd #pinktv #amidzishow

♬ original sound – SENA AS

Džejla je izgledala poput prave holivudske dive u crnoj haljini, ogrlici i elegantnim naušnicama, a mnogi su u komentarima pohvalili njen izgled.

Međutim, bilo je i onih koji smatraju da ovakvi nastupi nisu za nju.

“Nije mi ona nekako za svadbe”, “Pretiha je, nije za ovoga”, “Nisi ti za narodnjaka”, poručili su neki od pratitelja.

Magazin

Naučnici potvrdili: Ovo se na Zemlji nije desilo 2.000 godina i imamo problem

Published

on

By

Pariški sporazum iz 2015., koji je trebao ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih razina, već je prekršen, prema europskim naučnicima koji su otkrili da je prošlo ljeto bilo najtoplije na Zemlji u posljednjih 2.000 godina na sjevernoj hemisferi.

Tačnije, nove procjene, izvedene iz zapisa o godovima drveća, pokazuju da je ljeto 2023. bilo 2,07 stepeni Celzijevih toplije od predindustrijskih razina, što znači da se svijet zagrijao iznad prethodnih procjena, prema kojima je količina bila 1,48 stepeni Celzijevih iznad predindustrijskih razina razine. Relativno oskudni podaci o južnoj hemisferi, koja drugačije reagira na klimatske promjene od svoje sjeverne, otežavaju donošenje zaključaka o klimi te regije u protekle dvije hiljade godina, kažu naučnici, zbog čega se njihova studija usredotočuje na sjevernu hemisferu.

Novo otkriće

Uprkos tome, novo otkriće nije iznenađenje za klimatologe nakon što smo vidjeli rekordne temperature koje su zahvatile SAD, Evropu, Kinu i druga područja diljem svijeta tokom cijelog prošlog ljeta. Bilo je dovoljno vruće da se morski led na Antarktiku otopi do neusporedivih niskih razina i izazove najgoru sezonu šumskih požara u Kanadi dosad, koji su spalili neviđenih 45 miliona hektara zemlje.

“Nisam iznenađen”, rekao je Jan Esper, klimatolog sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Njemačkoj, novinarima tokom brifinga za novinare. “Zabrinut sam zbog globalnog zatopljenja – to je jedna od najvećih prijetnji.”

Povrh globalnog zatopljenja potaknutog emisijama stakleničkih plinova, prvenstveno rezultatom ljudskih aktivnosti kao što je sagorijevanje ugljena, neusporedivu vrućinu 2023. pogoršao je El Niño, vremenski obrazac koji se ponavlja u Tihom okeanu i povezan je s višim temperaturama na prosjek. Naučnici kažu da globalno zatopljenje uzrokovano plinovima koji zadržavaju toplinu zapravo jača El Niño u posljednjih 60 godina, što utječe na vrijeme u cijelom svijetu skokovima temperatura koje su već visoke, što rezultira toplijim, dužim ljetima s jakim toplinskim valovima poput onih viđenih prošle godine.

Iako vremenski obrazac sada slabi prema neutralnim uvjetima, znanstvenici upozoravaju da će ovo ljeto vjerovatno ponovno oboriti rekorde. Već je objavljeno da je april najtopliji zabilježen nakon što je ekstremna vrućina oceana trajala 13. mjesec zaredom, prema Službi Evropske unije za klimatske promjene Copernicus.

Globalni rast temperature

“Tako je očito da bismo trebali učiniti što je više moguće, što je prije moguće”, rekao je Esper.

Esper i njegov tim analizirali su arhivske podatke o temperaturnim fluktuacijama iz godine u godinu zabilježene u širinama godova drveća, za koje znanstvenici kažu da su jedini pouzdani zapisi koji pokrivaju zadnjih 2.000 godina.

Uspoređujući zapise o godovima drveća s ranim instrumentalnim podacima, razdoblje od 1850. do 1900. navedeno u Pariškom protokolu iz 2015. za opisivanje predindustrijskih temperatura “bilo je nekoliko desetinki Celzijevog stupnja hladnije nego što se mislilo”, kažu znanstvenici. Ponovnom kalibracijom te osnovne vrijednosti, za koju kažu da je prvo izračunata pomoću rijetkih i ponekad nedosljednih instrumentalnih podataka iz 19. stoljeća, otkrili su da se naš planet zagrijao za 2,07 stepeni Celzija u usporedbi s predindustrijskim razinama, što je više od onoga što su prethodne procjene sugerirale.

