Connect with us

USK

USK – “Razmjena” sa Hrvatskom: Mi njima migrante, oni nama gužve na granici

Published

on

Nakon što je Hrvatska privremeno zatvorila međunarodni saobraćaj na GP Hadžin potok – Bogovija, od prije nekoliko sedmica počeli su problemi na zapadnoj granici BiH

Pri ulazu i izlazu iz Unsko-sanskog kantona kulminirale su gužve prethodnih dana, kada su redovi bili kilometarski i kada se prolazilo samo jednom trakom, piše Oslobodjenje.

Sam slučaj zatvaranja Hadžinog potoka bio je dovoljan da izazove probleme, pogotovo za brojnu dijasporu u jeku ljetne sezone. Ministar policije Unsko-sanskog kantona Božidar Živko tada je najavio da će sve poduzeti da bi što bolju suradnju Hrvatima pružili, u smislu da će sa granice kupiti migrante i vraćati ih u PPC Lipa, jer su očito oni u centru problema koje hrvatska policija ima na dijelu granice sa BiH, odnosno USK-a.

PREGOVORI TRAJU

Najavljen je sastanak koji je i održan online prošle sedmice, međutim, članovi Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pograničnom prometu nisu ništa dogovorili.

Ako BiH preuzme kontrolu migranata na svojoj strani granice, onda bi se Hrvati mogli fokusirati na migrantske rute. Inače ostajemo ucijenjeni gužvama na granici

– Bila je elektronska sjednica, poslana su tri odgovora iz Republike Hrvatske i to premijeru Unsko-sanskog kantona, gradonačelniku Cazina i Ministarstvu sigurnosti BiH. Kako oni navode u tom aktu, situacija se nije poboljšala, čak se i pogoršala, jer su pristizali i novi migranti, tako da se oni još drže stajališta da dok se ne poboljša situacija, prijelaz Hadžin potok ostaje zatvoren za međunarodni promet, kazao nam je Zlatko Vranješ, naš predstavnik iz mješovite komisije za granicu.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković pokrenuo je inicijativu i obećao Krajišnicima da će se ovaj problem riješiti. Nakon što je pisao ministru vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu, pokrenuo je i operativne sastanke na terenu. Naime, jučer su u Bihaću predstavnici graničnih policija obje zemlje otvorili razgovore o konkretnim problemima na terenu.

Vranješ kaže da ne zna šta se desilo i da se stanje ove sedmice još i pogoršalo, ali naš drugi izvor zna “odakle vjetar duva”.

Elmedin Konaković je obećao Krajišnicima da će riješiti problem

 

– Oni se žale na neozbiljnost kod nas, na granici kontejner, policajac, cigar i gotovo. A oni imaju velike kontrole Schengena. Opet se priča da su oni (Hrvatska granična policija) htjeli dolje na Cetingradu prebaciti našoj graničnoj policiji oko 150 migranata, a ovi naši nisu dali. Onda su oni rekli: Dobro, mi ćemo povući policajce sa prijelaza na granice, pa da pokrijemo migrantske rute i da ne mogu proći nikako, a vi tamo na granici kako prođete. Sezona i jeste, dvije, tri trake nisu mogle funkcionisati i imali smo to što smo i gledali, opisao nam je naš izvor moguću situaciju iz pozadine.

Podsjećamo, ministar Živko nudio je i prošle sedmice pomoć u sklanjanju migranata na Lipu, međutim, Granična policija BiH očito nije bila za to rješenje. Sada se susjedi suočavaju u svojim gradovima sa prizorima kakvi su nekoliko godina unatrag bili uobičajeni u Bihaću i Velikoj Kladuši. Međunarodni standardi i EU propisi onemogućuju ih da vrše efikasne pushbackove, na naplatu stiže i nekoliko sudskih presuda u korist migranata, a nevladine organizacije i mediji u Hrvatskoj razapinju tamošnju policiju na najmanji znak pokazane grubosti prema migrantima.

ZAJEDNIČKI PLAN

S druge strane, iz Bosne migranti izlaze pored naših graničara kao da su turisti, a Hrvati su se u tom kontekstu najviše žalili na Hadžin potok.

Do sada nije postojala slična platforma, ali na inicijativu ministra Konakovića, graničari BiH i Hrvatske, dakle, operativci na terenu u USK-u, trebaju se okupiti oko zajedničkog akcionog plana, koji bi u konačnici zadovoljio potrebe hrvatske strane da se rastereti pritiska migranata.

Dobit za našu zemlju bila bi ta da naši građani mogu normalno i bez velikih zastoja ulaziti i izlaziti iz zemlje.

USK

U saobraćajnoj nesreći u Velikoj Kladuši teže povrijeđen 23-godišnji mladić

Published

on

By

Na dijelu magistralnog puta M4,2, općina Velika Kladuaša, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovalo jedno motorno vozilo.

Prema dostupnim informacijama, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom prilikom pretjecanja, nakon čega je vozilo sletjelo s kolovoza.

U nesreći je teško povrijeđen vozač Golfa Ć.A. (23), koji je hitno prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Ljekari su mu konstatovali teže tjelesne povrede.

Uzrok ove tragične nesreće se vjerovatno može pripisati nepropisnom pretjecanju i neprilagođenoj brzini uslovima na putu.

Ovim putem apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i poštuju saobraćajne propise, posebno u situacijama kao što je pretjecanje, gdje je brzina i pažnja ključna za izbjegavanje nesreća.

Nastavi čitati

USK

U samo nekoliko dana na području USK poginula dvojica motociklista (VIDEO)

Published

on

By

U samo nekoliko dana, na području Unsko-sanskog kantona, dogodile su se dvije tragične saobraćajne nesreće u kojima su poginula dvojica motociklista. Dolaskom proljeća, bilježimo porast saobraćajnih nesreća širom Bosne i Hercegovine, pri čemu su vozači dvotočkaša izloženi posebnom riziku.

Motociklisti, pored pješaka, su među najugroženijim učesnicima u saobraćaju. Njihova ranjivost dodatno se povećava uslijed brzine i nedostatka zaštite koju pružaju motocikli u poređenju s drugim vozilima.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, kako bi pojačali svijest o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa i pružili veću pažnju motociklistima na cesti. Sigurnost svih učesnika u saobraćaju treba biti prioritet, a prevencija saobraćajnih nesreća ključna u smanjenju broja tragičnih slučajeva.

Ovim putem izražavamo saučešće porodicama stradalih motociklista i nadamo se da će se ova serija nesreća zaustaviti uz zajedničke napore svih učesnika u saobraćaju.

Nastavi čitati

USK

Nasilje u porodici: Bišćanin došao kući pijan pa pretukao suprugu

Published

on

By

U Bihaću je zabilježen slučaj porodičnog nasilja, koji je rezultirao povredom 37-godišnje žene.

Incident se dogodio nakon što je M.A., kako saznajemo, došao kući u pijanom stanju. Nakon verbalne rasprave, situacija je eskalirala kada je M.A. fizički napao ženu udarajući je nogama i rukama po glavi i tijelu.

Reagirajući na poziv, policija je brzo intervenisala i uhapsila pijanog M.A., dok je povrijeđena žena prevezena u Dom zdravlja Bihać radi medicinske pomoći. Ljekari su konstatovali da su njene povrede lakše prirode.

Nastavi čitati

Najčitanije