Nalazi su također u skladu s nedavnim izvještajem Svjetske meteorološke organizacije (WMO) koje potvrđuje da će 2023. biti najtoplija godina zabilježena, vjerovatno u posljednjih 100.000 godina. “Stanje klime u 2023. dalo je zloslutno novo značenje izrazu ‘izvan grafikona'”, stoji u saopćenju WMO-a.

Naučnici kažu da temperaturna razlika između povijesnih podataka o godovima stabala i instrumentalnih podataka “temeljno dovodi u pitanje izračun temperaturnih raspona razmatranih u Pariškom sporazumu iz 2015.” Novi rezultati znače da je cilj, koji je tražilo gotovo 200 zemalja kao dio sporazuma da se izbjegne globalno zagrijavanje za 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih razina, “već zamijenjen”, prema novoj studiji.

Nastavi čitati

Magazin

Mirsada je najmlađa nana u BiH, ima samo 33 godine: Ja sam sebi rodila drugarice

Published

on

By

Mirsada Malkanović Brkić iz Podgajeva kod Živinica nedavno proslavila 33. rođendan, a putem Facebooka se pohvalila kako je dobila unuku

Mirsada Malkanović Brkić iz Podgajeva kod Živinica vjerovatno je najmlađa nana u Bosni i Hercegovini, a možda i šire.

Ona je nedavno proslavila tek 33. rođendan, a putem društvene mreže Facebook se pohvalila kako je dobila unuku.

Mirsada se vrlo mlada udala i postala majka, a isto tako i nana. Ističe da je sretna kako joj je život posložio kocke.

– Ja sam sebi rodila drugarice. Da svakog Allah obraduje curama kao što su moje, rekla Mirsada za portal NEON Televizije, te dodala da je svjesna činjenice da je jako mlada za titulu nane, ali da se neće ljutiti kada je unukica bude tako zvala.

Mirsada Malkanović Brkić je majka dvoje djece. Ističe da će uvijek biti podrška svojoj kćerki kada joj zatreba neko da joj pričuva dijete. Mala princeza je, kažu, donijela novu svježinu i radost u život.

Nastavi čitati

Magazin

Britanska glumica isprobala i ocijenila slatkiše iz BiH: Rahat lokum je nije oduševio

Published

on

By

Britanska glumica Emma A. Gould već neko vrijeme živi u Zagrebu, a na društvenim mrežama dijeli recenzije regionalne hrane, muzike i običaja. Tako je na red došla i Bosna i Hercegovina te je isprobala i ocijenila neke od domaćih slatkiša.

Emma je u snimku upitala svoje pratioce jesu li isprobali neke od slatkiša, a otkrila je kako je dobila rahat lokum, bosanski lokum, štrudlu i krem štapiće te ih odlučila probati.

“Prva na redu je štrudla s čokoladnim punjenjem. Provjerila sam – ovo jeste bosanski slatkiš, prije nego ljudi kažu da to mogu kupiti i u Hrvatskoj”, kazala je prije nego je probala i ocijenila.

Kazala je kako je jako ukusno te dodala: “Ocjena 8 od 10”.

@emma.a.gould

Tasting Bosnian snacks! Thank you Ivana for sending them to me ❤️ #bosnaihercegovina #bosna_i_hercegovina #bosna #bosnia #bosnianfood #tastingsnacks #tryingnewfoods #tryingnewthings #foodtest #tastetest #tastetesting

♬ original sound – Emma A. Gould

Potom je probala bosanski lokum: “Jako su fini, sviđaju mi se jer okus oraha nije pretjeran – samo dodaju malo hrskavosti. Jako jednostavni, mislim da bi s nekim džemom bili odlični. Ocjena 7/10”.Najviše su joj se dopali krem štapići kojima je dala ocjenu 10.

Posljednji na redu bio je rahat lokum: “Nemam predstavu kakvog je okusa, ne mogu to objasniti. Ne shvatam koji bi okus trebao imati. Ocjena 5 od 10 jer niti mi se sviđa niti mi se ne sviđa”.

Nastavi čitati

Najčitanije